G4Media.ro

EXCLUSIV Imobilul din zona protejată „Labirint” din centrul Bucureştiului, care sub pretextul…

sursa foto: G4Media

EXCLUSIV Imobilul din zona protejată „Labirint” din centrul Bucureştiului, care sub pretextul „consolidării” a fost demolat pentru a construi unul nou, este deţinut de fiica minoră a fostului director Metrorex, Gabriel Mocanu/ Mocanu: „Lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege”

Potrivit unor documente consultate de G4Media.ro, fiica minoră a fostului director Metrorex Gabriel Mocanu este proprietara casei construite recent în zona protejată din Centrul Bucureştiului pe locul unei case pe care ar fi trebuit să o consolideze.

„Așa arată o „consolidare” a unui imobil dintr-un cartier istoric realizată cu aprobarea fostului primar Gabriela Firea. Este vorba de o clădire aflată pe strada Vasile Lucaciu nr.51 din sectorul 3, ai cărei proprietari au obținut în 2019 o autorizatie, care în text scria consolidare dar în planșe desena practic o reconstruire. Sub pretextul „consolidării”, ca în zeci de alte cazuri, a dispărut un imobil interbelic cu valoare arhitecturală.”, declara Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

imobil bucuresti 1

*Până la aceasta oră, fostul Primar General al Capitalei nu ne-a oferit un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Vechea casa care se afla în zona protejată „Labirint” cu grad de protecţie maxim a fost cumpărată pentru suma de 123.000 euro în urmă cu câţiva ani de fiica fostului director Metrorex Gabriel Mocanu. Minora a fost reprezentată de mama sa, Mocanu Alexandra. Potrivit contractului de vânzare, cei doi părinţi au dreptul de uzufruct viager.

extras document

Dreptul de uzufruct împuternicește o persoană să se bucure de dreptul de a se folosi de un bun și de a-i culege fructele, deși proprietarul este altcineva. Titularul a ales așadar să cedeze dreptul de posesiune și folosință unei persoane, aceasta din urmă având obligația să restituie bunul în starea în care l-a primit, să îl conserve.

Prin urmare, după ce a fost cumpărată, casa veche a fost demolată iar în locul ei a fost construită alta, cu o suprafaţă de aproape 200 mp. Asta deşi în acte scria negru pe alb că pentru vechiul imobil s-a „emis autorizaţie pentru reconfigurare şi consolidare prin demolare parţială, supraetajare şi extindere”. (FOTO)

„Şi-a asumat că face o consolidare. Dincolo de faptul că a face o consolidare înseamnă doar a îndrepta pereţii, a încerca să consolidezi lucrarea, nu să o demolezi, să o pui la pământ, mai este o problemă legată de istoricul acelei zone, pentru că este o casă ridicată într-o zonă istorică şi ar fi trebuit măcar să respecte modalitatea în care arată casele din zonă. Ori actuala casă nu are nicio legatură cu sfârşitul secolului al XIX-lea, început de secol XX.”, este de părere Ciprian Plăiaşu, specialist în patrimoniu.

Imobilul se află în „zona protejată nr. 38- ţesutul tradiţional difuz zona Labirint, ţesut tradiţional tipic cu grad de protecţie maxim” în care, potrivit legii, trebuie protejate valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor, fiind permise „doar intervenţiile care conservă şi potenţează valorile existente”.

Contact pentru a ne oferi un punct de vedere în calitate de tutore, fostul director Metrorex Gabriel Mocanu ne-a transmis că lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege.

„Cele expuse nu sunt exacte. Lucrările au toate avizele si autorizațiile prevăzute de lege. Sunt emise de organismele abilitate: administrații locale, Ministerul Culturii, organisme specializate, etc., în timpul fostei și actualei administrații. Toată documentația a fost elaborată in baza dispozițiilor legale de către profesioniști și autoritățile competente pentru reconfigurare si consolidare prin demolare, supraetajare si extindere.

Astfel s-au creat locuri de parcare si o clădire eficientă energetic. La data cumpărării, construcția era într-o stare avansată de degradare si insalubră conform foto anexate. Cred că datele sunt lămuritoare si nu mai e cazul de alte dezbateri.”, a declarat pentru G4Media.ro, Gabriel Mocanu.

Pentru a ne convinge de cele afirmate, acesta ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii cu vechiul imobil pentru a vedea starea degradată în care se afla. (FOTO)

Gabriel Mocanu a fost numit director general interimar al Metrorex pe 2 iulie 2020 şi şi-a dat demisia în februarie 2021 după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a criticat salariile mari ale angajaţilor companiei după ce la finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18%, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei. Mocanu a îndeplinit până la momentul numirii sale, funcţia de director al Direcţiei Infrastructură şi Sisteme Informatice, având o experienţă de peste 25 de ani la Metrorex.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Vezi Drulă ce ai făcut? Dacă erai băiat de comitet (adică USList) minora și-ar fi trăit copilăria și n-ar fi fost nevoită să ridice o ditai casa la o vârstă atât de fragedă…

    • autorizatia este pentru ”demolare parţială, supraetajare şi extindere”. nu scrie nimic acolo despre pastrarea specificului arhitectural, desi ar fi trebuit. nu vad cum poate fi contestata in instanta autorizatia si cladirea care a fost contruita in loc.

      si oricum, parerea mea e ca nu toate darapanaturile sunt monument istoric. era o casa obisnuita de locuit de acum 100 de ani, nu s-a desfasurat niciun eveniment important acolo, nu era construita de un arhitect celebru etc.

  2. miracol PSDNL

  3. Înțeleg problemele legale ridicate în articol, dar ambele case sunt urâte și merită demolate.

    • Darapanatura aia renovata corect ar fi aratat de 10 ori mai bine decat oribilitatea aia moderna in mijlocul unui cartier istoric.
      De asta are Romania o fractie din vizitatorii Ungariei sau Bulgariei, ca sa ne limitam la vecini. De asta e Mamaia pustie. Pentru ca zgariem retina turistilor, iar acestia nu ne promoveaza mai departe. Pierdem miliarde de euro din turism, Bucurestiul pierde bani care ar fi ajutat sa pastreze personalitatea zonelor istorice, sa tina strazile curate, sa se dezvolte.

    • Esti total pe langa, daca zici asta inseamna ca nu intelegi de fapt articolul. Bucurestiul e un oras schi.zofrenic din cauza discrepantelor arhitecturale prezente pana si in cartierele protejate. Asa ceva n-ar trebui sa se intample, casele respective au valoare istorica si arhitecturala chiar daca n-o intelegi tu

  4. Sunt adeptul pastrarii si restaurarii caselor vechi, care au o valoare arhitecturala, dar casa din imagini nu-mi inspira asa ceva. Poate nu-s pozele relevante. Arata mai bine constructia noua.
    Adevarul e ca in centrul Bucurestiului, pe langa case care in mod cert trebuie restaurate, sunt si foarte multe cosmelii fara nicio valoare, care nu sunt demolate doar pt zona in care se afla.

    • Este vorba despre pastrarea aspectului cartierului istoric, in ansamblu. Sigur ca sunt niste cosmelii, dar in extinderea si refacerea caselor vechi se pot conserva trasaturile esentiale, aerul vechi, la exterior, cel putin. Si chiar si inauntru, desi ornamentele vechi sunt mai greu de intretinut. Oricum, autorizatia primita nu a fost respectata – era vorba despre consolidare, deci pastrarea arhitecturii originale.

  5. Metrorex în faliment sau f aproape. Norocul lui fost dom’ director Mocanu că are fiica bani să îi facă o căsuță și fosta doamnă primar prin mila ei s-a ocupat de ajutorul cu autorizațiile. Să mai zică cineva că în românica oamenii sărmani și muncitori nu primesc sprijin.

  6. Borfașii, întotdeauna au toate avizele și autorizațiile 100% „in ordine”…

  7. Casa fara valoare arhitecturala. Daca o vei renova, va arata turcesc! E bagata-n patrimoniu?

  8. coșmelia aia sinistră avea valoare istorică? Să fim serioși!

  9. Bietul director, oare când a avut timp sa umble după atâtea acte și să se mai ocupe de problemele Metrorex? Și atunci ne mai miram de ce se întâmplă la metrou! Dar el se respectă nu circula cu metrou , așa cum nu circula nici Grindeanu, el circula cu mașina societății că este amărât săracul!

  10. Casa nu era o coșmelie, ești tu venit de la țară și nu pricepi nimic, niște parveniți care nu ați avut de niciunele, ați venit în București și vă ridicați niște,,coșmelii „.

  11. I s-a părut o coșmelie minorei și lu tac-su cel cult! Ca.cat de oraș, plin de case cu balustrade de inox. E de mirare ca mai calcă si un singur turist pe aici. Prosti cu bani puși in funcții, ușor de controlat, acesta este USL.

  12. Dar zdrențele de milițieni de la Poljtia Locala si de procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 ce o face?
    Or dormi bine?

    • Nu dorm bine nici acum ca au fost ocupati sa pazeasca „santierul lu` dom` director” si isi revin greu dupa atitea nopti de veghere.

  13. :)) Pesedacul s-a crezut deștept. A cumpărat o dărăpănătură pe 2 lei, a scos autorizare de consolidare (ceea ce înseamnă că trebuia să respecte proiectul original al casei, inclusiv cu gardul proprietății) iar el s-a apucat de construit un P+1 complet nou, construcție ce nu are nimic în comun cu casa veche. Autorizarea de consolidare este însă infinit mai ieftină decât cea care ar fi trebuit în cazul unei construcții ridicată de nouă.

  14. Nu sunt fan Nicusor Dan , pe care il banui ca are ca si singure realizari, niste scandaluri care sa ii ajute la imagine , asa ca mi-am aruncat o privire pe google maps pentru strada respectiva.
    Amalgam de case si blocuri, inghesuite. Nu cred ca orice casa veche automat este si valoroasa. Sincer , casa aia imi pare in stilul oricarei case din perioada respectiva, fara nimic deosebit.
    Nu cred ca este un caz particular pentru care primarul general sa piarda atat timp. Atacul e la fostul director Metrorex , lucru evident avand in vedere ca a aparut si contractul de vanzare , tot din actele depuse la primarie cel mai probabil. Concluzia mea : reglare de conturi intre mafioti

  15. In mod evident, chiar fara sa fii arhitect, patrimonialist etc., vechiul imobil era degradat dincolo de renovare, iar dpdv stilistic, nesemnificativ. Sunt sute de astfel de imobile din perioada 1880-1940 in centrul Bucurestiului aflate intr-un hal indescriptibil de degradare, surse de infectie, poluare, rozatoare etc. Ca un mic exemplu, o scurta „vizita” in zona Popa Tatu/Buzesti/C Grivitei si adiacentele lor este cert edificatoare.
    Dar mentalitatea hipsteroida gen Salvati Bucurestiul, de conservare a tutror darapanaturilor, nerenovabile din cauza litigiilor sau lipsei de resurse/interes a proprietarilor, bantuie cu obstinatie in continuare, amplificand prejudiciile de imagine pe care aceasta „capitala” valaha le-a acumulat in ultimii ani…

  16. Casa veche nu avea nicio valoare arhitectonica sau de patrimoniu, fiind o „casa bulgărească” fără etaj, construita de vreun zarzavagiu de la începutul secolului trecut. Structura casei este sigur inexistentă, iar camerele sunt construite in „stil vagon”, deci Bucureștiul chiar nu are cu ce se lauda aici
    Mult zgomot pentru nimic.

  17. Comentariile arata lipsa de cultura (si implicit si de creier) a tarii asteia nefericite. „Sunt zeci de case de genul prin Bucuresti, n-are valoare arhitecturala”. Exista sute de blocuri si de case moderne kitsch, de ce ii luati apararea asteia? „De ce pastram toate cosmeliile” „cosmelia” aia era intr-un cartier protejat, ideea era sa se pastreze atmosfera si coerenta cartierului, nu poti tranti o casa noua P+1 in mijlocul unui cartier istoric, chiar atat de putin simt estetic aveti oameni buni? Ati iesit vreodata din tara (nu doar ca sa va duceti la mare)? Ati vazut vreodata in Italia sau Olanda sau Spania sau in Grecia sau pe unde va mai duceti voi bloculete care n-au legatura cu stilul initial arhitectonic al zonei langa casele vechi? Pe langa asta, ratati intentionat partea din articol in care se zice clar ca actele spuneau ca va fi reconsolidata si totusi s-a construit o casa noua pe parcela aia, detinuta de o minora in teorie. Va intreceti in comentarii stu.pide

  18. Ce mizerie de casa a putus sa faca!!! N-ai ce sa ceri unui director, in general, in cazul asta angajat la stat in mod special. Subcultura, rautate, nulitate … na ,doar e director pus pe pile politice ca altfel poate era doar controlor ratb, scuze pentru cei ce-si fac totusi cu sarg meseria asta.

  19. sunt curioasa cati dintre comentatorii avizati de aici au sadit macar un pom in viata lor…
    …ca de renovat / construit o casa mai greu…
    … si daca totusi ati reusit asta (cand, daca sunteti comentatori de meserie????), sper ca ati construit…vintage, din lut cu paie si acoperis de tabla rugi… pardon! patinată, ca, de, apreciati trecutul!
    Nu stiu cum nu comentati voi pe tablite cu creta, in loc de tablete/ telefoane/computere – astea nu vă afectează istoria glorioasa de homo sapiens???

    • @…urioasa. Am sadit zeci de pomi si am proiectat/construit (cu ajutoare, evident) o casa de lemn/piatra in Tesila/Valea Doftanei, respectand strict specificul local. Emit opinii de (cel putin) bun simt, expuse intr-o maniera decent. De aceea, nu numai ca imi asum ce-am postat mai sus, dar insist asupra faptului ca, in acest caz, in articol se exagereaza si manipuleaza amplu. Vechiul imobil era, indubitabil, nerenovabil, nefiind vina cumparatorilorca a ajuns intr-un asemenea hal de deteriorare, dar se insista pe implicatia „politica” al tranzactiei.

      E clar ca dvs. nu cunoasteti multe aspecte privind valoarea efectiva a patrimoniului arhitectural bucurestean, altfel ati fi observat ca aceasta Capitala a unui stat UE este plina cu sute de cladiri similare, multe avand realmente o valoare patrimoniala, care zac in paragina totala de peste 20 de ani.

      Alocati-va macar cateva ore si vizitati zone precum cea mentionata de mine mai sus, dar si Calarasi/Traian, 11 iunie/Parcul Carol/Filaret, Lizeanu/Maica Domnului etc. Veti putea vedea peste 200 de imobile abandonate, distruse partial, complet insalubre, construite in perioada 1880 – 1920, martore umile ale indiferentei edililor/proprietarilor.