G4Media.ro

EXCLUSIV Curtea de Conturi și-a trimis auditorii la Ministerul Educației, pentru a…

Foto: Pexels.com

EXCLUSIV Curtea de Conturi și-a trimis auditorii la Ministerul Educației, pentru a verifica decuplarea universităților de cercetare și schimbarea standardelor minimale pentru profesori. Curtea anunță că a emis în 2019 recomandările inspectate astăzi, după un raport acceptat fără „obiecțiuni” de Ecaterina Andronescu și Nicolae Hurduc

Curtea de Conturi anunță că o echipă de auditori ai instituției derulează în prezent o acțiune de „follow-up” la Ministerul Educației, prin care verifică modul„de ducere la îndeplinire a recomandărilor transmise prin scrisoare” în 2019, precizează instituția într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Concret, Curtea de Conturi a recomandat Ministerului Educației, în 2019, să transforme universitățile în instituții aproape exclusiv de predare, printr-o decuplare brutală a acestora de activitatea de cercetare, iar acum verifică îndeplinirea solicitărilor extrem de specifice emise în urmă cu 2 ani.

Modul de elaborare a recomandărilor: inclusiv sondaj printre profesori, în care acestora li s-a cerut să numească dificultățile întâmpinate în dezvoltarea carierei și să-și spună părerea despre standardele CNATDCU pe care trebuie să le îndeplinească.

Printre solicitările trimise sub formă de “recomandări” Ministerului Educației de Curtea de Conturi în timpul mandatului deținut de Ecaterina Andronescu s-a numărat inclusiv modificarea standardelor minimale verificate de forul de experți în educație CNATDCU, astfel încât profesorii și conducătorii de doctorat să fie punctați cu prioritate pentru activitatea de predare, pentru evoluția în carieră, și nu atât pentru cercetare. Scopul? Îmbunătățirea performanței „prin diminuarea costurilor și sporirea eficienței utilizării resurselor”, spune Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi precizează, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, că a emis recomandările în 2019 „după ce raportul de audit în baza căruia au fost formulate recomandările a făcut obiectul unei ședințe de conciliere cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Cercetării și Inovării. Precizăm că entitatea auditată nu a formulat obiecțiuni la aspectele reținute prin raport, astfel că scrisoarea cu recomandări a fost elaborată și transmisă potrivit metodologiei în vigoare.” Ministerul Educației era condus în mai 2019 de Ecaterina Andronescu, iar Ministerul Cercetării de Nicolae Hurduc.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Ministrii numiti politic stiu ca pot gresi, sinecuri se vor gasi oricand pentru „serviciile” lor.
    Niste directori si/sau secretari de stat nu si-u facut treaba. Or fi fost plecati in delegatii in locuri exotice pentru schimburi de viziune si au uitat cimplet de romanica

  2. „Forul de experti in educatie CNATDCU” cuprinde o multime de smecheri (cu traiectorie academica explicabila prin oportunitati inaccesibile muritorilor de rand), care nu stiu decat sa creasca in permanenta standardele minimale, ignorand aproape complet componenta educationala. Exacerbarea obsesiva a criteriilor bazate numai pe cercetare e facuta pentru eliminarea „concurentei” din competitiile de proiecte, astfel incat fondurile cercetarii sa ajunga doar pe mana unei „bisericute” foarte restranse (priviliegiati din diaspora, „baieti cu ochi albastri” din universitati etc.).

  3. Văd că nici dracu nu pune niciodată problema depășirii atribuțiilor de către Curtea de Conturi!
    De vreo 6 ani Curtea de Conturi stabilește și dispune ce și cum trebuie să se facă în Statul Roman, în loc să-și facă treaba doar pe lagalitatea cheltuirii bugetelor publice! Curtea asta este efectiv încă unul dintre statele în stat din România, pe lângă CCR, BNR, ANRE, etc.

    • Alt ametit , de unde naiba le scoateti pe toate ? Sunteti clar vazatori ?

    • Ai remarcat si tu ca s-au „legat” pâna si de activitatea ANPC și … Câțu #nimic!
      Parca nici nu ar fi in subordinea lui. Sau Năsui ar trebui sa raspunda ceva ca e in coordonarea lui!? Dar daca-lbda afara daca face/spune ceva de laboratoarele de testare ale celor de la ANPC.
      Curtea de Conturi nu ar spune si ea ceva legat de greselile penale ale contabilului șef. Îi trece cu vederea daca e de-al lor.

  4. Este foarte adevarat, standardele minimale pe comisii sunt aceleasi atat pentru profesorii universitari cat si pentru cercetatori, desi unii predau, altii fac numai cercetare. Se pare ca studentii au ajuns un fel de anexa la activitatea din universitati. Promovarea profesorilor nu ii baga in seama si pe studenti, deoarece punctele se aduna din publicatii, proiecte de cercetare si citari.

  5. CINE I-A TRIMIS ? ciorditorul badalau ? CEL PENTRU CARE A FOST MODIFICATA LEGEA CA SA POATA FI INTRONAT vaisprezidant LA curtea de conturi A romaniei.

  6. De mult trebuia facut ceea ce face Curtea de Conturi acum! In ultimele 3 decenii nu s-a investit un leu in aparatura si echipamente pentru universitati, sunt nenumarate facultati care folosesc calculatoare si softuri donate prin mila unor firme, in schimb standardele minimale inventate si marite permanent de CNATDCU (o monstruozitate de institutie, inexistenta in alte tari si care incalca in mod continuu autonomia universitara) se bazeaza mai ales pe activitatea de cercetare si impun realizari „de top”/”zona rosie”/”zona galbena” pentru cadrele didactice. Deci, fara a se investi un singur leu din partea statului roman, cadrelor didactice universitare li se cer pentru promovari rezultate ale cercetarii mai ceva decat in universitatile vestice.
    Aberatie tipic romaneasca, ilustrand perfect teoria formelor fara fond care guverneaza tara asta!