G4Media.ro

EXCLUSIV De unde s-a inspirat ”Un ostaș în slujba țării” / SURSE:…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

EXCLUSIV De unde s-a inspirat ”Un ostaș în slujba țării” / SURSE: Nicolae Ciucă lucrează cu un consultant recomandat de președintele Cehiei / Fost militar, Petr Pavel și-a publicat o carte autobiografică înainte de a candida intitulată ”În prima linie”

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, și-a angajat un consultant politic din Slovacia în pre-campania pentru alegerile prezidențiale din acest an, scrutin la care și-a anunțat deja intenția de a candida din partea liberalilor. Consultantul se numește Martin Poliačik, are 44 de ani și este un fost politician slovac care, după 2020, a devenit expert în comunicare.

Acesta este doar unul dintre consultanții politici cu care lucrează PNL. Potrivit surselor G4Media.ro, liberalii mai au contracte cu alte două firme de consultanță.

Surse G4Media.ro susțin că Martin Poliačik i-ar fi fost recomandat lui Ciucă de actualul președinte al Cehiei, Petr Pavel, cei doi fiind prieteni vechi din vremea când ocupau funcții de conducere în armatele celor două țări. Poliačik s-ar fi ocupat inclusiv de redactarea unei prime variante a cărții autobiografice a liderului PNL, ideea volumului fiind inspirată după una similară, a lui Pavel, de asemenea publicată înainte de alegerile prezidențiale.

Întrebări adresate PNL de către G4Media.ro, în cursul zilei de ieri, pe tema consultantului slovac nu au primit răspuns până la ora editării acestui material. Nici Martin Poliačik nu a reacționat după ce i-am trimis mai multe întrebări pe email.

Sursele G4Media.ro susțin că recomandarea lui Poliacik de către Pavel a avut loc în timpul vizitei pe care Nicolae Ciucă a efectuat-o în Cehia, în calitate de șef al Senatului României, în perioada 3-4 aprilie 2024.

”M-am bucurat să îl revăd astăzi, la Praga, pe preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel – un prieten vechi, din vremurile în care amândoi ne serveam patria în uniforma militară. România şi Republica Cehă ştiu ce înseamnă trecerea printr-o dictatură şi construcţia, ulterioară, a unei societăţi democratice și libere”, scria Ciucă, pe Facebook, în prima zi a vizitei sale. Cei doi au fost șefi de Stat Major în România, respectiv Cehia.

Nicolae Ciuca, Petr Pavel

Petr Pavel, un fost militar trecut în rezervă în 2018, a fost ales președinte al Cehiei în ianuarie 2023, echipa sa de campanie fiind condusă de consultanții slovaci Michal Repa și Martin Burgr, care au lucrat și la alegerea președintei Slovaciei între 2019 și 2024, Zuzana Čaputová.

În paralel, Burgr a înființat, în Bratislava, un ONG care oferă, printre altele, servicii de comunicare. ONG-ul se numește Academia Gândirii Critice și îl are în echipă  și pe Martin Poliačik.

”A ajutat politicieni de top să se pregătească pentru discuții în media și apariții cu audiență numeroasă”, se arată în prezentarea lui Poliačik de pe site-ul Academiei. Între 2010 și 2020, slovacul a fost deputat în Parlamentul acestei țări și a fondat două partide politice. În acea perioadă, Burgr i-a fost asistent lui Poliačik.

La o lună și jumătate după întoarcerea din Cehia, pe 20 mai 2024, Ciucă a anunțat că va publica, la Editura RAO, o carte autobiografică cu titlul ”Un ostaș în slujba țării”. Sursele G4Media.ro afirmă că ideea volumului este inspirată din demersul similar al lui Pavel care, în 2019, și-a publicat autobiografia.

petr pavel, in prima linie
Sursa Foto: Facebook

 

petr pavel afis electoral
Sursa: Facebook

La fel ca la Ciucă, titlul cărții cehului face aluzie clară la fosta sa meserie: ”În prima linie”. Unul dintre proiectele la care ar fi lucrat Poliačik după ce a fost angajat de Ciucă a fost redactarea acestei cărți, dar rezultatul nu ar fi fost satisfăcător (conținutul nu ar fi ținut cont de specificul autohton), astfel că demersul a fost reluat. Astfel s-ar explica și întârzierea apariției volumului pe piață, inițal aceasta fiind anunțată pentru luna iunie.

Mai multe fotografii postate pe unul dintre cele două conturi de Facebook ale lui Poliačik arată că acesta s-a aflat în București în ultima parte a lunii iunie.

Martin Poliačik
Sursa Foto: Facebook/ Martin Poliačik

Recent, publicația snoop.ro a dezvăluit faptul că PNL a încheiat un contract pentru publicitate outdoor, cheltuind între mai și august 2024, „din subvenții acordate de la bugetul de stat” suma de 510.000 de euro pe lună pentru 400 de panouri stradale care promovează cartea lui Nicolae Ciucă. Liberalii au mai achitat 450.000 de euro pentru producerea și montarea afișajului în toată țara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Sute de panouri pe sute de mii de euroi, dar pentru ce? Pentru maculatură… și ideea că fosta carieră militară ar însemna ceva extraordinar? Nu am găsit pe nimeni care să-l prefere pe acest fost ostaș ca președinte. Nu vrem democrație militarizată!

    • Eate cea mai proasta idee. Ii face anticampanie, nu campanie.
      Cum sa se laude ca a scris o carte, sa o faca pe scriitorul un om recent acuzat ca a plagiat, scapat printr-o malversatiune juridica de aceasta acuzatie?
      Cum sa nu starneasca revolta uriasa cheltuiala din banii publici pentru a face reclama unei carti scrise de un amator cel mult mediocru, cand Cultura este subfinantata?
      Cine l-a sfatuit atat de prost? Cine si-a batut joc de el?

  2. Problema este nu de unde s-a inspirat Ciuca (de altfel suspectat de plagiat ca „doctor”). Treaba lui, putea sa se inspire si din Homer.
    Este imoral, dezonorant, sa folosesti resurse garantate de pozitia politica pentru a promova o carte.
    Avem vreun exemplu de scriitor roman, chiar consacrat, nu debutant ca racanul in ale literaturii Ciuca, sa primeasca un credit de asemenea marime, pentru promovarea unei scrieri?

    • Cartea e doar pretext. Ciuca e in campanie electorala. Ce alt motiv ar avea PNL sa plateasca publicitatea pentru o carte care nu se va vinde ( si probabil nici nu exista intentia sau asteptarea asta ).

    • @fc
      Si, in cazul asta, cum ziceam, Ciuca se dezonoreaza ca (fost) militar.
      Nici nu mai amintesc ca s-a jurat ca nu va intra in politica. Omul ZERO

  3. Păi dacă licența a fost plagiată, te aștepți sa aibă o idee originală când si-a scris cartea? Deși de regulă generalii care participa în războaie au obiceiul sa își scrie o autobiografie. Dar Ciuca al nostru trebuie și el sa se inspire (a se citi sa copieze) din rețeta de succes a altuia.
    Problema mea cea mai mare este însă în continuare banii dați de PNL pentru promovarea cărții…jumătate de milion de euro pe luna din bani publici alocați partidelor, puteau sa investească în lucruri pentru tara/comunități locale șisăse laude cu alea, nu promovarea cărții unei persoane fizice ce beneficiază și de pensie speciala cumulata cu salariu, deci nu vorbim de un sărăntoc.
    Dar România este tara tuturor posibilităților mai ales când ești implicat în politică.

  4. Adică nici maca titlul nu este emanații lui!

  5. ”Un poznaș la slujba țării” că cam e pe năsălie…

  6. Ciucă este un mare fricos ca si Ciolacu si Iohannis. De asta nu a vrut sa își dea acordul sa doboare dronele rusești. Si un mare mincinos.

    • Ciuca poate fi (poate, zic!) un subordonat model, (chiar curajos, la ordin!) dar nu, nici vorba, un comandant suprem. Si s-a bagat intr-o treaba care-l depaseste

  7. bunelul ciuca se crede uncle sam d dambovitza

  8. e o varza. pusa in post de o varza mai mare. aleasa la randul ei (lui) de alte verze. ultimele verze. n-ar trebui sa surprinda pe nimeni, nu e in stare sa lege liber trei cuvinte. iar aia de-l sustin nu-s in stare de altceva.

  9. ps: „inspirat”!?
    analfabetul asta?!

  10. Ciuca noastră e mândria, plagiatul și România.

  11. pnl-ul mizeaza pe un cal mort. Dar „coafeaza” sumele cheltuite pentru „reclama” mascata prin firmele de partid. Noua sa ne fie bine!!!!

  12. A se înțelege că Ciucă a angajat un scriitor să îi scrie cartea, că el nu poate vorbi, darămite să scrie.

  13. titlul cărții trebuia să fie: ”Un popotar la masa țării„

  14. ”din jilț, ăăă, pentru patrie”

  15. Greșit. La noi nu au existat și nu există decât lic.hele în fruntea țării.