G4Media.ro

EXCLUSIV DOCUMENTE Când ajung cele 100 de milioane de măști în România,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV DOCUMENTE Când ajung cele 100 de milioane de măști în România, care trebuiau aduse în 7 zile / Naguma a câștigat un nou contract, dar vinde măști la jumătate de preț față de oferta din iunie / Topolinski: Naguma a cumpărat acum două săptămâni o fabrică în China

Contractul subsecvent, pe baza căruia cele peste 100 de milioane de măști de protecție vor fi aduse în România, a fost semnat marți între Ministerul Sănătății și Naguma Medical Supply SRL, reprezentată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. Potrivit contractului consultat de G4Media.ro, primele 13 milioane de măști ar trebui să ajungă în România la două zile de la constituirea garanției de bună execuție, care trebuie depusă în maxim 5 zile de la semnarea contractului.

Cu alte cuvinte, mâine sau cel târziu săptămâna viitoare, ar trebui să ajungă în România primele transporturi de măști destinate categoriilor vulnerabile. Între timp, de la semnarea contractului pe data de 25 iunie și până azi, măștile s-au ieftinit spectaculos. Naguma a câștigat licitația din iunie oferind statului român un preț de 0,64 RON pe mască. Dacă ar licita acum, statul ar obține jumătate de preț.

Pe data de 12 august, o lună jumate mai târziu de la mega-licitația pentru 100 de milioane de măști, Naguma a câștigat o licitație cu Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, oferind un preț de 0, 36 pe mască. Naguma va livra IML 10.000 bucati la prețul de 18 RON cutia adica 0,36 masca, la jumătate față de de prețul oferit în urmă cu o lună jumate statului român.

Sursa: G4Media.ro

Întrebat de G4Media.ro când va aduce primele măști în România și cum se explică diferența de preț cu care vinde azi măștile, la jumătate față de oferta din iunie, Michael Topolinski a transmis următorul răspuns:

  • ”Naguma a câștigat licitația cu ministerul sănătății având cel mai mic preț, economisind peste 100 de milioane de lei din banii statului având în vedere bugetul alocat. Naguma intenționează să livreme mai mult decât de 13, 6 milioane de măști la două zile de la depunerea garanției, precum și întreaga cantitate în termen de șaptpe zile. În urmă cu două săptămâni, Naguma a achiziționat o fabrică în China și a muncit mult în ultimele două luni pentru a reduce costurile și livrează pe baza acestor costuri reduse clienților săi din UE”

După câștigarea contractului pe data de 25 iunie, semnarea contractului subsecvent a fost întârziată de contestații formulate de firma Best Achiziții și de Unifarm. Aceste contestații au fost respinse de CNSC în urmă cu o lună, pe data de 14 iulie.

Premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă, joia trecută, la Petroșani, că măștile vor veni în maxim o săptămână, însă contractul subsecvent a fost semnat abia marți.

“S-au semnat contractele cadru, dupa semnarea contractelor cadru intra in vigoare contractul subsecvent pentru primul care a fost declarat, dacă livrează într-o săptămână toate măștile ele se distribuie”, declara joia trecută premierul Ludovic Orban.

Potrivit surselor G4Media.ro, contractul subsecvent de furnizare la acordul cadru a fost semnat abia marți, 11 august, de Ministerul Sănătății și SC Naguma Medical Supply, reprezentată de Michael Danny Topolinski.

Potrivit contractului consultat de G4Media.ro, ”furnizorul se obligă să furnizeze, respectiv să vândă și să livreze 102.634.450 bucăți măști chirurgicale (măști faciale de uz medical), producători: Anhui Yiyang Medical Supllies Co Ltd China, Shandong Zhushi Pharmaceutical Group Co. Ltd. China, Guangzhou Zhongyu Medical Instrument Co. Ltd. China în conformitate cu obligațiile asumate prin prezentul contract subsecvent”.

Potrivit contractului, furnizorul se obligă să constituie garanția de bună execuție a contractului, în cuantum de 1.970.581, 44 lei, reprezentând 3% din valoarea fără TVA a contractului subsecvent. Garanția de bună executiție se constituie, potrivit prevederilor art. 40 alin (1) din HG nr. 395/ 2016, printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau o societate de asigurări, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la încheierea contractului subsecvent și va fi valabilă pe perioada de valabilitate a contractului subsecvent.

Livrarea

Potrivit contractului, furnizorul are obligația de a livra, conform caietului de sarcini, după constituirea garanției de bună execuție, produsele prevăzute la pct 4.1, în termenele asumate prin oferta finală care a stat la baza încheierii acordului cadru, după cum urmează:

în termen de două zile – cantitatea de 13.600.000 bucăți
în termen de 3 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 4 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 5 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 6 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 7 zile – cantitatea de 66.634.450 bucăți

La data de 25 iunie, Naguma Medical Supply SRL a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măști medicale care vor fi distribuite gratuit unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 RON plus VAT, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate.

Potrivit comunicatului companiei, Naguma este o companie nou-înființată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton), prezentă în România de peste 13 ani și activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Pe termen lung, familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) în Uniunea Europeană.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Dacă este adevărat așa cum pare, bravo minister, bravo furnizor!!!

  2. Îmi zice: „adaugă un comentariu”!
    Ce sa mai comentezi???
    Un profit de 100% doar din ieftinirea produsului + profit la 0.36 Lei! Plus „VAT”, desigur.
    Și „decât” în 2 luni…
    Asta este. Daca nu ne-a făcut mama ” oameni de afaceri” cu statu’.
    Oare până când MM vom mai zice „asta este”??

  3. Adevarul este ca mastile intr-adevar s-au ieftinit mult, dupa o perioada in care au fost cumparate la preturi mari si nu prea se gaseau sau transporturile erau intarziate din pricina formalitatilor in China (plus controalele necesare, pt ca au rasarit in China o multime de productatori cu produse contrafacute). Despre asta poate povesti cam orice importator de masti.

    In plus, au semnat un acord, un contract, este normal ca statul sa il respecte, chiar daca produsul s-a iefitinit intre timp – nu avea nimeni de unde sti ca se va ieftini si cu cat.

  4. Una e sa cumperi 100.000.000 de masti la bucata, alta e sa cumperi la cutie de 50…

  5. Dar de ce aruncam banii pe fereastra? Pentru persoanele din categriile vulnerabile le dam cate o masca cu „Doamne Ajuta!” si sa se descurce pe toata pandemia. Asa ajutam si BOR sa faca un ban cinstit…

  6. In orice tara normala Topolinski era fie la inchisoare fie expulzat Sa faci afaceri cu omul care a pus la pamant uzinele Timpuri Noi si Aversa?

  7. Si cu euthyrox cand rezolva? Ca e medicament esențial, conform OMS, si nu se baga in farmacii ca sa ia calea exportului paralel

    • Ala nu e pt COVID, daca nu e pt covid nu da bine la public, astia cu boli normale n-au prioritate.

  8. Nu imi vine sa cred, mastile sunt din China?

    Vai de mine !!!! Deci va rog frumos, organizati o alta licitatie, sa fie masti UE sau SUA.

    Astia Naguma sunt sigur spioni chinezi.

    Iar Topolinski e nume rusesc, ce cauta in licitatie? E spionul lui Putin.

    Chinezii si Rusii ne dau gauri in masti sa intre virusul!!!

    • Si daca vin preinfectate (balacite) in particule virale?
      Creste nr de cazuri ca fat frumos…

  9. Deci astia cica au cumparat fabrica dupa ce au castigat concursul pt produsul care trebuie fabricat.
    Baietii destepti….

  10. Dacă-s chinezești, eu voi refuza ajutorul statului!

  11. Hoției made in Romania!

  12. De ce naiba nu au luat din Vietnam??
    De acolo le-ar fi luat cu 0.20 Ron bucata!
    Chiar nimeni nu prospectează piața??!!
    Musai made in China…..

  13. In loc sa sustina economia Romaniei cumpara musai din China.

  14. „…familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) în Uniunea Europeană.”

    Cu banii obținuți de la statul român (de la noi, adică), dl Topolinski își poate cumpăra fabrica despre care vorbește, ori poate chiar două fabrici în China, având în vedere profitul din întreg contractul. Astfel, pe banii României, Naguma poate să devină un furnizor de echipamente medicaleîn Uniunea Europeană.

    Dacă afacerea mizerabilă chiar s-a făcut, nu ar fi de mirare să fie vorba despre o nouă firmă „bidon” a serviciilor românești, prin care acestea să obțină fonduri din aranjamente dubioase. O parte din aceste fonduri, după cum s-a întâmplat și încă se mai întâmplă, sunt folosite pentru acțiuni acoperite, o parte merg la politicieni, iar o alta sunt furate pur și simplu.