EXCLUSIV ”Deputatul puilor”, condamnat de două ori la închisoare cu executare, face bani din Digitalizarea PNRR printr-o firmă care, în trecut, creștea porci / Florin Popescu: Nu mai sunt membru de partid din 2014. Ofertele noastre includ clauză de succes, iar prețul cerut este la un sfert din cel al concurenței
Fostul deputat PDL de Dâmbovița, Aurelian Florin Popescu, câștigă, pe bandă rulantă, contracte de consultanță pentru școlile care vor să obțină bani PNRR în cadrul unui program de digitalizare a unităților de învățământ. Societatea lui Popescu se numește Aleyanicat SRL și a fost preluată de Popescu în 2021. Până atunci, firma se ocupa cu creșterea porcilor într-o fermă din Dâmbovița.
Popescu, unul dintre politicienii de vârf din județ în urmă cu circa 10 ani – fost președinte al Consiliului Județean și parlamentar – a devenit faimos la nivel național după ce procurorii anticorupție l-au acuzat că, într-o campanie electorală, pentru a obține voturi, a împărțit alegătorilor peste 60 de tone de pui grill. În final, în cazierul lui Popescu au fost menționate două condamnări penale cu executare: una pentru afacerea puilor și una pentru conflict de interese.
În luna decembrie 2022, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a lansat apelul competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”.
Programul vizează trei tipuri de investiții, două vizând ”Digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar” (valoare totală alocată de 377.360.200 euro, fără TVA, pentru 5.200 laboratoare de informatică echipate, 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial și liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare, 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională), respectiv ”Dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic” (90,9 milioane euro, fără TVA, pentru 909 unități de învățământ IPT dotate cu laboratoare de practică funcționale). Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, printr-o platformă electronică, până pe data de 29 martie 2023.
Anterior depunerii, primăriile care intenționează să obțină fonduri, semnează, prin intermediul SICAP, contracte de consultanță cu societăți specializate care le întocmesc proiectele. În Dâmbovița, una dintre aceste firme se numește Aleyanicat SRL și are tarif fix: 15.000 de lei/autoritate contractantă. Până acum, Aleyanicat SRL a semnat opt contracte de acest gen, toate în județ – șapte cu comune (Butimanu, Odobești, Uliești, Valea Mare, Crângurile, Brezoaele, Mănești) și unul cu un oraș (Răcari).
Aleyanicat SRL oferă consultanță și unităților administrative care vor să acceseze fonduri și prin celelalte două tipuri de investiții prevăzute în acest program PNRR, de exemplu, pentru dotări materiale ale unităților de învățământ.
Patronul Aleyanicat SRL este fostul deputat PDL Aurelian Florin Popescu care, prin intermediul Biandra Trading SA, a preluat 80% dintre părțile sociale ale societății la jumătatea lui 2021. În Biandra Trading, Popescu deține aproape 61% din părțile sociale.
Restul de 20% din Aleyanicat SRL au rămas la fostul patron, Dragoș Florian Duca. Conform unor documente publice ale Direcției Sanitar Veterinare Dâmbovița, anterior, societatea deținea o fermă de creștere a porcilor într-o comună din județ. După preluarea de către Popescu, Aleyanicat a semnat zeci de contracte de consultanță cu primării care doreau să obțină bani în cadrul diferitelor programe de finanțare – Administrația Fondului pentru Mediu, Anghel Saligny sau PNRR – pentru eficientizare energetică clădiri publice, amenajări piste biciclete, reabilitare poduri etc.
Toate cele 36 de contracte de consultanță Aleyanicat SRL postate în sistemul de achiziții publice au fost semnate în perioada august 2022-martie 2023, sunt doar cu orașe și comune din Dâmbovița și au o valoare totală de circa 2,2 milioane lei.
Contactat de G4Media.ro, Popescu a declarat că influența pe care a avut-o în politica dâmbovițeană nu a avut nici un rol în câștigarea procedurilor pentru digitalizare. ”Nu mai sunt membru de partid din 2014. Ofertele noastre includ clauză de succes, iar prețul cerut este la un sfert din cel al concurenței. În plus, o bună parte dintre primarii cu care am semnat contracte nu erau în funcție în 2014”, a afirmat fostul parlamentar. Referitor la fostul obiect de activitate al Aleyanicat SRL, Popescu a spus că ”Am vândut ferma și, apoi, ne-am reorientat (ca activitate n.r.)”.
În 2014, Popescu, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenţei, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. El a fost acuzat că ”folosindu-și influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic, organizaţia judeţeană Dâmbovița și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, l-a determinat pe un denunțător să-i remită mai multe foloase necuvenite.
Acestea au constat în cantitatea de 60.992,2 kg pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetățenilor din județul Dâmbovița, cu ocazia campaniei electorale, pentru alegerile locale, din luna iunie 2012.” În acea perioadă, Popescu candida pentru obținerea unui nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.
În martie 2016, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare. În timp ce se afla în detenție, el a mai primit un an de închisoare, tot cu executare, pentru conflict de interese şi fals. În acest proces a fost acuzat că, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar, şi pentru fals în declaraţiile de avere din perioada 2008-2011. A fost eliberat condiționat în iulie 2017 și nu a mai revenit în politică, dedicându-se afacerilor.
În 2019, un primar PSD din județ a scris pe Facebook că Popescu ar oferi consultanţă politică echipei europarlamentarei Rovana Plumb, şefa PSD Dâmboviţa, dar fostul parlamentar a negat, ulterior, acest lucru în presa locală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank