G4Media.ro

EXCLUSIV Fondurile de la guvernul Orban pentru presă: Curtea de Conturi cere…

Sursa foto: Pexels

EXCLUSIV Fondurile de la guvernul Orban pentru presă: Curtea de Conturi cere recuperarea banilor plătiți ilegal / Angajați SGG, obligați să plătească din buzunar

Curtea de Conturi a descoperit că Secretariatul general al guvernului (SGG) a făcut în 2020 și 2021 plăți nejustificate către anumite instituții de presă în cadrul ajutorului dat de guvernul Orban sub formă de campanie de informare Covid, potrivit documentelor oficiale puse la dispoziția G4Media de Curtea de Conturi.

Astfel, procesul verbal de constatare în urma unui control realizat în 2022 de Curtea de Conturi menționează la capitolul nereguli ”efectuarea de plăți în condiții de neeligibilitate și de neconformitate cu clauzele contractuale și prevederile OUG nr. 63/2020 pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19”.

E vorba despre o campanie de informare lansată de guvernul Orban în plină campanie electorală pentru alegerile locale și alegerile parlamentare din 2022. Campania a costat peste 180 de milioane de lei și a presupus plata direct de la SGG a difuzării unor spoturi prin care populația primea informații despre purtarea măștii de protecție.

Curtea de Conturi a făcut controale pe un eșantion de contracte și facturi. ”Valoarea estimativă a abaterii constatate o reprezintă suma de 695.319,47 lei reprezentând atât avansurile nejustificate în termen precum, cât și sumele identificate ca necuvenite urmare nerespectării prevederilor contractuale”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Potrivit informațiilor G4Media, mai multor angajați ai Secretariatului general al guvernului le sunt imputate anumite sume de bani după ce au semnat documentele oficiale. SGG a refuzat să răspundă la o întrebare adresată de G4Media în acest sens, arătând că ”datele solicitate sunt din categoria informațiilor încă nevalidate în privința implementării măsurilor recomandate pentru a putea face obiectul comunicării publice”.

Curtea de Conturi arată în procesul verbal menționat că ”s-a constatat că decontarea facturilor emise de furnizorii de servicii media a fost realizată fără a se asigura verificare concordanței dintre documentele justificative anexate facturilor și prevederile contractuale (durata de valabilitate a contractului/actului adițional, obiectul contractului, perioada de desfășurare a campanie de informare publica), ceea ce a condus ca plata contravalorii serviciilor respective să fi fost aprobată în baza documentației suport transmise de către ADR și fără a se verifica dacă serviciile facturate au fost efectiv prestate în termenii și condițiile contractuale”.

”Procedând astfel, au fost nelegal angajate, lichidate, ordonanțate și plătite cheltuieli, din fondurile alocate. S-a constatat faptul că, deși operațiunile prezentate la viză nu îndeplineau condițiile de legalitate, regularitate și destinație a creditelor bugetare pentru acordarea vizei de control financiar preventiv, acestea, au fost avizate de către persoanele desemnate să exercite viza CFPP”, mai arată raportul citat.

Context. Durata de desfășurare a campaniei a fost inițial stabilită pe o perioadă de 4 luni, începând cu 15 mai 2020, dar a fost prelungită până la finalului anului 2020.

Plățile totale realizate de SGG au fost de circa 175 de milioane de lei – bani intrați de la bugetul de stat în conturile televiziunilor, ziarelor, radiourilor și site-urilor media. G4Media e una dintre puținele instituții de presă care au refuzat banii guvernamentali, alături de Recorder.ro, Rise Project, RFI România, Republica, Paginademedia și Edupedu.

Încheierea contractelor cu presa de către guvernul Orban a coincis cu atenuarea tonului critic al multor instituții de presă față de executiv, PNL și președintele Klaus Iohannis. Contractele au fost încheiate cu majoritatea redacțiilor centrale și cu câteva publicații locale, iar campania a acoperit intervalul iunie – decembrie 2020, adică exact perioada campaniei electorale.

G4Media a arătat că după plata primelor tranșe de bani, campionul absolut al banilor încasați de la guvern s-a dovedit trustul media fondat de Dan Voiculescu, cu 14,7 milioane de lei pentru Antena 1, Antena 3 și Radio Zu. De remarcat că firma Antena TV Group SA, care a primit 9,3 milioane de lei, a fost condamnată penal pentru șantaj în 2017.

Următorul mare benficiar al sumelor guvernamentale a fost Kanal D (Dogan Media Inernational SA) – cu 7,5 milioane de lei, în timp ce Pro TV a primit 3,4 milioane lei.

O analiză Economedia arată că firmele care operează cele mai mari televiziuni și site-uri de presă din România nu au fost foarte afectate de criză, ci din contră, majoritatea și-au crescut afacerile și profiturile în 2020, față de 2019. În plus, cele mai multe au primit și bani de la Guvern, chiar dacă business-ul le mergea deja bine. Spre comparație, firmele cu adevărat închise, precum cele din HoReCa, și-au așteptat banii peste un an. Citește aici analiza Economedia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. In sfarsit, macar se pune problema sa se faca un lucru foarte normal, care pana acum era ignorat:
    Cei care risipesc banul public, care din incompetenta sau indolenta il risipesc, sa sa plateasca paguba!
    Dar de la vorba pana la fapta…

  2. Penibili sunteti voi, covidi0tii.

  3. Ionute, tot cu dintii in coorurile useristilor? Alte texte nu ai?

  4. Sincer, îi prefer pe ăia care au făcut-o pe bani. Mai puțin periculoși decât cei care au făcut-o din convingere (G4media).

  5. merge un ” demisia vlad voiculescu!”?

    • @ mishu – Buna gluma, dar parca nici sa razi nu iti mai vine cand vezi atata hotie.

  6. Întrebarea este dacă SGG condus de dl.Marian Neacșu a luat vreo măsura pentru recuperarea banilor evidențiați de Curtea de Conturi ca fiind plătiți nelegal către trusturile de presă în anul 2020 de la cei vinovați de efectuarea plăților.Se pare că ocolește răspunsul la această întrebare.Dacă nu a luat nicio măsură de recuperare a banilor dl.Neacșu și cei vinovați de acest lucru din SGG să fie anchetați pentru abuz în serviciu,căci acoperă faptele ,contrar atribuțiilor lor de serviciu.

    • @ andrew brandon – Banuiesc ca cei care au semnat sunt doar trepa-dusii mici si au avantajul ca tre’ sa ii acopere cineva de mai sus ca altfel incep sa vorbeasca. Pe urma, chestia cu imputarea s-ar putea sa nu fie suficienta doar din procesul verbal al curtii de conturi, s-ar putea sa fie nevoie de ceva executari in justitie. Iar in justitie stim ca lucrurile pot fi lungite pana la uitare.

    • @Ionut – Iar vorbesti neintrebat „IT-stule”? 😂😂😂

  7. @ Gogu – Penibilul e la ordinea zilei la tine, gogule! Preferi hotia in locul corectitudinii si cinstei. Unii oameni chiar au scoala, chiar au cunostinte, macar elementare, despre functionarea corpului uman si sanatate si sper ca sunt destul de multi, spre deosebire de tine.

  8. @Ionut – Alt pen.ib.il! Vezi ca m.at.al.uta confunzi hotia cu marxis.mul, confuzie care nu poate sa vina decat de la o persoana care nu e capabila sa inteleaga lucruri elementare. Cauza nu poate fi decat lipsa educatiei, nici macar aceea de baza, minima.

  9. Cu o Justiție care să funcționeze, cu o Curte de Conturi neaservită politic, cu un MAI condus de un profesionist, cu un președinte ca Vlad Țepeș, România era tărâmul făgăduinței . Așa, e țara hoților.

    • @Lotus Team – Am pus un raspuns, de trei ori, toate trei asteapta moderarea, dar ce nu inteleg e ce poate sa podereze intr-un text absolut decent si norma?

    • @ Lotus Team – Nici tu si nici altcineva nu stie mai nimic despre un domnitor de acum 600 de ani si, clar, Romania nu era chiar taramul fagaduintei acum 600 de ani, deci, nu, nu imi doresc un „Vlad Tepes” ci un om modern, moral, corect, foarte bine instruit si cu in.tel.igenta peste medie.
      PS – Era mai lung raspunsul, dar macar o parte din el poate e ok.

    • @Lapsus Calami – Cand incerci de 3-4 ori sa postezi e cam greu, tre’ sa modifici cate ceva, altfel e duplicat. Initial era „nici tu, nici altcineva nu stie”… scuze daca am ofensat, da’ asta e.

    • @Lotus Team – Iar prima parte a comentariului era: Toata lumea are asemenea idealuri pentru conducerea Romaniei, dar chestia cu Vlad Tepes imi da cu virgula.

  10. Creierdegaina, tu esti Habarnist, nu IT-ist. Probabil lucrezi si tu ca spalator de WC-uri prin sediul vreunei companii IT si te crezi IT-ist. Nu de alta dar iti trebuie ceva mai mult neuroni decat ai tu. Adica peste doi.

  11. @ionut
    faptul ca tu latri de fiecare pe langa subiect si de regula la usr-isti, confirma ce spun. Iti dau un sfat gratuit: Dă-ti cu tesla in 00 sa nu care cumva sa lasi urmasi, si asa geme tara asta de idi0ti ca tine

  12. Eu trag speranțe că IT-știi au mai multe minte ca Ionuț!

  13. @ Ionut – esti IT-st? 😂😂😂 Adevarul e ca daca spui de trei ori o sa se implineasca, nu?

  14. Pentru unii preopinenți ai mei punctez doar două lucruri.Primul e ca la abuz în serviciu e și pușcărie și recuperarea prejudiciului,cel puțin la nivelul reglementării legale.Al doilea vine sub forma unei întrebări și anume dacă au fost demarate acțiuni în justiție împotriva celor vinovați.

  15. Kafkaka inchide guraaa ca miroase.