EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste
Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă, la unison, testarea cât mai largă pentru Covid, mai ales atunci când transmiterea este comunitară, așa cum este situația în prezent în România. Aceste foruri precizează, în documentele oficiale consultate de G4Media.ro, că, atunci când capacitatea de testare nu este suficientă, soluția este folosirea și a testelor rapide pe bază de antigen, urgența fiind identificarea cât mai multor persoane infectate în cel mai scurt timp și izolarea acestora.
Deși invocă respectarea recomandărilor OMS sau ale Comisiei Europene, autoritățile de la București spun că nu folosesc întreaga capacitate de testare de care dispun pentru că nu ar fi cerere, cu toate că spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți, mai multe orașe mari sunt în carantină, iar mulți români se testează contra cost, în clinici private.
Toate acestea se întâmplă în contextul campaniei electorale. Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie, atât președintele Iohannis, cât și guvernul Orban fiind în plină campanie.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consideră că situația este sub control atunci când rata de pozitivare a testelor RT PCR este de cel mult 3%. De la acest nivel, ECDC apreciază că rata de pozitivare este ridicată. România a ajuns la o rată medie de pozitivare de 27%, adică mai mult de 1 din 4 români testați este confirmat cu COVID.
Într-un raport din 23 octombrie, ECDC arăta că numărul în creștere al cazurilor confirmate în multe țări din Europa indică transmiterea comunitară a virusului și nu poate fi atribuită creșterii capacităților de testare, chiar dacă acestea au fost extinse în mai multe state.
„Accesul ușor și în timp util la testare este esențial pentru a identifica infecțiile din comunitate, pentru a avea o imagine clară asupra evoluției epidemiei și pentru a optimiza eficacitatea măsurilor, precum izolarea cazurilor și urmărirea contactelor. Dacă numărul cazurilor suspecte depășește capacitatea de testare disponibilă într-o țară sau într-o regiune, testarea trebuie să fie direcționată către grupurile prioritare”, sublinia ECDC.
Agenția europeană menționează că această creștere a capacității de testare a dus la identificarea unui număr sporit de cazuri asimptomatice sau cu forme ușoare ale bolii.
Și Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii octombrie, prioritățile pe care ar trebui să le urmărească statele membre în strategiile de testare Covid, printre care:
- testare cât mai largă, acordând prioritate persoanelor cu simptome ale bolii, celor care au avut contact cu cazuri confirmate, celor din focare locale și, pe cât posibil, să fie testați și asimptomaticii
- atunci când statele nu dispun de suficiente resurse, ar putea avea prioritate cei cu simptome, inclusiv cele ușoare și toți cei care au simptome de infecții respiratorii acute. Testarea pentru Covid ar trebui combinată cu cea pentru gripă
- în cazul unor focare, ar trebui testați toți membrii comunității, indiferent dacă aceștia prezintă sau nu simptome. Statele ar trebui să se asigure că există centre de testare accesibile populației și o participare generală la testarea COVID-19, în special în cazul testării asimptomatice și în situații de focar.
Miercuri, Comisia Europeană a venit cu noi recomandări privind utilizarea testelor rapide pe bază de antigen în zonele în care rata de pozitivare a testelor PCR este mai mare de 10%, mai ales în comunitățile în care transmiterea noului coronavirus este intensă, pentru a detecta persoanele cele mai contagioase și pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemelor medicale.
La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preciza, în urmă cu două săptămâni, într-un raport referitor la strategiile de prevenire și răspuns la epidemie, că în regiunile cu transmitere comunitară a virusului este necesară „testarea activă a cazurilor suspecte”, în special în zonele unde apar infecții noi, izolarea rapidă a cazurilor confirmate și a celor care au simptome ale bolii.
OMS subliniază necesitatea monitorizării evoluției epidemiei și a investigării focarelor, prin urmărirea contacților și izolarea acestora.
Organizația Mondială a Sănătății precizează că testarea activă prin RT PCR este de preferat pentru identificarea cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2, însă atunci când capacitatea de diagnosticare este insuficientă, se poate face o prioritizare a categoriilor care sunt testate și pot fi folosite și testele rapide pe bagă de antigen. Prioritate ar trebui să aibă la testare persoanele care prezintă riscuri de a face o formă severă a bolii, personalul medical, precum și, de la primele simptome, angajații din școli, centre rezidențiale, centre sociale, penitenciare etc.
În România, în ultimele luni se realizează în medie circa 30.000 de teste RT PCR zilnic, iar de 2-3 săptămâni mai mult de un sfert dintre acestea sunt pozitive. Totuși, premierul Ludovic Orban a declarat recent că avem o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi, însă nu există cerere pentru atâtea. Inclusiv miercuri seara, într-o emisiune tv, premierul a spus că nu există cerere pentru atâtea teste.
În plus, premierul a declarat, marți, că „nu s-au degajat suficiente argumente” pentru a face în România o testare în masă cu teste rapide pe bază de antigen, după modelul Slovaciei sau al Austriei. Ludovic Orban a susținut că obiectivul este creșterea capacității de testare prin RT PCR, deși nici aceea existentă în prezent nu este folosită complet.
În documentele OMS sau ale instituțiilor europene nu este menționată vreo situație de excedent de capacitate de testare, ci doar posibilitatea ca resursele să fie prea puține.
Guvernul a achiziționat până acum câteva zeci de mii de teste rapide, pe care a început să le trimită unităților de primiri urgențe ale spitalelor. Acestea vor fi folosite în UPU, pentru o confirmare rapidă a unora dintre cei care sosesc la UPU cu simptome de COVID-19, însă ulterior vor fi dublate și cu un test RT PCR.
Autoritățile au anunțat că intenționează să cumpere 3 milioane de astfel de teste. „Utilizarea acestor 3 milioane de teste rapide va fi decisă de specialiştii din domeniul sănătăţii publice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat, miercuri, noi definiții de caz pentru infecția cu Sars-Cov-2, introducând între categoriile celor care sunt testați gratuit RT PCR și persoanele care sunt confirmate pozitiv la un test rapid. INSP menține însă modificările pe care le-a făcut la mijlocul lunii septembrie, când a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să prezinte cel puțin trei simptome ale bolii, în loc de unul.
În continuare, INSP testează doar contacții cu simptome ale bolii ai cazurilor confirmate, nu și cei asimptomatici.
În același timp, mii de români se testează zilnic contra cost, în clinicile private.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii