G4Media.ro

EXCLUSIV Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a Roșiei Montane în…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

EXCLUSIV Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Stoparea dosarului a fost luată de Guvern fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere.

Decizia privind includerea Roșiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a explicat pentru G4Media.ro cum a ajuns Guvernul să stopeze acest proces după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”.

Reamintim că Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase.

Adrian Cioroianu a mai declarat pentru G4Media.ro că și în mandatul premierului Dacian Cioloș a existat o controversă între ministrul Culturii, Corina Șuteu, și celelalte ministere. ”Dacian Ciolos, la depunerea dosarului, m-a rugat să nu depun dosarul în noiembrie 2016”. De altfel, ministrul Justiției de la acel moment, Raluca Prună, a scris pe Facebook un comentariu (șters ulterior), în care arăta că ”Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală”.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ședința de Guvern din 2016 în care s-a discutat despre depunerea dosarului a fost una extrem de tensionată, avîndu-i protagoniști pe Corina Șuteu, Costin Borc, Raluca Prună și Anca Dragu. În cele din urmă, Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, fără a avea însă în spate o decizie a Guvernului Cioloș. De altfel, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat în septembrie 2017 că dosarul Roșia Montană a fost depus ilegal la UNESCO: ”Dosarul a fost depus ilegal, după cum ştiţi cu toţii. Nu a fost aprobat de premierul Cioloş nici de guvernul României, a fost trimis de către unul dintre miniştri”.

”Chiar în aceste zile e o delegație a Ministerului Culturii la Paris și discută cu experții UNESCO în ideea suspendării dosarului din cauza procesului (cu Gabriel Resources – n. red.)”, a mai declarat Adrian Cioroianu pentru G4Media.ro.

Ce se va întâmpla în continuare? ”Situația e cu totul inedită. Noi am făcut cererea, vedem ce spune UNESCO”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Reamintim că proiectul aurifer de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.

G4Media.ro a adresat Ministerului Culturii întrebări pe această temă. Vom publica răspunsurile imediat ce ministerul va răspunde.

Foto: Imagine de la protestele anti-RMGC (InquamPhotos / Alexandru Bușcă)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. O persoana mai pregatita, spunea odata ca romanii merg sa semneze tratate, ca la piata, fara sa tina cont ca partenerii de afaceri, vin cu oameni foarte bine pregatiti in „Dreptul economic international”,adica, oameni care stiu sa intocmeasca acest gen de contracte. Acum, taci romane si sapa, pentru ca cei care au semnat asemenea contracte (si nu unul singur), stau linistiti la plaja pe „banii babachi”.

  2. Normal! Era de asteptat! Gabriel Resources este o firma evreiasca, iar interesele golanului teleormanean, sunt direct legate de aceasta natie. Bine ca nu vor evreii sa ne declare popor de sclavi si sa ne cumpere din piata ca pe vite, ca borfasul de Dragnea ne-ar fi vandut pe loc. Doar mortii din cimitire ar ramane nevanduti, acestia fiind alegatorii lor traditionali.

  3. Pai sa se confiște averile ilicite, și să fie despăgubiți , dar dece nu ne zic cei de la Gabriel Resources pe cine a mânjit ?!, D.N.A-ul s.a organisme. dece nu dau nici un semn de viață?!, dece nu il întreabă nimeni de sănătate pe nepotul Tamarei, și pe cei din perioada guvernării sale de astfel de nenorociri?!, De remarcat că în perioada guvernării ,, nepotului” Tamarei grosul industriei petroliere cu resurse cu tot a fost înstrăinate pe sume simbolice, de asemenea ,,nici un vinovat”,

  4. Sunt pentru stoparea proiectului aurifer de la Rosia Montana si pentru protejarea si conservarea naturii, dar nu mai mancati cacat cu titluri click-bait…momentan nu au facut altceva decat sa solicite stoparea procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, nu au reusit inca. Vreau titluri care sa reflecte exact realitatea! Altfel e o lipsa de respect fata de cei care va citesc articolele!