EXCLUSIV Laserul de la Măgurele – Cercetătorii au început astăzi primul experiment. Pandemia de coronavirus a blocat venirea lui Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018, la eveniment – Nicolae Zamfir
Proiectul celui mai puternic laser din lume a trecut astăzi într-o nouă etapă: Centrul ELI-NP de la Măgurele a demarat primul experiment, care folosește un braț al laserului. La momentul zero al experimentelor urma să fie prezent și Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică 2018 și părintele științific al laserului de la Măgurele, însă pandemia de coronavirus și măsurile internaționale au dus la anularea deplasării, a declarat pentru Edupedu.ro directorul proiectului de la Măgurele, Nicolae Zamfir.
Centrul de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele a început astăzi experimentele “pentru studiul interacției pulsurilor laser de mare putere cu materia”, a anunțat instituția. La evenimentul de la Măgurele a fost prezent secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu.
“Prin acest experiment se urmărește validarea unei metode de a crește puterea laserului. Noi am început experimentul la putere mică, dar vom ajunge și la 10 PW și, dacă se confirma ideile verificate acum, putem ajunge la putere 2×20 PW, fără să modificăm sistemul de laseri, fără să intervenim în structura lor. Sistemul nostru lucrează astfel: se pompează energie în fascicul și apoi se amplifică acel puls. Acum abordăm altfel metoda: în loc să mai pompăm energie în fascicul, încercăm să-l mai scurtăm. Deci îl transportăm, îl ducem în final, dar înainte să interacționeze cu materia ideea este să scurtăm durata pulsului, astfel încât puterea să fie și mai mare decât cea care a fost planificată. Ideea a pornit acum câțiva ani, s-a tot lucrat la ea împreună cu grupul lui Mourou. Aceasta a fost ideea lui Gérard Mourou”, a explicat pentru Edupedu.ro Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).
Întrebat dacă pandemia de coronavirus a afectat cercetările din cadrul proiectului, Zamfir a afirmat că “noi aveam planificat acest experiment pe 26 martie, iar pe 25 ar fi trebuit să vină la Academia Română Gérard Mourou, să țină un discurs, și atunci începeam și experimentul împreună. Dar pentru că au intervenit problemele de transport, am anulat venirea lui Mourou în țară și am decis să începem experimentul”.
La centrul de la Măgurele, în jur de 15% din echipa ELI-NP își continuă activitatea de acasă, din cauza pandemiei. “Ca rezultate finale, nu ne afectează foarte mult. Mai încetinește dinamica, dar nu pot să spun că până acum ne-a afectat și să avem întârzieri față de ce ne-am planificat. Unei părți din doctoranzi, pentru că nu mai au școală doctorală, li s-au dat sarcini acasă“, a precizat Zamfir.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii