G4Media.ro

EXCLUSIV Doi donatori în campania lui Nicușor Dan au primit contracte și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Doi donatori în campania lui Nicușor Dan au primit contracte și funcții după ce candidatul a câștigat alegerile / De ce respinge primarul Capitalei suspiciunile de favoritism

Doi dintre contributorii financiari ai campaniei electorale din 2020 a lui Nicușor Dan, în urma căreia acesta a devenit primar general al Municipiului București, au obținut, ulterior, contracte și posturi din partea Primăriei Generale, rezultă dintr-o serie de documente consultate de G4Media.ro

Firma unui om de afaceri care i-a donat lui Nicușor Dan 10.000 de lei a semnat, în anul imediat următor, contracte de peste 620.000 de lei cu Societatea de Transport București și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ambele subordonate Primăriei Generale. În 2019 și 2020, societatea nu prinsese astfel de contracte.

Pe de altă parte, o colaboratoare mai veche a actualului primar, care i-a împrumutat acestuia, pentru aceeași campanie, suma de 20.000 de lei, a devenit, după alegeri, consilier personal a lui Dan, apoi angajată a Primăriei și, de anul trecut, director al Administrației Parc Văcărești, altă societate subordonată Prmăriei Generale, unde are un salariu de circa 10.000 de lei lunar net.

Contactat de G4Media.ro, primarul general Nicușor Dan a respins suspiciunile de favoritism din cele două situații.

Conform declarației de avere pe care Nicușor Dan a depus-o în iunie 2021, pe lista persoanelor care au donat sume de bani pentru desfășurarea campaniei electorale care a dus, în final, la alegerea sa ca primar general se află Ovidiu Simion Liliac Zajontz. Acesta a donat candidatului Nicușor Dan suma de de 10.000 de lei.

Sursa Foto: Declarație de avere iunie 2021 / Nicușor Dan

La momentul donației, Liliac deținea, din decembrie 2018, 39,75% din societatea Aegeria Business Consulting SRL București cu activitate în domeniul IT.

Din datele disponibile pe portalul achizițiilor publice e-licitatie.ro reiese că, în anul imediat următor alegerii lui Dan ca edil, Aegeria Business Consulting a semnat mai multe contracte, atribuite prin procedură ”achiziție directă”, cu două instituții subordonate Primăriei Generale: Societatea de Transport București (STB) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Obiectul acestora a fost servicii de instalare, stocare date, furnizare pachet licențe IT, respectiv consultanță în digitalizarea unor spitale aflate în administrarea Primăriei.

Valoarea totală a acestor contracte a fost de 624.294 lei, circa 90% provenind de la STB. În același an 2021, cifra de afaceri a societății lui Liliac a fost de 2,95 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii de la STB și ASSMB au reprezentat circa 20% din încasările Aegeria.

Profitul net al firmei a fost în acel an de 735.640 de lei. Același portal mai arată că, în 2019 și 2020, Aegeria nu semnase contracte cu Primăria Generală sau instituții subordonate acesteia. De precizat că STB a mai semnat un contract cu Aegeria în aprilie 2023, valoarea acestuia fiind de 264.000 de lei.

Contactat de G4Media.ro, primarul Nicușor Dan a declarat că, în urmă cu circa 35 de ani, a fost coleg de liceu, în Făgăraș, cu Ovidiu Simion Liliac Zajontz, dar că nu s-au mai întâlnit decât la reuniunile periodice ale foștilor absolvenți.

”Pentru campania din 2020, am avut un site unde cei doritori îmi puteau dona sume de bani, în temeiul legii. După alegeri, i-am sunat pe cei care mă ajutaseră cu sume mai mari de 5.000 de lei și așa am văzut că era și el pe listă. L-am sunat, i-am mulțumit și, din politețe, l-am întrebat ce mai face, așa aflând că are o firmă de IT”, a spus Dan, care afirmă că nu există legătură între donație și contracte.

Același lucru l-a transmis pentru G4Media.ro și Liliac care a declarat, la rândul său, că a decis să îl ajute pe candidat prin prisma faptului că îl știa din liceu.

Între timp, în urmă cu circa trei luni, Liliac a ieșit din acționariatul firmei Aegeria.

Administratorul societății, Dragoș Pârvulescu, a declarat pentru G4Media.ro că Liliac nu a fost implicat ”operațional” în activitatea Aegeria, ci a fost un finanțator/investitor extern, iar, în timp, relațiile dintre părți s-au răcit, ceea ce a dus la plecarea acestuia din firmă, în aprilie 2023.

Pârvulescu a adăugat că, în privința ASSMB, cu care au fost încheiate șapte contracte de consultanță în valoare de 12.600 de lei fiecare, această instituție a solicitat serviciile Aegeria într-un domeniu – cel al telemedicinei – în care aceasta era calificată și că la STB a mai existat un contract înainte de 2021, fără a putea indica detalii despre acesta.

Reporterul G4media.ro nu a putut identifica vreun contract de acest gen pe contul e-licitatie.ro, singurele atribuiri către Aegeria ale unei societăți subordonate Primăriei Generale, înainte de 2021, fiind în 2018: 162.575 de lei de la Compania Municipală Turistică București SA.

De precizat că toate contractele Aegeria cu STB în 2021 au fost semnate după ce, în martie același an, Nicușor Dan l-a instalat la conducerea societății pe Adrian Criț.

Contactat de G4Media.ro, acesta a transmis, printr-un mesaj, că achizițiile de la Aegeria ”au fost fundamentate de către direcția Tehnică și Investiții, achiziția fiind efectutată de către direcția Comercial, conform legislației în vigoare. Nu există nici o legătură între numirea mea ca director și anumite atribuiri efectuate cf legii.”

Un alt contributor financiar al campaniei din 2020 a lui Nicușor Dan a fost avocata Ștefania Georgiana Simion, o mai veche colaboratoare a acestuia în calitate de reprezentanți ai societăți civile în cadrul ONG-urilor Alburnus Maior și Uniunea Salvați Bucureștiul.

Nicusor Dan, Georgiana Simion
Sursa Foto: Captură Youtube

Aceasta i-a împrumutat 20.000 de lei care i-au fost returnați după ce Dan a câștigat alegerile, iar Autoritatea Electorală Permanentă i-a dat înapoi întreaga sumă pe care acesta o raportase drept cheltuieli de campanie pe bază de împrumuturi: 445.000 de lei.

După instalarea la Primărie a lui Nicușor Dan, Simion a devenit consilier personal al acestuia pe probleme juridice și de mediu.

”Apoi a dat concurs și s-a angajat în instituție, fiind cea care a întocmit dosarul prin care Parcul a intrat în administrarea Primăriei Generale. Prin urmare, fiind cea mai calificată, am decis să o numesc, prin detașare, director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, a spus Nicușor Dan. Numirea a avut loc la începutul lui 2022. Declarația de avere semnată de Simon în iunie 2023 arată că, anul trecut, aceasta a avut la Administrație un venit lunar net de puțin peste 10.000 de lei.

Contactată de G4Media.ro, Ștefania Georgiana Simion a declarat că ”Posturile pe care le-am ocupat și le ocup în PMB au strict legătură cu pregătirea și experiența mea profesională în domeniul protecției mediului și juridic. Sunt încadrată pe un post de specialitate în cadrul direcției de mediu pentru care am dat și promovat un concurs de angajare.”

În declarația de avere din 2021, pe lista donatorilor lui Nicușor Dan pentru campania electorală din 2020 mai figurează Bogdan Micu (45.000 de lei), Florin Talpeș (creatorul Bitdefender, 194.000 de lei), Camil Alexandru Perian (72.800 lei), Marius Gheorghe (15.000 lei), Marius Popescu (18.500 lei), Radu Roșu (10.000 de lei), Tudor Mihai Ioan Dumitriu și Radu Floricică (câte 5.000 de lei), Teodora Patricia Constantinescu și Ana Maria Alexandra Stan (câte 3.000 de lei).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Mi-a apărut numele pe G4media ! 😀

  2. DOAR doi ?! Se poate spune ca omul este integru. Credeam ca practica este ca fiecare donator sa primeasca ceva.

    • Sînt pe lista aia, am donat că am vrut, ND nu mi-a cerut nimic, nici eu lui. Tot ce am sperat a fost să nu mai văd cum toacă tot bugetul Bucureștiului țoapa cu Sârma în rect.

  3. Cam ce ar fi de administrat in Vacaresti de 2000 de euro pe luna?

    • Pentru un Psd-ist ca tine ar fi copaci de defrișat și vândut la Schwainhopfer , apoi de turnat niște catedrale de beton în loc.

    • Se poate împodobi ulterior cu iepuri gigantici și milioane de beculețe.

    • Un jurist care apară parcul de rechini e neprețuit !

  4. Nu zic ca e normal dar 10k respectiv 20k ron sunt un r..h..t. Rade USL pe la colturi de Nicusor pentru „combinatiile” astea

  5. Lol, deci donatie de 2 mii de euro. Cam cat chetuia Godei la beninarie intr-o noapte obisnuita :)))

  6. Doi donatori….E o chestie grozava rau. Sau de fapt in asta consta realizarea, ca dupa multa munca ati gasit doi despre care sa puteti lega 3 paragrafe.

  7. cu afaceristul nu e chiar de nemaivazut, astia care lucreaza cu statul ung tot ce se poate, ca la pariuri, ar trebui vazut cat a donat si pentru fiere-rea, acelasi afacerist

    cu consiliera e mai dubios, dar daca sunt autoritati care pot ancheta, atunci sa o faca

  8. Spre aducere aminte Mucusoristilor din comentarii:
    – Ponta s-a plimbat cativa ani pe la DNA sa explice de ce l-a facut ministru pe Sova. Aparent, atunci era o problema sa-ti pui cunoscutii in functii.
    – „Prejudiciul” pentru care s-a dus Dragnea la bulau a fost de 23.445 lei, in solidar cu alti doi inculpati. Pe intelesul useristilor: trei oameni ar fi pagubit statul cu mai putin decat i se imputa aici domnului primar.

    Tot asa mentionez, ca poate useristii nu stiu sa citeasca sau nu sunt capabili sa inteleaga, ca problema cu „afaceristul” lu’ peste e ca i s-au acordat contracte prin atribuire directa. Daca socotim si ca domnul Nicusor Dan se da de gol in convorbirea cu G4Media ca stia de firma prietenului, atunci Dan se poate considera norocos ca nu-l cheama Dragnea, Ponta sau Firea, ca altfel il vedeati rupand usile pe la DNA.

    • Sârmușorule, minți cum respiri. Sau ca un PSD-ist. Tot ce ai scris e fals.
      – Prejudiciul în dosarul lui Dragnea e de notorietate că era 200.000 de lei, de unde și celebrul prag de 50.000 de euro.
      – Dosarul lui Sova în care a fost implicat și Ponta a fost pentru „consultanță juridică ” de 10.000 de euro pe lună ! Sovaa a primit 3 ani de închisoare, deci acuzațiile au fost dovedite beton dacă „justiția ” românească nu a putut să îl achite.

    • hantenist haznalistule

    • La ce spune antiCenzura2 aș mai adăuga ceva:
      – Ponta s-a plimbat la DNA pentru că a fost implicat în afaceri cu Șova și cei doi erau suspectați că au comis acte de fraudă împreună. Nu erau simpli cunoscuți. În acest caz, o simplă donație nu reprezintă nimic ilegal. Iar persoana în cauză (Ștefania Georgiana Simion) chiar pare să fie o expertă în problem de mediu și o simplă „pilă”.
      – Aici nu a fost dovedit încă niciun prejudiciu. În cazul Dragnea secretara sa era angajată fictiv la o agenție de stat (ca să nu vorbim de abuzul în serviciu). Aici, cât timp firma (lui Ovidiu Simion Liliac Zajontz) și-a îndeplinit obligațiile față de stat este greu de invocat un prejudiciu.

      În plus donațiile sunt ridicol de mici, păi tu știi câți bani a băgat Dragnea în PSD ca să ajungă în vârful partidului?

  9. G4Media, sunteti bine?

  10. KKamete de clickbait !!! nenea Sorinaciio alooo

  11. Se cam screm psd-istii sa gaseasca ceva si lui ND pentru ca se apropie alegerile. Campania impotriva sa se va amplifica, pentru ca asta este stilul psd-ist. Atata timp cat nu au cu ce se lauda referitor la fostii lor primari, corupti pana in maduva oaselor, psd-istii ataca continuu, cu sau fara fundamente adevarate. Stil comunist…..

  12. Aici trebuie sa le multumim psd si pnl pentru ca ne-au adus in aceasta stare in care suntem extrem de circumspecti cu orice posibila legatura. Partea proasta e ca suntem in punctul in care este foarte greu de separat „manarelile” de normalitate, ne-am invatat ca orice pare suspect de fapt chiar sa fie. Asta e. E bine ca sunt prezentate toate, unde e ceva de sapat mai departe, macar asa se sapa.

  13. STB = PSD = PNL fost PD. Nicio treaba cu N.D.

  14. Sumele sunt absolut rizibile. Minciunile psd-iștilor care au alergie la oamenii care nu seamănă cu ei. Pentru că nu le iese nici un beneficiu.

  15. Un olimpic la matematică vs. plagiatori și analfabeți, absolvenți de fabrici de diplome.