VIDEO EXCLUSIV Florin Cîțu despre decizia Tribunalului de a respinge cererea de redeschidere a dosarului 10 August: I-am cerut ministrului Justiției să vină rapid cu soluții ca vinovații să plătească / Sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri
Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.
”Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid”, a declarat premierul Cîțu pentru G4Media.ro
”Vă dați seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiției și vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranță, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a spus Cîțu.
Întrebat dacă o eventuală redeschidere a dosarului ar trebui să îi vizeze și pe decidenții politici de la mitingului Diasporei, precum Liviu Dragnea sau Carmen Dan, Florin Cîțu a spus că ”dacă au fost implicați direct, în afara funcției politice, da, trebuie și ei să răspundă”.
Vezi integral interviul cu premierul Florin Cîțu în variantă VIDEO
- Fragmentul relevant din interviul G4Media.ro cu premierul Florin Cîțu:
Dan Tăpălagă: Începem direct pe subiectul zilei, domnule prim-ministru. Pe data de 3 decembrie 2020, înainte de ziua votului, ați scris pe Facebook următoarele: „Poate cel mai mult am dorit să vină mai repede ziua votului în 10 august 2018, atunci când Dragnea și Ciolacu dădeau ordine ca frații noștri din diaspora să fie gazați și bătuți în Piața Victoriei”. Ce le spuneți azi acelorași oameni, domnule prim-ministru, după ce procurorii DIICOT, cu șefi puși de guvernarea PNL, au omorât acest dosar 10 august, iar tribunalul, nu mai departe de ieri, i-a pus cruce, respingând cererea de redeschidere?
Florin Cîțu: Da. Observăm un pattern: avem mineriadele nerezolvate, nu știm cine a tras în noi la Revoluție și se pare că mai avem o situație în care iarăși rămânem fără răspunsuri.
Dan Tăpălagă: Cu o diferență, dacă îmi permiteți. Acest dosar a fost închis sub o guvernare PNL.
Florin Cîțu: Acuma eu nu știu dacă a fost închis. Să vedem. Am avut o discuție cu ministrul Justiției ieri, imediat după ce am aflat decizia, eram în Parlamentul României. I-am spus să vedem ce se mai poate face, dacă se mai poate face ceva. O să aibă o discuție și cu doamna procuror general.
Dan Tăpălagă: Și ce se mai poate face? Ați identificat o soluție?
Florin Cîțu: Deocamdată nu. O să vorbesc astăzi eu el. Ieri am avut discuția, dar e adevărat că toți am văzut, am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Așa cum am văzut și la Revoluție, așa cum am văzut și la mineriade, așa am văzut și aici. Trebuie să vedem ce nu merge, de ce nu putem – se pare iarăși – ca cei vinovați să plătească. Și asta va trebui să îmi spună ministrul Justiției, care sunt soluțiile pentru a nu avea astfel de probleme în viitor. Aștept de la ministrul Justiției să vină cu o propunere.
Dan Tăpălagă: Revin. Sunt semne de întrebare, sunt întrebări retorice, dar cred că publicul nu așteaptă asta. Nu așteaptă întrebări retorice și mă întorc la momentul în care dumneavoastră, înainte de alegeri, le-ați spus să vină la vot mai ales pentru 10 august, mai ales pentru ce s-a întâmplat. Acelor oameni, azi, ca prim-ministru, ce le spuneți după decizia asta?
Florin Cîțu: Vă dați seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiției și vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranță, în continuare încercăm să rezolvăm problema. Dar da, e adevărat, este un răspuns pe care nu-l așteptam nici eu și nici românii care au fost atunci, în 10 august, toți am văzut ce s-a întâmplat.
Dan Tăpălagă: În cât timp v-ați propus să veniți cu aceste soluții?
Florin Cîțu: Cât mai rapid.
Dan Tăpălagă: Ce înseamnă cât mai rapid?
Florin Cîțu: Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid.
Dan Tăpălagă: Pentru că altfel, dacă nu se vor găsi aceste soluții despre care vorbiți, domnule prim-ministru, victimele, cei gazați și bătuți în Piața Victoriei, vor spune așa: iarăși trebuie să ne găsim dreptatea la CEDO, afară, pentru că în țară nu se poate.
Florin Cîțu: Da, dar sper să nu ajungem acolo. În același timp, este clar că trebuie să nu mai avem astfel de evenimente. Una este să plătească cei vinovați, și vedem cum facem asta. În al doilea rând, clar nu mai putem să permitem așa ceva, nu mai putem să permitem ca un stat să-și bată proprii cetățeni.
Dan Tăpălagă: Redeschiderea dosarului, dacă mai este posibilă, din punctul dumneavoastră de vedere, ar trebui să vizeze doar șefii Jandarmeriei sau și decidenții politici: domnul Dragnea, doamna Carmen Dan, fost ministru de Interne?
Florin Cîțu: Nu am elemente în acest moment ca să spun acest lucru, dar, dacă au fost implicați în afara sferei politice, da, trebuie și ei să răspundă.
Dan Tăpălagă: Deci și decidenții politici ar trebui să răspundă, nu doar executanții, șefii Jandarmeriei?
Florin Cîțu: Deci dacă au fost implicați direct, în afara funcției politice și în afara… deci s-au implicat altfel, da, atunci trebuie și ei să răspundă.
Nota redacției: Vom reveni în scurt timp și cu versiunea VIDEO a interviului realizat cu premierul Florin Cîțu
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
55 comentarii