G4Media.ro

EXCLUSIV Intrarea României și Bulgariei în Schengen, printre prioritățile Spaniei la preluarea…

Foto: Omer Messinger / AFP

EXCLUSIV Intrarea României și Bulgariei în Schengen, printre prioritățile Spaniei la preluarea președinției UE. Document oficial

Programul oficial de priorități și direcții de acțiune anunțat sâmbătă de guvernul spaniol la preluarea președinției rotative a UE include finalizarea negocierilor pentru ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen.

”Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în programul președinției spaniole a UE, postat pe site-ul oficial dedicat evenimentului.

Mențiunea despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen apare în documentul intitulat ”Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 – Europa, mai aproape”.

Foto: Fragment din programul oficial al președinției Spaniei

Reamintim că guvernul spaniol a susținut puternic România în ultimul an și jumătate pentru a intra în Schengen, dat fiind că relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.

Premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat constant că au ca prioritate a președinției rotative UE intrarea României în Schengen.

România și Bulgaria au rămas în afara Schengen după ce Austria a blocat prin veto aderarea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022.

În ciuda lobbyului făcut de România și alte state europene, cancelarul austriac Karl Nehammer nu a anunțat până acum nici o schimbare de atitudine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. ciudat ,pe euronews tocmai spuneau ca nu e pe agenda.

  2. Iar incepand cu anul viitor excluderea Austriei si Ungariei din organizmele internationale, unul cate unul.

  3. Și în Moș Crăciun mai credeți? 😀
    Exceptând cazul fericit în care se prăbușește un asteroid peste viena și un altul peste haga, nici o șansă!

  4. „Ne vom strădui …”

    Știm bine că acesta nu este un angajament. Nici nu ar putea fi, în lipsa unei declarații ferme a Olandei de susținere a extinderii Spațiului Schengen.

    Este, probabil, o declarație de conjunctură, la presiunea/ sub influența numeroasei minorități românești din Spania. Atât.

  5. Nu mai fiți copii,după olanda și Austria urmează alții care sa se opună.astia o fac prin rotație.

    • Bine ca nu s-au opus la Croatia – care a intrat in UE dupa…E plina de coruptie si imigranti ilegali. Acolo nuuu

    • Olanda e yesterday news. A eamas doar austria.

  6. Cu ce preț mai vine și Schengen?

  7. Câtă vreme politica migrației și a azilului nu va avea o abordare unitară și un consens la nivelul UE, eu nu dau șanse de reușită admiterii în Schengen a României și Bulgariei, oricâtă bunăvoință ar avea președinția Consiliului UE(Germania,Spania sau orice altă țară care asigură președinția)

    • @andrew brandon _ „Câtă vreme politica migrației și a azilului nu va avea o abordare unitară și un consens la nivelul UE…”

      Dacă acestea ar fi contat cu adevărat Croația, care se află pe una dintre rutele principale de migrație, nu ar fi fost admisă în Schengen.

      Admiterea Croației și respingerea României arată că migrația este doar un pretext, iar ceea ce contează cu adevărat este ruta comercială care s-ar deschide între porturile grecești și nordul Europei odată cu admiterea României și Bulgariei în Schengen.

  8. Pretext sau nepretext ,pentru noi și bulgari rămâne factorul de condiționare.