EXCLUSIV Dezastru ecologic sau lărgire de drum fără autorizație? Un munte de moloz de 20 metri înălțime, aruncat în mijlocul naturii a apărut în orașul Comănești – Bacău. Deșeurile provin de la lucrările de modernizare a trei școli prin PNRR
Într-un loc izolat, ferit de ochii trecătorilor, în orașul Comănești din județul Bacău a apărut de câteva săptămâni un munte de moloz care are peste 20 de metri înălțime și în jur de 100 de metri lungime. Prefectul județului reclamă ”un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții”, în timp ce primarul susține că molozul are ca scop lățirea unui drum. Localnicii au făcut plângeri la autorități, Garda de Mediu Bacău urmează să meargă în control.
Molozul provine de la trei școli din localitate (Şcoala „Ciprian Porumbescu”, Şcoala nr. 4 Şupan, Şcoala Liviu Rebreau) care sunt în plin proces de reabilitare şi modernizare. Pentru aceste lucrări, primăria, ca beneficiar, a plătit peste cinci milioane de euro, majoritatea bani europeni aprobaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Firma care execută lucrările este SC Alconep SRL.
Reporterul G4Media.ro a vizionat zeci de clipuri video şi fotografii din care se observă cum basculantele care au încărcat moloz din curtea şcolilor aflate în plin proces de modernizare sunt aceleaşi cu maşinile care au aruncat deşeurile în mijlocul naturii.
Mai mult decât atât, chiar unii dintre consilierii locali au anunţat în repetate rânduri autorităţile despre poluarea produsă (petiţii la Ministerul Mediului/Garda de Mediu, apel la 112, etc.) însă, depozitarea nu s-a oprit. Printre ei se numără consilierul local Valentin Sarca (USR).
Pentru că depozitul de deşeuri provenite din construcţii se află la marginea unei văi care la rândul ei se află la o diferenţă de altitudinea de câteva sute de metri faţă de oraş , localnicii se tem că oricând „muntele” o poate lua la vale.
„Aici au fost basculate sute de maşini pline cu moloz. Eu ca localnic nu ştiu cui să mă adresez având în vedere că primaria este beneficiarul, că poliţiştii locali sunt sub primărie, că firma care a depozitat este angajată de primărie şi tot aşa. Vă daţi seama ce s-ar putea întâmpla dacă tot molozul ăsta o ia la vale în urma unei ploi puternice? Dvs. ştiti că în zona asta au loc frecvent alunecări de teren? Toţi ştiu şi cu toate astea ne-am trezit cu ditamai muntele de gunoi. Muntele ăsta credeţi ca a căzut din cer fără ca autorităţile să ştie? Au fost aici şi cei de la primărie, şi consilieri locali, şi Poliţia Locală, se uită şi ei şi rămân cruciţi. Noi care locuim aici, stăm cu frică. Ei, nu”, a declarat pentru G4Media.ro, un localnic care locuieşte în proximitatea muntelui de moloz.
Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, susţine că este vorba despre o „depozitare neconformă” şi că va merge personal la faţa locului pentru a evalua situaţia.
„Cazul expus de dvs. este un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții, care au un regim clar stabilit prin lege. Voi solicita, urgent, instituțiilor cu atribuții şi responsabilități pe linia protecției mediului o verificare amănunțită la fața locului şi luarea măsurilor care se impun”, a declarat pentru G4Media.ro, Lucian Bogdănel.
Primarul oraşului Comăneşti Viorel Miron (PNL) susţine că nu a făcut nimic altceva decât să lăţească drumul la solicitarea localnicilor. „Nu este o chestiune prin care cineva a depozitat nelegal. Este o rambleiere a drumului, cu scopul consolidării drumului, pentru exista riscul alunecării camioanelor. Nu e prima dată când se face tamtam. Acel moloz îl puteam duce în altă localitate, constructorul ne-a spus că îl poate duce la niște sonde, dar aveam nevoie de el aici. Nu e depozitare, e o rambleiere a acelui material inert”.
Întrebat explicit de reporterul G4Media dacă are autorizații de mediu pentru depozitarea molozului în interiorul orașului, într-o zonă verde, primarul Viorel Miron a declarat: ”Există un memoriu justificativ prin care s-a decis depozitarea materialului, memoriu semnat de către primărie. Am avut în anii precedenți corespondență cu Agenția de Mediu. Nu au aprobat, ei ne-au prezentat temeiul legal prin care acest material inert rezultat din demolări poate fi folosit pentru rambliere. Drumul este foarte îngust și a fost necesară consolidarea acestui drum. Nu există nici măcar o singură petiție de la localnici. Din contră, există solicitări de la localnici pentru consolidarea și lățirea acelui drum”.
Garda de Mediu nu a făcut încă nici un control, în ciuda sesizărilor. Contactaţi pentru a ne oferi un punct de vedere, reprezentanții Gărzii Naţionale de Mediu au transmis următoarea poziție: ”La sediul GNM-SCJ Bacău există înregistrate două sesizări redirecționate de către Ministerul Mediului și de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, prin care este semnalată existența unui depozit de deșeuri provenite din demolări, în orașul Comănești. Zilele următoare se va da curs acestor sesizări, urmând a vi se înainta în termenul legal un răspuns detaliat la întrebările formulate în solicitare”.
Valentin Sarca, consilier local USR, critică depozitarea molozului din construcții în mijlocul naturii: „În calitate de consilier local am fost contactat de un locuitor al cartierului Podină în legătură cu aruncarea unor cantități imense de moloz rezultat de la șantierele unor școli aflate în reabilitare. Am mers la fata locului, am realizat cantitatea enorma a deseurilor aruncate în râpă și pentru a mă convinge în privința sursei am urmarit un transport de la încărcare, până la descarcare. În acest interval am transmis pe mail sesizări cu imagini doveditoare către Ministerul Mediului și către Garda de Mediu București. De asemenea am sunat pe 1 martie la 112, unde am reclamat situația din teren, oferind prin aplicație localizarea incidentului. Nu în ultimul rând, am sunat și la Garda de Mediu Bacău, care nu mi-a luat în calcul sesizarea zicându-mi că indiferent de statutul/pozitia din care sun, ei vor urma calea procedurala urmare a sesizării făcute la 112”.
Prezent la faţa locului săptămâna trecută, fostul Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu susţine că prin depozitarea miilor de tone de moloz, natura a fost poluată şi mai mult decât atât, totul ar fi fost făcut cu protecţia Gărzii de Mediu.
„Altfel, aici incepe Autostrada de Centura Comanesti, probabil! Altfel nu inteleg cum primarul Miron de Comanesti de 18 ani, gestioneaza 300 de camioane cu deseuri aruncate intr-o rapa. Niste scoli sunt demolate si aruncate mai incolo, intr-o vagauna, in natura. Fondurile PNRR iti baga banu’ in casa daca pe hartie scrie ca duci deseurile la 100 km, dar de fapt le ingropi la un km. Ma gandesc daca cei de la Bruxelles sunt asa de bucurosi sa vada cum le furam banii si ne batem joc de natura si de noi. Garda Naţională de Mediu e acasa deja, vineri 13.30. Oricum sefu Politistu lu Pasapoarte din PNL Galati nu face rau la Primaru lu’ Peneleu din Comanesti, ca e ordin pe unitate. E interesant ca molozu e carat din fata Postului de Politie Comanesti, asa ca nici Poliția Română are voie sa investigheze o infractiune in forma continuata, care e semnalata deja, la 112. Politistii are sef politic pe Plagiatu’ a lu’ Peneleu. Lasitatea ne face sa parem cel mai mic popor din Europa!”, a scris Berceanu într-o postare pe Facebook.
G4Media.ro a scris de curând despre faptul că Aurelian Păduraru, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, beneficiar de pensie specială, a recunoscut că deşi n-a mai avut nicio legătură cu activitățile de mediu, dar că „îndeplinește toate celelalte condiții pentru a fi numit politic”. Potrivit presei gălățene, Aurelian Păduraru are 53 de ani, fiind președinte al Organizației Seniorilor Naționali Liberali din județului Galați. Acesta a fost polițist la Direcția de Pașapoarte, în prezent beneficiar de pensie specială.
Material publicat în cadrul proiectului „Dreptul la mediu curat, pentru un viitor durabil. Creșterea implicării cetățenilor în atingerea țintelor climatice ale UE (Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions – „Green-Rights”), susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.
Detalii despre proiect, AICI.
—-
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii