G4Media.ro

EXCLUSIV Final pentru marele dosar Hidroelectrica. „Băiatul deştept” din energie, Bogdan Buzăianu,…

EXCLUSIV Final pentru marele dosar Hidroelectrica. „Băiatul deştept” din energie, Bogdan Buzăianu, şi naşul lui, Dan Ioan Popescu, au scăpat de anchetă. Fostul procuror DIICOT Adriana Cristescu acuza un prejudiciu de un miliard de dolari. Cazul a fost clasat de DNA

DNA a comunicat pentru G4media.ro că a clasat dosarul Hidroelectrica în care erau investigaţi directorii companiei de stat care au semnat contractele privind retehnologizarea Porţilor de fier şi în care erau vizaţi omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat cel mai mare băiat deştept din Energie şi fostul ministru PSD al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu zis DIP. DNA a răspuns acum unei solicitări de presă a G4media.ro privind stadiul anchetei.

Buzăianu a fost principalul beneficiar al contractelor considerate păguboase pentru Hidroelectrica. Numai compania reprezentată de el, Energy Holding, a avut un contract de 1 miliard de dolari cu compania de stat. Valoarea reprezenta 1 la sută din PIB-ul României din 2004, atunci când a fost încheiat contractul. Ministrul Industriilor în Guvernul Năstase era Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Buzăianu.

Soluţia de clasare s-a dat în iulie anul trecut, dar nimeni nu a ştiut. Procurorii dau vina pe decizia CCR care a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară.

Citeşte mai jos răspunsul DNA la o solicitare a G4media.ro din martie 2019.

„S-au efectuat cercetări faţă de 32 de persoane având calitatea de suspect, pentru infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, comise începând cu anul 2000. La data faptelor, persoanele erau factori de decizie şi control ai S.C. Hidroelectrica S.A. şi respectiv, angajați în cadrul Sucursalei Hidrocentrale Porțile de Fier.

Precizăm că această cauză a fost înregistrată la DNA în data de 14 decembrie 2014, anterior fiind instrumentată de o altă unitate de parchet (DIICOT – n.r.).

În urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, la data de 30 iulie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1 lit. a (“fapta nu există”), b (“fapta nu este prevăzută de legea penală”) și f („a intervenit decesul suspectului ori a inculpatului persoană fizică” din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale.

În cauză, deși s-a constatat că nu au fost respectate condițiile privitoare la recepția lucrărilor și nu au fost adoptate măsuri pentru îndeplinirea unor condiții contractuale de aplicare a soluțiilor concrete de remediere/eliminare a deficiențelor de proiectare /execuție, cu toate că au fost aduse la cunoștința decidenților, aceste aspecte nu reprezintă încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale).

De asemenea, nu au rezultat indicii că prețurile lucrărilor, acceptate și aprobate de Consiliul de Administrație, ar fi fost supraevaluate.

Procurorii anticorupție au mai dispus menținerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză, cu precizarea că acestea vor înceta de drept dacă persoana vătămată SC Hidroelectrica SA nu introduce acțiune în fața instanței civile, în termen de 30 de zile de la comunicarea soluției”, arată DNA într-un răspuns la solicitarea G4media.ro din martie 2019.

Cristian Pantazi a dezvăluit într-un text publicat pe HotNews.ro în 2015 că numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alături de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzaianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume. Pe lista clienților, inscripționată pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se afla și Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar și miliardari din Golf.

Sursa: HotNews.ro

Timeline cu istoria dosarului. Notă: sunt informaţii culese din 2005 până astăzi din surse judiciare şi din documentele dosarului.

2005: DIICOT a început investigaţiile în dosarul Hidroelectrica după ce Traian Băsescu a ajuns preşedinte. Procuror de caz era Adriana Cristescu, iar procuror general, Ilie Botoş.

Dosarul viza 3 paliere:

  • directorii care au semnat contractele cu băieţii deştepţi
  • beneficiarii, adică băieţii deştepţi precum Bogdan Buzăianu, Dan Voiculescu sau Gheorghe Ştefan zis Pinalti
  • politicienii care i-ar fi suţinut, precum foştii miniştri ai Industriilor, Dan Ioan Popescu sau Călin Popescu Tăriceanu

2012: Doar primul palier a fost investigat şi deferit Justiţiei. Băieţii deştepţi şi politicienii nu au fost anchetaţi efectiv niciodată.

2014: Dosarul disjuns din cel trimis pe masa judecătorilor în 2012 şi care viza palierele 2 şi 3 a fost preluat de DNA.

A fost decizia procurorului general Tiberiu Niţu care a tranşat un conflict de competenţă între DNA-ul condus de Kovesi şi DIICOT-ul condus de Alina Bica.

DNA a reclamat atunci că dosarul ar fi fost ţinut în nelucrare de procuroarea DIICOT Adriana Cristescu până când unele fapte s-ar fi prescris.

Adriana Cristescu a scăpat de Inspecţia Judiciară prin pensionare. Ea a denunţat-o pe Alina Bica.

2015: Jurnalistul Cristian Pantazi, pe atunci la Hotnews, a publicat fotografii cu numele lui DIP şi al lui Buzăianu, gravate pe vitrina celui mai scump magazin din lume, aflat în Beverly Hills.

Sursa Foto: Camera Deputaților

2016: Înalta Curte îi condamnă pe directorii din primul dosar (palier) la pedepse până la 7 ani de detenţie.

Şi ex-ministrul Economiei, Codruţ Şereş, de la Partidul lui Dan Voiculescu, a primit 4 ani de închisoare pentru că, deşi a fost avertizat, a închis ochii la jaf.

Instanţa i-a găsit vinovaţi pe directorii Hidroelectrica de un prejudiciu uriaş de aproape 100 de milioane de euro,

2017: DNA a arătat că Elena Udrea i-ar fi cerut 5 milioane de euro lui Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica, prietena de shopping la Paris a Elenei Udrea.

Buzăianu a scăpat de dosarul de dare de mită după ce a denunţat-o pe Elena Udrea şi a beneficiat de clauza de nepedepsire întrucât ar fi denunţat fapta „înainte să afle organul de urmărire penală”.

De-a lungul anilor şi al anchetei privindu-l pe Buzăianu, preşedintele Traian Băsescu a tunat şi fulgerat împotriva băieţilor deştepţi din Energie. De altfel, expresia îi aparţine.

30 iulie 2018: DNA clasează dosarul Hidroelectrica.

noiembrie 2018: Potrivit unei investigaţii a Centrului de Investigaţii Media (CIM), statul român a recuperat doar 440.000 de euro din prejudiciul de 100.000.000 de euro din primul dosar Hidroelectrica, trimis în instanţă în 2012 şi finalizat în 2016.

Fiscul nu a recuperat nici măcar cheltuielile statului cu instrumentarea dosarului. Numai expertiza, care a stabilit prejudiciul uriaş, a costat 800.000 de euro.

Între timp, foştii directori trimişi după gratii timp de 7 ani, cum este cazul lui Eugen Pena, sunt acum acasă bine-merci, fiind eliberaţi condiţionat, potrivit investigaţiei CIM.

Rechizitoriul din 2012. Ce spunea procuroarea DIICOT Adriana Cristescu despre contractul dintre Buzăianu şi Hidroelectrica în actul de sesizare al instanţei prin care a trimis în judecată doar directorii din compania de stat.

„Cel mai important contract bilateral dintre S.C. Hidroelectrica S.A. şi Energy Holding S.R.L. a fost încheiat la data de 14.01.2004, fără respectarea reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi la preţuri ineficiente din punct de vedere economic de la momentul încheierii contractului până în prezent, valoarea contractuală pe perioada de 10 ani a energiei electrice tranzacţionabile depăşind 1% din Produsul Intern Brut al României în anul semnării contractului” – acuza procuroarea DIICOT Adriana Cristescu de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare în rechizitoriul din 2012 de trimitere în judecată a directorilor Hidroelectrica care au semnat contractul cu Bogdan Buzăianu.

Sursa Foto: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Basescu a tunat si fulgerat pana cand si-a traznit propriul frate.

  2. Motiv pentru care de la Băsescu încoace expresia latineasca ” sic tranzit gloria mundi” se traduce prin ” așa l-o trăznit pe Grigore-n munte”!

  3. CCR sunt numiti politic, in functie de cine are majoritatea.

    Daca n-ati mai fi prosti si daca ati iesi la vot impotriva dictaturii PSD, am avea oameni cinstiti la CCR.

    V-ati facut-o cu mana voastra.

  4. Incredibil….cine stie, cunoaște.

  5. Probabil războiul contra justiției vizează în primul rând albirea unor dosare că cel descris în articol.
    Trebuie sa fii tare ipocrit sa furi un miliard de euro, de la autostrada, spital, școala și apoi să ieși în fața poporului și să spui că ai grija de el, ii dai eventual niste firimituri de 150 Ron alocație.

  6. Din pacate in acesta speta au facut inchisoare nevinovate directoarele economice Iosif si Geormaneanu, care au primit ordine ” verbale” de la DIP. El este creierul, care acum sta linictit la Como si isi cheltuie averea „licita”.

  7. Partidul Salvați Deținuții ( infractorii)
    Înțelegem de ce sapă intens la temelia justiției de doi ani jumate. Miliarde și miliarde de euro sifonate din banii poporului! Nu e vorba numai de scăparea lui Draknea de 3 ani de pușcărie ( să fim seriosi, după câteva luni- un an ieșea și rămânea și cu averile furate), e vorba despre scăparea a sute- mii de mafioți de rang înalt care au prăduit țara, care acum pun mana de la mana sa distrugă justiția care îi poate incrimina.
    Cu ar fi arătat oare România fără acești borfași???cum ar fi arătat Romania cu miliardele furate, cu miliardele UE neutilizate?
    Cum ar arăta România daca românii nu vor mai fi alungați din țară???
    E greu, dar până la urmă tot poporul va învinge, primul pas e sa conștientizezi ce se întâmplă, să nu mai accepți furturile

    • Rectificare (daca-mi permiti, multumesc): „e vorba despre scaparea a sute/mii de romani abuzati, de rang inalt, care au praduit tara”…

  8. Le doresc ca bani furați sa nu le ajungă de medicamente și tratamente.

  9. Ascultați ce spune dnul Liiceanu in Parlamentul European la începutul lui 2017;, după ce treceți de introducere descoperiți o descriere scurta a ceea ce se întâmplă azi
    https://m.youtube.com/watch?v=A8sgubbVriE

  10. Bravo CCR…tocmai ne-ai mai dat o m.ie, de data asta un miliard de euro.
    Eu tot mai cred că unii ar trebui duși la unitatea aia militară, de la Târgoviște…știți voi, acolo lângă zidul ăla.
    Început cu „cei din comisia pentru legile justiției” și terminând cu tot felul de „deștepți” d-ăștia .

  11. Un miliard de dolari!!! Halucinant!
    De ce ma mir, in Moldova a „disparut” un miliard de euro, la noi e doar o magarie spalata de gasca de hoti din Parlament.

    Nu se poate ca Parlamentul sa voteze legi impotriva poporului roman. Asta nu mai este democratie, este dictatura hotilor! Unde este binele public in legea asta, care dezincrimineaza asa fapte? Este legiferarea furtului, si al pierderiii suferite de platitorul roman de taxe.

    Democratia noastra trebuie corectata urgent! Asa nu mai merge… Pasca masii… daca o tinem asa ajung sa prefer dictatura militara cu ideologie clara, si impuscati toti hotii de soiul asta. Asta nue viata de roman! E ca si cum am pierdut razboiul impotriva hotilor si fac acum tot ce vor!
    Ei bine nu l-au castigat!!!

  12. daca in „afaceri” marunte sau chiar inexistente, DNA-ul s-a intrebuintat peste masura (chiar incalcand legea si orice norma deontologica) atunci cand e vorba de baietii destepti a stiut cum sa faca sa nu faca (inclusiv mutarea dosarului a fost pentru a-l inchide in liniste).
    Buzaianu n-a furat numai de la Portile de Fier ci a capusat Hidroelexctrica cu dezinvoltura. N-ati vazut vreun vinovat iar zicerile lui basescu erau pentru public stiind ca acesta nu se oboseste sa gandeasca ci vrea niste lozinci sa mestece… atunci cand basescu a vrut cu adevarat voiculescu a intrat la puscarie prin cea mai mare farsa juridica.
    la puscarie ar trebui bagati in primul rand cei care n-au pazit tara: DNA-ul, SRI-ul, Politia si cine mai avea atributii si nu si le-a indeplinit. La stana nepazita lupii fac prapad.

    • Tu ai citit de ce a fost clasat? Sau esti troll care incearca sa trimita oamenii pe fenta?

    • Infractorul Felix a ajuns la puscarie pentru ca au existat probe solide in justitie impotriva lui, iar el nu a reusit sa aranjeze cu un judecator corupt sa-l achite.
      Fostul presedinte nu are nicio legatura cu arestarea lui Felix, decit in masura in care a lasat justitia sa functioneze, a sustinut un ministru al justitiei cinstit, corect, competent, inteligent, curajos, incoruptibil si nesantajabil (Monica Macovei), a sustinut un premier cinstit, corect, competent, inteligent, curajos, incoruptibil si nesantajabil (Emil Boc), a sustinut un procuror general si apoi un procuror sef la DNA cinstit, corect, competent, inteligent, curajos, incoruptibil si nesantajabil (Laura Codruta Kovesi).
      Daca ar fi intervenit in justitie, ar fi intervenit pentru fratele lui sau pentru membrii de frunte ai PDL, trimisi in judecata, dar nu a facut-o.
      Probabil ca DNA-ul nu a avut suficiente probe, pentru a-i trimite in judecata pe baietii destepti din energie. Poate ca Serviciile Secrete nu au furnizat probe solide, cu care procurorii sa-i fi trimis in instanta pe infractori.

  13. Dar tu, Roadrunner, ai citit si ai inteles de ce a fost clasat dosarul? Si nu numai tu…

    • Nu vrei sa ne luminezi si pe noi, bietii cititori de rand? Ca avem tendinta sa intelegem gresit.

  14. Problema nu mai este daca ii inchide cineva, ci macar sa nu trebuiasca tara sa le plateasca sume uriase, caci se pare ca se vor castiga bani frumosi asa…

  15. Poate credeați că vor fi găsiți vinovații. NICIODATĂ. Ei au prăduit țara și toate companiile profitabile cu legea în mâna, acum ii vedeți cum se diluează totul tot sub protecția LEGII. Nu mare ar fi mirarea să ni-să ceară despăgubiri pt defăimare și prejudiciu de imagine s a. Și asta o să-i liniștească pt a-și albii banii intrând mari acționari în FONDUL PROPRIETATEA, sau deh,, fondul suveran al României ”

  16. Un miliard de euro????? Delirant! Iar CCR a hotarat ca „fapta nu exista”!!!! Realizati cate zeci, sute, mii de miliarde au fost furate fara sa le putem recupera? Si asta au hotarat o mana de magistrati!!! …..platiti de noi cu sume uriase! Mai dormim mult?