EXCLUSIV Fiica fostului deputat PNL Cezar Preda, ascensiune spectaculoasă în guvernarea liberală: membru în Consiliul de Administrație de la Romfilatelia și detașare în Ministerul Afacerilor Externe
După intrarea la guvernare a liberalilor, în 2019, fiica fostului lider PD, ulterior deputat PNL, Cezar Preda, a primit funcții în două instituții publice. Din august 2020, Irina Preda face parte din Consiliul de Administrație de la Romfilatelia, instituție subordonată Companiei Naționale Poșta Română, iar din acest an este detașată în Ministerul Afacerilor Externe. Tatăl ei neagă orice implicare a sa în aceste numiri: ”Nu mai fac politică de doi ani”. În primăvara acestui an, Cezar Preda, de profesie inginer metalurgist, a fost desemnat, în mod surprinzător, director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris.
Numirea din august 2020 a Irinei Preda (30 de ani) a avut loc la propunerea Adunării Generale a Acționarilor – în speță, de reprezentantul Poștei Române care, la rândul său, primește, în acest sens, un mandat din partea ministerului de resort – la acel moment, Ministerul Transporturilor condus de liberalul Lucian Bode. Fost deputat PNL până în 2020, tatăl Irinei Preda neagă orice influență pe linie politică în numirea fiicei sale în Consiliul de Administrație (CA) de la Romfilatelia.
”Anterior, ea a lucrat ca documentarist acolo, deci era calificată pentru această funcție. Responsabilitatea pentru aceste numiri aparține ministrului, cel care alege din CV-urile depuse. De câțiva ani, astfel de alegeri se iau din zona competențelor. Eu nu am avut nici o implicare, nu mai fac politică de doi ani”, a declarat Cezar Preda pentru G4Media.ro.
Mandatele Irinei Preda de la Romfilatelia, unde a fost numită provizoriu, au fost prelungite de mai multe ori, cel mai recent, pe 14 septembrie 2022, pentru o perioadă de 4 luni.
Din 2021, Romfilatelia/Compania Națională Poșta Română au trecut în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, instituție înființată la sfârșitul lui 2020 și care, până acum, a avut la conducere doar liberali: Marcel Boloș și, în prezent, Sebastian Burduja.
O decizie din 2016 a Adunării Generale a Acționarilor de la Romfilatelia prevede ca un membru CA să aibă o indemnizație fixă lunară de 2.000 de lei net, plus una variabilă, de opt indemnizații fixe lunare, acordată anual, în funcție de performanțele societății. G4Media.ro nu a putut identifica vreo declarație de avere a Irinei Preda, nici pe site-ul Romfilatelia, nici al Agenției Naționale de Integritate. În declarațiile de avere aferente anilor 2019, 2020 și 2021 depuse de alt membru CA – Mariana Hurjui, numită în 2019 pentru un mandat de patru ani – apare doar indemnizația fixă.
Conform CV-ului postat pe site-ul Romfilatelia, Irina Preda a absolvit ”Arts, Fashion Design” la Regents University din Londra, iar, în 2019, Facultatea de Litere a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, în paralel (2017-2019) obținând o diplomă de master în Studii Medievale la Universitatea București. Deține un certificat de gemolog autorizat emis de Institutul Gemologic Român din Timișoara, specializare în Diamante și pietre colorate.
Între 2011 și 2018 a fost asistent relații publice și comunicare la firma familiei, Atlas Invest SRL Buzău. După 2018 a ocupat postul de brand manager la două societăți de reciclare a deșeurilor. Între august 2019 și februarie 2020, a fost documentarist la Romfilatelia, iar, în aprilie 2020, a câștigat concursul pentru o funcție similară la Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, instituție subordonată Ministerului Culturii, condus la acel moment de alt liberal: Bogdan Gheorghiu.
”Nu mai lucrează la noi de câteva luni. Nu știu unde o puteți găsi”, a fost răspunsul primit de la Institut atunci când am încercat să o contactăm pe Irina Preda. Noul loc de muncă a fost dezvăluit de tatăl ei: ”Este detașată la Ministerul Afacerilor Externe, la Cultură”, a declarat Cezar Preda. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost numit la propunerea PNL.
Din luna mai 2022, Cezar Preda ocupă funcția de director adjunct la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris, numirea având loc după o propunere a șefului ICR și un vot primit din partea Senatului. Numirea a fost o surpriză https://www.g4media.ro/ce-a-vrut-sa-spuna-inginerul-metalurg-cezar-preda-noul-director-adjunct-al-icr-paris-cultura-noastra-are-valente-nu-numai-literare-de-arte-muzicale-are-si-valente-tehnice-de-informatica.html deoarece, în mod tradițional, în astfel de funcții ajungeau persoane din mediul cultural – artiști, scriitori etc, în timp ce Preda are diplomă de inginer în profilul metalurgie – specializarea turnătorie de la Institutul Politehnic Bucureşti și de economist de la Academia de Studii Economice – Centrul Teritorial Buzău, localitatea de domiciliu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii