G4Media.ro

BREAKING Guvernul Olandei anunță că ”este orientat spre viitor în ceea ce…

Sursa foto: European Council

BREAKING Guvernul Olandei anunță că ”este orientat spre viitor în ceea ce privește aderarea României la Schengen” și a informat Parlamentul cu privire la progresele României – UPDATE

UPDATE: Guvernul Țărilor de Jos a revenit cu o actualizare a comunicatului inițial în care arată că ”având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuțiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-și stabili poziția finală cu privire la această chestiune importantă”.

Redacția a actualizat versiunea inițială a comunicatului de presă (vezi mai jos comunicatul în engleză și română).

Articol inițial: Guvernul Țărilor de Jos anunță într-un comunicat remis redacției G4Media de către Ambasada de la București că ”are o poziție orientată spre viitor față de aderarea României la Schengen”.

Guvernul de la Haga își motivează schimbarea de poziție față de România prin existența celor două misiuni pozitive de evaluare Schengen (una având în componență experți din Țările de Jos), dar și prin ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Guvernul condus de Mark Rutte anunță în comunicatul citat că a informat vineri Parlamentul cu privire la poziția sa.

Tot vineri, o comisie din Parlamentul Suediei a votat pentru ca executivul suedez să susțină aderarea României la Schengen, ceea ce înseamnă că Austria a rămas singurul stat membru UE care se mai opune primirii României în Schengen.

Comunicatul integral (tradus în lb. română):

Foto: Ambasada Țărilor de Jos la București

Guvernul olandez a informat parlamentul în cursul zilei de astăzi cu privire la poziția sa în ceea ce privește, printre altele, aderarea României la Schengen, care se află pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE din 8 decembrie.

În scrisoarea adresată parlamentului, guvernul olandez își reiterează abordarea bazată pe merit în ceea ce privește aderarea la Schengen, subliniată de prim-ministrul Rutte în timpul vizitei sale recente în România. Aderarea poate avea loc numai dacă statul membru respectiv al UE îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Schengen. Acest lucru necesită o evaluare Schengen pozitivă și actualizată, condusă de Comisia Europeană.

În conformitate cu poziția sa de lungă durată, Țările de Jos acordă, în acest context, o importanță deosebită și stării statului de drept în statul membru UE care dorește să adere la Schengen. La urma urmei, un sistem funcțional bazat pe statul de drept este esențial pentru cooperarea dintre statele membre ale UE și pentru buna funcționare a spațiului Schengen.

În acest context, guvernul salută cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și recentul raport MCV privind statul de drept în România.

Rezultatul combinat al celor două misiuni de evaluare Schengen ilustrează faptul că România a continuat să investească în politica de frontieră de la precedenta misiune de evaluare Schengen a UE din 2011 și că pune în aplicare în mod corect legislația Schengen ulterioară. Cu toate acestea, punerea la dispoziție a unui număr suficient de personal de frontieră rămâne un domeniu important de atenție.

Recentul raport MCV al Comisiei privind România prezintă progresele înregistrate în domeniul statului de drept de la raportul precedent din iulie 2021. Cu toate acestea, raportul identifică, de asemenea, faptul că o parte dintre cele 20 de recomandări din cadrul MCV nu au fost îndeplinite.

Guvernul olandez salută intenția guvernului român de a proceda la îndeplinirea celorlalte recomandări ale MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuțiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-și stabili poziția finală cu privire la această chestiune importantă.

Comunicatul integral în lb. engleză:

Bucharest, 2 December 2022. Dutch government forward-leaning with regard to Schengen accession of Romania on the basis of the EU Commission’s two recent positive Schengen assessments and the progress identified in its recent CVM report on the rule of law in Romania 

The Dutch government informed parliament earlier today on its position with regard to, among other aspects, Schengen accession of Romania which is on the agenda of the EU Justice and Home Affairs Council of 8 December.

In its letter to parliament the Dutch government reiterates its merit-based approach to Schengen accession highlighted by prime minister Rutte during his recent visit to Romania. Accession can only take place if the respective EU Member State fulfils all requirements for Schengen accession. This requires a positive, up-to-date Schengen evaluation led by the European Commission.

In accordance with its long-standing position, the Netherlands in this context also attaches particular importance to the state of the rule of law in the EU Member State wishing to join Schengen. After all, a well-functioning system based on the rule of law is essential for the cooperation between EU Member States and for the proper functioning of the Schengen Area.

Against this background, the government welcomes the EU Commission’s two recent positive Schengen assessments and its recent CVM report on the rule of law in Romania.

The combined result of the two Schengen fact-finding missions illustrates that Romania has continued to invest in border policy since the previous EU Schengen fact-finding mission of 2011 and that it correctly implements the subsequent Schengen legislation. Making available sufficient border personnel however remains an important area of attention.

The Commission’s recent CVM report on Romania outlines the progress achieved in the field of the rule of law since its previous report of July 2021. The report however also identifies that a number of the 20 CVM recommendations have not been fulfilled.

The Dutch government welcomes the intention of the Romanian government to proceed in fulfilling the remaining CVM and Venice Commission recommendations.

Given the EU Commission’s two recent positive Schengen assessments and the progress identified in its recent CVM report on the rule of law in Romania, the Dutch government is forward-leaning with regard to Schengen accession of Romania. It will take the parliamentary discussion following in the run-up to the JHA Council of 8 December into account in determining its final position on this important matter.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

42 comentarii

  1. Sa inceapa racanii poeziile spuse pe repede inainte si repetate papagaliceste 😆 🤣 😂

    • De fapt, Olanda era cea mai îndreptățită țară să verifice mersul justiției din România, dat fiind ajutorul excepțional dat în 1988-1989, puținilor noștri disidenți, de neuitatul ambasador olandez la București, Coen Stork.

    • Cmaelian…excelent spus! Coen Stork a fost un ambasador intre 1988-1993 si a fost ca un ghimpe atat a ceausescu cat si la iliescu…El a dus la europa Libera scrisoari ale intelectaulilor, el critica regimul si a taxat dur regimul pentru mineriade.S-a stins acum cativa ani la vreo 90 de ani..

    • @Melania Dancila trump _ „Sa inceapa…”

      La momentul publicării articolului, Olanda nu spus nicăieri că este de acord cu aderarea României la Schengen, ci că „orientată spre viitor”, viitorul putând fi pentru Olanda și fără România în Schengen.

      Pentru runda aceasta de evaluare a României a fost desemnată Austria să se opună, data viitoare, când vor adera alte state din Balcani la Schengen, se va opune Ungaria, sau poate va fi desemnată chiar Croația, drept contraserviciu pentru admiterea ei acum. Cine știe?!

      Doar că este evident succesul Rusiei și Ungariei împotriva intereselor Uniunii Europene, cum la fel de evident este eșecul diplomației românești și europene. Lobby-ul antiromânesc, dincolo de îndeplinirea condițiilor de aderare de către România, are costuri, pe care cineva le plătește, fără îndoială.

  2. USL de’Bulgaria sufera
    pacat ca USL de dambovita a pacalit lumea .. dar sa vedem si partea pozitiva, putem fugi mai repede in vest

    • Pentru omul de rand nu e nici o schimbare majora.

    • Deschide rozeta sa te montez. Hai sa te incalec

  3. ”Cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) se întâlnește vineri la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele României Klaus Johannis. Cancelaria Federală a declarat pentru APA că principalele subiecte cu omologul grec vor fi relațiile economice bilaterale, aprovizionarea cu energie și lupta împotriva migrației ilegale. Și cu Președintele României se pune accentul pe problema migrației și a expansiunii Schengen.”

    Sa te vedem Werner!

    • Werner era la schi si l-a luat vestea pe nepregătite.
      Daca stia dinainte lua si el pe Milica Constantinescu cu Drumul Matasii sa il traga prin Schengen si pe Traian Basescu cu Elena Udrea sa impresioneze si faceau o echipa castigatoare.
      Asa nu a avut timp si ramane cum am stabilit, Inapoi in viitor.

  4. Deci decuplam „vagonul” Bulgaria de trenul Schengen si intram in gara cu o „locomotiva” (Croatia) si un vagon (Romania) !

    • @parere. Ba ce ești tu mai deștept decât toată lumea. Înainte să îți dai cu părerea arunca ți ochii peste o hartă și o sa vezi că între noi și bulgari este Dunărea.

  5. Acuma ca s-a găsit voluntarul de serviciu (Austria) pentru tura asta, toți ceilalți pot sa fie liniștiți de acord.

  6. Pentru postacii rusi tot nu e bine. Deranj mare bajeti

  7. Romania e o patrie de hoti si nu are ce cauta in Schengen.

  8. Austria, grije mare, tara liliputana, dar parsiva, sa nu faci vreo nefacuta!

  9. I-as ridica o statuie de aur lui Rutte, insa este prea scump, asa ca am sa folosesc lemn.

  10. Deci acum după ce tătucu’ Johan a mai mutilat nițel justiția nu mai avem preocupări legate de statul de drept?

  11. Victorie pentru Romania, esec pentru carcotasi.
    Domnul Bode stie ca inca mai asteptam un raspuns din partea celor din Austria?
    Stie cineva ceva de el?
    Mai sunt multe anunturi pe tema asta? Eu stiam ca Olanda va fi pro de cand a anuntat un raport favorabil dupa propria verificare.
    Asteptam vesti bune din Austria. Mai sunt 5 zile, din care 2 nu sunt lucratoare.

  12. Premierul Mark Rutte a numit decizia de admitere a României „un mare pas”.

  13. Austria ne-a ținut în șah pana ce au obținut promisiunea că 70% din gazele care se vor exploata de către Norvegia, în Marea Neagră, vor ajunge la Viena si la un pret stabilit de ei. Cam amar gustul aderării!

  14. Nu trebuie decât să le spuneţi că scoateţi UDMR de la guvernare şi nu o să mai pupe guvernare în vecii vecilor de o să ajungă să vă roage să intraţi chiar dacă nu vreţi voi să intraţi, o să vă bage forţaţi chiar dacă nu vreţi voi măi.
    Hai de capul vostru logicuţelor că totul trebuie să vă învăţăm noi ce să faceţi, nu am făcut-o pentru voi că deja ne luăm de cap ştiind cât o să ne faceţi de ruşine şi pentru românaşii ăstia cam prostuţi şi care tare consecvent îşi pun speranţe în voi.

  15. Este un pas înainte.

  16. Pozitia guvernului Olandez orientată spre viitor poate însemna că în prezent nu e nicio șansă.
    Mai sunt 5 zile nu cred că la acest viitor se face referire.
    „Acesta va lua în considerare discuțiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-și stabili poziția finală cu privire la această chestiune importantă.”
    Mie mi se pare că e NU…

  17. Când deschide gura zinin,iese numai duhoare de closet.

  18. Sa nu fim prea carcotasi. Daca existau reprezentantii unui popor (nu i-am ales nou dar ne reprezentau) care ar fi facut ce au facut ai nostrii etnici in Austria ii linsam.

  19. O veste buna. Mai e doar Austria parca

  20. Austria e pe mana cu Olanda și din cauza că Olanda nu mai are motive valide, a cerut Austriei să găsească nod în papură ,asta după ce Austria jecmănește de resurse și de lichiditate și nu vrea sa le salte fermierii români cu produse net superiore pe care austriecii le importeaza si scriu made in Austria !

  21. ATENTIE !!!
    Olanda a spus ceva despre un viitor, mai apropiat/ îndepărtat, vom vedea.
    Problema mare este alta : FRONTIERA CU BULGARIA ESTE NESECURIZATA CONFORM NORMELOR SPATIULUI DE LUBERA CIRCULATIE.

  22. Rezultatele ,modul cum santem priviti și tratați tine strict de politica și politicienii ,neo.co. unis.ti,care sânt de un nivel foarte jos ,unde cetățeanul român trebuie ținut și educat a fi și mai jos deoarece în mintea lor românii sânt inferiori .

  23. Am înțeles mulțumită ,,pan.dementei ,,cine, ce crede și cum,chiar nu mai vrem sa auzim și să facem nimic,decât ce vrem noi.Ati confirmat că sunteți o banda organizată împotriva cetățenilor iar evoluția,prosperitatea și buna starea tehnogica,sant doar vechile minciuni și mecanisme de man.i.pu.lare ,ambalate frumos sub sloganuri noi.

  24. Acum mai vreți să ne trageți și intr.un război care nu.i al românilor ,sa nu va permiteți pentru că veți plăti scump aceasta insolenta nerușinată .Sa va trimiteți fii și nepoții sa lupte ei sant unicii privilegiati ai acestei țări restul santem tratați că și cum amfi datori cu ceva .

  25. mai vreți să ne trageți și intr.un război care nu.i al românilor ,sa nu va permiteți pentru că veți plăti scump aceasta ins.ole.nta ner.ușin.ată .Sa va trimiteți fii și nepoții sa lupte

  26. Au tăcut ăștia ,dar în ziua votului… surpriza….se vor opune alții. Iar de primim votul favorabil aderării vom fii mîndri ca un preșcolar în ultima banca într-o clasă de a Xll a