G4Media.ro

EXCLUSIV Cum administrează marile partide banii primiți de la buget. PSD Central:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Cum administrează marile partide banii primiți de la buget. PSD Central: 1 milion de euro penalități pentru plata cu întârziere a unor facturi pentru materiale electorale. Aceeași situație și în cazul a patru filiale județene PNL

  • Marcel Ciolacu, declarație din 15 septembrie 2023: ”Nu voi tolera șmecheria. Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc taxe și cei șmecheri nu”

Mai multe sentințe judecătorești indică faptul că PSD și PNL administrează prost sumele uriașe primite drept subvenție de la bugetul de stat, ajungând să achite milioane de lei penalități la facturi plătite cu întârziere unor firme cu care au încheiat contracte. Astfel, pentru un contract de furnizare materiale electorale pentru care plata a fost făcută cu un an de întârziere, PSD Central a plătit deja 3,1 milioane de lei penalități, iar Tribunalul București a dispus să mai achite aproape 1,6 milioane de lei, în timp ce patru filiale județene PNL se află în situații similare, aflate pe rolul instanțelor.

Într-unul dintre aceste procese, un judecător a obligat filiala liberală din Călărași la plata a aproape 500.000 de lei penalități la o factură de 173.000 de lei, contractul fiind încheiat tot pentru furnizarea de materiale electorale. Trezorierul PNL, Stelian Bujduveanu, a declarat că vor fi puse la plată organizațiile, în timp ce liderul PNL Călărași a afirmat că decizia plății va aparține conducerii centrale. Trezorierul PSD, Marius Iancu, nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media.ro pentru a comenta situația.

Conform hotărârii numărul 1839 din 14 iulie 2023 a Tribunalului București, Partidul Social Democrat trebuie să achite societății Amma Print SRL București suma de 3,18 milioane lei debit principal și 1,59 milioane de lei penalități aferente. Magistratul a stabilit că părțile au încheiat, în noiembrie 2020, două contracte pentru furnizare materiale electorale (veste, şepci, geci, tipărituri) înainte de alegerile parlamentare din acel an, iar beneficiarul a făcut plățile după circa un an de la scadență, în condițiile în care exista o clauză de 0,5% pe zi de întârziere.

De precizat că, în noiembrie 2021, PSD a virat în contul Amma Print SRL suma de 3,1 milioane de lei, dar societatea furnizoare a înregistrat această sumă ca penalități, lucru care îi este permis de lege. Prin urmare, debitul principal a rămas neachitat și a ajuns litigiu la procesul de la Tribunal, alături de alte penalități, aferente neplății sumei principale.

În cadrul acestui proces, Amma Print SRL a solicitat ca suma totală pe care să o achite pârâtul drept penalități la cele două contracte să fie de 14,7 milioane de lei, dar judecătorul a redus-o la 4,7 milioane de lei (3,1 milioane achitate în noiembrie 2021, plus cele 1,59 milioane care urmează a fi plătite prin decizia din 14 iulie 2023). Ambele părți au depus apel, primul termen al acestuia fiind stabilit pentru 5 octombrie. ”Nu știu de ce nu au plătit. Noi vrem plata în întregime a penalităților.

Este cea mai dubioasă soluție judecătorească în care a fost implicată societatea noastră”, a declarat pentru G4Media.ro patronul Amma Print SRL, Mihail Volintiru, cu referire la decizia magistratului de a reduce cuantumul penalităților.

Trezorierul PSD, Marius Iancu, nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro pe marginea acestui subiect. În timpul procesului, PSD a susținut că și-a achitat datoria, Amma Print SRL neavând dreptul să considere cei 3,1 milioane de lei achitați după un an drept penalități sau ”imputație a plății”, cum este reglementată fiscal. Judecătorul a respins această argumentație.

O situație asemănătoare este la celălalt partid din coaliția de la Putere. Filialele PNL din Giurgiu, Călărași, Ilfov și Bacău au fost date în judecată, tot de Amma Print SRL, pentru neplata unor facturi din același an 2020 în contul furnizării unor materiale electorale. ”Mi-au spus că nu au bani. Le-am trimis notificări, propuneri de plată în rate, fără efect. Culmea este că puteau deconta aceste sume după alegeri de la Autoritatea Electorală Permanantă, drept cheltuieli de campanie”, a mai spus Volintiru. În replică, trezorierul PNL Stelian Bujduveanu a explicat neplata prin posibile neconformități ale produselor livrate sau întârzieri la livrare.

La Ilfov și Călărași, pe fond, instanțele au dat deja dreptate reclamantului Amma Print SRL. Prima dintre cele două filiale a fost obligată să achite aproape 450.000 de lei, în decizie  nefiind calculate penalitățile, dar patronul Amma Print le estimează, pentru acest moment, la circa 2,5 milioane lei. Procesul e în faza de apel.

La Călărași Judecătoria a decis ca filiala liberală să plătească firmei circa 173.000 de lei debit principal și 498.729,30 lei reprezentând ”contravaloarea penalităţilor de întârziere de 0,5% pe zi de întârziere raportat la valoarea contractului calculate începând cu data scadenţei şi până la 01.06.2022, precum şi în continuare până la data plăţii efective a debitului.”

Și acest dosar e în apel. Actualul lider al PNL Călărași, senatorul Ciprian Pandea, a declarat referitor la acest acest subiect că ”Deocamdată suntem în litigiu, putem discuta după soluționarea acestui litigiu. Decizia privind plata facturilor restante către Amma Print aparține conducerii centrale, eu nu eram președintele organizației județene atunci!”.

Trezorierul PNL, Stelian Bujduveanu, afirmă că, atunci când deciziile vor rămâne definitive și vor fi bani de achitat, obligația va reveni filialelor, dar admite că, în trecut, datorii decise de instanțe în contul acestora au fost făcute după ce creditorii au pus poprire pe conturile PNL Central. În aceste conturi intră și sumele virate de Autoritatea Electorală Permanentă drept subvenție de la bugetul de stat, cea mai mare parte fiind folosită de formațiunile politice pentru servicii de propagandă.

Rezultat al unei modificări legislative din 2017, sumele primite de formațiunile politice de la buget au crescut de la an la an, fiind perioade în care partidele au înregistrat excedent. Datele oficiale indică faptul că, în 2020, PNL a încasat peste 70 de milioane de lei, iar PSD peste 124 de milioane de lei.

Mare parte din bani sunt utilizați pentru a cumpăra reclamă/publicitate la principalele canale media, liderii acestor partide refuzând să ofere detalii despre contractele încheiate, sume și obiectul lor. Pe de altă parte, la PSD au fost probleme de ordin penal legate de utilizarea frauduloasă a acestor sume, un fost trezorier fiind condamnat definitiv  la închisoare după ce a folosit 380.000 de euro din subvenție pentru a-și cumpăra o vilă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da, ar fi interesant de stiut din evidentele publice cati bani a platit DNA ca despagubiri celor carora le-a stirbit imaginea publica prin dosare fara dovezi solide , pe judete daca se poate.
    Ca politicienii fac ce vor cu banii partidului – asta stim. Ponta parca si-a luat masina sport pe banii partidului

  2. Văd ca premierul “ vorbe nu fapte “ nu a tăiat un leu din alea 270 de milioane din buget care merg la partide pt propaganda . Bine ca a taiat de la cultură și bursele sociale . Socialism curat 😂

  3. Pe principiul Cine imparte, parte-si face!