G4Media.ro

EXCLUSIV Investitori americani, interesaţi să cumpere Rompetrol. Negocierile KazMunaiGaz cu firma chineză…

EXCLUSIV Investitori americani, interesaţi să cumpere Rompetrol. Negocierile KazMunaiGaz cu firma chineză implicată într-un mare caz de corupţie au intrat în impas

Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, a intrat în vizorul unui potenţial investitor american, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate negocierilor. Investitorul american este reprezentat de Don Laguardia, un specialist în investiţii pe pieţele emergente. Laguardia va veni săptămâna viitoare în România pentru discuţii privind preluarea pachetului majoritar Rompetrol, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Reamintim că tranzacţia prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză China Energy Fund Committee (CEFC) a intrat în impas după ce fondatorul CEFC a fost arestat în China pentru acuzaţii de corupţie, iar compania plănuieşte să-şi vândă toate proprietăţile imobiliare pe plan global.

În acest moment nu este clară identitatea companiei sau fondului de investiţii american reprezentat de Don Laguardia, al cărui profil de Linkedin arată că este managing member al unui fond de investiţii, Frontier Capital, specializat în tranzacţii pe pieţele de tehnologie. În eventuala tranzacţie privind preluarea pachetului majoritar al Rompetrol ar urma să joace un rol şi o agenţie a guvernului federal al SUA. Este vorba despre The Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agenţie care sprijină investitorii americani să gestioneze riscurile investiţiilor din pieţele emergente. De notat că preşedintele OPIC a semnat în luna ianuarie un memorandum de înţelegere cu autorităţile din Kazahstan, ţara de origine a KazMunaiGaz, actualul acţionar majoritar al Rompetrol.

Interesul investitorilor americani pentru al doilea mare jucător pe piaţa de petrol şi gaze din România vine pe fondul amânării tranzacţiei prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză CEFC. Tranzacţia, iniţiată în 2015 şi agreată de principiu în decembrie 2016, a trenat în 2017 din cauza problemelor legate de dosarul Rompetrol deschis de DIICOT tot în 2016.

Cum au fost scoşi chinezii din tranzacţia Rompetrol

Tranzacţia KazMunaiGaz – CEFC a intrat însă într-un impas total din momentul în care compania chineză a fost prinsă într-un uriaş scandal de corupţie. Totul a început în SUA, în noiembrie 2017, când a fost arestat la New York un fost oficial din Hong Kong, acuzat că a luat parte la o tentativă de mituire a preşedintelui statului african Ciad şi a unui ministru ugandez în schimbul acordării de contracte pentru CEFC. Ulterior, în martie, scandalul de corupţie s-a extins la vârful companiei: a fost arestat chiar Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC), potrivit Reuters. Arestarea lui Ye în China ar fi fost ordonata direct de către preşedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post, citat de HotNews.ro.

Ca urmare a arestării proprietarului, compania CEFC a fost pusă sub jurisdicţia statului chinez, iar o societate de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai a preluat conducerea şi operaţiunile zilnice ale CEFC China Energy, potrivit South China Morning Post.

După arestarea şefului companiei şi acţiuni în instanţă ale unor parteneri de afaceri, CEFC China Energy a luat decizia să-şi vândă întregul portofoliu de proprietăţi imobiliare, potrivit Bloomberg. Proprietăţile cele mai valoroase sunt în marile oraşe chineze, în Europa şi în SUA – una dintre ele chiar în Trump World Tower în Manhattan. Mai mult: potrivit Reuters, compania chineză a devenit ţinta unor tentative de preluare forţată din partea competitorilor, probă a competiţiei acerbe între SUA şi China pe piaţa globală a energiei.

Pe 19 martie, KazMunaiGaz, compania-mamă a Rompetrol, a anunţat oficial că tranzacţia cu chinezii de la CEFC a fost amânată până la finalul lunii iunie, pe motiv că nu au fost îndeplinite toate condiţiile, fără a specifica însă care sunt acestea (sursa: Reuters).

Acordul semnat în decembrie 2016 între KazMunaiGaz şi CEFC prevedea vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI (fost Rompetrol), care deţine Rafinăria Petromidia şi are activităţi de comercializare şi distribuţie de petrol şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în Romania, Bulgaria, Moldova şi Georgia.

Dosarul Rompetrol, piedică în calea tranzacţiilor

În decembrie 2015, KazMunaiGaz şi CEFC au semnat un memorandum de înţelegere pentru ca firma chineză să preia pachetul majoritar în Rompetrol. În aprilie 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar în centrul căruia se află celebra convertire din 2003 a datoriilor Rompetrol către statul român în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor. Procurorii au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, benzinăriile Rompetrol şi alte active, toate până la concurenţa sumei de 600 milioane de euro – prejudiciul calculat de DIICOT.

Nu e clar în acest moment în ce stadiu se află dosarul instrumentat de DIICOT. Ultimele informaţii au fost furnizate în noiembrie 2017 de ministrul Energiei de la acel moment, Toma Petcu, care a lăsat să se înţeleagă că procurorii nu au trimis încă dosarul în instanţă (sursa: Profit.ro).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează