EXCLUSIV Încă un mare proiect de infrastructură sub semnul întrebării din cauza impactului de mediu. Comisia Europeană cere clarificări despre centura Bacăului
Comisia Europeană a cerut autorităților române clarificări legate de impactul proiectului centurii Bacăului în regim de autostradă asupra siturilor Natura 2000 pe care le traversează, potrivit scrisorii oficiale consultate de G4Media.ro.
Mai precis, o scrisoare trimisă de Directoratul general regional al Comisiei Europene către Ministerul Fondurilor Europene cere măsuri concrete de conservare pentru cele trei situri Natura 2000 de pe traseul centurii (Siretul Mijlociu, Lacurile de Acumulare Buhuși-Bacău Berești și Piatra Șoimului-Scorțeni-Gârleni).
De asemenea, oficialii europeni se arată îngrijorați că proiectul ar putea afecta pădurile de plop alb și salcie albă din regiune și cere României dovezi că nu va exista un asemenea impact.
În plus, Comisia Europeană a solicitat lămuriri în ceea ce privește procesul de achiziții, arătând că lipsesc indicatorii de progres.
Oficialii europeni au semnalat și neclarități legate de costurile de mentenanță ale autostrăzii, arătând că sumele indicate de autorități diferă semnificativ de cele care apar în alte proiecte similare, precum autostrada Sibiu – Pitești.
Context: Ministerul Transporturilor, prin Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport, a transmis în 29 noiembrie 2019 către Comisia Europeană proiectul de realizare a centurii de ocolire a municipiului Bacău, la profil de autostradă, cu o valoare totală de 968 milioane de lei, din care contribuția UE este de 689 milioane de lei RON. Proiectul reprezintă practic prima secțiune a viitoare autostrăzi de pe coridorul Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Suceava-Pașcani.
Foto: Traseul centurii Bacăului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii