G4Media.ro

EXCLUSIV Doi oameni de afaceri din Mureș au cumpărat, pe Internet, mii…

Sursa Foto: Stirile ProTV

EXCLUSIV Doi oameni de afaceri din Mureș au cumpărat, pe Internet, mii de vouchere de vacanță la preț redus și le-au decontat, de la 852 de angajatori, la preț întreg, câștigând peste 400.000 de euro / Cum s-a soluționat dosarul în instanță

La Tribunalul Mureș a fost înregistrat, săptămâna trecută, un dosar penal în care s-au constituit părți civile 852 de școli, spitale, grădinițe, muzee, teatre, primării, universități, consilii județene și firme de renume ce revendică, în total, circa 2 milioane de lei achitate către trei inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz.

Inculpații au fost acuzați că au pus la cale o schemă în care cumpărau la preț redus, de pe Internet, vouchere de vacanță – lucru interzis de lege -, și apoi cereau de la angajatorii vânzătorilor decontarea acestora la prețul oficial, ca și cum angajații ar fi contractat vacanțe în Mureș, lucru fals. Chiar și angajați ai instanței unde se judecă dosarul penal au fost printre cei care și-au vândut voucherele, iar angajatorul s-a constituit parte civilă.

Pe data de 17 septembrie, la Tribunalul Mureș au fost înregistrate acordurile de recunoaștere a vinovăției semnate de inculpații Bela Zsolt Banyai, Csaba Torok și Eniko Mult. Aceștia au fost acuzați de înșelăciune și/sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.

Într-un extras din aceste acorduri, pus la dispoziție de Tribunalul Mureș și consultat de reporterul G4Media.ro, se arată că inculpații au construit un sistem prin intermediul căruia au obținut 2,05 milioane de lei. Csaba Torok, care pretindea că deține sau reprezintă mai multe spații de cazare în Mureș, achiziționa prin intermediul anunțurilor postate pe Internet vouchere de vacanță pe care plătea 60% din prețul oficial de 1.450 de lei.

Astfel, a intrat în posesia a circa 2.000 de astfel de vouchere pe care le dădea lui Banyai, administrator al unei agenții de turism. Ajutat de Mult, acesta trimitea, apoi, facturi angajatorilor persoanelor care își vânduseră voucherele pretinzând că acestea au achiziționat pachete de vacanță prin intermediul agenției sale – lucru care, în realitate, nu a avut loc. Această rețea a acționat circa un an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2022.

În final, Banyai a obținut aproape 295.000 de lei comisioane aferente fiecărui voucher decontat, iar Torok – 1,75 milioane lei, sumă decontată de angajatori care s-au constituit părți civile în dosarul penal.

Printre instituțiile sau firmele ai căror angajați și-au înstrăinat aceste documente se numără Poliția Locală Târgoviște, Poliția Locală a Municipiilor Bacău și Craiova, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Compania Națională Loteria Română, Consiliile Județene Mureș și Caraș-Severin, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Regională de Finanțe Cluj-Napoca, Autoritatea Feroviară Română, Societatea Națională de Radiocomunicații, Academia Română-filiala Cluj, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Tribunalele Mureș, Suceava, Mehedinți, Constanța, Sibiu și Dâmbovița, precum și nume cunoscute din mediul privat care au ales să ofere angajaților această facilitate: British American Tobacco, Jysk Romania, Metro Cash&Carry, Mega Image, Selgros Cash&Carry, Kaufland Romania. Grosul părților civile este format, însă, din spitale, unități de învățământ preuniversitar, universități și primării, ultimele, în special din mediul rural.

Conform acordurilor, care trebuie, însă, validate de un judecător de la Tribunalul Mureș, Banyai și Torok vor primi câte 2 ani și 3 luni de închisoare, iar Mult – 1 an și 6 luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu suspendare.
În ianuarie 2022, inculpații au fost arestați pentru 30 de zile de Judecătoria Târgu Mureș, dar au contestat decizia și, după câteva zile, Tribunalul a dispus schimbarea măsurii în control judiciar pentru 60 de zile, prelungit, apoi, în timpul derulării anchetei.

Legea interzice posesorilor să vândă voucherele de vacanță, acestea nefiind transmisibile, iar unitățile turistice nu au voie să cazeze pe baza acestor documente alte persoane decât titularii. Dacă sunt prinși, primii riscă o amendă de 26.600 de lei, iar ceilalți – de 13.300 de lei. Sistemul voucherelor de vacanță a fost introdus de autorități pentru a sprijini industria turismului autohton, existând obligativitatea acordării lor către salariații angajați în sistemul public. Legea permite și firmelor private să ofere astfel de vouchere, însă opțional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oameni de afaceri… altă denumire nu găsești, stimată redacție?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.