G4Media.ro

EXCLUSIV | Drona FPV: de la curse sportive nebunești printre obstacole la…

Sursa foto: DRL/Profimedia (colaj G4Media)

EXCLUSIV | Drona FPV: de la curse sportive nebunești printre obstacole la arma letală care a băgat iarăși soldatul în tranșeu / Generalul (r) Mircea Mîndrescu: Aceste drone reduc pericolul pentru operator, astfel încât acesta poate să se concentreze mai mult pe misiune decât pe supraviețuire

Dronele FPV (First-Person View) au început să capete popularitate la începutul anilor 2000. Aceste vehicule aeriene fără pilot sunt echipate cu camere care transmit imagini în timp real către un headset sau un monitor. Deoarece pilotul poate vedea din perspectiva dronei, dispozitivele au devenit populare în curse, acrobații sau chiar în industria documentarelor și cinematografiei. Astfel, în 2015 a apărut Drone Racing League (DRL), o competiție de curse cu drone extrem de populară, ale cărei evenimente cu mulți spectatori sunt transmise de mari televiziuni de sport.

Viteza și agilitatea acestor vehicule nu au trecut neobservate de combatanții din diverse conflicte. Se crede că prima entitate care a folosit o dronă FPV în luptă a fost Statul Islamic (ISIS) în 2016, în timpul luptelor din Irak și Siria. ISIS a echipat drone comerciale mici cu dispozitive explozive improvizate (IED) și le-a folosit pentru a ataca forțele inamice.

Dronă de curse folosită în competițiile DRL. (Sursa foto: DRL)

Însă adevărata explozie în utilizarea acestor vehicule aeriene s-a petrecut în timpul războiului ruso-ucrainean, izbucnit la scară largă în 2022. S-a ajuns la cifre amețitoare. Kievul are o producție anuală de 2,5-3 milioane de astfel de drone, potrivit Kyiv Post. Totodată, în iulie 2024, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a afirmat că Rusia produce zilnic aproape 4.000 de drone FPV, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,46 milioane de drone pe an.

Aceste arme sunt peste tot pe front și sunt, potrivit sondajelor, unele dintre cele mai temute arme din război. Există unități militare în războiul ruso-ucrainean specializate în această nouă armă. Unul dintre principalele motive pentru care tranșeele au revenit în războiul modern este prezența acestor vehicule pe câmpul de luptă.

Între timp, restul lumii militare se adaptează destul de greu la noua realitate, în care distrugătorul, tancul, avionul sau elicopterul de atac la sol nu mai sunt neapărat cele mai importante active.

„În general, NATO nu este pregătită pentru tipul de conflict purtat în prezent de forțele armate ucrainene. În timp ce NATO s-a angajat în conflicte de natură diferită, cum ar fi cele din Afganistan și Siria, războiul din Ucraina – caracterizat prin utilizarea extensivă a dronelor FPV și a puterii de foc la scară largă – reprezintă o provocare fundamental diferită”, a declarat Marina Miron, cercetător în domeniul militar la King’s College London, pentru TechRider by G4Media.

Aeronavele mari de atac la sol nu ies (încă) la pensie

Generalul de brigadă (r) Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, crede că „dronele vor fi din ce în ce mai importante pentru că realizează ceea ce armele clasice, de regulă, nu o fac: reduc pericolul pentru operatorul care le acționează, astfel încât acesta poate să se concentreze mai mult pe misiune, nemaifiind concentrat și pe supraviețuire”.

drona fpv, razboi ucraina, atac aerian, rusia, tactici lupta, tehnologie
Dronă FPV ucraineană. (Sursa foto: Wolfgang Schwan / AFP / Profimedia)

Se va ajunge, potrivit lui, la operațiuni militare mult mai complexe: roboți și oameni contra roboți și oameni. „De asemenea, capacitatea de luptă a combatantului uman va fi augmentată (a se vedea proiectele de soldat al viitorului)”, a mai spus Mîndrescu, pentru TechRider by G4Media.

Potrivit generalului, în ciuda eficienței lor, dronele FPV nu fac încă inutile platformele aeriene precum elicopterele de atac sau avioanele de atac la sol. „Nu încă. Dar deja sunt schimbări palpabile. Platformele «clasice» vor lovi prin intermediul unor drone pe care le vor comanda din aer. Deci, mutatis mutandis (n.e. – „făcând modificările necesare”), noile platforme vor fi un fel de port-drone (inspirate din portavioane), de mai mici sau mai mari dimensiuni”, explică el.

De altfel, Ucraina a dezvoltat deja „drone-portavion”. De exemplu, modelul Dovbush T10 poate transporta până la șase drone FPV, potrivit United24 Media.

Dovbush T10 cu drone FPV sub aripi. (Sursa foto: captură din video)

Șeful armatei franceze, Pierre Schill, consideră că amenințarea dronelor FPV este temporară, deoarece vor fi lansate sisteme eficiente care să le contracareze. Mircea Mîndrescu crede, însă, că dronele, inclusiv cele FPV, reprezintă viitorul. „Lupta armă-contra-armă este la fel de veche ca războiul. Sistemele au apărut, au strălucit, unele dintre ele au dispărut, altele au evoluat. Există o dinamică continuă. Cred că dronele, în sens larg, reprezintă viitorul”, explică generalul.

Însă dronele viitorului vor arăta complet altfel. „Apariția și perfecționarea inteligenței artificiale deschid deja o nouă eră în operațiunile militare”, a mai spus generalul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.