G4Media.ro

EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai…

EXCLUSIV Cum ignoră România recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste

Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă, la unison, testarea cât mai largă pentru Covid, mai ales atunci când transmiterea este comunitară, așa cum este situația în prezent în România. Aceste foruri precizează, în documentele oficiale consultate de G4Media.ro, că, atunci când capacitatea de testare nu este suficientă, soluția este folosirea și a testelor rapide pe bază de antigen, urgența fiind identificarea cât mai multor persoane infectate în cel mai scurt timp și izolarea acestora.

Deși invocă respectarea recomandărilor OMS sau ale Comisiei Europene, autoritățile de la București spun că nu folosesc întreaga capacitate de testare de care dispun pentru că nu ar fi cerere, cu toate că spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți, mai multe orașe mari sunt în carantină, iar mulți români se testează contra cost, în clinici private.

Toate acestea se întâmplă în contextul campaniei electorale. Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie, atât președintele Iohannis, cât și guvernul Orban fiind în plină campanie.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consideră că situația este sub control atunci când rata de pozitivare a testelor RT PCR este de cel mult 3%. De la acest nivel, ECDC apreciază că rata de pozitivare este ridicată. România a ajuns la o rată medie de pozitivare de 27%, adică mai mult de 1 din 4 români testați este confirmat cu COVID.

Într-un raport din 23 octombrie, ECDC arăta că numărul în creștere al cazurilor confirmate în multe țări din Europa indică transmiterea comunitară a virusului și nu poate fi atribuită creșterii capacităților de testare, chiar dacă acestea au fost extinse în mai multe state.

Accesul ușor și în timp util la testare este esențial pentru a identifica infecțiile din comunitate, pentru a avea o imagine clară asupra evoluției epidemiei și pentru a optimiza eficacitatea măsurilor, precum izolarea cazurilor și urmărirea contactelor. Dacă numărul cazurilor suspecte depășește capacitatea de testare disponibilă într-o țară sau într-o regiune, testarea trebuie să fie direcționată către grupurile prioritare”, sublinia ECDC.

Agenția europeană menționează că această creștere a capacității de testare a dus la identificarea unui număr sporit de cazuri asimptomatice sau cu forme ușoare ale bolii.

Și Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii octombrie, prioritățile pe care ar trebui să le urmărească statele membre în strategiile de testare Covid, printre care:

  • testare cât mai largă, acordând prioritate persoanelor cu simptome ale bolii, celor care au avut contact cu cazuri confirmate, celor din focare locale și, pe cât posibil, să fie testați și asimptomaticii
  • atunci când statele nu dispun de suficiente resurse, ar putea avea prioritate cei cu simptome, inclusiv cele ușoare și toți cei care au simptome de infecții respiratorii acute. Testarea pentru Covid ar trebui combinată cu cea pentru gripă
  • în cazul unor focare, ar trebui testați toți membrii comunității, indiferent dacă aceștia prezintă sau nu simptome. Statele ar trebui să se asigure că există centre de testare accesibile populației și o participare generală la testarea COVID-19, în special în cazul testării asimptomatice și în situații de focar.

Miercuri, Comisia Europeană a venit cu noi recomandări privind utilizarea testelor rapide pe bază de antigen în zonele în care rata de pozitivare a testelor PCR este mai mare de 10%, mai ales în comunitățile în care transmiterea noului coronavirus este intensă, pentru a detecta persoanele cele mai contagioase și pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemelor medicale.

La rândul ei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preciza, în urmă cu două săptămâni, într-un raport referitor la strategiile de prevenire și răspuns la epidemie, că în regiunile cu transmitere comunitară a virusului este necesară „testarea activă a cazurilor suspecte”, în special în zonele unde apar infecții noi, izolarea rapidă a cazurilor confirmate și a celor care au simptome ale bolii.

OMS subliniază necesitatea monitorizării evoluției epidemiei și a investigării focarelor, prin urmărirea contacților și izolarea acestora.

Organizația Mondială a Sănătății precizează că testarea activă prin RT PCR este de preferat pentru identificarea cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2, însă atunci când capacitatea de diagnosticare este insuficientă, se poate face o prioritizare a categoriilor care sunt testate și pot fi folosite și testele rapide pe bagă de antigen. Prioritate ar trebui să aibă la testare persoanele care prezintă riscuri de a face o formă severă a bolii, personalul medical, precum și, de la primele simptome, angajații din școli, centre rezidențiale, centre sociale, penitenciare etc.

În România, în ultimele luni se realizează în medie circa 30.000 de teste RT PCR zilnic, iar de 2-3 săptămâni mai mult de un sfert dintre acestea sunt pozitive. Totuși, premierul Ludovic Orban a declarat recent că avem o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi, însă nu există cerere pentru atâtea. Inclusiv miercuri seara, într-o emisiune tv, premierul a spus că nu există cerere pentru atâtea teste.

În plus, premierul a declarat, marți, că „nu s-au degajat suficiente argumente” pentru a face în România o testare în masă cu teste rapide pe bază de antigen, după modelul Slovaciei sau al Austriei. Ludovic Orban a susținut că obiectivul este creșterea capacității de testare prin RT PCR, deși nici aceea existentă în prezent nu este folosită complet.

În documentele OMS sau ale instituțiilor europene nu este menționată vreo situație de excedent de capacitate de testare, ci doar posibilitatea ca resursele să fie prea puține.

Guvernul a achiziționat până acum câteva zeci de mii de teste rapide, pe care a început să le trimită unităților de primiri urgențe ale spitalelor. Acestea vor fi folosite în UPU, pentru o confirmare rapidă a unora dintre cei care sosesc la UPU cu simptome de COVID-19, însă ulterior vor fi dublate și cu un test RT PCR.

Autoritățile au anunțat că intenționează să cumpere 3 milioane de astfel de teste. „Utilizarea acestor 3 milioane de teste rapide va fi decisă de specialiştii din domeniul sănătăţii publice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat, miercuri, noi definiții de caz pentru infecția cu Sars-Cov-2, introducând între categoriile celor care sunt testați gratuit RT PCR și persoanele care sunt confirmate pozitiv la un test rapid. INSP menține însă modificările pe care le-a făcut la mijlocul lunii septembrie, când a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să prezinte cel puțin trei simptome ale bolii, în loc de unul.

În continuare, INSP testează doar contacții cu simptome ale bolii ai cazurilor confirmate, nu și cei asimptomatici.

În același timp, mii de români se testează zilnic contra cost, în clinicile private.

Citește și

Rata de pozitivare a testelor COVID crește accelerat în România, însă numărul de teste rămâne la același nivel – raport INSP

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Nu vor să testeze întreaga populație momnetat, ca sunt alegerile parlamentare din decembrie și este ordin de la Cotroceni să testeze puțin să raporteze date eronate să poată țină alegerile mult visate. E clar ca o sa fie viciere de rezultat ca PNL o sa fraudeze grav alegerile.

    • N-are de a face cu alegerile. Alea se tin (si foarte bine ca se tin, scapam de alta pandemie, PSD). Problema e ca la multe teste toate judetele ar fi pe rosu, cifrele ar impune carantima aproape peste tot. Si PNL nu e inca pregatit sa accepte genul asta de masura impopulara cu 2 saptamani si jumatate inainte de vot. Vor trage de timp, probabil rata de infectare va ramane cat de cat stabila pana dupa alegeri. Apoi vor face in sfarsit teste antigen la cazurile simptomatice. Vom avea dublul de infectari, dar apoi vom intra pe scadere pe masura ce sunt izolati tot mai multi bolnavi.

  2. Orice parere as avea despre OMS, un lucru e adevarat, procedura de testare este foarte mizerabila, trebuie sa astepti doua- trei zile dupa teste. A trebuit vara trecuta sa platesc 4 teste aiurea. Dar ce sa te astepti de la un popor asiato- turcalet.

  3. Rezultatele in Bucuresti le primesti si dupa 9 zile de la testare.
    Dezamagitor.

  4. Și știți cine este de vina pentru asta? Eu, dvs, PSD, PMP, UDMR, FSN, marțienii, reptilienii nici decum scumpul meu partid PNL și Guvernul care fac orice sa bage mizeria sub preș că deh vin alegerile…

  5. In Constanta la SPitatlul de infectioase au pus afisa ca nu mai fac teste.
    Cum kkt sa nu ajunga incidenta la aproape 10, cand DSP-ul nu exista, spitalele nu mai testeaza, te trimit la privat! SI mai vor si carantina. Sa-l bage pe Arafat in carantina!

  6. Europa de vest e o mare poveste de succes in privinta covid, faceti ca ei. Sau nu?
    Apoi trebuie sa mai si traiesti asa ca indicii (pe care ti i-ai ales ca repere din lipsa de prevedere) trebuie tinuti si ei in limite … manevrabile.
    Si mai e si chestie de organizare, in care noi – se stie – excelam de pe vremea dacilor.

  7. Cea mai buna dovada ca pnl = psd.
    Acuma sa vina postacii pnl, aia dintr-o litera, m, v sa ne spuna cat de prosti suntem ca nu intelegem mofulisterios prin care lucreaza iohanis si guvernul.

    Ca iohanis mai rar vezi, si presedinte si premier, ne-am mutat tara in america de sud?

  8. De obicei românii se trezesc în ceasul al doisprezecelea.

  9. Situația este gravă. Am anunțat medicul de familie sâmbătă, mi s-au recoltat probele duminică iar rezultatul oficial a fost comunicat miercuri. Este normal???

  10. Traducere pentru domnii de la guvern:

    Testezi cât mai mult —> Descoperi cât mai mulți dintre cei infectați —> Izolezi cât mai mulți dintre cei infectați —> Numărul cazurilor scade —> Economia își revine.

    Testezi cât mai puțin pentru că ai alegeri —> Descoperi cât mai puțini dintre cei infectați —> Izolezi cât mai puțini dintre cei infectați —> Numărul cazurilor crește —> Economia merge tot mai la vale.

    Cu plăcere.

    • Buna teorie, nu stiu de ce nu functioneaza in Spania si Italia (in Franta nu gasesc date) care fac peste 300 de teste la mia de locuitori fata de aproape 300 ale Germaniei si 186 ale noastre.

    • Cum adică nu funcționează? Spania a ajuns la cca 11 000 de cazuri pe zi, cât România, la o populație aproape triplă. din ce văd încep să aducă sub control valul 2
      https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

      De asemenea…. și asta e un detaliu important, ce îți spune rațiunea? Nu e logic să vrei să identifici cât mai multe persoane infectate.

  11. Un partid care prefera sa moara romanii cu miile, ca cifrele infectarilor „sa arate bine” inainte de alegeri, trebuie impedicat sa castige alegerile.

    Faceti un minim efort si iesiti masiv la vot. Nu mai votati fosile. Sunt criminali si ei si pesedistii. Au aceeasi fibra morala ca a comunistilor.

  12. Pai in general accesul cetateanului de rand la sistemul public de sanatate este greoi. In ciuda faptului ca omul isi plateste contributiile. Si asta nu acum in pandemie. Cam de vreo 10 ani, si mai bine de atat, e situatia asta. Atat vrea statul de la cetatean: sa plateasca ca politicienii si camarila sa aiba de unde fura.

  13. minciuna este adinc inradacinata in adn-ul mioriticilor; asta printre alte rele.

  14. Testările in afara cazurilor grave cu internare, sunt bani aruncați pe fereastră (sau în buzunarele prietenarilor care au firme in domeniu).

    Ceea ce contează e numărul de morți de Covid, la noi destul de mic, raportat la populație, ba chiar ar fi și mai mic dacă am face diferența mort de cancer cu Covid sau mort doar de Covid.

    • Si daca ai face diferenta invers, cum ar fi? Cum ar fi sa numaram deceselor celor care n-au mai avut loc in spitale din cauza aglomerarii cu cazuri COVID, tot la COVID, asa cum ar fi normal? Dar pe cei care au murit fara sa fie testati COVID, si pe care nu ii prind statisticile?

      Cel mai probabil, tragand linie COVID-ul a cauzat mai multi morti decat apar in statistici.

      Pana una alta, COVID-ul a devenit a 6-a cauza de deces in Romania, si se indreapta rapid spre top 3. Alte tari mai grav afectate, ca Belgia, sunt deja acolo. A devenit deja a 3-a cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare si cancer.

  15. Da fratilor din UE, sunt alegeri parlamentare in cateva zile, iar eu voi vota cu democratia, libertatea si impotriva „corectitudinii politice”. Puteti sa ne considerati niste suedezi daca doriti. Romanii sunt mai liberali si nu se inchid intre 4 pereti ca francezii!

    • Vezi ca suedezii tai tocmai au bagat iar restrictii, cand au vazut cum vine valul de decese daca ignori realitatea.

  16. Asta cu capacitatea de testare e doar o poveste, noi nu avem oameni suficienti care sa testeze. E aceasi poveste de la stat putini workeri multi frecatori.

  17. evident nu se testeaza , motiv politic. pnl are memorie scurta , uita ca psd a castigat masiv din cauza scarbei provocate de pnl propriilor votanti. asa va fi si acum.

  18. Intr-adevar, asa este,noi testam mai putin decat alte tari europene mai dezvoltate inclusiv in domeniul sanitar, dar asta tine si de numarul de specialisti care efectueaza testele si de numarul de persoane care solicita sa fie testate.. Chiar daca lucrurile stau asa sub acest aspect, valul al doilea matura toata Europa indiferent de cat se testeaza.Priviti doar statisticile zilnice, in special pe cele referitoare la numarul de decese!
    Rata de pozitivare este cam peste tot de minim 20 %, iar numarul de cazuri a scazut doar in tarile care au fost lovite cu o luna mai devreme de acest al doilea val si/sau care au intrat in lockdown (vezi Israel, timp de doua luni), respectiv Belgia, Olanda, Cehia, Slovacia, Spania, Franta.
    Uitati-va in schimb la ce se intampla in Rusia, Italia,Germania, Polonia, Austria, Elvetia, UK,Ungaria, Bulgaria, tarile baltice si nordice, tarile balcanice, la noi, ca sa ma refer doar la Europa!
    Dupa ce faceti aceasta analiza comparativa si grafica asupra unor numere seci si reci, abia atunci puteti acuza guvernul de toate relele, daca este cazul.Pana atunci, haideti sa fim cu totii responsabili!
    Sanatate tuturor!

    • Noii infectati scad atunci cand se epuizează persoanele vulnerabile…

      Si oricum, a defini un infectat = test PCR pozitiv e de domeniul imbecilității, întrucât faza cu „asimptomatici” e bullshit (ex. doctorul ars la P. Neamt plecat cu test + si aterizat negativ…)
      Reactivii pentru pcr sunt mai sensibili la variații de temperatură decat vaccinul biontech, iar acuratețea testelor depinde de precizia tehnicianului din ziua respectiva.