EXCLUSIV Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății, sancționată în justiție din cauză că și-a amenajat ilegal podul clinicii din Oradea / Instanța a dispus demolarea lucrărilor efectuate fără autorizație
Una dintre afacerile din domeniul medical a familiei ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă (USR-PLUS), se desfășoară într-o clădire în care, în calitate de proprietar, a amenajat fără autorizație podul în mansardă, după cum rezultă dintr-o sentință judecătorească pronunțată în 12 martie de Judecătoria Oradea.
Sentința este în primă instanță și nu este clar până acest moment dacă a rămas definitivă. Ministrul Sănătății nu a răspuns întrebărilor transmise de G4Media.ro până la ora publicării articolului. Soțul ei a declarat: ”Nu știu despre ce este vorba, Nu am ce să comentez”.
La cererea Primăriei Oradea, Judecătoria din localitate a decis, luna trecută, pe data de 12 martie, demolarea lucrărilor ilegale în termen de șase luni de la rămânerea definitivă a sentinței.
Procesul a fost intentat în noiembrie 2020 de primăria Oradea, condusă de Florin Birta (PNL). Ioana Mihăilă a candidat și ea în septembrie 2020 obținând modestul scor de 3% , primăria fiind câștigată de Birta cu peste 70% din voturi.
Reprezentanții Primăriei au relatat că neregulile – amenajarea unei mansarde în loc de pod, fără a autorizație, la un imobil de pe strada Anton Bacalbașa din municipiu – au fost descoperite de inspectori de la Poliția Locală în martie 2017, dată la care proprietara Ioana Mihăilă a fost amendată cu 1.000 de lei.
În plus, s-a dispus sistarea lucrărilor și i s-a dat termen pentru intrarea în legalitate până la data de 31 decembrie 2017, lucru care, însă, nu s-a întîmplat.
Prin urmare, municipalitatea a depus această acțiune, solicitând magistraților să dispună obligarea lui Mihăilă ”la desființarea construcțiilor realizate fără autorizație într-un termen limită stabilit de instanță, iar în cazul în care nu se respectă termenul limită de desființare stabilit, să se autorizeze desființarea construcțiilor de către reclamant, pe cheltuiala pârâtei, cu obligarea la cheltuieli de judecată în cazul în care se va stabili o taxă de timbru.”
Completul de judecată a admis acțiunea și, pe 12 martie 2021, a obligat-o pe Mihăilă ca, în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii, să desființeze lucrările în discuție.
În cazul în care proprietara imobilului nu se va conforma, judecătorul a autorizat ca demolarea să fie făcută de Primărie, Mihăilă urmând să suporte costurile. Aceasta, deși citată, nu a formulat întâmpinare și nici nu s-a prezentat la termenul de judecată.
În imobilul de pe strada Anton Bacalbașa funcționează cea mai importantă afacere din domeniul medical a familiei Ioana și Marius Călin Mihăilă – Clinica Medena. Această clinică este înregistrată pe firma Osteoprotect SRL, unic asociat soțul actualului ministru. În 2020, Marius Călin, care este medic primar Radiologie-Imagistică medicală, a încasat de la această firmă dividende de 382.850 de lei.
Înființată în 2011, societatea Osteoprotect SRL a avut în 2019 o cifră de afaceri de 2,7 milioane lei, profit net de aproape 404.000 lei și 18 angajați.
Terenul și clădirea îi aparțin, însă, Ioanei Mihăilă, fiindu-i donate de tatăl ei, Ioan Lile, în 2015, după cum rezultă din declarația de avere din 2021.
Amplasată pe un teren de 506 de metri pătrați, clinica din Oradea are o suprafață de 437 mp și a fost ridicată începând cu 2013 de Lile, om de afaceri cu o firmă în domeniul amenajărilor interioare. Prin autorizația de construire obținută de acesta, se prevedea ca regim de înălțime doar subsol și parter.
Lucrările ilegale au avut loc la doi ani după ce Ioana Mihăilă a intrat în posesie, atunci când imobilul se afla pe numele său. Ministrul nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media, iar soțul ei a declarat că ”Nu știu despre ce este vorba, Nu am ce să comentez”.
Conform site-ului Clinicii Medena, printre cadrele medicale care oferă consultații aici se afla și Ioana Mihăilă, în calitate de medic primar Endocrinologie.
În CV, ea se prezintă drept coordonator medical al clinicii unde sunt oferite și alte tipuri de consultații – Dermatologie, Cardiologie, Reumatologie, Medicină Internă, Diabet zaharat și nutriție. De asemenea, în clinică se fac spitalizări de zi pentru unele dintre specialități.
Ioana Mihăilă este unic asociat la altă firmă cu activitate în domeniul medical – Dermalite SRL, înființată în 2013 și cu sediul în comuna Sânmartin din județul Oradea, locul unde locuiesc părinții ei.
La Dermalite sunt oferite servicii de epilare definitivă și tratamente dermatologice. În unele fotografii de pe site-ul cabinetului poate fi văzută chiar Mihăilă în cursul unei astfel de proceduri.
Anul trecut, societatea Dermalite SRL a avut o cifră de afaceri de circa 230.000 de lei și un profit net de aproape 130.000 de lei. Într-o declarație de avere din acest an, Mihăilă a notat că, în 2020, a încasat de la această firmă dividende de 137.000 de lei.
În urmă cu câțiva ani, cabinetul a fost extins printr-o finanțare de circa 350.000 de lei primită din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Pe lângă afacerile medicale, familia Mihăilă mai deține două terenuri de 128, respectiv 127 mp și trei case în municipiul Oradea. Toate acestea au fost cumpărate în perioada 2019-2021. Ioana este și co-proprietar, alături de sora sa, a unui apartament din Cluj-Napoca.
”Nu pot să vă spun”, a fost răspunsul lui Marius Călin Mihăilă referitor la sursa banilor necesari pentru aceste achiziții.
În conturi, soții Mihăilă au circa 400.000 de lei, aproximativ aceeași sumă reprezentând împrumuri pe care le-au acordat celor două societăți din portofoliul familiei. Ioana a mai declarat 20.000 de lei împrumut către USR în campania electorală de anul trecut și 6.000 de lei unui coleg de partid.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
122 comentarii