EXCLUSIV Investigaţie financiară DNA. Duţă, acuzat că a cheltuit o mită de milioane de euro pe excursii în Mauritius, Curacao, Cayman sau Buenos Aires, pe haine şi accesorii de lux/ Fostul preşedinte PDL al CNAS și-ar fi angajat iubita împreună cu cei trei frați la instituțiile pe care le-a condus
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă de la PDL, ar fi cheltuit o parte din mita de 6,3 milioane de euro, reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, pe excursii exotice, haine şi accesorii de la magazine de lux, se arată în rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată pentru luare de mită la sfârşitul lui decembrie 2018, consultat de G4Media.ro.
Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate. Contractul a fost în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. După implementare, Sistemul Electronic al Cardului de Sănătate a dat numeroase erori, semnalate de presa vremii. În plus, potrivit propriilor declaraţii la DNA, Duţă a negociat mita în iunie 2010, adică exact în perioada în care preşedintele Traian Băsescu anunţa tăierile de salarii pentru bugetari.
Fostul preşedinte al CNAS ar fi investit banii despre care DNA susține că i-ar fi primit mită şi în construcţia unul bloc de 4 etaje pe strada Jean Monnet din zona Primăverii a Capitalei, în 3 apartamente şi un BMW luate pe numele familiei iubitei sale, potrivit documentului citat. Când a fost luată la întrebări de procurorii DNA, familia fetei s-a încurcat în explicaţii şi, până la urmă, a admis că banii erau de la Duţă.
Anchetă rar întâlnită. În paralel cu ancheta penală, procurorul de caz, Ana Dana, a realizat şi o investigaţie financiară. Aşa a dovedit că familia fetei avea venituri mici şi nu şi-ar fi permis asemenea cheltuieli. În plus, anchetatorul a arătat că Duţă şi-a angajat iubita şi pe frații ei la instituţiile de stat pe care le-a condus, CNAS şi Compania Sării.
Confiscare extinsă. Procuroarea a dispus confiscarea a peste 2 milioane de euro găsite în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată pe numele unui prieten de încredere a lui Duţă în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe) şi a clădirii de peste 1,5 milioane de euro din Jean Monnet. Anchetatorii au dispus şi confiscarea extinsă a celor 3 apartamente şi a autoturismului, aflate pe numele familiei iubitei sale.
Investigaţia financiară. „În perioada 2010-2013, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, concubina acestuia şi persoane din familia acesteia au făcut achiziţii în sumă totală de 575.799 euro şi 165.265 lei, în condiţiile în care veniturile legale de care au beneficiat se situează la un nivel modest, de natură a acoperi doar nevoile traiului zilnic (hrană, întreţinere, transport, utilităţi, etc):
- servicii turistice (..) în cuantum total de 138.299 euro şi 78.465 lei – aceste servicii au reprezentat cazare şi bilete de avion de care au beneficiat inculpatul şi concubina sa, fără a se putea cuantifica şi lua în calcul sumele cheltuite de cei doi în cadrul acestor deplasări;
- achiziţii imobile în cuantum total de 437.500 de euro, care reprezintă doar sumele achitate pentru cumpărarea apartamentelor, fără a putea fi cuantificate şi luate în calcul sumele plătite pentru mobilarea şi amenajarea acestora:
– La data de 09.04.2010, SM (mama concubinei inculpatului) achiziţionează un apartament situat în Bucureşti, strada (…) cu suprafaţă totală de 179,4 mp, cu suma de 190.000 de euro, preţ achitat în întregime în numerar;
– La data de 28.02.2011, SNC şi SA, surorile concubinei inculpatului, cumpără fiecare câte un apartament în Bucureşti, strada Zizin (…), preţul fiecărui apartament fiind de câte 55.000 de euro, în ambele cazuri fiind achitat în numerar;
– La data de 17.12.2013, SV, fratele concubinei inculpatului, a achiziţionat un apartament situat în Bucureşti, (…), preţul apartamentului fiind de 137.500 de euro, achitat în numerar;
– La data de 31.07.2013, SV, tatăl concubinei inculpatului, a achiziţionat un autoturism marca BMW cu suma de 86.800 de lei”, a arătat procuroarea Ana Dana în rechizitoriu.
Hotelurile de lux. Procurorul a găsit toate facturile biletelor de avion şi ale hotelurilor de 5 stele unde Duţă şi SM (foto) au fost în vacanţe. Exemplele sunt nenumărate: hotel Intercontinental De La Ville Roma, Bauer Il Palazzo Veneţia, Avenida Palace Barcelona, Hotel de Crillon Paris, etc.
Excursiile exotice. „În anul 2011 în care Duţă Nicolae Lucian a realizat un venit total de 52.195 lei, iar concubina sa a realizat un venit total de 14 lei, cei doi achiziţionează servicii turistice totalizând 15.113 euro şi 56.473 lei, astfel: (…) cazare Aruba şi Curacao – preţul cazării 4.819,01 lei, plătiţi în numerar de SM la data de 17.07.2011 şi 4.458,68 lei plătiţi în numerar de SM la data de 12.08.2011 (…)”, este doar un exemplu din investigaţia financiară a DNA.
Exemplele de excursii exotice au continuat între 2010 şi 2013: Santa Cruz, Buenos Aires, Montevideo, Seychelles-Mauritius, Bangkok, Hong Kong, Krabi, Phuket (Thailanda), Macau, Kuala Lumpur, Maleazia, Havana, Cayman, etc.
Concluzia a fost simplă. „În total, pentru serviciile turistice achiziţionate de la (…) în anul 2011, de care au beneficiat inculpatul şi concubina acestuia, au fost achitate sumele de 15.113 euro şi 56.473 lei. Or, în anul 2011, Duţă Nicolae Lucian a realizat un venit total de 52.195 lei, iar concubina sa a realizat un venit total de 14 lei, astfel că veniturile obţinute legal nu ar fi fost suficiente să acopere preţul acestor servicii turistice, fără a lua în calcul sumele necesare pentru traiul în aceste deplasări sau traiul zilnic din această perioadă, care presupune hrană, întreţinere, plată utilităţi, etc”, a arătat procurorul de caz.
Haine şi accesorii de la magazine de lux. „Spre exemplu, la data de 16.11.2013, aflându-se la Roma, inculpatul a achitat cu cardul Visa cumpărături în valoare totală de 5.167 euro, astfel: 512 euro la magazinul de haine şi accesorii Cenci, 985 euro la magazinul de haine şi accesorii Trussardi, 855 euro la magazinul de haine şi accesorii Christian Louboutin, 255 euro la magazinul de pantofi Hogan, 495 euro la magazinul de haine şi accesorii Giorgio Armani, 161 euro la magazinul de haine şi accesorii Cenci, 1.198 la magazinul de electronice Vodafone, 279 euro la magazinul de haine şi accesorii Gente şi 427 euro la restaurantul Assunta Madre Roma”, a arătat procurorul de caz în rechizitoriu.
Duţă a angajat toată familia iubitei sale la instituţiile de stat pe care le-a condus, CNAS şi Societatea Naţională a Sării – Salrom.
„SV, fratele concubinei inculpatului, figurează angajat al CNAS în anii 2011-2012, perioadă în care inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al Casei;
SA, una dintre surorile concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general (…); referitor la această angajare, SA a declarat:
<<Întrebare: dvs. v-aţi angajat la Compania Sării pe vremea dlui Duţă?
Răspuns: da, când era el director, am auzit că era un post liber acolo de la sora mea, eu am aplicat şi am obţinut postul. Am obţinut astfel postul de consilier al directorului general, adică al dlui Duţă>>
Cea de a doua soră a concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării tot începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general la Societatea Naţională a Sării SA, iar în perioada 2010-2011, când inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al CNAS, figurează angajată şi a acestei instituţii (…)
Concubina inculpatului, figurează angajată a CNAS în anii 2010, 2012, când inculpatul era preşedintele instituţiei”, arată procuroarea în rechizitoriu.
Procurorul a demonstrat că surorile (SS) nu ar fi avut bani să îşi cumpere apartamentele de 55.000 de euro. „O situaţie similară se regăseşte şi în cazul celeilalte surori, SNC, care în perioada 2001-2006 nu a relizat venituri, în anul 2007 a realizat un venit de 5.653 de lei, în anul 2008 a realizat un venit de 10.972 lei, în anul 2009 a realizat un venit de 39.809 lei, iar în anul 2010 un venit de 132.977 lei. În consecinţă, chiar dacă ar fi economisit întregul venit, fără să cheltuiască nicio sumă pe hrană şi întreţinere în această perioadă, nu ar fi dispus de preţul de 55.000 de euro achitat în februarie 2011 (care la cursul aferent reprezenta suma de 226.875 lei.)”, a concluzionat procuroarea.
Familia fetei s-a încurcat în explicaţii şi a sfârşit prin a da declaraţii defavorabile lui Lucian Duţă la DNA.
Astfel, potrivit rechizitoriului, tatăl iubitei lui Lucian Duţă, VS, nu a avut venituri între 2006 şi 2010, iar înainte a câştigat sub 2500 de euro pe an. El le-a declarat procurorilor că BMW-ul cumpărat de el era de fapt al lui Lucian Duţă.
„Întrebare: La data de 31.07.2013, aţi achiziţionat un autoturism marca BMW. L-aţi condus vreodată?
Răspuns: Nu, nu am dreptul să conduc, eu nu am permis de conducere. Autoturismul a fost şi este al fetei, şi al lui Lucian. Ei, S. cu Lucian, au ales maşina – extras din declaraţia tatălui SV”, se arată în rechizitoriu.
Mama fetei a fost educatoare la o grădiniţă şi avea venituri modeste. Ea a declarat că o parte din cei 190.000 de euro cu care a cumpărat apartamentul din strada Chefalului proveneau de la o rudă din străinătate, dar nu a fost în stare să indice un nume sau un contact valid al acesteia. Într-un final, le-a indicat procurorilor un număr de telefon nealocat.
„Din analiza veniturilor din salarii obţinute în perioada 2001-2010, se constată că veniturile anuale ale acesteia se situează între 1951 lei în anul 2000 şi un maxim de 13.049 lei în anul 2008 (circa 3.600 de euro) – cu alte cuvinte, chiar dacă ar fi economisit veniturile în întregime, în ultimii zece ani înainte de achiziţionarea acestui apartament, fără să cheltuiască nicio sumă pe hrană şi întreţinere în această perioadă, nu ar fi dispus de preţul de 190.000 de euro achitat la data de 09.04.2010”, a arătat procurorul.
Concluzia a fost, de asemenea, simplă. „Martorii au indicat ca sursă a banilor primiţi de la SSM sumele pe care aceasta le-a primit în cadrul relaţiilor pe care le avea cu <<prieteni cu bani>> – în realitate, însă, este vorba despre un singur astfel de prieten, în persoana inculpatului Duţă Nicolae Lucian, care i-a dat bani din comisioanele încasate cu titlu de mită de la reprezentanţii HP România şi Siveco.
Având în vedere că SSM a achiziţionat în martie 2017 un autoturism marca BMW XDRIVE cu suma de 67.077 euro, adică suma de 305.233 lei, ceea ce depăşeşte totalitatea veniturilor realizate de aceasta în ultimii 9 ani înainte de achiziţionarea autoturismului (în perioada 2008-2016, SSM a realizat venituri legale în sumă totală de 298.689 lei), rezultă că, în realitate, sursa banilor din care SSM şi-a ajutat familia este reprezentată de banii primiţi cu titlu de mită de inculpat”, arată procurorii în rechizitoriu.
Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.
Fostul pedelist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România. Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. Enache şi Socol l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.
Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10 la sută susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi ar fi invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu. Despre banii primiţi mită, Duţă a pretins că ar fi vrut să construiască o clinică medicală, însă până la urmă a investit într-o clădire de la strada Jean Monnet din Bucureşti, pe care a vrut să o închirieze Ambasadei Egiptului.
Pus în faţa probelor DNA (denunţuri şi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parţial acuzaţiile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu şi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA.
Câtă puşcărie riscă Duţă dacă va fi găsit vinovat de instanţă. „Maximul care poate fi atins potrivit reglementării ulterioare datei de 1 februarie 2014 este de 16 ani şi 4 luni de închisoare”, arată procurorii în rechizitoriu.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii