EXCLUSIV Cum au devenit rivali Liviu Dragnea și Paul Stănescu
Pesta porcină, succesul programului de tomate și Darius Vâlcov sunt motivele războiului dintre liderul PSD, Liviu Dragnea și vicepremierul Paul Stănescu, au declarat pentru G4Media.ro actuali și foști parlamentari din partid, apropiați de cele două tabere. Nici Paul Stănescu, nici Liviu Dragnea nu au răspuns până la ora publicării acestui material pentru a-și prezenta punctul de vedere. Cei doi oameni au avut un singur domeniu în care interesele personale s-au intersectat: agricultura. Liviu Dragnea are prin fiul său și Tel Drum afaceri în domeniul zootehniei și al cerealelor. Paul Stănescu este un fel de protector al afacerilor cu tomate din zona Izbiceni, județul Olt, unde a fost ani buni președinte CJ.
Un alt motiv al războiului este Darius Vâlcov, așa cum ne-a confirmat un deputat apropiat de Liviu Dragnea. Vâlcov și Paul Stănescu nu se înțeleg deloc încă din perioada mandatului de primar al lui Vâlcov la Slatina (ales pe listele PD), iar Stănescu era șeful PSD Olt. Tensiunile s-ar mai fi domolit după ce Vâlcov a trecut la PSD, însă șicanele au izbucnit odată cu creșterea influenței lui Vâlcov în Guvernul Dăncilă, unde a fost numit pe post de consilier.
„Lupta dintre Stănescu și Vâlcov ca premier informal în mandatul Vioricăi Dancilă a fost tranșată de Dragnea în favoarea lui Vâlcov. Asta a fost picătura care a umplut paharul. Stănescu nu a suportat faptul că fostul său inamic, Vâlcov (ex-PD), să aibă o putere mai mare în Guvern decât el, vechi membru PSD. De fapt, Vâlcov este premierul autentic pentru că el ia deciziile, Viorica Dăncilă doar este prezentată ca prim-ministru”, ne-a declarat unul dintre comunicatorii importanți ai PSD, susținător al lui Liviu Dragnea.
Pesta porcină a produs încă o breșă între Stănescu și Dragnea. „Asta pentru că Paul Stănescu consideră că felul în care ANSVSA – coordonată de Dragnea pe filiera Sorin Paul Stănescu (coincidență de nume cu vicepremierul)- Geronimo Brănescu – afectează bazinul electoral direct al PSD.
Agricultura, o afacere de miliarde. „În momentul în care s-a stabilit guvernarea PSD, Paul Stănescu a primit dreptul de a coordona agricultura ca domeniu economic. El a fost liderul din partid care decidea secretarii de stat, șefii de agenții și orice ținea de acest domeniu”, ne explică un senator PSD cu mai multe mandate de parlamentar.
Cu toate că, oficial, Paul Stănescu a primit mână liberă de la Liviu Dragnea să conducă agricultura, liderul PSD nu a putut sta departe de acest domeniu, susțin sursele citate. Asta și pentru că în acest an, bugetul domeniului este de 23,8 miliarde de lei.
Liviu Dragnea manifestă un interes special pentru agricultură din perspectiva industriei alimentare. Explicația stă în afacerile familiei. Fiul, Ștefan Valentin Dragnea, este acționar în firme din domeniul zootehnic – Ferma Salcia – și în societăți din domeniul culturilor cu cereale și nu numai – Nutrelo Group SA (fosta Zooveg 2010) și Gransiloz.
Mai mult, nașul lui Dragnea jr., Sorin Paul Stănescu, controlează industria farmaceutică veterinară din România, prin controlul asupra Farmavet SA (rețeaua de distribuție a produselor veterinare) și Institutul Pasteur, singurul producător de astfel de substanțe.
În schimb, Paul Stănescu și apropiații săi au ca interes protejarea afacerilor cu roșii din județul Olt, din jurul comunei Izbiceni. Conform datelor obținute de la Ministerul Agriculturii, în zonă sunt înregistrați 1.500 de producători de roșii.
Roșiile lui Stănescu și porcii lui Dragnea. Un succes și un eșec. Dragnea și Stănescu i-ar fi impus ministrului Agriculturii, Petre Daea, încă de la preluarea puterii, două direcții principale, fiecare importantă pentru ambele grupări:
- – programul de sprijin pentru tomate (în Olt este bazinul legumicol Izbiceni, de unde Stănescu își adună multe voturi și bani)
- – programul de sprijin pentru creșterea porcilor (fiul lui Dragnea are o fermă de creștere și abatorizare a porcilor).
Programul de tomate a ieșit și merge bine, cel de porc a căzut în varianta inițială, în special din cauza opoziției Comisiei Europene.
Prin programul de ajutor pentru roșii, producătorii primesc câte 15.000 de euro. O parte importantă din subvențiile date de stat au ajuns tocmai în zona Izbiceni. „Sunt înscrişi 3.174 de fermieri în programul de cultivare a tomatelor în spaţii protejate. Oltul este pe primul loc în ţară, pentru că în judeţul Olt este şi tradiţie în cultivarea tomatelor”, s-a lăudat Dragoş Drăghicescu.
Localitatea cu cei mai mulţi legumicultori înscrişi în programul „Tomate” este Izbiceni, cu 700 de fermieri care au în total 300 de hectare cu solarii, urmată de localitatea Cilieni, cu 560 de fermieri în program.
Potrivit proiectului de lege, producătorii de carne de porc ar fi trebuit să beneficieze de ajutoare de stat cuprinse între 15.000 și 2,5 milioane de euro pe an, în funcție de numărul de porci livrați abatoarelor. Suma totală oferită de stat era de peste 440 de milioane de euro sectorului.
De acest tip de ajutor ar fi beneficiat și fiul lui Dragnea, care ar fi primit minimum 500.000 de euro, dacă ținem seama de capacitatea de 20.000 de porci a Fermei Salcia. „În final, acest program a fost oprit de Comisia Europeană, care a amenințat că va bloca subvențiile dacă se vor acorda aceste ajutoare de stat”, ne-a transmis un fost ministru al Agriculturii.
„Au încercat niște legi complementare pentru maternități de porci, așa cum se spune în domeniu, dar și altele măsuri. Ele încep să funcționeze, dar efectul este infim față de ce își propuneau ei inițial. Dragnea a fost foarte supărat pe Stănești, considerându-i responsabili pentru eșecul programului de porc, aici a fost prima breșă între grupări”, ne povestește un specialist în domeniul agriculturii.
În plus, pentru un PSD-ist de tip iliescian ca Paul Stănescu, a fost de neacceptat stilul intervențiilor Irinei Tănase (iubita liderului PSD) și telefoanele date de aceasta”, ne mai spune același specialist.
Trădarea lui Daea. Un alt fost parlamentar social-democrat susține că ministrul agriculturii, Petre Daea, ar fi schimbat între timp taberele. „Paul Stănescu a fost cel care decis ca Petre Daea să fie ministru al Agriculturii. Daea provine de la organizația din Olt a lui Paul Stănescu. Niciodată nu ar fi ajuns ministru fără sprijinul lui Paul Stănescu.
Petre Daea era un bătrânel care stătea prin colțurile meselor la comisia de agricultură. Nimeni nu-l deranja ca să-i ceară opinia. Când era momentul de destins atmosfera era strigat și Daea să-și dea cu părerea ca să iasă poante apoi”, ne spune un alt fost parlamentar social-democrat până în 2016. Daea a fost patru ani în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, între 2012-2016.
Acum, fidelitatea sa față de Liviu Dragnea ar fi de 100%, deși ascensiunea sa a fost favorizată de Paul Stănescu.
Dragnea controlează, pe lângă Ministerul Agriculturii, și ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) prin Geronimo Brănescu, fost angajat Farmavet și prietenul lui Sorin Paul Stănescu. Acesta din urmă este nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea.
Gruparea Stănescu ar avea influență asupra următorilor decidenți din agricultură:
- Daniel Botănoiu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii
- Adrian Chesnoiu, directorul general Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
- Florin Barbu, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare
- Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, președintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputaților
- Dan Ciocan, secretarul aceleași comisii, deputat de Olt și fermier important în zona respectivă
Afacerile și aversiunea față de Ponta. Dragnea și Stănescu au colaborat punctual de multă vreme. Asta se observă din asfaltările pe care Tel Drum le-a primit în județul Olt în valoare de aproape 170 de milioane de lei, așa cum reiese din datele SEAP.
„Apropierea s-a produs odată cu îndepărtarea lui Victor Ponta, în 2015, din fruntea PSD. „Nici Dragnea, nici Paul Stănescu nu-l mai suportau pe Victor Ponta pentru că acesta lua decizii fără a se consulta cu baronii locali. De altfel, acum trei ani, Stănescu și cu Dragnea au decis că Rovana Plumb, atunci sprijinită de Ponta, să nu devină președinte al PSD”, susține un actual parlamentar PSD.
Paul Stănescu nu îl suporta pe Victor Ponta pentru că fostul lider al partidului nu a dat mai nimic în domeniul agriculturii către grupul de la Olt. Pe vremea lui Ponta, ministru al agriculturii era Daniel Constantin.
Dacă despre Liviu Dragnea și legăturile sale au fost publicate numeroase informații, grupul de la Olt condus de Paul Stănescu a fost unul mai retras, asta spre deosebire de Dragnea.
Paul Stănescu este fiul fostului primar de la Vișina. Activist politic de modă veche, modelul său de politician este Ion Iliescu. Atât el, cât și fratele său, Alexandru Stănescu, parlamentar PSD, sunt foarte duri cu copiii. Odraslele din familia Stănescu nu au voie cu mașini scumpe, nu permit opulența și s-au ținut departe de scandaluri publice de gen beizadele-baroni locali.
Background. Războiul dintre Dragnea și Stănescu a devenit deschis după ce puciștii din partid i-au cerut să facă un pas în spate. O înregistrare audio prezentată miercuri seară de România TV îl prezintă pe Adrian Țuțuianu, unul dintre puciștii din PSD, povestindu-le colegilor din filiala Dâmbovița despre ședința CEX la care nemulțumiții i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea.
”Noi ăștia trei (Țuțuianu, Gabriela Firea și Paul Stănescu, semnatarii scrisorii anti-Dragnea – n.red.) am avut cel mai mare curaj și am venit să creăm un bulgăre de zăpadă. Paul Stănescu a spus cam așa, în stilul lui, mai cu armetica: băi ăștia care vreți cu Dragnea, luați-l de mână și mergeți cu el prin București, prin Brașov. Dacă lumea vă primește bine, noi suntem niște idioți”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii