EXCLUSIV Ghidul pentru a înțelege Republica Moldova: principalii jucători din politică, economie și instituțiile-cheie
Aureliu Ciocoi – premier interimar care deține și portofoliul Externelor; anterior fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon; diplomat de carieră – ambasador în China, SUA, Germania și Danemarca; studii universitare în România; fost jurnalist la începutul anilor ’90.
Zinaida Greceanîi – Președintele Parlamentului și fostă șefă a Partidului Socialiștilor; fostă deputată comunistă și apoi socialistă cu viziuni proruse; fosta ministră a Finanțelor și premier în timpul guvernării comuniste 2001-2009; născută în Rusia din părinți moldoveni deportați de sovietici în Siberia; este unul dintre cei mai importanți oameni ai PSRM în relație strânsă cu Rusia și un un pilon al politicilor Moscovei în Republica Moldova.
Igor Dodon – fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor (PSRM); fost ministru al Economiei în perioada comunistă; viziunile sale politice sunt de natură prorusă și anti-occidentale; în urma investigațiilor Dossier și RISE, Dodon a fost deconspirat ca fiind în legătură cu Igor Maslov, colonel al Serviciilor Speciale Externe (SVR) ale Rusiei. Controlează majoritatea pro-rusă și antireformistă din Parlament.
Igor Grosu – președintele interimar al PAS, fondator al acestui partid de orientare proeuropeană; este licențiat în istorie și a lucrat în cadrul Guvernului Republicii Moldova pe probleme de educație; liderul al grupului PAS din Parlametul Republicii Moldova, propus premier de Maia Sandu.
Andrei Năstase – liderul și fondatorul Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA) de orientare proeuropeană; fost procuror și avocat; fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Maia Sandu (iunie 2019 – noiembrie 2019); a câștigat prin vot popular alegerile la Primăria Chișinăului în 2018, dar justiția a decis anularea mandatului; este finul lui Victor Țopa, om de afaceri controversat din Germania, adversar al oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Ilan Șor – liderul Partidul Șor de orientare stânga prorusă; deputat și oligarh moldovean, condamnat în primă instanță pentru furtul miliardului; în prezent este fugit în Israel, dar participă activ la viața politică din Parlamentul Republicii Moldova, acolo unde partidul său asigură majoritatea alături de Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon.
Pavel Filip – liderul al formațiunii de centru-stânga Partidul Democrat; deputat, fost premier (2016-2019) și fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor; este unul dintre apropiații oligarhului fugar,Vladimir Plahotniuc.
Andrian Candu – deputat și lider al grupului parlamentar de centru-stânga „Pro Moldova”, ce s-a desprins în 2020 din Partidul Democrat; fost președinte al Parlamentului (2016-2019) și fost ministru al Economiei; este specialist în finanțe și finul oligarhului Vladimir Plahotniuc. El asigură majoritatea anti-reformistă din Parlament, alături de partidele controlate de Igor Dodon și Ilan Șor
Vladimir Plahotniuc – fost lider al Partidului Democrat (PD), în prezent oligarh fugar dat în urmărire internațională; în 2016, Forbes îi estima averea la 2 – 2,5 miliarde de dolari; adversar declarat al fostul premier Vlad Filat și adversar formal al lui Igor Dodon pe care de altfel l-a ajutat în cariera sa politică.
Renato Usatîi – liderul partidului extraparlamentar Partidul Nostru și primar al orașului Bălți (nord), al doilea ca mărime din Republica Moldova; este un lider populist și charismatic cu viziune mai degrabă apropiate de Rusia; presa a scris de implicarea sa în afaceri ce țin de zona sferei crimei organizate, inclusiv o tentativă de omor la Londra asupra bancherului rus la Gherman Gorbunțov, rival al său, pe care însă Usatîii a respins-o. În prezent, Usatîi are deschise mai multe dosare penale în Rusia.
Ion Ceban – primarul socialist al Chișinăului, ales în 2019 prin vot popular pe fondul unui non-combat al candidatului pro-european, Andrei Năstase; face parte din cercurile de conducere al PSRM și este un apropiat al lui Igor Dodon; cu toate acestea, numele său este vehiculat pentru înlocuirea lui Dodon; Ceban este foarte apropiat și el de Moscova în ultimii ani, loc unde își face și doctoratul în administrație publică la o instituție din subordinea Kremlinului.
Irina Vlah – guvernator al UTA Găgăuză cu viziuni proruse; fostă deputată comunistă și apoi socialistă; juristă de profesie și bașcan al Găgăuziei la al doilea mandat, începând cu primul din 2015
Vadim Krasnoselski – liderul regiunii separatiste transnistrene de origine rus; fost colonel de poliție și ministru al Afacerilor Interne în 2007, Krasnoselski se află pe lista de interdicții a UE întocmită pentru mai mulți lideri de la Tiraspol.
2) Miniștri:
Fadei Nagacevschi – ministrul interimar al Justiției; politician și jurist de profesie – avocat, care se ocupă de aspecte juridice pentru Partidul Socialiștilor;
Pavel Voicu – ministru interimar al Afacerilor Interne; fost minsitru al Apărării (iunie – noiembrie 2019); politician al Partidului Socialiștilor și fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon; a activat în Ministerul de Interne (2012-2017); fost director la uzina metalurgică SA „Laminorul” din Brăila România (2012-2015).
Victor Gaiciuc – ministru interimar al Apărării; general de divizie, fost pilot în Armata Uniunii Sovietice; fost ministru al Apărării (2001-2005); fost ambasadorul al R. Moldova la NATO fost consilier prezindețial al lui Igor Dodon și rudă prin alianță cu acesta; președinte al Uniunii Ofițerilor din Republicii Moldova din 2021.
3) Șefi de instituții importante:
Octavian Armașu – guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei; economist și fost ministru al Finanțelor (2016-2018) pe timpul guvernării Partidului Democrat; anterior a lucrat ca economist în sectorul privat.
Aleksandr Esaulenco – directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS); fost consilier prezidențial al președintelui Igor Dodon; ofițer de informații din 1999 până în 2019 și fost șef-adjunct al SIS 2018 – 2019.
Aleksandr Stoianoglo – procurorul general al Republicii Moldova din 2019; etnic găgăuz de profesie jurist și fost deputat din partea Partidului Democrat; a candidat fără succes de două ori ca funcția de guvernator al UTA Găgăuzia; fost procuror de carieră
Ruslan Flocea – directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) din iulie 2019; fost consilier al fostului președinte Igor Dodon; deține gradul special de general-maior; fost inspector al Gărzii Financiare și al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției
Domnica Manole – președintele Curții Constituționale din august 2019; judecătoare care a devenit celebră deoarece s-a opus sistemului judecătoresc servil oligarhului Vladimir Plahotniuc, fapt pentru care a fost demisă; candidat din partea blocului ACUM la Parlament în februarie 2019, dar nu a acces în Parlament
4) Oameni de afaceri:
Ion Sturza – om de afaceri moldovean cu viziuni politice proeuropene; fost premier și viceministru al Economiei (1998-1999); Are o avere estimată de revistele de profil la 80 de milioane de euro și are tangență cu mai multe companii precum Rompetrol, Elefant.ro, sau Liberty Technology Park Cluj
Vaja Jhasi – om de afaceri georgian cu triplă cetățenie; șeful Grupului Trans-Oil care deține monopolul pe comerțul cu cereale din R. Moldova; a devenit cunoscut în România după ce i-a preluat o bună parte din afacerea lui Corneliu Porumboiu, al doilea cel mai mare jucător din agricultura românească.
Victor Gușan și Ilya Kazmalîi – doi oameni de afaceri din regiunea separatistă transnistreană ce dețin holding-ul „Sheriff”; de facto sunt cei mai influenți oameni din regiune și controlează toate fluxurile financiare; sunt în strânse legături cu Moscova, atât pe linie politică, cât și de afaceri.
Foto: Miting pentru Republica Moldova – Agerpres / Grigore Popescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii