G4Media.ro

EXCLUSIV Cum explică Administrația Prezidențială autorizarea companiei chineze Lenovo de a participa…

Sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV Cum explică Administrația Prezidențială autorizarea companiei chineze Lenovo de a participa la rețeaua 5G din România: Organizația se află sub legile din Hong Kong, care se bazează pe  statul de drept și independența sistemului judiciar

Administrația Prezidențială explică, într-un răspuns pentru G4Media.ro, de ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avizat decizia Guvernului de a autoriza compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G din România: organizația funcționează sub legile din Hong Kong, care se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar, în temeiul principiului „o țară, două sisteme”.

Guvernul României a autorizat compania chineză Lenovo să participe la rețeaua 5G din România printr-o decizie luată în 19 iulie și publicată în Monitorul Oficial nr. 664. Decizia de a permite companiei chineze a fost dată în condițiile în care România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Hong Kong are un statut special, diferit de cel al altor orașe din China. Hong Kong a fost pentru mai bine de 150 de ani o colonie britanică. O parte din oraș a intrat sub jurisdicție britanică în urma războiului din 1842. Mai târziu, China a concesionat pentru 99 de ani Marii Britanii și restul orașului – așa-numitele Teritorii Noi.

Cele două părți au ajung la un acord în 1984, conform căruia Hong Kong urma să se întoarcă la China în 1997, dar să funcționeze după principiul „o țară, două sisteme”. Astfel, Hong Kong se bucură de „un grad ridicat de autonomie, cu excepția politicii externe și apărării” pentru 50 de ani.

Prin urmare, Hong Kong are un sistem legal propriu, granițe proprii și drepturi garantate, precum dreptul la adunare și dreptul la liberă exprimare.

Redăm mai jos integral comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Sub aspectul incidenței normelor legale prin care Consiliul Suprem de Apărare a Țării este învestit să funcționeze, respectiv art. 119 din Constituția României și dispozițiile Legii nr.415/2002 privind organizarea și funcționarea acestui organism statal, prerogativele sale sunt sintetizate în atribuții care privesc exclusiv organizarea și coordonarea unitară a activităților referitoare la apărarea țării și securitatea națională.

Conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 163/2021, prerogativele Consiliului Suprem de Apărare a Țării sunt exercitate exclusiv pe linia emiterii avizului conform pentru solicitările de autorizare.

În baza art. 3 alin. (1) din Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării 5G, atât compania LENOVO PC HK LIMITED, cât și compania LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED au solicitat Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării emiterea unei autorizări pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G.

Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării a transmis solicitările însoțite de pachetele documentare ale celor două companii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Evaluarea realizată la nivelul instituțiilor statului cu atribuții în domeniu nu a evidențiat elemente de natură a genera riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, în perspectiva obținerii de către entitățile menționate a avizului conform privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G.

Atât compania LENOVO PC HK LIMITED, cât și compania LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED sunt deținute ca societate-mamă, de către Lenovo Group Limited, care este o societate de investiții de tip holding și de proprietate intelectuală și care funcționează ca o societate cu răspundere limitată, organizată și care se află sub legile din Hong Kong.

Sistemul juridic al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar, în temeiul principiului „o țară, două sisteme”.

Pe cale de consecință și fundamentându-și decizia pe analiza datelor incluse în evaluarea menționată anterior, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a emis avizul conform pentru companiile LENOVO PC HK LIMITED și LENOVO GLOBAL TECHNOLOGY HK LIMITED.

Potrivit art. 7 alin. (1) din Legea 163/2021 „în cazul în care, ulterior autorizării potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) sunt identificate riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, autorizarea obținută este retrasă prin decizie a prim-ministrului, la solicitarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Decizia prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial al României”.

Până în prezent, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a fost informat sau notificat de către autoritățile statului cu privire la identificarea de riscuri, amenințări sau vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării, care să conducă la inițierea procedurii de retragere a autorizației pentru cele două companii LENOVO.”

Context

Iohannis a promulgat în 2021 Legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Legea prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT.

Legea conferă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor şi exclude practic compania chineză Huawei de la operaţiunile de realizare a echipamentelor.

Pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; b) are o structură transparentă a acţionariatului; c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică; d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Legea arată că avizul conform al CSAT „se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale” – trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Reamintim că Legea 5G a fost precedată de un memorandum semnat la Washington în august 2019 în prezența președinților Klaus Iohannis și Donald Trump.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Clar ca e decuplat total de la realitate, bolovanul…

  2. Se pricepe dulapul la stat de drept😂

  3. loool, dar oare iohannis era la ski cand Hong Kong-ul a fost preluat de CCP?

  4. Încă o minciună sfruntată a marionetelor supreme: o simplă căutare pe Google a ”Lenovo hq” arată oricui e curios că sediul central al Lenovo este la Beijing… Mă mir că Dv. nu ați verificat înainte de a publica articolul!

  5. Prin urmare, Hong Kong are un sistem legal propriu, granițe proprii și drepturi garantate, precum dreptul la adunare și dreptul la liberă exprimare.

    da am vazut cu totii asta

    • *da, am vazut cu totii asta

  6. Iohannis joaca la doua capete. Daca nu reuseste sa-i abureasca pe birocratii din Uniunea Europeana sa-i dea si lui o fonctie, poate ii convinge pe chinezi sa-l ia purtator de cuvint al guvernului sau al PCC (tot un drac).

  7. China a pierdut din păcate pariul cu o țară – două sisteme. Asta dacă chiar au crezut în această lozincă. Fără acestă lozincă alipirile la China nu erau posibile. La puțin timp noile teritorii au intrat sub cisma lor prin intermediul unor legi impuse acolo de majorități parlamentare formate din pix de Beijing. Nu mai e nici o autonomie acolo. Te pot ridica de pe stradă sau de acasă oricând. Motive se găsesc. Doar dulapul de la Cotroceni nu știe asta.

  8. Șpagă !

  9. Că Lenovo „se află sub legile din Hong Kong, care se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar“ e o vrăjeală și Bucureștiul își dă seama foarte bine că nu poate păcăli decât pe cei necunoscători.
    Putem face speculații pentru a sugera diverse explicații asupra cauzei acestei decizii a CSAT.
    Dacă este o mișcare politică tectonică, vom afla cât de curând.
    Occidentalii nu acceptă jocul la două capete, asta știindu-se.

  10. Suntem saraci si cu pretentii. Ce sa spioneze chinezii la noi? Ce avem noi si ei nu?
    Care ar fi alternativa? O firma americana cu pret pe masura? Nici asa nu ar fi bine ca chipurile am fi slugile lor. Pe deasupra suntem si cam ipocriti. G4Media nu are nicio unitate Lenovo? Poate gasiti pitit vreun chinez pe acolo, ia cautati.

    • Chinezii ar spiona bucuroși ceea ce ar împărtăși cu noi americanii. Bine, ca ăștia să împărtășească ceva cu noi, ar trebui mai întâi să a nu mai fim varză.

  11. Foamea de bani la buget si mai ales pentru buzunare proprii!Ignora sfatul NATO si al SUA si sustin economia chineza stiind bine ca in Hong Kong nu mai e nimic din ce a fost,e o interfata a balaurului galben..

  12. ” …Organizația se află sub legile din Hong Kong, care se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar…”

    Se pare ca Ficusul a fost udat la radacina cu ceva daunator!!!! Auzi la ei… China si statul de drept!

    Posibil ca analistul lui peste care a recomandat gogomania sa fii ramas ancorat in timp si meandrele concretului, undeva inainte de 1997!!!!

    Intre timp, Iohahahahannis se plimba pe munte in budigai albi!!!! Imaculati!

  13. Serios ?
    La o intrebare serioasă am primit un răspuns condescendent, din domeniul BS. De la trecerea statului oraș Hong Kong sub jurisdicție chineză, acum 26 de ani ( 1 Iulie 1997 ) aplicarea principiul ” o singură țară, două sisteme” era și continuă să fie sub presiune din partea guvernului central chinez. Principiul conferă – în principiu și pe hârtie – Hong Kongului o autonomie avansată, sub aspectul unui sistem politic și economic propriu.
    Numai că, în stilul caracteristic al pașilor mărunți, sistemul politic autonom – cu reprezentanți aleși direct, fără aprobare ”de sus” – este pus sub semnul întrebării de către Beijing, solicitând o ”supervizare” a candidaților independenți. Numeroase demonstrații și ciocniri serioase sunt dovada acestui fapt, mai ales în ultimul deceniu ( 2014, 2016, 2019, 2020, 2021,2023 !!! )
    Situația recentă : Din 2021, guvernul central chinez a introdus amendamente la sistemul electoral din Hong Kong, cu reducerea locurilor alese direct în Consiliul Legislativ al Hong Kong-ului și condiția ca TOȚI candidații să fie verificați și aprobați de un Comitet de evaluare a eligibilității candidaților numit de Beijing. În Mai 2023, a fost redus în continuare numărul de locuri alese direct și în consiliile districtuale , iar candidații în aceste consilii sunt examinate și aprobate de Comitete districtuale.

  14. Hong Kong, calul Traian. Poate nu se prind astia… De vina a aerul rarefiat de pe varful moldovean, care a fost profanat in chiloti.

  15. Nu-mi dau seama cine e mai prost informat: autorul articolului, oamenii care comenteaza pe aici sau guvernul. Subiectul Lenovo este o non-problema. Desi compania a fost infiintata in anii 80 in China, atunci cand a cumparat o parte mare din IBM (la inceputul anilor 2000) cumpararea a venit la pachet si cu foarte multi investitori din Statele Unite. Au avut chiar pentru multi ani CEO american. Lenovo are si acum jumatete din angajati si din boardul executiv in US / international non China. Asta e diferenta intre Lenovo si o companie de genul Huawei – care e administrata si controlata 100% de cetateni chinezi. Daca nu ma insel, pe la 60% din actiunile Lenovo sunt detinute de publicul larg. Asa ca hai sa ne concentram pe lucruri mai importante si putin mai multa forta pe documentare inainte sa practicam sportul national de a ne da cu parerea la orice.

    • Asa ca pe speta Lenovo e controlata de China pentru ca Hong Kong, atunci cand cautati pe Google beliti ochii si mai departe de primele 2 rezultate.

    • Si da, practic ce am scris mai sus era raspunsul pe care trebuia sa-l primim de la autoritati.

    • ” …. atunci cand cautati pe Google beliti ochii si mai departe de primele 2 rezultate…..”
      .
      Asa-i cand ia un singur neuron. Si ala obosit. Si te mai intrebi de ce ai IQ-ul subunitar!

      Ce vrei sa ne spui tu (ca sa nu spun prosteala pe fatra) este faptul ca Hong Kong nu este China!!!!! Tare-n basca, frate?

  16. Relația statului chinez cu Taivanul ne dă o imagine asupra felului în care chinezii interpretează orice independență economică și politică, diferită de cea din centru. Explicația dată de președenție este un atac la bun simț și condescendent față de modul în care opinia publică este la curent cu faptele lumii.

  17. E la fel de aerian cu privire la ”statul de drept” din Hong Kong, pe cât este Putin cu nazismul din Ucraina.