G4Media.ro

EXCLUSIV Ghidul pentru a înțelege Republica Moldova: principalii jucători din politică, economie…

Foto: Miting pentru Republica Moldova - Agerpres / Grigore Popescu

EXCLUSIV Ghidul pentru a înțelege Republica Moldova: principalii jucători din politică, economie și instituțiile-cheie

Republica Moldova este într-o profundă criză politică și economică, dublate de criza sanitară. După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale în 2020 cu o agendă reformistă și pro-europeană, guvernul prorus condus de Ion Chicu a demisionat. Parlamentul dominat de forțele pro-ruse oprește orice încercare de reformă, iar țara este practic neguvernată.

G4Media.ro a realizat un ghid al celor mai influenți 25 de oameni din Republica Moldova – liderii care conduc principalele partide, instituții și holdinguri economice. Într-o țară care face permanent echilibristică între Est și Vest, unde se întâlnesc interesele politice ale Rusiei, României, SUA, Germaniei, Ucrainei, Turciei ori Ungariei, evenimentele politice sunt greu de înțeles fără a avea tabloul principalilor actori. Am selectat deci atât personajele care au un rol public formal, dar și puternicii din linia a doua, cei care determină mișcările majore din țară.

Vezi mai jos un INFOGRAFIC cu personajele-cheie din Moldova, realizat de Mădălin Necșuțu (text) și Cristian Andrei Leonte (grafică):

 

1) Politicieni și demnitari de rang înalt:

Maia Sandu – președinte de orientare pro-europeană a Republicii Moldova; fostă premier (2019) și ministru al Educației 92012-2015); a studiat la Universitatea Harvard și a lucrat ca economist la Banca Mondială; până a ajunge președinte a condus Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de factură proeuropeană cu o agendă reformistă, în special în zona justiției și a luptei anticorupție.

Aureliu Ciocoi – premier interimar care deține și portofoliul Externelor; anterior fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon; diplomat de carieră – ambasador în China, SUA, Germania și Danemarca; studii universitare în România; fost jurnalist la începutul anilor ’90.

Zinaida Greceanîi – Președintele Parlamentului și fostă șefă a Partidului Socialiștilor; fostă deputată comunistă și apoi socialistă cu viziuni proruse; fosta ministră a Finanțelor și premier în timpul guvernării comuniste 2001-2009; născută în Rusia din părinți moldoveni deportați de sovietici în Siberia; este unul dintre cei mai importanți oameni ai PSRM în relație strânsă cu Rusia și un un pilon al politicilor Moscovei în Republica Moldova.

Igor Dodon – fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor (PSRM); fost ministru al Economiei în perioada comunistă; viziunile sale politice sunt de natură prorusă și anti-occidentale; în urma investigațiilor Dossier și RISE, Dodon a fost deconspirat ca fiind în legătură cu Igor Maslov, colonel al Serviciilor Speciale Externe (SVR) ale Rusiei. Controlează majoritatea pro-rusă și antireformistă din Parlament.

Igor Grosu – președintele interimar al PAS, fondator al acestui partid de orientare proeuropeană; este licențiat în istorie și a lucrat în cadrul Guvernului Republicii Moldova pe probleme de educație; liderul al grupului PAS din Parlametul Republicii Moldova, propus premier de Maia Sandu.

Andrei Năstase – liderul și fondatorul Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA) de orientare proeuropeană; fost procuror și avocat; fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Maia Sandu (iunie 2019 – noiembrie 2019); a câștigat prin vot popular alegerile la Primăria Chișinăului în 2018, dar justiția a decis anularea mandatului; este finul lui Victor Țopa, om de afaceri controversat din Germania, adversar al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Ilan Șor – liderul Partidul Șor de orientare stânga prorusă; deputat și oligarh moldovean, condamnat în primă instanță pentru furtul miliardului; în prezent este fugit în Israel, dar participă activ la viața politică din Parlamentul Republicii Moldova, acolo unde partidul său asigură majoritatea alături de Partidul Socialiștilor a lui Igor Dodon.

Pavel Filip – liderul al formațiunii de centru-stânga Partidul Democrat; deputat, fost premier (2016-2019) și fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor; este unul dintre apropiații oligarhului fugar,Vladimir Plahotniuc.

Andrian Candu – deputat și lider al grupului parlamentar de centru-stânga „Pro Moldova”, ce s-a desprins în 2020 din Partidul Democrat; fost președinte al Parlamentului (2016-2019) și fost ministru al Economiei; este specialist în finanțe și finul oligarhului Vladimir Plahotniuc. El asigură majoritatea anti-reformistă din Parlament, alături de partidele controlate de Igor Dodon și Ilan Șor

Vladimir Plahotniuc – fost lider al Partidului Democrat (PD), în prezent oligarh fugar dat în urmărire internațională; în 2016, Forbes îi estima averea la 2 – 2,5 miliarde de dolari; adversar declarat al fostul premier Vlad Filat și adversar formal al lui Igor Dodon pe care de altfel l-a ajutat în cariera sa politică.

Renato Usatîi – liderul partidului extraparlamentar Partidul Nostru și primar al orașului Bălți (nord), al doilea ca mărime din Republica Moldova; este un lider populist și charismatic cu viziune mai degrabă apropiate de Rusia; presa a scris de implicarea sa în afaceri ce țin de zona sferei crimei organizate, inclusiv o tentativă de omor la Londra asupra bancherului rus la Gherman Gorbunțov, rival al său, pe care însă Usatîii a respins-o. În prezent, Usatîi are deschise mai multe dosare penale în Rusia.

Ion Ceban – primarul socialist al Chișinăului, ales în 2019 prin vot popular pe fondul unui non-combat al candidatului pro-european, Andrei Năstase; face parte din cercurile de conducere al PSRM și este un apropiat al lui Igor Dodon; cu toate acestea, numele său este vehiculat pentru înlocuirea lui Dodon; Ceban este foarte apropiat și el de Moscova în ultimii ani, loc unde își face și doctoratul în administrație publică la o instituție din subordinea Kremlinului.

Irina Vlah – guvernator al UTA Găgăuză cu viziuni proruse; fostă deputată comunistă și apoi socialistă; juristă de profesie și bașcan al Găgăuziei la al doilea mandat, începând cu primul din 2015

Vadim Krasnoselski – liderul regiunii separatiste transnistrene de origine rus; fost colonel de poliție și ministru al Afacerilor Interne în 2007, Krasnoselski se află pe lista de interdicții a UE întocmită pentru mai mulți lideri de la Tiraspol.

2) Miniștri:

Fadei Nagacevschi – ministrul interimar al Justiției; politician și jurist de profesie – avocat, care se ocupă de aspecte juridice pentru Partidul Socialiștilor;

Pavel Voicu – ministru interimar al Afacerilor Interne; fost minsitru al Apărării (iunie – noiembrie 2019); politician al Partidului Socialiștilor și fost consilier prezidențial al lui Igor Dodon; a activat în Ministerul de Interne (2012-2017); fost director la uzina metalurgică SA „Laminorul” din Brăila România (2012-2015).

Victor Gaiciuc – ministru interimar al Apărării; general de divizie, fost pilot în Armata Uniunii Sovietice; fost ministru al Apărării (2001-2005); fost ambasadorul al R. Moldova la NATO fost consilier prezindețial al lui Igor Dodon și rudă prin alianță cu acesta; președinte al Uniunii Ofițerilor din Republicii Moldova din 2021.

3) Șefi de instituții importante:

Octavian Armașu – guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei; economist și fost ministru al Finanțelor (2016-2018) pe timpul guvernării Partidului Democrat; anterior a lucrat ca economist în sectorul privat.

Aleksandr Esaulenco – directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS); fost consilier prezidențial al președintelui Igor Dodon; ofițer de informații din 1999 până în 2019 și fost șef-adjunct al SIS 2018 – 2019.

Aleksandr Stoianoglo – procurorul general al Republicii Moldova din 2019; etnic găgăuz de profesie jurist și fost deputat din partea Partidului Democrat; a candidat fără succes de două ori ca funcția de guvernator al UTA Găgăuzia; fost procuror de carieră

Ruslan Flocea – directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) din iulie 2019; fost consilier al fostului președinte Igor Dodon; deține gradul special de general-maior; fost inspector al Gărzii Financiare și al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției

Domnica Manole – președintele Curții Constituționale din august 2019; judecătoare care a devenit celebră deoarece s-a opus sistemului judecătoresc servil oligarhului Vladimir Plahotniuc, fapt pentru care a fost demisă; candidat din partea blocului ACUM la Parlament în februarie 2019, dar nu a acces în Parlament

4) Oameni de afaceri:

Ion Sturza – om de afaceri moldovean cu viziuni politice proeuropene; fost premier și viceministru al Economiei (1998-1999); Are o avere estimată de revistele de profil la 80 de milioane de euro și are tangență cu mai multe companii precum Rompetrol, Elefant.ro, sau Liberty Technology Park Cluj

Vaja Jhasi – om de afaceri georgian cu triplă cetățenie; șeful Grupului Trans-Oil care deține monopolul pe comerțul cu cereale din R. Moldova; a devenit cunoscut în România după ce i-a preluat o bună parte din afacerea lui Corneliu Porumboiu, al doilea cel mai mare jucător din agricultura românească.

Victor Gușan și Ilya Kazmalîi – doi oameni de afaceri din regiunea separatistă transnistreană ce dețin holding-ul „Sheriff”; de facto sunt cei mai influenți oameni din regiune și controlează toate fluxurile financiare; sunt în strânse legături cu Moscova, atât pe linie politică, cât și de afaceri.

Foto: Miting pentru Republica Moldova – Agerpres / Grigore Popescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Interesant. La Vlah, doar atat??? E viitorul star al psrm, posibil chiar candidat psrm la viitoarele alegeri prezidentiale. Va fi un important jucator politic in moldova incepand de anul viitor, daca nu chiar mai devreme. Cheia scenei politice de la chisinau este la usatii si la vlah. In privinta oamenilor de afaceri, sturza e un amator… O fi avand bani, dar e zero ca influenta politica.

    • @sturza. au vrut sa dea si ei un exemplu. unde-i PLATON? Stati? „moldoveanul” Thomas Moser de la BERD? Basescu?