G4Media.ro

EXCLUSIV Fenomenul corupției, evacuat aproape complet de președintele Iohannis din noua Strategie…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Fenomenul corupției, evacuat aproape complet de președintele Iohannis din noua Strategie de Apărare a Țării. Serviciile secrete nu mai au ca țintă strângerea de informații despre actele de corupție

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, adoptată de CSAT săptămâna trecută și trimisă Parlamentului pentru adoptare, a eliminat aproape complet corupția din rândul amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților interne. Nou strategie a eliminat din sarcina serviciilor secrete strângerea de informații despre fenomenul corupției. Este o schimbare radicală de abordare față de precedenta strategie, propusă de Iohannis în 2015, în care corupția era menționată ca unul dintre marile pericole la adresa securității naționale.

Noua Strategie: o singură menționare a fenomenului corupției

Corupția e menționată pentru prima dată la punctul 146 al Strategiei. Fenomenul corupției apare într-o mai lungă înșiruire, alături de ”dificultățile de ordin economic, perpectuarea economiei subterane, nivelul crescut al evaziunii fiscale, infrastructura deficitară, reziliența redusă a sistemului fiscal în raport cu evoluțiile externe”, ca factori care ”limitează perspectivele de dezvoltare a României și capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice și de imagine în plan extern”.

În precedenta Strategie Națională de Apărare, propusă de președintele Iohannis și votată de Parlament în 2015, fenomenul corupției era menționat atât la capitolul Riscuri (punctul 59), cât și la capitolul Vulnerabilități (punctul 68), dându-i-se o pondere substanțială:

”Corupţia vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a țării, buna guvernanță, decizia în folosul cetăţenilor şi comunităţilor, precum şi încrederea în actul de justiţie şi în instituţiile statului. În plan extern, persistenţa corupţiei are impact negativ asupra credibilităţii şi imaginii ţării noastre”.

Serviciile secrete, scoase din lupta anticorupție

La capitolul Direcții de acțiune și principalele modalități pentru asigurarea securității naționale a României din Strategia propusă de președintele Iohannis, corupția lipsește complet.

Este o mare diferență față de precedenta Strategie de apărare adoptată în 2015, în care ”identificarea şi semnalarea actelor de corupţie” era o direcție clară trasată serviciilor secrete în subcapitolul ”Dimensiunea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate”.

Astfel, în noua Strategie de Apărare, această direcție trasată serviciilor secrete a dispărut complet.

”Tentația iliberală” și Rusia

În noua Strategie e utilizată în premieră termenul ”tentația așa-numit iliberală”, despre care documentul arată că a fost ”resimțită în ultimii ani în Europa de Est” și ”rămâne un risc de contaminare în plan regional”. Ungaria nu este menționată explicit în document, dar premierul Viktor Orban este cel care a impus formula ”democrație iliberală” pentru a descrie regimul de la Budapesta.

Noua Strategie de Apărare acordă o atenție majoră Federației Ruse, la fel ca și precedenta, desemnând acțiunile Moscovei drept principalele riscuri și amenințări externe la adresa securității României.

Documentul oficial arată că ”politica externă și de securitate a României se va afla, ca și până acum, sub semnul continuității în planul vectorilor și opțiunilor strategice” și enumeră cei trei mari piloni pe care se fundamentează politica externă: ”apartenența la UE și NATO, precum și parteneriatul strategic cu SUA”.

O noutate a Strategiei este constituirea unui nou organism, numit Grup de Reflecție Strategică (GRS), coordonat de șeful Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale. Acesta ar avea ca rol ”analizărea, evaluarea și interpretarea dinamicii și schimbărilor din mediul internațional și oferirea de expertiză integrată președintelui României”. Nu e menționată componența acestui grup și nici atribuțiile sale formale.

Context. Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a fost elaborată de Administrația Prezidențială și adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării săptămâna trecută. Strategia a fost trimisă la Parlament și va fi aprobată prin hotărâre comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Odată ce va fi adoptată hotărârea Parlamentului, Strategia va produce efecte și va da liniile directoare pentru instituțiile din domeniul securității naționale (armată, poliție, servicii secrete).

Strategia însăși arată că ”este un instrument cu caracter strategic aplicativ, care trasează orientări în funcție de care instituțiile din sistemul naționale de securitate vor acționa în perioada următoare. Strategia va orienta și va direcționa activitatea tuturor instituțiilor publice cu atribuții și responsabilități în domeniul securității și apărării țării”.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. pai acum e pnl la putere, deci coruptia e ok, nu?

    • Logic, coruptia e doar psdista, sau cea care se incadreaza pana in 5-6 case…ce depaseste… Ghinion!

    • Sub PNL funcționarul public e in slujba cetateanului. Nu mai strang’e Serviciile informații – le furnizeaza funcționarul așa cum scrie la lege. Cel care tace e complice.
      Nu a spus Câțu ca-și reface departamentul anti-frauda de la ANAF?

    • Unde sunt votantii lu’ president ??
      Erau urlete pe aci sa mergem sa il votam .. si nu am fost la vot, turul 2.

      USL = PSD + PNL

    • Pas cu pas teoria formelor fara fond merge mai departe, banii sunt la ei
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Formele_f%C4%83r%C4%83_fond

    • @RealGogu Unde sunt votanții? Aici. Eu l-am votat pe Iohannis (în turul 2), conștientă că va fi un mare fâs, la fel cum a fost și în primul mandat, dar ce era să fac? Spune și tu acum, că doar nu era s-o ajut pe Dăncilă prin neutralitate la vot. Cel mai mare eșec al lui Iohannis a fost că după 5 ani în care putea să mă facă să-l votez cu încredere, am ajuns să-l votez doar ca să nu iasă Dăncilă. Nu regret că am pus ștampila pe el, regret că n-am avut opțiuni mai bune. Poate în 2024 vom avea de unde alege.

    • Alina apreciez sinceritatea ta. In turul 2 personal nu am votat si realitatea de azi, ma face sa ma simt liber…. ca nu am legitimat nici pe Dancila si nici pe KWI.

    • tehnic vb. tot psd e la putere…
      ca parlamentul e tot al lor….

      si sa nu uitam d c am votat iohannis… oricat de multe tampenii face iohannis, tot e mai bun decat dancila!

      este clar ca avem nevoie de alt partid inafara de pnl si psd…. dar usr are 10%… de aparent ne place sa fim furati!

      psd sub 25% nu a scazut delor, si la parlamentarele astea parca vad iar 35-40%…
      din nou ne place sa fim furati! noi ii votam, noi le acceptam derapajele. noi l-am votat pe ilici dupa ce a pus minerii pe protestatari!

      cat despre pnl, este un partid nociv, dar , nu e ste atat de nociv ca psd… hai sa ne imaginam COVIDU cu dancila la guvernare!

  2. Sa mai dea fara din ei ca sau unplut de bani si case de vacante si cind sunt la pensie se lauda ca a lucrat la sri o viata intreaga

  3. Ce inseamna treaba asta?
    O scăpare a lui Iohannis? Vor fi menționate altundeva? Nu mai exista nici DNA

  4. Sa inteleg ca daca suntem noi, liberalii la putere, coruptia nu mai reprezinta nici un pericol pentru Romania? Noi suntem incoruptibili prin definitie nu-i asa? Deci, atata timp cat suntem noi la putere lupta anticoruptie mai poate astepta pana trecem din nou in opozitie. Fac aceasta constatare din postura de vechi si consecvent simpatizant liberal.

    • Inseamna ca legea e pentru catei,iar dulai se fac doar ca se musca intre ei,dar,sunt din aceeasi haita,nu cumva Romania va deveni un paradis al coruptilor fara coruptie,in locul lui Johannis nu as fi asa de fericit…lucrurile nu sunt roz decat pentru ei,ca tot primeste guvernul Orban vreo 32 de mild de euro de la UE,”Covidul”sa traiasca si cei de sus din sudoarea lui,banii vorbesc !

  5. Domnule Pantazi,în anul 2018 CCR a stabilit că faptele de corupție nu constituie o amenințare la adresa siguranței naționale. Probabil din acest motiv nu a mai fost inclusă în strategie.

  6. Si atunci liberalii cum ii vor ataca in campanie pe pesedisti ?
    „Cinstitii nostri frati pesedisti care nu au facut nimic cat au fost la putere…” ?????

    PS. Ptiu Drace, ce greu va fi de acum incolo…

    PPS. … dar ce simplu pt pesedisti ! :))))))))

  7. Da’ despre strategia Poliției nu ne vorbește?
    Ma simt prost cand ne vorbeste doar despre chestii grele, asa ca de nivelul lui, sau banalitați. Întotdeauna despre #nimic concret.
    Pe mine ma intereseaza indiferența polițistului din sectie. Ăla de la Directia Economica… ăla munceste pentru cetateni sau ii trimite sa-si rezolve problemele singur in instanta?

  8. dacă ar lua cineva la verificat achizițiile făcute de guvernul penelist în perioada crizei, ar descoperi că s-au sifonat sume uluitoare. De aici și scoaterea corupției din colimator.

  9. Da pana acum ce a facut SRI ca sa combata coruptia? Au facut pe acolo ce au vrut ei, pe unii i-au ars, pe altii i-au protejat. nici o paguba …..

    • pana in 2010 ai asistat la un meci fara goluri…acum la fel, pupat piata independente cine nu poate sa fure sa plece din tara

  10. N mai exista coruptie in romania,toti fura legal acum.

  11. Un trai si o viata nenicule! „Frumosii nostri politicieni” isi vor putea face jocurile si jongleriile fara „arbitru”. Acum, cred ca CSAT_ul si presedintele au dreptate sa renunte la serviciile secrete in descoperirea si combaterea actelor de coruptie. De ce? Pentru ca pana acum, pe investigatiile lor, „coana Justitica”, cu ajutorul „clanului dragnea”, a parlamentului si CCR_ului, au facut pipi cu bolta. Mafia politica si acolitii ei au ramas cu averile ilicite, iar coruptii din serviciile secrete, justitie etc s-au ales cu vile, case de vacanta, masini super, conturi in banca si pensii speciale.
    Prosti mai putem fi, noi romanii!!!!!

  12. e simplu „USL” FIX ACEEASI MIZERIE PNL = PSD
    – referendumul a fost ca sa fie, anti PSD, nu pro-justitie
    – implicarea ficusului in proteste, ca sa capitalizeze, si nu ca sa lupte
    – PNL a fost mai mult stanjeniti decat alaturi de USR, mai mult au criticat USR-ul cand acestia urlau disperati in parlament referitor la legile parlamentului , ca nu asa se face in „democratie”
    – se vad care au fost achizitiile PNL in pandemie, numirile PNL in pandemie
    – demiterea LCK
    – Predoiul si sectia specia
    – sectia speciala
    – Predoiu
    ….

  13. Mde,tocai s-a clasat un proces,parcă…Prin eliminarea interceptărilor.

  14. Coruptia e ca din Eminescu,”…era pe cand nu s-a zarit/azi o vedem si nu e.”

  15. Mie mi se pare ca art:
    „5.1.4 Dimensiunea de informatii, contrainformatii si de securitate”
    este cat se poate de explicit in ceea ce priveste identificarea, semnalarea, prevenirea si contracararea actiunilor (activitati ilegale , grupuri de interese ilegitime, deturnarea de fonduri, deturnarea actului de decizie etc)
    Sau astea n-au nimic de-a face cu combaterea coruptiei?

    Dar, fiecare intelege ce vrea si ce poate (sau ce are voie)

  16. Simt o boare de consternare, atit la nivelul dlui Pantazi, cit si printre forumisti, din cauza schimbarii de optica din noua Strategie de Aparare a Tarii, pe chestiunea luptei impotriva coruptiei.

    Luati va rog in considerare urmatoarea perspectiva: daca in studiile Transparency International, Ungaria si Romania au acelasi index (44) de perceptie a coruptiei pe 2019, iar in Ungaria avem o efervescenta a investitorilor straini mult mai mare decit in Romania (vezi industria automotive maghiara cu fabricile Audi, Suzuki, Daimler-Benz, si proaspata BMW la Debrecen), inseamna ca diferenta de interes e data de ceva ce noi facem gresit fata de vecinii nostri…
    Acel ceva poate fi „coruptia” aflata la noi pe buzele tuturor, media care o rostogoleste neintrerupt, publicul care isi insuseste narativul media, iar din media ajunge la urechile investitorilor. Ce impresie credeti dvs ca isi poate face un investitor, care aude dinspre Romania ca tot neatul, de la vladica la opinca vorbeste cit e ziua de lunga despre coruptie ? Hm ?

    Iar daca aplecam urechea la vorbele ambasadorului SUA la Budapesta, Excelenta Sa dl. David Cornstein: „Exista coruptie in Ungaria ? Cu siguranta exista. Exista coruptie la New York si Chicago ? Sint convins ca exista, dar n-am vazut evidente ca asta ar afecta in vreun fel afacerile americane”, atunci trebuie sa recunoastem ca lucrurile dobindesc o lumina cu totul aparte, edificatoare.

    Departe de mine ideea ca nu avem coruptie, impotriva careia in mod evident trebuie luptat, dar lupta asta nu trebuie sa devina un subiect aflat pe buzele oricui, ca se intoarce impotriva noastra…

    • Subscriu.
      Doar ca am serioase indoieli ca se va mai „lupta” cineva cu fenomenul acesta extins si congrenat, daca pentru factorul politic el aproape ca nici nu mai exista.

  17. Dupa ce „renumita” CCR a interzis categoric serviciilor secrete sa se mai implice in anchetele de coruptie, autorul se declara indignat ca „Serviciile secrete nu mai au ca țintă strângerea de informații despre actele de corupție”

    Foarte dubioasa logica dlui autor.

    • da, si eu ma mir. dar imi vine greu sa cred ca daca CCR a zis asta, statul roman chiar nu mai are parghii sa realizeze acelasi lucru in mod diferit. adica cum, tot statul e prizonierul ccr?

    • @Andrei
      Da, asa este.

      La ora actuala, statul roman este prizonierul unei anumite clase politice.
      Iar acest lucru nu se poate schimba decat prin revolte de amploare (ceea ce nu poate fi scris intr-un document elaborat de CSAT) sau in urma unor alegeri democratice.
      Din pacate, romanii s-au saturat de proteste (chiar si fara epidemia actuala), iar partidele politice care isi asuma logoreeic schimbari radicale, nu fac altceva decat sa lupte pt ciolan.

      Dupa alegeri, vom fi cu totii mai viteji si mai intelepti!

  18. Frăția crimei organizate instituționale e imbatabila in Romania.

  19. Asta pana vedem o noua constitutie,deci un parlament fara hoti..Si strategia lui basescu -ca el a adoptat-o in CSATn 2005-a fost scrisa pe hartie PENTRU CINE? Ce a realizat in 2 mandate,a ingropat ca senator ,asociindu-se cu fostul coleg de partid dragnea,valcov si cu tradiceanu! Si acum exista Procurorul general al UE,Laura Kodruta Covesi se ocupa de coruptia din toate statele UE,ati uitat?

  20. Pai si de ce n-ar face daca are numeroase decizii CCR in acest sens? Deciziile respective sunt gresite, dar singura modalitate de a le corecta sunt prin schimbari de legislatie care sa le faca inaplicabile, iar pentru asta iti trebuie majoritate in Parlament. Nu va convine? Mergeti la vot la alegerile parlamentare nu doar la prezidentiale… si nu uitati nici de locale ca alea va lovesc cel mai direct si imediat (bucurestenii stiu de ce dupa 4 ani de Firea).

  21. Nu-i atât de greu să recunoști un articol plătit, o analiză subiectivă, o imagine cu subânțeles și o droaie de comentarii de la postacii plusere

    • Foarte corect,sunt deja site userist,nu se mai dau dupa porumbi…dar macar sa-si asume oficial lucrul asta nu sa abureasca oamenii cu „independenta”lor,asta suna a metoda securistica…Replica presedintelui a venit imediat ,dupa ce barney a preluat „ingrijorarile” sefilor g4media,preluata de siteturile cu adevarat independente de politic,dar democratice…dansii nu,ca se apropie campania electorala si le trebuie „teme” ,cu ce sa abureasca nehotaratii,cei ai latrinelor in special..😁

  22. Indiferent ce faceti sau ziceti totul e zadarnic . Pandemia si UE au resetat jocurile . Cetatenii sunt foarte clari in exprimare . Viitorul este al UE . Postati(unii ) ,va faceti de basme cu balivernele voastre .

  23. Dle Presedinte , Coruptia este in plina ascensiune in Romania. Informatiile serviciilor sunt extrem de utile , ptr.ca asa cum se cunoaste coruptia atenteaza im mod grav la securitatea nationala. De 30 de ani asteptam o societate in care acest flagel , sa fie macar diminuat daca nu eliminat.

  24. Deja s-a dovedit ca textul este o gogoasa mediatica .

  25. DE CE NU PRELUATI SI DVS REPLICA ADMIN.PREZIDENTIALE,SUNTETI CUMVA ZIAR POLITIC?IMEDIAT CE ATI IESIT CU ARTICOLUL,IESE SI MARELE EROU ANTICORUPTIE AL NATIEI,NEA BARNA LOOZERUL,SA VA PREIA „INGRIJORARILE”!!!DAR REPLICA PRESEDINTELUI A VENIT IMEDIAT,ERATI OCUPATI CU ALTCEVA ,SAU NU V-A DAT VOIE DE LA PARTID? R.U.S.I.N.E!

  26. Acest articol este scris de un dezaxat mintal, ce isi cauta refugiu! In lumea civilizata spre care tindem, ne sunt necesari conducatori politici ca Iohannis si L. Orban, acestia neavand de a face cu gafa din trecut numita USL! Cat priveste”luptatorii”si criticii agramati si corupti, ei sunt destui in stanga politica, dar mai ales in alianta de carton a paranoicului Barna impreuna cu securistul Ciolos, „celebra”USR+PLUS=MINUS!