EXCLUSIV Efectul Brexit: militarii români îi vor înlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia. Propunere oficială a Ministerului Apărării
România vrea să trimită o companie de infanterie în cadrul misiunii europene de menținere a păcii din Bosnia-Herțegovina în locul militarilor britanici, potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Apărării Naționale pentru G4Media.ro. Misiunea EUFOR Althea din Bosnia este afectată de Brexit, iar România a răspuns astfel unei solicitări venite de la Bruxelles.
Astfel, România ar putea trimite până în 135 de militari ca parte a misiunii UE în Bosnia.
”România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării pentru G4Media.ro.
Informația inițială despre oferta României a fost publicată de Politico, care a citat surse oficiale.
”Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune”, mai arată Ministerul Apărării.
Decizia României de a propune trimiterea unui contingent suplimentar de soldați face parte din strategia țării de a fi percepută ca furnizor de securitate la nivelul UE și al NATO. Mai mult, arată Ministerul Apărării, ”unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.
Răspunsul integral al Ministerului Apărării Naționale la întrebarea G4Media.ro:
În conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, din perspectiva politicii sale externe, România este nu numai beneficiar, ci și un contributor important la asigurarea securității regionale, europene și euro-atlantice. Mai mult, corespunzător intereselor sale de securitate, unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate.
În pofida progreselor înregistrate în multe domenii de Balcanii de Vest, provocările din această regiune sunt complexe şi se caracterizează printr-un grad crescut de dinamism și impredictibilitate cu potențial de propagare geografică. În acest context, angajamentul operațional actual al Uniunii Europene trebuie menținut, concomitent cu sprijinirea eforturilor statelor din regiune pentru consolidarea securității naționale, capabilităților de apărare şi a rezilienței.
România este un contributor constant la misiuni și operații UE, atât în vecinătatea estică (EUMM Georgia, EUAM Ucraina), cât și în regiunea Balcanilor de Vest (Operația EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina), respectiv în vecinătatea sudică a continentului (EUTM Mali, EUTM Somalia, EUTM RCA – Republica Centrafricană).
Evoluțiile determinate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, participant semnificativ la operațiile și misiunile UE, inclusiv la Operația EUFOR Althea, au determinat inclusiv apariția unor deficite de forțe și capabilități. Acestea au fost identificate de către Comandantul Operației EUFOR Althea și autoritățile militare de la Bruxelles, constituind, ulterior, subiectul unor solicitări pentru contribuții ale statelor membre UE.
Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.
Având în vedere aceste considerente, România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național.
Foto: Militari români / MApN
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.