G4Media.ro

EXCLUSIV Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, anunță că a depus la Curtea de…

Sursa: Facebook/ Eugen Tomac

EXCLUSIV Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, anunță că a depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene o acțiune prin care cere instanței să constate nelegalitatea deciziei prin care Consiliul JAI a respins aderarea României la spațiul Schengen: ”Un nou vot nu va mai putea fi unul politic, ci un vot tehnic. Un vot pozitiv”

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, anunță, într-o declarație pentru G4Media.ro, că a depus, luni, o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, prin care cere instanței să constate nelegalitatea deciziei prin care Consliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins, pe data de 8 decembrie 2022, aderarea României la spațiul Schengen. ”Drept rezultat, dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinim. Un vot pozitiv”, a declarat Tomac pentru G4Media.ro

Europarlamentarul PMP mai spune că  acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o acțiune în anulare, care își are temeiul în art. 263 din TFUE. Tomac a mai spus că înainte de a depune acțiunea la CJU, a trimis scrisori către prim-ministrul României, către toți prim-miniștrii statelor membre, către președinta Parlamentului și către președinta Comisiei cărora le-a cerut să susțină o acțiune la CJUE.

”Deocamdată nu am avut parte de susținerea acestor reclamanți privilegiați. Sper că acum că am depus acțiunea, le vom capta interesul și voi putea face noi demersuri pentru ca un reclamant privilegiat să ni se alăture. Am cerut Curții timp în acest sens”, a mai spus liderul PMP.

Tomac mai spune că a analizat mai multe căi, cum ar fi acțiunea în constatarea abținerii de a acționa sau acțiuni în pretenții intentate împotriva statelor care au votat împotriva primirii României (Austria și Olanda) în spațiul Schengen. ”După ce ne-am consultat cu juriști, profesori de drept european, foști judecători la CJUE din mai multe țări, am considerat că acțiunea în anulare are cele mai mari șanse să fie admisibilă”, a mai precizat Eugen Tomac.

Argumentele acțiunii. Dispozițiile încălcate de Consiliu, în opinia europarlamentarului PMP:

  • ”Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană. Principalul nostru argument se regăsește în Tratatul de aderare, care prevede în protocolul 1, art. 4 alin. (2) că „Dispoziţiile acquis-ului Schengen … se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai în temeiul unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile în materie, a îndeplinirii pe teritoriul respectivului stat a condiţiilor necesare aplicării tuturor părţilor în cauză din acquis.”

Evaluarea a avut loc și rezultatul acesteia a fost favorabil. Astfel, din modul în care este formulat acest articol, Consiliul are obligația de a pronunța o decizie favorabilă. O altfel de interpretare ar face ca acest articol să devină absurd, pentru că o evaluare nu ar mai avea niciun rol, dacă, indiferent de rezultatul acesteia, decizia Consiliului rămâne una arbitrară, politică. O altfel de interpretare ar putea duce la situația absurdă în care un stat care a fost evaluat negativ poate primi un vot pozitiv pentru aderarea la Spațiul Schengen.

  • Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE)
  • Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE)
  • Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE)
  • Principiul egalității de tratament și Principiul nediscriminării (art. 20 și art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene)
  • Principiul securității juridice și Principiul încrederii legitime (principii jurisprudențiale ale dreptului European)
  • Abuzul de drept

Calitatea procesuală. Un alt aspect cu care ne confruntăm constă în calitatea noastră procesuală de a acționa Consiliul la CJUE. Pentru acțiunea în anulare, există două tipuri de reclamanți:

  • reclamanții privilegiați: statele membre, Parlamentul European, Consiliul și Comisia;
  • reclamanții neprivilegiați: persoanele fizice, care trebuie să demonstreze un interes direct cu privire la actul atacat.

Prealabil acțiunii la Curte, am trimis scrisori către prim-ministrul României, către toți prim-miniștrii statelor membre, către președinta Parlamentului și către președinta Comisiei în care le-am cerut să susțină o acțiune la CJUE, însă deocamdată nu am avut parte de susținerea acestor reclamanți privilegiați. Sper că acum că am depus acțiunea, le vom capta interesul și voi putea face noi demersuri pentru ca un reclamant privilegiat să ni se alăture. Am cerut Curții timp în acest sens.

În principal, vom cere o extindere a definiției reclamantului privilegiat care să îi includă și pe membrii Parlamentului European. Această cerere reprezintă, într-adevăr, o inovație juridică, însă trebuie să avem în vedere că dreptul european, spre diferență de dreptul românesc, este un drept care evoluează în funcție de deciziile Curții de Justiție. Drept exemplu, însăși dreptul de recurs al Parlamentului European cu privire la acțiunea în anulare a fost obținut acum 33 de ani pe cale jurisprudențială. (C-70/88 Parlamentul v. Consiliul, 22 mai 19901).

În subsidiar, am argumentat că în calitatea de deputat în Parlamentul European, îndeplinesc, în mod personal, un interes direct și legitim care îmi permite să acționez Consiliul din postura de reclamant neprivilegiat.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Foarte bine,dar ceilalti parlamentari romani ce fac?

    • Felicitari, d-le Tomac. Iubirea de dreptate si de tara sunt fundamentale pentru un om care o reprezinta i tara sau la UE..
      Din pacate, sunt ai acolo, dar si in tara, o multime care taie frunze la caini. Care tradeaza sau care incurca tastele cand voteaza, de destepti ce sunt…

    • Ce-ar fi să dăm noi ȋn judecată un parlamentar, pentru felul cum votează?! Am avea vreo şansă?

      Dl Tomac ştie că nu are nicio şansă, dar ce-l costă să intre ȋn campania electorală bătându-se ȋn piept cu această acţiune, de ochii galeriei?!

      Iar până să apară hotărârea potrivnică, alegerile din 2024 se vor fi consumat deja. Iar acum, Dl Tomac şi PMP mălai visează.

  2. Bravo, domnule Eugen Tomac! Nici nu stiu de ce nu am v-am votat. Mare greseala am facut.

    • Ba, ati facut bine ca nu in instanta se decide ! VOTUL, e liber ! Sigur a fost imoral , dar va asigur ca era previzibil ! Diplomatia noastra stia, stia si Bode stia dar a crezut ca-i forteaza mana ….
      E a doua oara dupa 2007 cand Romania a cerut vot . Daca indeplinim conditiile de ce nu am cerut vot in fiecare an dupa 2011 ?

  3. Tolomac juridic ,călare pe valuri de spumă mediatică.

    • In diplomatie exista niste regului, niste conventii, niste cutume.
      Oamenii isi zambesc, isi strang mana, isi spun cuvinte frumoase.
      Speram ca intre 4 ochi Sefa PE i-a spus ca Europa stie ca Romania nici astazi nu indeplineste criteriile pe justitie, asumate prin tratatul de aderare.
      Europa stie ca mafia psd si pnl a pus stapanire pe tara, a pus stapanire aproape integral pe justitiei, ca legile justitiei au fost masacrate de psd, astfel ca infractorii din mafie sa scape de puscrie si sa ramana cu averile intacte.
      Europa stie ca magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au condamnat pe infractorii din mafie, sunt hartuiti, amenintati, exclusi din magistratura.
      Mai curand Romania merita sa fie exclusa din UE decat sa fie primita in Schengen.
      Nu are ce cauta o tara condusa de mafie in UE.
      Tolomac sa se ocupe, daca poate, ca in Romania sa nu mai ajunga la putere infractorii, coruptii, plagiatorii, impostorii, nulitatile.
      Tolomac sa se ocupe, daca poate, ca judecatorii corupti, aflati in solda mafiei psd si pnl, sa fie revocati si arestati.

  4. Ce bine, cu senghen mergem mai ușor la ciordeala pe viena, pe germania, pe paris, fără pasapoarte! Victorie totala pentru romanes, se misca omu mai ușor acum, produce mai mult

  5. Toate bune si frumoase, dar cat dureaza chestia asta? Ma indoiesc ca se judeca maine…
    Analizand la rece, este doar un exercitiu de imagine, atat si nimic mai mult. Pun pariu ca nu va avea niciun fel de efecte practice.

  6. Nene panarama, vezi ca pe vot tehnic s-ar putea ca un stat esuat precum Romania sa mai astepte vreo 1000 de ani…

  7. Nu mai dati vina pe Austria; UE este responsabila direct pentru discriminarea politica la adresa Romaniei. Poate daca ar intra rusii in Romania, am avea toate sansele sa aderam si la Euro si in Schengen.

    • Nu cred sa existe o instanta pe acesta planeta care sa infranga libertatea votului oricui !
      Ala poate vota ce vrea muschiul lui la nemurire , mai ales daca il dai in judecata !! Ba cred ca e capabil sa te ajute sa nici nu mai ajungi -cativa ani- la vot !
      Tomac isi joaca cartea cu naivii, pentru inca un mandat, doar pentru el .Nu are treaba cu partidul sau Romania…….

  8. Aici fiecare face ce i se năzare, dovadă nea’ ăsta de prin Moldova, care dă el în judecată în numele țării!
    Înțeleg că nu are mandat nici de la Ministerul de Externe, nici de la Președinție, adică singurii care sunt îndreptățiți să se ocupe de politica externă a României.
    Ăsta face ca Sosoaca & Co, care s-au dus în delegație la ambasada Rusiei, să negocieze… Ți se face rău!
    Uite așa ne facem de râs și ne tratează diverși cu indiferența cu care tratezi orice diletantism de paradă.

    • @Anatol nu ai citit articolul, sau nu ai înțeles ce ai citit. Atât articolul, cât și acțiunea în instanță despre care face vorbire, sunt cât se poate de limpezi. E. Tomac a intentat acțiunea pe persoană fizică, în calitate de „reclamant neprivilegiat“, și nu în numele țării (care ar fi avut calitate de reclamant privilegiat). Statul român se poate (încă) alătura acțiunii, îndeplinind automat criteriul de admisibilitate, dar nu a făcut-o. Dacă CJUE admite acțiunea, îi recunoaște lui E.Tomac statutul de persoană direct interesată. Dacă se judecă, este probabil să se pronunțe favorabil și pe cererea în subsidiar, și anume ca parlamentarii PE să aibă automat calitatea de reclamanți privilrgiați, că nu o fi Tomac cel mai afectat din UE dacă nu e România în Schengen. CJUE poate respinge pe fond cererea principală și admite cererea în subsidiar, dar mai întâi trebuie să îi accepte calitatea lui Tomac și să pună dosarul pe rol. Una peste alta E.Tomac a găsit o cale deșteaptă să își umfle capitalul electoral, în principal pe persoană fizică, și în subsidiar pe partid. Dacă CJUE nu îi recunoaște însă calitatea de persoană neprivilegiată direct interesată, dpdv mediatic și electoral se întoarce împotriva lui. Am explicat cu bună credință, să înțelegi ce și cum joacă E.Tomac. Dacă trece de primul hop, mediatic câștigă oricum ceva, chiar dacă pierde pe fond.

  9. Eu zic că foarte bine a făcut. Orice derapaj de la regulile UE se judecă la CJUE, vezi derapajele de la regulile de protecție a mediului și multe altele.

  10. Construcția UE este una politică, el este acolo ca politician, n-a dat nici un examen de admitere, a fost votat, iar votul din consiliile și comisiile EU este un vot politic. În rest apă de ploaie marca Eugen Tomac.

  11. Tolomac asta nu pricepe ca votul este atat tehnic cat si politic, indiferent ce malai viseaza vrabia din capul lui?

    Cam la fel ca in parlamentul Romaniei, tehnic parlamentarii pot vota pentru bunastarea tarii, insa politic isi voteaza propriile interese. Simplu.

  12. Eu cred ca nu are nicio sansa, insa nu pretind ca inteleg mecanismul. Daca ii iese, are o bila alba de la mine. Totusi cred ca vrea sa faca doar valuri si sa atraga simpatii. Vom mai vedea.

  13. @ Ăsta zice că a găsit instanță „care să dea dispoziție ălora de votează”, ce să voteze, ?

  14. Felicitări domnule TOMAC !

  15. Iată un excelent ministru de externe!

  16. Nu s-a înțeles cu cei de la OMV asupra prețului tăcerii. ? De ce a fost sunat de vicepreședintele OMV acest domn? Acum prin această acțiune destul de tardivă vrea să demonstreze că nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase ? Domnule Tomac doar l-ați avut profesor pe Petrov….ce naiba !

  17. Actiunea e inadmisibila din capul locului. Daca Tomac avea vreo influenta determina Parlamentul European sa atace decizia. Asa este fara vreo valoare. Va fi respinsa cu certitudine. Un exercitiu de imagine si imaginatie juridica foarte bun al dlui Tomac.

    • Multi parerologi pe aici….si daca va fi admisa? Vom vedea, cert e ca stiu un fost judecator CJUE care afirma ca e admisibila. Bine, el nu a citit comentariile voastre pe G4media….

  18. In sfârșit o acțiune concretă!

    Nu știm dacă avem vreo șansă dar macar încearcă să rezolve cu mecanismele U.E. nu cu vorbe în vânt.

    Totuși până nu văd ca incepe efectiv procesul e doar o himeră.

  19. Bravo! Cu asa putina sustinere din partea autoritatilor romanese s-a facut o analiza si s-a actionat. Nici nu mai conteaza impactul avand in vedere ca presedintele, parlamentul si guvernul nu au facut nimic. Hai sa nu mai vedem doar pe ai nostrii ca au si ei coruptii lor!
    Bravo domnule, aveti votul meu!

  20. Nu știu dacă e o idee bună. Diplomația se face cu finețe, nu cu bâta.

    S-ar putea ca data viitoare statul care are președenția Consiliului se gândească de zece ori înainte să pună aderarea României la Schengen pe ordinea de zi.

  21. Acel ministru de interne e într – un guvern politic sau tehnocrat, nu contează. Are atribuțiuni tehnice, nu să se gândească la nemurirea sufletului. Deci trebuie să citească criteriile de admitere, să studieze evaluările tehnice și să ia decizia în consecință. Nu că s-a certat cu nevasta sau că s-a scumpit pâinea și să respingă aiurea. Ca și cum un medic are analizele pacientului, ecografie, RMN, pacient sănătos și îl operează că așa are el chef. Orice decizie aiurea poate fi contestată în instanță.

  22. E un ministru care nu vrea să respecte regulile jocului? Ok. Să plătească despagubiri pentru activitatea de elaborare a criteriilor, pentru evaluările tehnice periodice, pentru pierderile României. Adică sute de milioane de euro. Se bagă?

  23. Nu cred sa existe o instanta pe acesta planeta care sa infranga libertatea votului oricui !
    Ala poate vota ce vrea muschiul lui la nemurire , mai ales daca il dai in judecata !! Ba cred ca e capabil sa te ajute sa nici nu mai ajungi -cativa ani- la vot !
    Tomac isi joaca cartea cu naivii, pentru inca un mandat, doar pentru el .Nu are treaba cu partidul sau Romania…….

  24. Bă, măcar încearcă. Respect.

  25. Nu mai bateti campii, nu am intrat in Shengen pentru ca mafia energiei din Ro nu a vrut ca OMV sa vanda surplusul de gaz in Austria. Nu se intreaba nimeni de ce in Ro, o tara producatoare de gaz, pretul gazului e mai mare decat in Spania de ex, o tara care nu produce dar e hub regional?

  26. Nu inteleg de ce e bagat in seama acest hoit politic, intrat in descompunere.
    De ce ne tot agaseaza G4media cu PMP-ul si Tolomacul ?

  27. Nu inteleg de ce e bagat in seama acest h.o.it p.olitic, intrat in desc.omp.unere.
    De ce ne tot agas.eaza G4.m.edia cu PMP-ul si To.lom.acul ?

  28. Ce nu a înțeles acest domn e că nu neapărat Austria sau Olanda nu ne vrea în Schengen, ei sunt doar săgeți !!!

  29. Bre Shi fashi uoi, brava uoi!
    Da di Shi uoi, pi buni iești tari , îmi plashi di tini adivarat moldoviean iești ,Shi patriot uoi.💚👌😎