EXCLUSIV De ce nu poate produce România măști chirurgicale: am închis în 2014 Oficiul de certificare și nu avem nici tehnologia necesară / Ministrul Economiei promite reluarea producției într-o săptămână
Criza de măști și echipamente de protecție din România e provocată atât de lipsa tehnologiei din partea producătorilor interni, dar și de imposibilitatea certificării eventualei producții, potrivit unui document oficial publicat de G4Media.ro. În plus, Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate, care garanta calitatea unor echipamente sanitare precum măștile chirurgicale și combinezoanele sanitare, a fost desființat în România încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat azi că firme din România ar putea produce primele măști și combinezoane sanitare începând de săptămâna viitoare.
”Am identificat producători care doresc să achiziționeze linii de asamblare pentru producerea de măști și combinezoane sanitare”, a spus ministrul Virgil Popescu la Digi 24.
Unul dintre acești producători este compania Taparo din Târgu Lăpuș, județul Maramureș. Reprezentantul companiei, Ioan Filip, a declarat pentru G4media.ro că a comandat deja din străinătate o linie automatizată de producție care va sosi săptămâna viitoare. Ioan Filip spune că, de săptămâna viitoare, ar putea fi capabili să producă zilnic 150.000 de măști, 3,5 milioane de măști, lunar.
Reprezentantul companiei Taparo spune că firma produce materialul nețesut pentru 2 dintre cele 3 straturi ale unei măști chirurgicale, o pânză pe bază de polipropilenă rezistentă la bacterii și cu un cost scăzut. Nu are capacitate să producă materialul filtrant necesar pentru stratul 2, de mijloc, al măștii. Nimeni din România nu poate produce acest material, așa că este nevoit să îl importe din Belgia sau Turcia.
Din pricina crizei, prețul materialului filtrant, de mijloc, al măștii a crescut și de 20 de ori, așa că firma vrea să cumpere utilaje din import pentru a produce și această parte, a explicat Ioan Filip. Utilajele costă însă între 5 și 10 de milioane de euro și sosesc între 3 și 6 luni, așa că reprezentanții companiei discută cu Guvernul să-i ajute cu o scrisoare de garanție pentru realizarea investiției.
Până când România va fi aptă să producă măști sanitare certificate, Guvernul importă prin Unifarm, a declarat ministrul Virgil Popescu.
De ce nu puteau fi produse măști sanitare până acum în România. Un document semnat de Carmen Ghițuleasa, directoarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, obținut de G4media.ro, arată că România nu are tehnologia să producă stratul filtrant, de mijloc, al măștii chirurgicale.
Foto: Document al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie
Foto: Document al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie
În plus, Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate, care garanta calitatea unor astfel de echipamente sanitare precum măștile chirurgicale și combinezoanele sanitare, a fost desființat în România încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene.
”Având în vedere că în România este imposibil de găsit personal care să îndeplinească cerințele de competență și experiență cerute de ghidurile de aplicare a Directivei, OTDM Certificare nu poate îndeplini cerințele de menținere a notificării”, se arată în nota de fundamentare a deciziei de desființare a oficiului.
Rămâne de văzut cum vor fi certificate măștile și combinezoanele ce vor fi produse de compania Taparo din Târgu Lăpuș și promise de ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Ministrul a promis și că România va produce biocide la Farmec Cluj întrucât Hexipharma a intrat în insolvență ca urmare a dosarului penal în care a fost implicată. Vezi aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii