G4Media.ro

EXCLUSIV: Liderii PSD, iritaţi de faptul că ALDE le fură electorat. Circa…

EXCLUSIV: Liderii PSD, iritaţi de faptul că ALDE le fură electorat. Circa 20 de parlamentari PSD negociază trecerea la ALDE

Liderii PSD sunt tot mai iritaţi de faptul că ALDE creşte în sondaje şi îi fură electoratul, au declarat pentru G4Media.ro surse din ambele partide. Răceala evidentă dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu se explică prin faptul că sondajele arată că PSD a scăzut cu circa zece puncte procentuale, până la 33-35%, în timp ce ALDE a crescut cu circa 8 puncte, luând exact din electoratul social-democrat. În plus, informaţiile G4Media.ro arată că circa 20 de parlamentari PSD negociază o eventuală trecere la ALDE.

Aceşti parlamentari au calculat că scăderea PSD le periclitează viitoarele candidaturi la parlamentarele din 2020 şi-şi doresc să treacă la un partid în creştere, care le-ar putea garanta un nou mandat. Tot spre ALDE vin şi parlamentari căzuţi în dizgraţia conducerii PNL, dar şi din PMP, după cum a scris G4Media.ro în urmă cu două săptămâni.

Pe de altă parte, şi liderii ALDE sunt nemulţumiţi de PSD, care le blochează accesul la funcţii şi la contracte. Un alt motiv de supărare pentru ALDE este înfiinţarea de către PSD a Fondului Suveran de Investiţii care ar urma să preia acţiunile de la numeroase companii aflate acum la Ministerul Energiei, minister condus de ALDE.

Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Liviu Dragnea a fost deranjat de primul sondaj făcut public acum două luni de ALDE, care arăta că în cazul unui candidat comun, 48% îl vor pe Tăriceanu și doar 8% pe Dragnea. Săptămâna trecută, Tăriceanu a mai prezentat public un sondaj care arăta creşteri substanţiale pentru ALDE. Potrivit calculelor PSD, acele creşteri pentru ALDE sunt în detrimentul PSD, nu al PNL.

Între timp au apărut mai multe fisuri în relaţia din coaliţie. Tăriceanu a anunţat că nu e de acord cu modul în care PSD vrea să gestioneze Pilonul 2 de pensii, iar Steluţa Cătăniciu (vicepreşedinte ALDE) l-a criticat public pe ministrul PSD al Educaţiei, Valentin Popa. Şi europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a criticat Guvernul, spunând că încercările unor miniştri de a schimba instituţii vor avea impact asupra absorbţiei fondurilor europene: „Cred că, în momentul de faţă, Guvernul trebuie să se abţină de la orice tip de reforme instituţionale, pentru că foarte multe dintre fondurile europene sunt condiţionate de structura instituţională actuală. Sunt zvonuri, am auzit şi în presă, că există intenţii ale unor miniştri de a reduce o serie de instituţii, de a le uni unele cu altele. Fără să dau foarte multe amănunte, eu îi sfătuiesc pe acei miniştri să se uite ce fonduri şi ce sume sunt eligibile pentru funcţionarea acestor instituţii şi să nu îndrăznească, din nevoia de a face nişte reforme cosmetice şi administrative, să piardă milioane, sute de milioane din banii europeni”, a spus Norica Nicolai vineri, potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. E absolut dezonlant sa vezi cum voturile se rostogolesc intre PDS si ALDE… care sincer as vrea sa nu mai intre in parlament, dar e foarte putin probabil. Fisuri intre Tariceanu si Dragnea? Asta pana cand se ajunge la discutiile despre justitzie, e clar ca nu o sa renunte unul la altul. In acest timp, Ciolos inca vorbeste in oglinda si viseaza cai verzi pe peretzi, o sa scoata pe mutu’ la vot cu tipul asta de (in)actiune.

    • Voturile care se rostogolesc intre PSD si ALDE sunt ale unui anumit tip de alegatori care, din motive foarte personale, nu ar alege in vecii vecilor un partid reformist, pro libera-initiativa sau pro-justitie (asistati social, pensionari „speciali” sau cu pensii de boala obtinute fictiv, unii bugetari din administratie, indivizii certati cu legea inclusiv intreaga lor familie etc).

      Partidele din actuala opozitie ar pierde timp si energie incercand sa „converteasca” asemenea persoane. Acesti oameni au interese clare si precise pentru care voteaza PSD/ALDE, interese care le dicteaza conduita dar pe care nu le-ar recunoaste niciodata in mod deschis (preferand in schimb sa se ascunda in spatele unor pretexte nationalist-patriotice sau din gama „votam cu astia pe care ii stim, ca oricum toti fura”).
      ——————
      Singurul mod in care opozitia poate creste in sondaje este daca ar reusi cumva sa mobilizeze nehotaratii.
      Daca rata de participare la vot s-ar duce peste 55-60% (cum se intampla in majoritatea tarilor UE), atunci cele 3 milioane constante de votaci pesedisto-aldisti ar deveni insuficiente pentru a decide majoritatea parlamentara.

    • @Motanul gri.
      Chestiunea este mult mai parsiva decat iti pare. Alde a intrat in parlament la limita si doar „bunavointa” psd care avea nevoie de un aliat fara personalitate a facut ca alde sa obtina postul de presedinte al sennatului prin persoana lui tariceanu – pe care nimic nu-l califica pentru al doilea om in stat. Prezenta lor in parlament daca s-ar fi raportat numai la numarul de voturi ar fi fost lipsita de importanta fara pozitiile „cedate” de psd. Formal psd a facut un sacrificiu dar fara asta multe dintre manevrele murdare nu i-ar fi reusit, asa ca a meritat sa „cedeze” niste pozitii in guvern si in comisii ca sa-si duca la indeplinire planurile. Dar vezi ca, de unde alde era pe trend descrescator (de credeam ca nu mai apuca o noua legislatura), au reusit sa-si consolideze pozitiile, (iata) cresc in sondaje si acum musca mana pe care au lins-o… in fine, exagerez, mai degraba maraie la mana pe care au lins-o ca sa primeasca ciolanul care i-a ajutat sa se mai inzdraveneasca.
      Speranta ca vor disparea din parlament s-a dus pe apa Sambetei. Si comedia cu pluripartitismul asa cum il vedea iliescu se joaca in continuare: marele partid de stanga care conduce impreuna cu un partid de dreapta (vopsit) intr-o democratie originala fara contradictii antagoniste.

    • @Inapasevedeinvers
      Chiar daca prin absurd ALDE ar cobori sub pragul electoral de 5%, imediat in locul sau s-ar ivi o alta formatiune politica care i-ar prelua din mers rolul. Exista pe esicherul politic romanesc o nisa care nu a disparut niciodata in ultimii 30 de ani, fiind ocupata pe rand de PSM, PRM, Partidul Conservator, APR-ul lui Melescanu, acum ALDE.
      Electoratul care se indeapta catre aceasta nisa este in esenta sa unul pro-PSD, dar care dintr-un motiv sau altul nu vrea sa voteze la acel moment acest partid. Poate alegatorul are o opinie total incompatibila cu vreo prevedere din programul PSD, poate in conducerea partidului exista vreo persoana care ii este extrem de antipatica, poate o masura economica luata de Guvern i-a afectat grav afacerea, jobul sau standardul de viata… in fine orice eveniment peste care omul respectiv nu vrea sau nu poate sa treaca.

      Dar el are totusi simpatii de stanga. Si atunci care e solutia pentru ca votul sau sa nu se piarda? Se inventeaza un partid satelit al PSD, care sa colecteze optiunile electorale ale acestor „oi ratacite” si sa le readuca la matca intr-o coalitie de guvernare.

      PRM si Vadim au fost creatia lui Iliescu. ALDE si Tariceanu sunt creatia lui Dragnea.
      Se va intoarce creatia impotriva creatorului? Vadim nu a facut-o niciodata… O va face oare Tariceanu?

    • Poate vor gasi, poate nu. Alde nu s-a facut chiar din mainile lui Dragnea. Raposatul Patricu stie mai bine… Tariceanu are aspiratii mai inalte; el n-a suportat nici sa stea sub umbra lui Basescu, fapt pentru care (printre altele) a calcat intelegerea care ar fi dus probabil la disparitia psd din primul plan al vietii politice. El se considera un aristocrat, daca nu chiar un „lord” si-si cultiva un anumit mediu de admiratori/admiratoare care par a nu vedea cat este de gaunos acest personaj.
      Faptul ca pozitia de presedinte este pentru el un tarm mereu prea indepartat, face din el un dusman al institutiei prezidentiale pe care in secret si-o doreste, totusi. Va face pe dracu-n patru sa obtina mereu pozitia de presedinte al senatului si, prin degradarea prerogativelor presedintelui, sa fie I-ul om in stat. Va calca si peste cadavrul lui Dragnea daca va fi cazul, dar il va sprijini si mort fiind, daca aceasta il va ajuta sa se tine in pozitia de „II”-ul om in stat, macar.
      Intr-adevar, daca voturile se plimba intre psd si alde n-ar fi nicio catastrofa, atata timp cat tot nu scade sub pragul de admitere – ba face viata parlamentara ceva mai animata. Daca prin mici artificii de „opozitie” contra psd mai castiga cativa dintre cei nemultumiti de slaba prestatie a pnl sau de alte orgolii, atunci devine destul de grav.

  2. „Divide et impera”
    macar de s-ar dezbina cu totii…

  3. Aceeasi MAFIE in ambele partide conduse tot de hoti.

  4. Praf in ochi ca de obicei. Cand o sa invatati vrajeala “surselor”?

  5. ALDE = PSD aripa liberala….;)