EXCLUSIV INTERVIU De ce anchetarea vizitei lui Dragnea în SUA s-a încheiat în doi ani, dar dosarul Teldrum trenează de peste patru ani? Crin Bologa, șeful DNA: Va urma soluția cât de curând / Cred că este o chestiune de luni
Șeful DNA, Crin Bologa, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că speră ca procurorul de caz să dea o soluție în dosarul Teldrum ”cât de curând”, estimând că ar putea fi o chestiune de luni. Bologa mai spune că doarul a întârziat și din cauză că inculpații au solicitat audierea tuturor înregistrărilor din dosar, fiind vorba de sute de ore de interceptări, dar că acum procurorul de caz analizează probele și urmează să pronunțe ”cât de curând” o soluție.
Procurorul-șef al DNA susține că dosarul TelDrum, deschis în urmă cu peste patru ani, în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de mai multe fapte de corupție, ar fi mai complex decât dosarul vizitei în SUA, finalizat în mai puțin de doi ani.
”Dosarul cu vizita în Statele Unite a fost mai simplu din punct de vedere al relatării stării de fapt. Aici avem o situație mai complicată și încadrarea juridică este mai complicată. Acolo avem fapte de corupție pure, în principal trafic de influență și cumpărare de influență. Avem, sigur, și folosirea funcției. Dincoace, în dosarul Tel Drum, avem evaziuni fiscale, avem fraudă cu fonduri europene. Cu privire la aceste infracțiuni facem cercetările. Și sunt mai complexe de investigat aceste infracțiuni”, a declarat Crin Bologa pentru G4Media.ro
DNA a deschis dosarul împotriva fostului lider PSD pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.
Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul Tel Drum, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Procurorii anticorupție nu au pronunțat încă o soluție în acest dosar.
În schimb, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis luni în judecată pe Liviu Dragnea, acuzat de trafic de influență în legătură cu vizita făcută în ianuarie 2017 la Washington, cu ocazia ceremoniei de instalare a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Primele investigații au început în acest dosar în 2019, când s-au format primele comisii rogatorii cu Statele Unite. (Detalii aici)
Vezi interviul cu șeful DNA Crin Bologa în varianta VIDEO
- Redăm mai jos un prim fragment din interviul acordat G4Media.ro de șeful DNA, Crin Bologa
Dan Tăpălagă: Ați reușit să trimiteți în judecată relativ repede, DNA, instituția pe care o conduceți, un dosar complex, vizita fostului lider PSD în America din 2017. Ancheta a durat mai puțin de doi ani, cu comisii rogatorii cu tot. Cum a fost posibil?
Crin Bologa: A fost posibil pentru că, de exemplu, aceste comisii rogatorii s-au făcut în Statele Unite ale Americii, care este un partener de nădejde al României și în special al DNA. De la înființarea acestei instituții și până în prezent, noi am simțit aproape Statele Unite ale Americii și avem o colaborare excelentă cu autoritățile din SUA.
Deci, în ceea ce privește colaborarea cu partea americană, au fost prompți în ceea ce am cerut noi, iar procurorul de caz a depus eforturi deosebite pentru a termina unul din dosarele importante pe care le-a avut în lucru, având în vedere că începând de luni el a fost detașat pe cinci ani la structura Parchetului European, la EPPO.
Dan Tăpălagă: A fost o anchetă derulată și în Statele Unite, de cei de la FBI, din câte am înțeles din rechizitoriu, au fost direct implicați.
Crin Bologa: Am văzut și eu în rechizitoriu – în ceea ce privește ancheta, procurorul a fost independent, eu am luat tangență mai ales cu solicitările de comisii rogatorii și solicitările de acte de la alte instituții – a fost implicat într-o parte. Rechizitoriul are două părți. Într-o parte am înțeles și eu că a fost implicat și FBI-ul, în ceea ce privește un fals pe care ei îl cercetează cu privire la una dintre invitații adresate inculpatului pentru a se întâlni cu Mike Pence (nota redacției: vicepreședintele SUA în 2017).
Dan Tăpălagă: În acest dosar lucrurile sunt închise, lămurite, asta e tot, ce a plecat în instanță sau sunt și alte dosare disjunse?
Crin Bologa: Nu au mai fost alte disjungeri. Are două părți. Nu o să mă pronunț desigur asupra vinovățiilor, asupra probelor, pentru că dosarul e în fază de cameră preliminară, este un dosar pe rol. Putem vorbi principial despre acest dosar, cum am reușit să-l facem într-un timp relativ scurt, dar nu vreau să intru în detalii cu privire la probe și la vinovății.
Dan Tăpălagă: Nimeni n-a înțeles, e o dezbatere publică asta, de ce fostul premier, Sorin Grindeanu, n-a fost și el trimis în judecată în dosarul vizitei din America, de ce n-a fost și el considerat un beneficiar politic al vizitei. Doar domnul Dragnea a fost inculpat.
Crin Bologa: Acest lucru îl știe procurorul de caz cel mai bine. Eu am încredere în acesta, am încredere și în șeful secției care a verificat acest dosar și cred că soluția este în conformitate cu probele de la dosar.
Dan Tăpălagă: Vă întreb despre acest dosar deoarece interesul public este foarte mare și, mai ales, pentru că aveți alte dosare la DNA, la fel de importante sau mari, Tel Drum de pildă, care stau de patru ani în anchetă. Nu au fost finalizate atât de repede, deși nu par atât de complexe. Dosarul Tel Drum, acolo au fost verificări făcute de OLAF. O serie de investigații administrative au fost realizate în prealabil și totuși, domnule Bologa, dosarul trenează de peste patru ani. De ce?
Crin Bologa: Un singur amendament aș avea: Dosarul nu a stat de patru ani în anchetă. A fost lucrat patru ani în anchetă.
Dan Tăpălagă: Și nefinalizat.
Crin Bologa: Nefinalizat, pentru că acolo dosarul și ancheta are un alt specific. Ce vreau să spun este că m-am așteptat la această întrebare și m-am interesat la procurorul de caz. În acest moment, s-au terminat de analizat probele din dosar. Părțile au cerut la un moment dat să audieze direct toate interceptările din această cauză, zeci de ore, sute de ore. Li s-a dat această posibilitate. Am înțeles că s-a terminat …
Dan Tăpălagă: Acuzau trunchierea, redarea incorectă a interceptărilor.
Crin Bologa: Procurorul a avut o deschidere totală asupra colaborării cu apărarea. Le-a pus la dispoziție dosarul cauzei, toate interceptările, au mai fost reaudiați martori la cerere încă o dată în faza de urmărire penală și acum suntem în faza de analizare a acestor probe. Și, în funcție de analiza procurorului de caz, va urma, sper, soluția cât de curând.
Dan Tăpălagă: Cât de curând?
Crin Bologa: Asta e o veste bună, cred, pentru toată lumea. Până acum s-au administrat probe, s-au analizat aceste probe, s-a dat accesul părților la probe, iar acum suntem în faza în care vor fi analizate și, în funcție de coroborarea acestora, se va ajunge la o soluție.
Dan Tăpălagă: Cât de curând ce înseamnă, domnule Bologa?
Crin Bologa: Aș putea face și o greșeală, să dau un termen, o zi, o lună sau două luni, dar sper – asta fără vorbesc cu procurorul de caz – sigur că pot fi analizate probele, dar apoi redactată soluția, indiferent care va fi aceea. Sau ordonanță sau rechizitoriu, funcție de ce concluzie va trage procurorul.
Dan Tăpălagă: Haideți să o luăm așa: e o chestiune de zile, de săptămâni, de luni?
Crin Bologa: Eu cred că este o chestiune de luni, având în vedere multitudinea actelor, multitudinea probelor care trebuie interpretate. Apoi trebuie redactată soluția, cu o stare de fapt laborioasă.
Dosarul cu vizita în Statele Unite a fost mai simplu din punct de vedere al relatării stării de fapt. Aici avem o situație mai complicată și încadrarea juridică este mai complicată. Acolo avem fapte de corupție pure, în principal trafic de influență și cumpărare de influență. Avem, sigur, și folosirea funcției.
Dincoace, în dosarul Tel Drum, avem evaziuni fiscale, avem fraudă cu fonduri europene. Cu privire la aceste infracțiuni facem cercetările. Și sunt mai complexe de investigat aceste infracțiuni.
Dan Tăpălagă: N-o să vă întreb detalii din dosar, domnule procuror-șef, o să vă întreb despre sesizarea DLAF pe tema fondurilor europene. În cât timp vom afla dacă vom avea un rechizitoriu acolo sau vom avea o clasare a acestei sesizări. Interesul public este mare, fiind vehiculat în această cauză numele vicepremierului Dan Barna.
Crin Bologa: Vreau să vă spun că în ceea ce privește Direcția Națională Anticorupție, noi n-am vehiculat astfel de nume, al vicepremierului. Au apărut în spațiul public. Urmărirea penală este începută in rem, în această fază. Suntem chiar în faza incipientă a anchetei. Probabil procurorul de caz va solicita documente de la societățile și instituțiile implicate.
Chiar este un dosar proaspăt, numai că faptele sunt destul de vechi, dinainte de noiembrie 2017, asta raportat la competența EPPO și vor rămâne mai departe în competența Direcției Naționale Anticorupție și după ce EPPO va începe să funcționeze.
Dan Tăpălagă: Așadar, ca să tragem o concluzie în ce privește sesizarea DLAF pe tema fondurilor europene, este o anchetă incipientă, care va mai dura.
Crin Bologa: Va mai dura și nu am intrat în detalii. Nu am stat de vorbă cu procurorul de caz. Nu vreau să pun presiune pe acest procuror ca să-și prioritizeze dosarele în funcția de presiunea pe care o pune procurorul-șef sau nu. El are experiență, știe să-și prioritizeze cauzele și va administra, cred eu, într-un termen rezonabil probele necesare pentru a afla adevărul.
Dan Tăpălagă: Sunteți, domnule Bologa procuror-șef din februarie 2020, așadar mai bine de un an. V-aș întreba care este cauza fanion, dosarul important dosarul important pe care DNA l-a deschis după ce ați ajuns șeful instituției.
Crin Bologa: Nu aș putea să fac trimitere la o singură cauză. Pot să fac trimitere la mai multe cauze, pentru că procurorii sunt diferiți și nu aș vrea să aleg unul dintre ei că ar avea merite mai multe ca ceilalți. În cursul anului 2020 am trimis în judecată 160 de persoane cu funcții importante: miniștri, parlamentari, deputați.
Iar în cursul acestui an, a doua oară în istoria DNA-ulul a fost trimis un premier în judecată (nota red: Liviu Dragnea) pentru fapte săvârșite în cursul mandatului și a fost trimis un șef de Camera Deputaților, au mai fost trimiși în judecată doi parlamentari, un europarlamentar și asta în termen de patru luni ale acestui an. Deci, eu cred că toate aceste dosare, cu acuzații de fapte de corupție la nivel foarte înalt, sunt tot atâtea exemple care pot fi date ca și cauze fanion ale DNA, dar și alte cauze. Avem cauze de evaziune fiscală cu prejudicii foarte mari.
Context
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
- Notă: G4Media.ro va difuza miercuri interviul integral cu șeful DNA, Crin Bologa în variantă text și VIDEO. Rămâi pe G4Media pentru detalii exclusive despre provocările majore cu care se confruntă în prezent procurorii anticorupție și care sunt piedicile pe care le pun politicienii în calea funcționării DNA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii