EXCLUSIV INTERVIU Ce a discutat Kovesi cu Predoiu, Câciu și Bode/ Finanțele, somate să transpună o directivă europeană privind contrabanda/ În primele 8 luni de activitate am primit 0 cazuri pe ceea ce înseamnă fraudă cu TVA și contrabandă
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi afirmă, într-un interviu pentru G4Media.ro că în opt luni de activitate a instituției pe care o conduce, autoritățile românești au raportat 0 cazuri de fraudă cu TVA și contrabandă, deși România este frontieră externă.
”Sunt și alte state membre ale Uniunii Europene care sunt frontieră externă și care nu ne-au sesizat pentru astfel de infracțiuni. Da, asta nu este o scuză. Adică avem în Estonia a fost 0 în Cipru au fost 0 sesizări, dar nu este normal”, a mai spus Kovesi.
Șefa Parchetului European a mai precizat că la întâlnirea cu ministrul de finanțe, Adrian Câciu, i-a solicitat acestuia ca România să transpună corect o directivă europeană privind protecția intereselor financiare și că din acest motiv există o problemă de exercitare a competenței Parchetului European în România în ceea ce privește evaziunea fiscală și contrabanda.
Kovesi s-a întâlnit marți și miercuri cu mai mulți oficiali români, între care ministrul justiției, Cătălin Predoiu, ministrul de interne, Lucian Bode și ministrul finanțelor, Adrian Câciu.
Alte declarații relevante făcute de Kovesi în interviul pentru G4Media.ro:
- Noi am stabilit să avem 20 de procurori europeni delegați, dar până în acest moment sunt numiți doar 11, deci practic este jumătate din schemă ocupată. Am vorbit despre declanșarea unei noi proceduri de selecție a procurorilor. Am încercat să înțeleg de ce nu au fost propuși un număr de 20 de procurori până în acest moment.
- Ministerul Finanțelor trebuie să ia măsuri și să implementeze această directivă, așa cum este stabilit la nivel european. Ministerul Justiției a propus un text de lege pentru a fi modificat articolul 3 al acestei al acestei directive și a fi implementat în legislația națională și am înțeles ieri în discuții că Ministerul Finanțelor studiază această posibilitate, însă sper că în curând vom avea și un răspuns.
- Despre dosarul vaccinurilor: Este investigație în curs, este o investigație complexă, care va cere timp. Este o investigație în care, spre exemplu, fiind implicate companii din afara zonei Parchetului European, trebuie să cooperăm cu state țerțe. Deci nu este ceva ce putem soluționa într-o lună sau în câteva zile.
Rep: Ați venit în misiune în România, v-ați întâlnit cu ministrul justiției, între alții, Cătălin Predoiu. Ce ați discutat?
Laura Codruța Kovesi: Am discutat, în principal, despre aspectele care de țin de cooperarea cu autoritățile naționale. Ministerul Justiției a fost în prima fază implicat în stabilirea măsurilor organizatorice și administrative pentru a construi birourile Parchetului European în România. Primul punct pe ordinea de zi a fost ceva ce este extrem de important pentru biroul nostru din România, și anume numărul procurorilor europeni delegați. Noi am stabilit să avem 20 de procurori europeni delegați, dar până în acest moment sunt numiți doar 11, deci practic este jumătate din schemă ocupată. Am vorbit despre declanșarea unei noi proceduri de selecție a procurorilor. Am încercat să înțeleg de ce nu au fost propuși un număr de 20 de procurori până în acest moment.
Rep: Și ce vi s-a spus?
Laura Codruța Kovesi: S-au derulat mai multe proceduri, au fost proceduri la care nu s-au înscris foarte mulți procurori. Trebuie să existe o vechime de peste 12 ani să aibă experiență în investigații financiare și în cooperare internațională. Mă rog, nu cred că eu sunt cea care trebuie să găsesc scuze și motive. Eu trebuie să mă asigur că procurorii vor fi propuși și cei care întrunesc condițiile vor fi numiți în Parchetul European.
Rep: Dar de ce discutați despre o nouă procedură de recrutare a procurorilor europeni delegați? Ce trebuie schimbat acolo?
Laura Codruța Kovesi: O nouă procedură înseamnă că noi încă mai avem 9 posturi vacante. Deci trebuie să fie o procedură deschisă, transparentă. Este ceea ce am solicitat tuturor statelor membre. Trebuie să avem candidați care să fie propuși. Nimeni nu poate fi numit procuror european delegat dacă nu este este propus.
Rep: Adică o nouă sesiune de recrutare. Nu schimbarea procedurii. Că s-a înțeles puțin greșit.
Laura Codruța Kovesi: Nu, nu. Dacă Guvernul României vrea să schimbe procedura, poate să o schimbe. Important este să fie o procedură transparentă și obiectivă. Eu nu am niciun fel de atribuții în a impune unui stat membru cum să facă procedura. Eu spun doar că din momentul în care Parchetul European și-a început activitatea, noi am început cu 5 procurori dintr-o schemă de 20 de procurori. Și sunt sute de dosare. Și atunci eu trebuie să mă asigur că autoritățile naționale fac tot posibilul ca biroul Parchetului European să aibă toate resursele materiale și umane necesare să-și facă treaba, să fim eficienți.
Rep: Deci, cu procurorii europeni delegați sunteți la jumătate. Cu ofițerii de poliție judiciară, cu resursele v-a asigurat Guvernul?
Laura Codruța Kovesi: Da, aici am avut discuții și am avut ieri o întâlnire cu ministrul de interne. Toate propunerile pentru delegarea polițiștilor în poliția judiciară au fost semnate. Așteptăm zilele acestea să înceapă și cel puțin din perspectiva polițiștilor, problema este rezolvată.
Rep: Deci, pe ansamblu, dacă e să trageți linie după întâlnirile cu oficialii români și cum s-a derulat cooperarea cu Guvernul până la acest moment sunteți mulțumită?
Laura Codruța Kovesi: Da, nu pot să spun că nu a existat o dorință de a rezolva aceste probleme. Poate nu a fost o rezolvare atât de rapidă cât ne-am fi dorit-o, dar problemele s-au rezolvat. A rămas această problemă a ocupării posturilor de procuror europeni, delegați. De altfel, era și obligația statului român să asigure tot ceea ce era necesar pentru Parchetul European. Dar din perspectiva colaborării pot să spun că lucrurile au mers bine, în special Ministerul Justiției, apoi cu Direcția Națională Anticorupție, care cu care împărțim bugetul și cheltuielile.
Rep: Deci lucrurile au mers bine, chiar dacă nu aveți toți procurorii solicitați.
Laura Codruța Kovesi: Chiar dacă nu avem toți procurorii, sigur, nu înseamnă că e perfect. Nu pot să zic că este rău, dar încă mai sunt lucruri care trebuie îmbunătățite. A fost unul din punctele pe care l-am discutat și cu Ministerul Finanțelor. Spre exemplu, există o problemă a modului în care România a implementat directiva privind protecția intereselor financiare și există o problemă de exercitare a competenței în România în ceea ce privește evaziunea fiscală și contrabandă.
Rep: Mai exact? Puteți elabora un pic?
Laura Codruța Kovesi: Parchetul European își poate exercita competența în cazuri de contrabandă și evaziune fiscală, dacă prejudiciul care este cauzat bugetului european este mai mare decât prejudiciul cauzat bugetului național.
Datorită modului în care a fost implementată această directivă, în toate cazurile, pagubele care sunt create bugetului național sunt mai mari. Și în aceste cazuri, teoretic, ca noi să ne exercităm competența, putem să o facem dacă obținem consimțământul autorităților naționale, a procurorilor naționali, ceea ce în anumite cazuri s-a întâmplat. Dar Ministerul Finanțelor trebuie să ia măsuri și să implementeze această directivă, așa cum este stabilit la nivel european. Ministerul Justiției a propus un text de lege pentru a fi modificat articolul 3 al acestei al acestei directive și a fi implementat în legislația națională și am înțeles ieri, în discuții, că Ministerul Finanțelor studiază această posibilitate, însă sper că în curând vom avea și un răspuns. Este foarte important ca legislația să fie implementată în concordanță cu directiva PIF.
Ce se poate întâmpla, și avem exemple concrete în cadrul Parchetului European, dacă avem un grup organizat care comite infracțiuni de contrabandă și evaziune fiscală, în special fraudă cu TVA. De exemplu, să presupunem că inițiem o anchetă în Italia, dar grupul organizat a comis fapte pe teritoriul mai multor state. O să ne trezim în situația că în Italia și în Germania putem să exercităm competența, dar în România, din cauza legislației, nu putem exercita competența. Și atunci, pe lângă această problemă de forum shopping, cum este ea definită în în legislația internațională, adică cei care comit infracțiuni își pot alege competența. Există și această problemă, că noi nu putem fi eficienți. Dacă e în 4 state membre, pot să investighez și în exercit competența, dar în România nu poți să-mi exercit competența, avem o problemă. Deci lucrurile acestea au fost discutate la nivelul miniștrilor.
Din partea Ministerului Justiției, am înțeles că s-a făcut această propunere. Așteptăm Ministerul Finanțelor. Deci mai sunt câteva chestiuni punctuale. Cea mai importantă problemă și care s-a discutat la Ministerul de Interne a fost nivelul de detecție al fraudelor. În primele 8 luni de activitate am primit 0 cazuri pe ceea ce înseamnă fraudă cu TVA și contrabandă. Și România este frontieră externă. Nu spun că numai în România s-a întâmplat asta. Sunt și alte state membre ale Uniunii Europene care sunt frontieră externă și care nu ne-au sesizat pentru astfel de infracțiuni. Da, asta nu este o scuză. Adică avem în Estonia a fost 0, în Cipru au fost 0 sesizări, dar nu este normal.
Rep: Cum interpretați?
Laura Codruța Kovesi: Nu pot să existe decât 2 sau 3 explicații. Prima fie nu te interesează să constați aceste infracțiuni, fie nu ai pregătirea necesară să le constați, fie ai pregătirea necesară, dar nu știi cum s-o faci sau sesizezi aceste infracțiuni, dar nu le raportezi la Parchetul European. Deci doar acestea pot fi variantele. Eu sunt convinsă că sunt specialiști buni în România și în Autoritatea Vamală, și la ANAF, și în poliție. Problema este că aceste dosare nu au fost sesizate nici la DNA, nici la Parchetul European.
Rep: Trecem la dosarul vaccinurilor. E unul din marile dosare pe care Parchetul European a confirmat că le are în anchetă. Am văzut că și ministrul finanțelor, domnul Câciu, spunea într-o declarație publică, după întâlnirea cu dumneavoastră, că va asigura de cooperare în acest dosar. Ce anchetează acolo Parchetul European. Care sunt suspiciunile?
Laura Codruța Kovesi: Am să încerc să separ. Parchetul European are o anchetă care vizează modul în care s-a semnat acest contract referitor la vaccinuri.
Rep: De către cine?
Laura Codruța Kovesi: De către toată lumea care a fost implicată în semnarea, în negocierea, în semnarea, executarea acelui contract.
Rep: La Bruxelles sau în statele membre?
Laura Codruța Kovesi: Aici am vrut să ajung. Noi suntem un parchet unic, un parchet transfrontalier cu competență în 22 de state membre. Avem zona euro, avem zona Parchetului European. Practic tot ce este în legătură cu acest contract și s-a comis în zona Parchetului European. Noi avem competență să investigăm. Rămâne de stabilit în momentul în care vorbim de un stat membru, dacă s-au folosit fonduri europene sau fonduri naționale. Aceasta este o chestiune care urmează să fie lămurită în cursul anchetei. Nu pot să dau mai multe detalii despre despre această anchetă, dar referitor la ceea ce ministru finanțelor a declarat, eu nu am confirmat niciun moment în întâlnire.
Nu am confirmat absolut nimic despre această investigație. Nu am cerut absolut niciun document despre această investigație, pentru că treaba mea în cursul întâlnirii a fost să mă asigur că nivelul de detectare a fraudelor cu TVA și contrabandă crește. A fost să mă asigur că avem acces la toate bazele de date și că avem disponibilitatea ANAF, autorității vamale și a Ministerului Finanțelor de a lucra cu Parchetul European atunci când avem competență. A fost inițiativa ministrului finanțelor în cursul întâlnirii de a sublinia că ei sunt dispuși să ne ajute, dar ei trebuie să ne ajute pe tot ceea ce înseamnă competența Parchetului European. N-aș vrea să se creeze interpretări că am vorbit de anumite dosare sau că am sugerat ceva. Deci cumva am vrut să clarific acest aspect.
Rep: Pentru că întrebarea firească este dacă Parchetul European anchetează și procedura prin care România a achiziționat vaccinul de la comisie.
Laura Codruța Kovesi: Eu nu pot să confirm acest aspect, nu pot să-l infirm. Ceea ce s-a putut confirma, și a fost o situație excepțională, pentru că interesul public a fost foarte mare. Noi am primit sute de plângeri referitoare la modul în care s-au achiziționat vaccinurile în statele membre, de la diferiți cetățeni din diferite state membre. Am primit sute de de plângeri. Ancheta a fost deschisă în urmă cu câteva luni nu este o anchetă care a fost deschisă ieri sau săptămâna trecută, însă observând că primim zeci de de plângeri din toate statele membre, am considerat că este momentul să anunțăm, dar nu putem să facem publice mai multe, mai multe detalii în acest moment.
Rep: Ok, totuși, o întrebare suplimentară, fiind un caz de maxim interes public, așa cum spunea și multă lume e interesată de asta. Este Comisia Europeană cea care a efectuat procedura mare de achiziție vizată de această anchetă?
Laura Codruța Kovesi: Da, ei au fost responsabili. Acum noi vorbim de comise, ca instituție, da, Comisia Europeană, sunt zeci mii de funcționari care lucrează. Sigur că în acest moment noi nu putem să confirmăm care persoane sunt suspectate sau nu. Cu siguranță sunt acei funcționari europeni care au fost implicați în toate aceste proceduri. La fel ca în orice achiziție publică în România a fost implicat, nu știu, director economic, șeful instituției, contabilul, cine a fost implicat, dar aici de asta spun în acest moment, noi nu putem confirma. Deocamdată investigăm faptele. Este investigație în curs, este o investigație complexă, care va cere timp. Este o investigație în care, spre exemplu, fiind implicate companii din afara zonei Parchetului European, trebuie să cooperăm cu state țerțe. Deci nu este ceva ce putem soluționa într-o lună sau în câteva zile.
Rep: Au existat controverse majore în spațiul public în ce o privește chiar pe șefa comisiei, pe Ursula von der Leyen, și întrebarea este dacă e vizată șefa comisiei de această anchetă?
Laura Codruța Kovesi: Nu pot să comentez.
Rep: Bun în legătură cu cazurile pe care Parchetul European le are România. Câte cazuri aveți în anchetă?
Laura Codruța Kovesi: Din peste 100 peste 100 nu pot să vă dau cifra exactă, pentru că numărul de dosare evoluează poate de la o zi la alta, sunt foarte multe dosare care sunt trimise spre evocare. Nu le luăm pe toate, luăm doar cele care sunt exclusiv în competența noastră. În general, luăm dosarele care au un caracter transfrontalier sau prejudicii relativ mari. Dar, așa cum am zis, sunt sute de dosare.
Colegii lucrează, cel puțin de la momentul în care birourile Parchetului European din România au fost operaționale. În anchetele pe care le-am derulat, colegii au deja sechestrat 7000000 de euro sunt dosare în care s-au făcut diverși pași în investigații. Au răspuns, de asemenea, la măsuri de asistență formulate de către ceilalți colegi din celelalte state membre și avem mai mult, poate de jumătate dintre dosare în care lucrăm împreună cu colegii din celelalte birouri PP-U. Adică există un caracter transfrontalier al anchetelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii