G4Media.ro

EXCLUSIV Gazprom jubilează: Romgaz și Petrom, obligate de PSD să importe gaz…

sursa foto: Romgaz

EXCLUSIV Gazprom jubilează: Romgaz și Petrom, obligate de PSD să importe gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi. Cele două companii, forțate să vândă gaz ieftin către condamnatul Ioan Niculae

Cei mai mari producători de gaz din România, Romgaz și Petrom, sunt obligați de OUG 114 și un ordin al ANRE (arbitrul pieței energetice) să importe cantități uriașe de gaz pentru centralele electrice proprii de la Iernut și Brazi, după cum arată cele două companii în răspunsuri pentru G4Media.ro. În paralel, Romgaz și Petrom sunt obligate să vândă gazele naturale din producția proprie către 81 de firme alese pe sprânceană, printre care combinatele falimentare ale lui Ioan Niculae.

Cum s-a ajuns la această anomalie, ca două companii cu acționariat de stat (la Romgaz statul e majoritar, la Petrom e minoritar) să fie obligate să cumpere gaze scumpe din import, dar și să vândă ieftin gazele produse către clienții aleși de PSD? Printr-o combinație între OUG 114 din decembrie 2018 (promovată de PSD) și o decizie a ANRE (condus de fostul deputat PSD Dumitru Chiriță) din 20 martie 2019.

Cele două centrale de producție a energiei electrice, Iernut (deținută de Romgaz) și Brazi (deținută de Petrom) livrează peste 10% din necesarul intern. În urma aplicării celor două acte legislative promovate de PSD, cele două centrale vor fi obligate să cumpere resurse mai scumpe din import (gaze), să producă mai scump și să vândă energie electrică mai scumpă pentru consumatorii finali.

Astfel, Romgaz arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că în luna aprilie va trebui să importe 90% din necesarul de gaze pentru Centrala de la Iernut, restul de 10% fiind repartizați de la ceilalți producători interni de gaze. ”Necesarul de import ar fi în jur de 150.000 MWh (lunar), depinde de încărcare”, arată Romgaz. De unde va cumpăra Romgaz? ”Sursa gazelor va fi importatorul cu cel mai bun preț sau achiziția de pe bursă”, potrivit reprezentanților companiei.

La rândul său, Petrom arată în răspunsul pentru G4Media.ro că alocarea de către ANRE a volumelor de gaze către participanții la piață ”reduce sever accesul centralei de la Brazi la gaze din producția internă”.

Petrom estimează că în 2019, în perioada aprilie-septembrie, 86% din gazele folosite pentru centrala de la Brazi vor proveni din import. ”Pentru a livra producția pe care ne-am asumat-o, există situații în care centrala va consuma aproape 100% gaze din import”, arată Petrom într-un răspuns oficial.

În ceea ce privește impactul pe costul de producție la Brazi, Petrom arată acesta va crește cu cel puțin 21% și se va răsfrânge asupra prețul final plătit de consumatorii casnici și cei non-casnici: ”va fi afectat prețul la electricitate pentru segmentul reglementat de consumatori casnici, având în vedere că centralei de la Brazi i-a fost alocat spre alimentare 26% din acest segment în 2019”.

Întrebările adresate de G4Media.ro și răspunsurile complete ale Romgaz și Petrom:

Având în vedere deciziile ANRE din 20 martie a.c., vă rugăm să ne transmiteți următoarele informații:
– Ce cantitate de gaz din producția proprie mai rămâne companiei pentru alimentarea centralei?
– Care este necesarul de import pentru alimentarea centralei?
– Care va fi sursa gazelor din import?
– Care este prețul mediu de achiziție pe care îl prognozați și cât estimați că veți plăti pentru gazele de import pe tot anul 2019?

Romgaz:

Ca urmare a intrebarilor primate de la Dvs, SNGM Romgaz face urmatoarele precizari:

1. Pentru luna aprilie din necesarul estimat de consum la Iernut (200.000 MWh) , furnizorul Romgaz are repartizat de la ceilalti producatori aprox 10% din necesarul estimat. Diferenta se completeaza din alta sursă adica import.
2. Necesarul de import ar fi in jur de 150.000 MWh depinde de incarcare.
3. Sursa gazelor va fi importatorul cu cel mai bun pret sau achizitia de pe bursa.
4. Nu putem estima un pret pentru ca piata este volatila in aceste conditii iar posibilitatea de a accesa alte surse de gaze naturale momentan nu exista. Vom vedea ce comportament adopta importatorii.

Petrom:

ANRE a publicat recent volumele de gaze alocate participantilor la piata, in calitatea lor de producatori si/sau furnizori. Aceasta alocare reduce sever accesul centralei de la Brazi la gaze din productia interna.

Pentru a livra productia pe care ne-am asumat-o, exista situatii in care centrala va consuma aproape 100% gaze din import. Estimam ca in 2019, 86% din gazele folosite pentru centrala de la Brazi vor proveni din import.

Avand in vedere capacitatea limitata a Romaniei de interconectare si preturile semnificativ mai mari pentru gazele de import, estimam un impact semnificativ asupra costului de productiei al centralei de la Brazi. Potrivit estimarilor interne, avand in vedere ca 86% din gazele folosite in centrala vor fi din import, costul de productie va creste cu cel putin 21%, impactand pretul pentru consumatorii casnici si pentru consumatorii non-casnici.

In consecinta, va fi afectat pretul la electricitate pentru segmentul reglementat de consumatori casnici, avand in vedere ca centralei de la Brazi i-a fost alocat spre alimentare 26% din acest segment in 2019.

Nu putem comunica sursele gazelor din import, o parte din volumele necesare urmand a fi achizitionate de pe platformele centralizate, potrivit legislatiei in vigoare. Nu putem comunica nici preturile de achizitie, aceasta fiind o informatie comerciala confidentiala.

Subliniem faptul ca centrala de la Brazi este cea mai mare investitie Grrenfield pentru productia de electricitate si singurul proiect de aceasta dimensiune din Romania in ultimii 25 de ani, cu o contributie semnificativa la securitatea furnizarii de electricitate.

Foto: Sediul Romgaz

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asta ati votat in 2016, cand v-ati declarat prea buni sa votati. Natie de idioti.

  2. Doar era evident că trădătorii de tară vor să distrugă orice sursa de energie autohtonă pentru a oferi România celor ale căror slugi sunt

  3. Stai că nu am înțeles. Sa ilteg că tot ce reușesc cele 2 mari firme din Romania extragă denia le ajunge pentru centralele lor . Foarte tare. Firmele lui peste. Peste tot marile firme spun că avem zeci de miliardele cubi de gaze dar la populație nu ajunge nimic. Suntem o tara de idioți de 30 de ani care ne sug toate corporațiile straine. Noi cu salarii mici, cu preturi mari la toate produsele dobânzi mai mari. Își bate joc tot vestul de noi. Daca asta este democrație mai bine nu.

    • Ai înțeles ce ți-a spus să înțelegi!
      Fix atâta cât se înțelege din textul tău de „comentator roșu”!
      P.S.: Cei care scrieți textele postacilor, puțină atenție!
      Că ultima postaca cititoare după texte scrise, a aruncat România în aer!
      Șobolani ROȘII!!

  4. „Noi nu ne vindem tara! (UE nu e buna!)”
    Iata de ce: noi (PSD) dam tara pe degeaba rusilor, fostilor si actualilor securisti.

  5. securistul cu buze groase din tiliorman?

    vozganiane, de ce ai venit ma in tara asta ? „sa scapam toti”, adica voi ?