
EXCLUSIV Dosarul condamnatului Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, s-ar putea rejudeca după 9 ani de procese / Completul a rămas fără magistrat după ce judecătoarea a fost promovată / Experți: faptele sunt prescrise din 2019
Pe scurt
Completul care judecă procesul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, a rămas fără magistrat după ce judecătoarea a fost promovată de CSM la Curtea de Apel București.
Consecința este că dosarul s-ar putea rejudeca, cel puțin parțial, de către noul judecător, au explicat experții în drept consultați de G4Media.ro.
Aceasta în condițiile în care procesul se judecă de mai bine de 9 ani, fără ca dosarul să ajungă la un verdict, nici măcar în primă instanță.
Între timp, unul dintre inculpați, fostul director al companiei Loteria Română, Gheorghe Benea, a decedat, potrivit motivărilor de pe portalul rejust.ro.
Experți: faptele sunt prescrise, miza este acum recuperarea pagubei de 5 milioane de euro.
Maricel Păcuaru a mai fost condamnat în 2014 la 4 ani de închisoare pentru fraudarea Poștei Române cu 3 milioane de euro.
În decembrie 2024, Tribunalul Bucureşti i-a anulat condamnarea lui Păcuraru pe motiv că infracţiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată de CCR.
Decizia nu este definitivă și a fost atacată de DNA la Curtea de Apel București. Termenul de judecată este 25 aprilie 2025 când Maricel Păcuraru ar putea afla dacă mai este condamnat sau nu.
Completul de la Tribunalul București care judecă procesul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, a rămas fără magistrat după ce judecătoarea Irina Petre (fostă Timofte) a fost promovată de CSM la Curtea de Apel București din data de 1 martie 2025, potrivit unui răspuns oficial al Tribunalului București la solicitarea G4Media.ro. Acesta este și motivul pentru care dosarul s-a amânat la termenele din 3 și 31 martie 2025, următoarea înfățișare fiind programată pentru data de 26 mai 2025, potrivit Tribunalului Capitalei. Maricel Păcuraru și alți inculpați fuseseră trimiși în judecată de DNA încă din decembrie 2015 pentru fraudarea Loteriei cu peste 5 milioane de euro.
VEZI RĂSPUNSUL OFICIAL AL TRIBUNALULUI BUCUREȘTI AICI
Schimbarea judecătorului din complet ar putea conduce la rejudecarea, cel puțin parțială, a dosarului, au explicat mai mulți experți consultați de G4Media.ro.
De ce?
Fostul judecător Cristi Danileț a explicat pe juridice.ro faptul că, în 2014, au apărut două decizii CEDO (Beraru și Cutean contra României) potrivit cărora un proces trebuie judecat cap-coadă de un singur complet astfel încât judecătorii să cunoască bine cazul și să ia o decizie în deplină cunoștiință. Este vorba de principiul continuității completului de judecată.
Prin urmare, a explicat Danileț, dacă magistratul sau unul dintre magistrații din complet se schimbă ca urmare a diverse cauze (promovare, transfer, demisie, etc), cercetarea judecătoreasca trebuie reluată – cel puțin parțial, dacă nu de la zero – de completul cu noul judecător. Aceasta înseamnă că noul judecător trebuie să reia anumite audieri de martori sau inculpați sau alte acte procedurale ca să se familiarizeze cu dosarul.
Prin urmare, și cercetarea judecătorească din dosarul lui Maricel Păcuraru ar putea fi reluată – cel puțin parțial, dacă nu de la zero – în momentul în care un nou judecător intră în complet.
Cum s-a ajuns ca dosarul lui Maricel Păcuraru să fie judecat de 9 ani
Potrivit portalului Tribunalului București, dosarul Loteria Română a ajuns pe masa instanței de judecată în decembrie 2015, iar primul termen în cameră preliminară a fost fixat în februarie 2016 la completul 11.
De la primul termen de judecată au trecut mai bine de 9 ani, fără ca dosarul să ajungă la un verdict, nici măcar în primă instanță.
Potrivit răspunsului oficial al Tribunalului București, dosarul a fost repartizat completului 11 de la Secția I Penală din care făcea parte inițial judecătorul Vasilică-Cătălin Oprea. Acesta a finalizat procedura de cameră preliminară, apoi a judecat dosarul pe fond până la data de 1 ianuarie 2023 când a fost delegat la Tribunalul Ialomița de colegiul de conducere al Tribunalului București.
La termenul din 6 februarie 2023, în completul 11 a intrat judecătorul de permanență Cătălina Cruceru, care a amânat dosarul până când completul urma să fie preluat de un titular.
În complet a intrat judecătoarea Irina Petre (fostă Timofte) din data de 22 februarie 2023. Ea a judecat dosarul lui Maricel Păcuraru până la data de 1 martie 2025 când a fost promovată la Curtea de Apel București prin decizie a CSM.
Prin urmare, la termenele din 3 și 31 martie 2025, în completul 11 Specializat Corupție au intrat judecătorii de permanență Doru-Vlad Cîrjan și Dan Sterică Toma. Aceștia au amânat dosarul pentru 26 mai 2025 ”în vederea respectării principiului continuității completului de judecată” până când artrebui desemnat un titular de complet.
Acuzațiile. Fostul director al companiei de stat Gheorghe Benea, patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, și alți inculpați au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru fraudarea Loteriei cu peste 5 milioane de euro. Detalii aici.
Între timp, unul dintre inculpați, fostul director al companiei Loteria Română, Gheorghe Benea, a decedat, potrivit motivărilor de pe portalul rejust.ro.
Patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, este acuzat de
- participație improprie la abuz în serviciu
- complicitate la spălare de bani,
- spălare a banilor
Experți: faptele sunt prescrise, miza este acum recuperarea pagubei de 5 milioane de euro
Potrivit comunicatului DNA, faptele de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani sunt comise în 2008 – 2009.
Prin urmare, experții în drept consultați de G4Media.ro au explicat că faptele ar fi prescrise încă din 2019, miza rămânând în acest moment judecarea laturii civile (care e imprescriptibilă) privind recuperarea de către stat a prejudiciului de 5 milioane de euro.
Potrivit Codului penal, abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 și jumătate.
Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripție este de 10 ani ”când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani”.
Prin urmare, fapta de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave presupus săvârșită de Maricel Păcuraru ar fi prescrisă încă din 2019, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.
Raționamentul este similar în cazul faptei de spălare de bani.
Context. Maricel Păcuraru a fost condamnat definitiv la 4 ani de detenţie pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani în alt dosar, legat de Poşta Română, în noiembrie 2014.
A fost găsit vinovat, alături de fostul director general al Poştei Române, Mihai Toader, de un prejudiciu de peste 14,3 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). Păcuraru a ispășit 2 ani de detenție la penitenciarul Poarta Albă, acolo unde s-a împrietenit cu fostul ministru PSD al Transporturilor Miron Mitrea, condamnat și el pentru corupție.
În decembrie 2024 însă, Tribunalul Bucureşti a anulat condamnarea patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, pe motiv că infracţiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată. Vezi detalii aici.
Decizia nu este definitivă și a fost atacată de DNA la Curtea de Apel București. Termenul de judecată este 25 aprilie 2025 când Maricel Păcuraru ar putea afla dacă mai este condamnat sau nu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii