EXCLUSIV DNA anchetează folosirea ilegală de utilaje de la Apele Române Iași la un domeniu imobiliar deținut de familia liberalului Costel Alexe
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a confirmat, pentru G4Media, faptul că structura din Iași anchetează modul în care mai multe utilaje ale Direcției Ape Prut au fost folosite pentru lucrări la un domeniu deținut într-o comună din județ de familia liberalului Costel Alexe. Faptele ar fi avut loc pe vremea când acesta era ministru al Mediului. Alexe a declarat, pentru G4Media, că nu a fost informat despre acest dosar, dar că este interesat să coopereze cu organele de anchetă ”pentru a clarifica această situație în spațiul public”.
”În dosarul la care faceți referire, aflat pe rolul Serviciului teritorial Iași, se efectuează acte de urmărire penală in rem (față de faptă) iar, în acest moment, alte date nu pot fi comunicate public deoarece informațiilor le sunt incidente art. 12 alin.1 lit. e) și f) din Legea 544/2001”, a transmis luni, 12 aprilie, Biroul de Presă al DNA ca răspuns la întrebarea dacă pe rolul instituției este înregistrat un dosar referitor la folosirea de echipamente ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad pentru lucrări pe un teren deținut de o firmă privată.
Această societate aparține familiei actualului președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe, în spațiile aflate la dispoziție fiind înregistrate mai multe firme ale fraților lui Alexe. Lucrările ar fi fost efectuate în 2020, în mandatul de ministru al Mediului al lui Alexe.
În acea calitate, prin intermediul Administrației Naționale Apele Române, el avea în subordine Ape Prut-Bârlad, instituție condusă de cumătrul său Petru Avram, personaj implicat în angajarea prin detașare a unei persoane care nu avea pregătirea necesară pentru postul pe care îl ocupa. Angajările de la Iași au ajuns, ulterior, în atenția DNA.
”Nu am cunoștință despre folosirea utilajelor sau participarea angajaților ABA Prut Bârlad la eventuale lucrări la Sculeni. Așa cum am declarat în mai multe ocazii, nu am nicio calitate de asociat sau administrator la firmele care își desfășoară activitatea la Sculeni, fapt pentru care nu vă pot da detalii despre activitatea acestor firme.
Nu am fost informat de către organele de cercetare cu privire la declanșarea unei eventuale investigații, dar vă asigur că voi oferi toată deschiderea și cooperarea pentru că sunt primul interesat să clarific această situație în spațiul public”, a declarat Alexe pentru G4Media.
Directorul Ape Prut, Petru Avram, a afirmat că va răspunde în scris la întrebările referitoare la această investigație a DNA, invocând o cerere de informații a G4Media, de săptămâna trecută, către Biroul de Comunicare al Apelor Române la nivel central. Până la ora editării acestui articol, acest răspuns nu a fost trimis.
- UPDATE 17. 23 ”Menționăm faptul că Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a transmis, la solicitarea organelor de cercetare penală, o serie de înscrisuri. În acest stadiu al cercetării penale, activitățile entităților componente nu sunt publice, fiind exceptate de la accesul liber, conform art. 12, lit. e si f”, a transmis, în această după-amiază, Biroul de Presă al Administrației Naționale Apele Române referitor la dosarul DNA Iași.
O primă dezvăluire legată de o situație de genul celei de mai sus a făcut-o, la mijlocul lunii februarie, publicația REPORTER DE IAȘI care a relatat că ”(…) la ferma familiei (Alexe n.r.) din Sculeni au fost aduși muncitori de la Apele Române pentru a-i amenaja puțurile.
«Eu am făcut mai multe puțuri acolo. Cu motocompresor am făcut denisipare», au fost două dintre explicațiile lui Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad.” Un jurnalist l-a sunat pe Stroi, cu identitate falsă, în discuție acesta recunoscând că a lucrat la Sculeni:
Jurnalist incognito: – Bună ziua, domnu’ Stroi, am numărul de la domnul Alexe, de la Sculeni. Ați făcut o lucrare acolo…
– Dumitru Stroi: Spuneți…
– Și m-au chemat că s-a colmatat nu știu ce, eu n-am fost acolo. Spuneți-mi ce-i acolo ca să mă duc să văd.
– EU AM FĂCUT MAI MULTE PUȚURI ACOLO, dar nu știu care s-a colmatat dintre ele.
– La ce adâncime erau?
– Nu mai știu.
– Ca să știu ce utilaje îmi aduc…
– Cu motocompresor eu când am fost acolo am făcut denisipare.
– Și totul era în regulă?
– Când am fost ultima oară era în regulă. (…) Am mai avut probleme cu el, m-am mai dus o dată acolo, cu ăla de la wc-ul, din capăt, de la hala aia. (…) Ei au pus și au tras cu două pompe de-acolo. Forajul nu dă cât vrea ei, forajul dă, le-am spus eu atunci cât dă, nu mai știu sigur că n-am hârtiile la mine acum.
– Cu cine ați vorbit atunci, cu Mihai sau cu Costel Alexe?
– Dumitru Stroi: Mihai (fratele lui Alexe n.r.) era acolo.
Ulterior, atunci când jurnalistul și-a declinat identitatea, Stroi a închis telefonul. Petru Avram a declarat despre Stroi că „Dacă s-a dus acolo, s-o fi dus în timpul liber”, iar Mihai Alexe a refuzat dialogul.
Oficial, Costel Alexe nu este asociat la firma care deține imobilele din Sculeni, acestea fiind pe o firmă a soției sale, de care ar fi divorțat la începutul acestui an.
REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că domeniul are 3,8 hectare de teren și clădiri cu 1.697 mp suprafață construită la sol, evaluându-l la circa 1 milion de euro. Investigația a ridicat și problema sursei banilor, deoarece aceștia nu se regăsesc în veniturile familiei și firmelor membrilor.
Imobilele de la Sculeni au apărut și în dosarul penal în care DNA a anunțat, la începutul acestui an, că Alexe este urmărit penal pentru luare de mită și instigare la delapidare. El ar fi primit, tot în perioada în care era ministru, 22 de tone de tablă de la un reprezentant al Combinatului Siderurgic din Galați, în schimb urmând să aloce, din partea ministerului, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi ajuns la Sculeni și ar fi fost recepționată de o firma soției lui Alexe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii