G4Media.ro

EXCLUSIV Detalii despre fiscalizarea muncilor domestice: cum vor putea fi plătiți grădinarii,…

Sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV Detalii despre fiscalizarea muncilor domestice: cum vor putea fi plătiți grădinarii, șoferii personali, bucătarii, îngrijitorii care acum primesc bani la negru și ce beneficii fiscale au angajatorii lor

Asigurarea unei pensii și a posibilității de a primi îngrijiri medicale pentru micii prestatori casnici care acum lucrează la negru – grădinari, șoferi personali, bucătari ori îngrijitorii – sunt mizele unui proiect de lege care prevede o fiscalizare minimă a veniturilor. Proiectul prevede și beneficii fiscale pentru angajatori. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat marți cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor despre proiectul de reglementare și fiscalizare a acestor activități casnice.

Proiectul, care a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană, prevede următoarele detalii:

– plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar

– Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit

– Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate

– Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic. Conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.

– activitatea casnică e definită care activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure.

– ANOFM tipărește tichetele de activități casnice și suportă costul de tipărire și de distribuire al tichetelor; pune la dispoziția beneficiarului casnice numărul de tichete solicitate, preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta, din care reține și virează impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

– ANOFM va crea o platformă electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice unde înregistrează prestatorii casnici, beneficiari casnici și asigură evidența și plata obligațiilor fiscale

Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii;

calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Sumele reținute pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în lunile în care prestatorul nu dobândește calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate, sunt rambursate o data pe an, în intervalul 1 ianuarie – 31 ianuarie a anului următor anului în care a fost prestată activitatea casnică, la cererea prestatorului casnic.

Cum se calculează contribuțiile și impozitul:

– Baza de calcul pentru CAS si pentru CASS este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei. Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

– Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei: 11,88 lei (ceea ce reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă). Restul de 20,8% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Facilități fiscale pentru beneficiari (angajatori):

– Poate beneficia, anual, în baza unui document fiscal (chitanță, factură, bon fiscal care dovedește achiziționarea tichetelor de activități casnice), de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate.
– Pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot fi prestatori și șomerii:

– Poate beneficia de aceste tichete orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

– Atenție: dacă primesc pentru munca prestată cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, pot fi prestatori casnici și șomerii indemnizați (fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizația de șomaj), și beneficiarii de venit minim garantat (fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat).

Sursa foto: Facebook

”Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător. Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie”, a declarat pentru G4Media.ro Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Principalele ținte asumate de Guvern în PNRR în privința acestui proiect:

Reforma ar urma să fie implementată gradual în perioada 2021-2026 și va consta în asigurarea cadrului legal, inclusiv în ceea ce privește unitățile autorizate să emită tichetele de muncă, dar și operaționalizarea unei platformei gestionată de ANOFM, prin structurile sale teritoriale.

Intrarea în vigoare a legislației pentru implementarea sistemului de tichet de muncă – primul trimestru din 2022
Țintă pentru trimestrul 3 din 2026: Cel puțin 60.000 de lucrători casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de muncă

Statistici relevante:

– rata de activitate (în rândul persoanelor în vârstă de muncă 15 și 64 de ani) – 69,2%.

– rata de ocupare (în rândul persoanelor în vârstă de muncă 15 și 64 de ani) – 65,6%.

– ecartul dintre rata de ocupare la bărbaţi și rata de ocupare la femei – 19,3 pp.

– rata de inactivitate – 39,09%.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5760,3 mii persoane), 117,9 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în creștere cu 2,1 mii față de anul precedent), din care 117,4 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. Dintre persoanele ce făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, 68,5 mii persoane locuiau în mediul rural, 69,5 mii persoane erau femei și 47,78% din total aveau nivel de instruire scăzut (56335 persoane), diferența fiind reprezentată de persoane cu nivel mediu de instruire.

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Trebuie sa fii ABSOLUT IDIOT sa platesti vreo contibutie in acest Stat de Infractori. Madam Turcan este fix o dobitoaCA CA Viorica Dancila care isi inchipuie ca o sa stranga bani la buget sin tichete!!! Cretan-o! NICIUN taran nu plateste vreo taxa la venituri (si sunt unii cu venituri din productia agricola de SUTE DE MII DE LEI/AN.

    • Corect!. Waxer să fii să dai bani statului! Ca ăsta să-i dea la bugetari-asistați-speciali!!

  2. pai platim, cum sa nu platim?
    pai altfel cum sa fie bani de vilute, masinute, gagicute ?
    cum sa va distrati prin plajele lumii? veniti acasica , impuscati un urs, un mistret.
    platim, cum sa nu
    multumim ca existati

  3. Modalitatea de implementare este cel putin imbecila. Noi am angajat o doamna care ne ajuta cu menajul in casa si ne-ar placea sa-i fiscalizam activitatea tocmai pentru ca dansa sa poata beneficia de toate serviciile sociale, dar sa ma duc sa iau „tichete valorice” ca acestea sa fie apoi reconvertite in cash este o solutie cel putin cretina la care numai un partid comunistoid ca PNL se putea gandea. Daca propunerea intra in vigoare in forma asta o sa aiba fix 0 efecte 🙂

    • Exact. Pentru ce naiba mai e atunci declarația de venituri. Puteau să facă totul simplu, să te lase să cumperi asigurare medicală și să reglezi impozitele și pensia la sfârșitul fiecărui an.
      Statul este bun doar pentru a crea hârtii și a da de lucru neamurilor și prietenarilor.

    • ANGAJEAZ-O si plateste-i si retroactiv .

  4. Doar nu trebuie sa inventati apa calda ( cu exceptia Bucurestiului). Adaptati legislatia din alte state gen UK, USA.

  5. Vreau sa intru pe siteul ITM si sa adaug CNPul persoanei care lucreaza pt mine.
    Sa selectez „contributia minima” necesara pt pensie/servicii medicale si sa o platesc cu cardul asa cum imi platesc facturile.
    „CNP – > Salariu minim lunar 1400 -> contributie 500 lei -> Plata cu cardul” Smplu si eficient.
    Nu o sa reduca mult munca la negru dar e un punct de plecare.

  6. In curand va trebui sa platim taxe pentru rahatul din veceu,pentru ca pana la urma,producem fertilizator ilegal.

  7. Intr-o tara in care 2 milioane lucreaza cu salariul minin si restul la negru , madam viseaza ca o femeie care cheama o vecina la prasit va avea ca prima preocupare cumpararea acelor tichete de 15 lei .

  8. Intr-o tara in care 2 milioane lucreaza cu salariul minin si restul la negru , madam viseaza ca o femeie care cheama o vecina la prasit va avea ca prima preocupare cumpararea acelor tichete de 15 lei .

  9. Iar prestatorii si beneficiarii vor trebui sa mearga la ANOFM in timpul programului de lucru, banuiesc, de luni pana vineri, intre 9 si 4, cu vinere program scurt, pentru aceste tranzactii, nu? Cu precizarea ca in 99% din localitati nu se gasesc reprezentante ANOFM. Ce idioti.

  10. Doamne ferește-mă de cretini!

  11. Tare dna Turcan, ea visează cai verzi. Trimite cocoana ITM, ANAF, poliție, autorități locale zilnic pe teren să vezi că sunt oameni care lucrează la negru prost plătiți pe post de sclavi. In construcții, agricultură acolo găsești dar te faci ca plouă. Pune pe aia din agricultură care i-au subvenții și beneficii de la stat să aibă angajați cu caracter permanent în funcție de teren. Sunt PFA sau II care încasează subvenții și beneficii de la stat de milioane de euro dar nu au un angajat iar marfă produsă o vand la negru in obor sau de acasă fără să plătească nimic statului.

  12. Probabil ca tichetele in cauza vor fi tiparite de firma ei, nu? Tampita mai este femeia asta. Efectiv nu o duce capul. Nici cu restul din guvern nu imi este rusine. Nu discriminam:))

  13. Și mai primesc și o stivă de subvenții!!de ce??că să poată să cumpere chimicale mai multe și să le de-a pe recoltă!!sictir!!!

  14. Salut !
    Fiscalizarea si cresterea gradului de colectare, obiectiv etern, rezultate minore.
    Da, ia dati o raita prin agricultura ca e sezon plin!
    Cati tractoristi au contract de munca, nu zic corect, dar macar minim ??Vai de mama lor, nici la azil n-o sa-i primeasca nimeni! Procedati ca nemtii :
    incercuiti zona cu jandarmii , control bucata cu bucata, amenda, reconstituirea drepturilor retroactive pt amarati . Blocati telefonia mobila in zona, ca , merge vontrolul si nu gaseste pe nimeni !
    Da, sa nu intervina nici un psrtif

  15. Nu o să se întâmple așa niciodată, când pleacă în control cineva din interior mereu îi sună. In campaniile agricole să verifice la sânge ca nu au ziliierii niciun fel de contract , mergeți la recoltat la vie ,pomi ,legume nu are nimeni acte în regulă. Se plâng fermierii ca nu au forță de muncă ieftină, dar cum să vină cineva dacă nu au contract de muncă și sunt plătiți pe post de sclavi la negru prost plătiți . Nu este niciun fel de interes să se treacă agricultură în regulă, ea merge la negru cu evaziune fiscală și spălare de bani muncă la negru fraude cu fonduri europene cu subvenții etc.