G4Media.ro

EXCLUSIV Unii angajatori încearcă să fraudeze ajutorul de stat pentru șomajul tehnic.…

EXCLUSIV Unii angajatori încearcă să fraudeze ajutorul de stat pentru șomajul tehnic. Violeta Alexandru: Cine face declarații false pe propria răspundere riscă dosar penal

Sute de cazuri suspecte ale unor angajatori care vor să obțină plata de la stat pentru șomajul tehnic sunt înregistrate de Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM), au declarat pentru G4Media.ro angajați din aceste instituții. Informațiile au fost confirmate de președintele ANOFM, Victor Picu, care avertizează că toate plățile vor fi verificate. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a avertizat pe cei care încearcă să fraudeze mecanismul de sprijin că declarațiile false se pot solda cu dosare penale.

Cele mai multe probleme derivă din OUG 32/2020, care a relaxat masiv condițiile de acordare a acestui sprijin din OUG 30/2020, adică primul act prin care guvernul a reglementat sprijinul pentru companiile aflate în dificultate.

Care sunt principalele metode prin care unii angajatori încearcă să obțină ilegal ajutorul de stat:

– Unele firme au suspendat rectroactiv contractele de muncă. Chiar dacă acest lucru se soldează cu o amendă pentru că nu a fost comunicată către sistemul REVISAL cu o zi înainte de data efectivă a suspendării, angajatorii preferă să riște plata amenzii și să primească sprijinul pentru șomajul tehnic

– Alte firme angajează în grabă rude sau prieteni și imediat îi trimit în șomaj tehnic, cerând sprijin de la stat

– Unii angajatori majorează nejustificat salariul celor cu venituri mici chiar inainte de suspendarea contractelor de muncă și apoi aplică pentru ajutor pentru a obține o indemnizație mai mare

– Angajatori care îi trimit pe angajați în șomaj tehnic și apoi le cer să vină la serviciu pentru activități de ”voluntariat”

– Alți angajatori au solicitat șomaj tehnic pentru unii angajați, dar în paralel au făcut noi angajări și au continuat activitatea, bazându-se pe faptul că Inspecția Teritorială de Muncă (ITM) face controale mult mai puține, iar AJOFM-urile nu pot verifica toate cererile

Cum s-a ajuns la această situație? OUG 32 a relaxat condițiile de aplicare la ajutorul pentru plata indemnizației de șomaj tehnic. Practic, acum orice firmă care vrea să obțină ajutorul guvernamental pentru șomaj tehnic o poate face doar depunând online o cerere pe proprie răspundere pe site-ul special creat. Anterior, OUG 30 prevedea că doar două categorii de angajatori puteau beneficia de aceste drepturi: cei direct afectați de legislația de urgență (restaurante, frizerii etc) și cele afectate indirect, prin scăderea cu 25% a veniturilor. Primele beneficiau de șomaj tehnic pentru toți angajații, iar cele cu pierderi financiare – doar pentru 75% dintre angajați.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat pentru G4Media.ro că ”am primit și noi o parte din aceste sesizări, dar cu caracter informal, nu sunt mulți cei care își asumă să facă legal sesizările. Este foarte riscant pentru cei care încearcă să fraudeze acest mecanism, pentru că ITM-urile nu și-au suspendat activitatea, ci doar planurile lor de control de la începutul anului, dar se duc la sesizări. Nu sunt mulțumită de modul în care funcționează acum ITM, am văzut că în București erau zero controale și le-am cerut să își reia activitatea pe teren. Pe de altă parte, atrag atenția că declarația pe proprie răspundere atrage răspunderea penală”.

Președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Picu, a confirmat pentru G4Media.ro existența acestui fenomen, dar a spus că în acest moment nu poate face o estimare legată de amploare. ”Își asumă pe proprie răspundere ceea ce fac. Și nu contabilul firmei, ci administratorul sau cine este mandatat în acest sens. În mod normal, dacă o societate nu are redusă activitatea, nu are voie să aplice. E răspundere penală – fals în declarații”. El a dat exemplul unei companii din horeca, care le-a suspendat contractele angajaților, dar a vrut să le plătească în continuare 25% din venituri ca să vină la serviciu. ”E muncă nedeclarată și atrage răspunderea penală”, a spus Picu.

Statistică. La 10 aprilie, 1.005.552 de contracte individuale de muncă fuseseră suspendate, potrivit Ministerului Muncii. Structura pe sectoare economice:

·         292.765 – Industria prelucătoare

·         196.470 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor

·         119.806 – Hoteluri și restaurante

Foto: Muncitori în București (G4Media.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Este IMPOSIBIL sa dai afara RETROACTIV
    Jurnalistii ar trebui sa se mai informeze inainte de a … dezinforma

    • Deci firmele romanesti nu incearca sa fraudeze si articolul e dezinformare? Asta vrei sa zici?
      In articol se scrie a suspenda retroactiv si pot confirma majoritatea punctelor descrise mai sus. Ma rog, nimic nou sub soare, ci ma gandesc ca tot multinationalele suportau injuraturi.
      Nu-i mai rau sa fraudezi statul roman decat sa scoti banii tai din tara? Zic si eu.

    • Ete na, este imposibil! Nu mai vorbi daca nu intelegi. Spre exemplu faci azi 24.03 decizie de trimitere in somaj tehnic din data de 16 .03. Si o introduc in REVISAL in 25.03. Apoi ceri decontarea din 16.03. Legal, aceasta decizie trebuia trecuta in REVISAL cu o zi inainte, adica in 15.03. Daca ITM-ul descopera asta, poti primi o amenda ca nu ai intretinut revisal-ul. Dar amenda e mai mica decat banii pe care ii primesti pe somaj tehnic si merita, daca esti genul asta de cocalar-antreprenor. Ce e imposibil? Practic spui ca tu aveai angajatii in somaj din 16, dar ai uitat sa anunti si Revisal-ul.

    • Multumim Elac

    • Dar nu va mai ambalati. AM depus o astfel de cerere de rambursare pentru angajatii mei si m-au sunat de la AOFM sa discute despre fiecare nelumaurie, la fiecare angajat. Ce vedeti mai sus sunt „incercari de fraudare” ca nu le merge boilor. Au auzit cocalarii ca se plateste pe incredere si au incercat unii sa dea o teapa. Dar oamenii astia chiar verifica si nu se platesc astfel de cerereri frauduloase. Deci sa ne relaxam ca nu se arunca cu bani asa catre orice patron imbecil care crede ca face un Geschaeft ( a se citi geșeft).

  2. @Violeta Alexandru, Ministrul Muncii,
    Cand puneti in acord Decizia CCR 702/2019 Publicată în MO 10.02.2020.
    Pensionarii așteaptă drepturile lor legale .
    Pe site scrie ca aplicatiile informatice vor recalcula.
    Au trecut 2 luni!
    Oamenii ăștia sunt bătaie de joc cu pensii de 704-1000lei deoarece nu au primit legal calculul indice corecție cu punctaj.
    Mi se pare un ABUZ.

    • D-aia trebuie DIGITALIZARE pe scara largă. Odata ce totul e înregistrat digital, faci data mining si găsești TOATE firmele care fac asa ceva. Dupa cate le aplici amenzi si le retragi banii din cont înainte sa faca ei asta…

  3. În UK se plătește 80% din media veniturilor pe ultimile 12 luni, nu se raportează doar la ultima săptămână.
    „80% of average monthly earnings of last 12 months up to a maximum of £2500 per month.”

  4. Ce face? Cuuuuum? Adică citesc în acest articol ca privatul e hoț (pe lângă evazionist)?!?
    Privatul care suferă cel mai mult? Care plătește el salariile polițiștilor rai și bătăuși, jandarmeriei care apară hoția, bugetarului rău și gras? El, inocentul muncitor sa facă așa ceva? Da’ nu pot crede!

    • Ce comentariu de cacat! Adica faptul ca sunt niste patroni infractori in mediul privat anuleaza faptul ca sectorul privat tine in spate sectorul bugetar imbuibat de pile. Brusc, bugetarii nu mai traiesc din taxe ci le produc. Si e ok sa fie milioane pe salarii duble fata de salariile din privat. Totul pentru ca ai citit tu un titlu pe G4media.

    • @Amad,esti extrem de grobian si plin de autosatisfactie,pentru o vietate cu pretentii de tip generator de ordine sociala.Ia fa-ti tu o banca comerciala,umple-ti visteriile cu lichiditati si tinele pe stoc,fara sa-i imprumuti pe bugetari,ci doar pe privatii care genereaza produsul finit.Fa un experiment.Voi aveti posibilitatea de face plus-valoare din produsul muncii tocmai datorita faptului ca va anulati potentialii competitori oferindu-le joburi bugetate la stat si prefacandu-va ca le sustineti/platiti salariile. Te-as fi crezut,oarecum,ca ai o sansa de a gandi,daca ii spuneai bugetarului „parazit” ca poate si el sa isi privatizeze activitatea.Liber profesionisti,asta ar trebui sa le ceri tu bugetarilor sa devina.Ei,si dupa aia sa te tii tu bine si sa simti ce inseamna si cat te costa serviciile lor.

  5. Dar de ce nu spune nimeni de ordonanta militara data cu dedicatie pe firmele de intermediere/recrutare care fac transporturile de muncitori sezonieri in Germania , Italia, Franta… Nimeni nu ma face sa nu ma revolt de acest caz flagrant de coruptie la nivel inalt. Procuratura nu se sesizeaza! Cum se face ca s-au dat autorizatii de iesire din localitati inchise? Acum am inteles punctul acela din ordonanta militara care permite efectuarea curselor charter pentru transportul sezonierilor. Este sau nu este pandemie ?

  6. Cercetătorii, făcătorii de politici sociale statale, nimic despre prevenția socială a celor năpăstuiți de haosului, oceanul anarhiei naziste? MV

  7. Sunt destui infractori in perioada de criza,pescuitorii in ape tulburi sau imbogatitii din razboi !

  8. :))))) motorul si sufletul economiei romanesti.Singurii sustinatori cinstiti ai progresului si aducatorii de plus-valoare.Cei care sustin salariile si pensiile nesimtite ale nenorocitilor de bugetari s.a.m.d. Da’ chiar de acestia v-ati gasit sa comentati?! Ei,dracia dracului,ia nu va mai luati de contribuabili !

  9. predoiu a fost intrebat de ce nu mareste pedepsele pentru orice infractiune, pai sa se mai poata fura in special acum, sa se poata taia in veselie copaci …