EXCLUSIV DOCUMENT Ministerul Finanțelor: Romprest trebuie să plătească 243 de milioane de lei Primăriei Sector 1 pentru tarife umflate și servicii care nu există în contract. Ministerul condus de Florin Cîțu a sesizat parchetul
Un raport de control realizat de Ministerul Finanțelor, obținut de G4Media.ro, arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii care nu exista în contractul de salubrizare.
Procesul verbal al controlului este realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, minister condus de Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor. Ministerul a sesizat parchetul pentru deschiderea unui dosar penal.
Controlul, început încă din noiembrie 2020, mai arată că atribuirea de către Primăria Sectorului 1 condusă la acel moment de Andrei Chiliman a contractului de salubritate către compania Romprest a fost realizată ”în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”.
Procesul verbal arată că Romprest și-a aprobat singură o cerere de majorare a tarifelor cu peste 50%, la doar patru ani de la semnarea contractului inițial, ceea ce a dus la un prejudiciu din bani publici de 167 de milioane de lei. Un alt prejudiciu, de 76,6 milioane de lei, a fost produs de plata din fonduri publice a unor produse și servicii neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite ca urmare a procedurii de atribuire a contractului.
Echipa de control a Ministerului Finanțelor a dat termen 180 de zile Primăriei Sectorului 1 pentru recuperarea acestui prejudiciu.
Un deznodământ în conflictul dintre primarul Clotilde Armand și Romprest e așteptat astăzi, după ce Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat propunerea primarului Clotilde Armand de a solicita din nou Prefectului Capitalei declararea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile din cauza gunoaielor neridicate de Romprest.
De notat că în războiul lui Clotilde Armand cu Romprest, liberalii din Sectorul 1, conduși de Sebastian Burduja, au susținut că nu se poate rezilia contractul cu firma, ci cel mult poate fi renegociat. Și premierul Florin Cîțu a declarat că ”este important ca toți cei care au acolo contracte semnate să le respecte și de o parte și de alta – și prestatorul de servicii și primăria și apoi să vedem decizia instanței”.
Documentul este datat 20 iulie 2021.
- Cele mai importante constatări din procesul verbal încheiat ca urmare a controlului:
Controlul a avut loc în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021. Obiectivul inspecției a fost verificarea respectării obligației Sectorului 1 de realizare a unei bune gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public, în cadrul termenului de prescripție.
Constatările inspecției:
Contractul cu Romprest a fost atribuit printr-o procedură de licitație deschisă, dar pe care Sectorul 1 a pregătit-o și a derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate
Contractul a fost încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce provește tarifele facturate de Romprest și achitate de Sectorul 1 din fonduri publice fără bază legală și/sau contractuală
În afara faptului că printr-un act adițional părțile convin modificări/completări ale clauzelor contractuale, Romprest și-a autoaprobat indexarea tarifelor cu 51,5% la doar 4 ani de la semnarea contractului inițial, deși Ministerul Finanțelor susține că nu exista bază legală pentru această indexare.
Majorarea cu 51,5% a tarifelor, după o perioadă de 4 ani de la data atribuirii contractului, a creat un avantaj exclusiv Romprest, ceilalți competitori nefiind informați despre această posibilitate de creștere a tarifelor.
Echipa de control a calculat un prejudiciu pe seama fondurilor publice în valoare de 167 de milioane de lei, calculat ca sumă a produselor dintre diferențele de tarife și cantitatea de servicii.
Totodată, ehipa de control a constatat faptul că în derularea contractului, Romprest a facturat și Sectorul 1 a plătit din fonduri publice contravaloarea unor produse și servicii neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite ca urmare a procedurii de atribuire a contractului și/sau protrivit legii, din care rezultă un prejudiciu pe seama fondurilor publice de 76,6 milioane de lei.
Echipa de control a constatat astfel un prejudiciu pe seama fondurilor publice în valoare totală de 243,8 milioane de lei. Prejudiciul a fost calculat ca diferență între tarifele facturate de Romprest și achitate de Sectorul 1, fără bază contractuală, mult subdimensionate și creșterea de tarife cu indicele prețurilor de consum, precum și contravaloarea unor servicii și produse, neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite urmare procedurii de atribuire a contractului și/sau protrivit legii.
Contractul a fost încheiat și derulat cu nerespectarea prevederilor legale, în sensul că serviciile de salubritate a căror gestiune a fost delegată nu au fost organizare și administrate în respectarea protecției și conservării mediului și al asigurării igienei și sănătății populației, Sectorul 1 atribuind și încheind contractul fără existența unor obligații concrete ale prestatorului în acest sens.
Inspecția Ministerului Finanțelor impune Primăriei Sectorului 1 să recupere creanța bugetară de 243 de milioane de lei de la Romprest și/sau de la persoanele răspunzătoare în 180 de zile.
Raportul mai arată că faptele descrise, care au creat un prejudiciu de 243,8 milioane de lei bugetului Sectorului 1, pot întruni elemente constitutive ale infracțiunilor prevăzute de articolele 242 și 297 din Codul Penal.
În contextul în care Sectorul 1 a plătit către Romprest fără bază legală și/sau contractuală, 243,8 milioane de lei, reclamația Romprest, conform căreia Sectorul 1 nu ar înregistra și raporta ca plăți restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul.
Primăria Sectorului 1 a transmis că nu are obicții la procesul verbal de inspecție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
82 comentarii