Lista celor 118 firme din București și Ilfov despre care Ministerul Mediului susține care dețin instalații autorizate de ardere a deșeurilor. Mai multe companii resping afirmațiile ministerului
41 de firme din Ilfov și 77 de firme și instituții din București dețin instalații autorizate de ardere a deșeurilor, indiferent de capacitatea de ardere, potrivit unei liste furnizate de Ministerul Mediului la cererea G4Media.ro. Cel puțin cinci companii de pe lista făcută publică de minister resping însă informația și arată că nu dețin astfel de instalații.
Ministrul Costel Alexe a declarat luni că există „suspiciuni serioase” legate de activități industriale din Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți și a anunțat controale la firmele care au aceste instalații de ardere.
Ministrul a declarat că rețeaua națională a înregistrat în București duminică seară depășiri de până la 8 ori ale particulelor în suspensie PM10 și PM 2,5 și depășiri foarte mari de dioxid de azot.
Pe lista operatorilor care ard deșeuri se află groapa de gunoi Iridex, aeroportul, majoritatea companiilor petroliere, marile spitale de stat și private, producători de ciment și vopseluri, hoteluri și marile centre de retail.
UPDATE 14: Reacția companiei Fox Com Serv: ”Nu am deținut niciodată și nu deținem asemenea instalații de ardere a deșeurilor în București sau în țară”.
UPDATE 13: Reacția Austrotherm: ”Nu detinem instalatii de incinerat, respectam toate normele legale, am fost controlati de Garda de Mediu pe 25.10.2019 si 04.03.2020 s-a constatat respectarea intocmai a prevederilor legale. Instalatii de incinerare se autorizeaza de APM deci dl. ministru Costel Alexe ar trebui sa verifice inainte sa aduca prejudicii de imagine agentilor economici la fel”.
UPDATE 12: Reacția Hornbach: ”Hornbach Centrala SRL – desfășoară activități comerciale pentru funcționarea complexelor comerciale de materiale de construcții în 6 puncte din țară, respectiv Brașov, Timișoara, Sibiu, București – Berceni, Ilfov – Balotești și Militari, pentru care titularul deține acte de reglementare emise de autoritățile competente pentru protecția mediului, din fiecare județ. Aducem precizarea că societatea comercială nu desfășoară activități de incinerare a deșeurilor și nu există declarată la ONRC în lista activităților niciunul din codurile CAEN 3821 și 3822 aferente acestor activități economice”.
Actele de reglementare la care facem mențiune se pot solicita pentru public la autoritățile competente pentru protecția mediului.
UPDATE 11: Reacția Selgros Cash &Carry: ”Niciun magazin din lanțul Selgros Cash&Carry nu deține astfel de instalații, nici în București sau Ilfov, dar nici în restul orașelor de pe teritoriul României. Activitatea companiei noastre nu implică acțiuni de ardere a deșeurilor, prin urmare NU DEȚINEM tipul de stații menționat.”
UPDATE 10: SALESIANER MIETTEX SRL respinge includerea pe lista Ministerului Mediului; ”Compania nu desfășoară activități de ardere a deșeurilor și nu deține nici o instalație de ardere a deșeurilor nici în județele București – Ilfov, și nici în țară. Dimpotrivă, prin acțiunile sale, societatea noastră încurajează protejarea mediului înconjurător și susține gestionarea și reciclarea deșeurilor”.
UPDATE 9: Reacția companiei Viarom Construct: ”Nu derulăm activități de ardere a deșeurilor și nu deținem instalații de ardere a deșeurilor”
UPDATE 8: Reacția Philip Morris: ”PHILIP MORRIS ROMÂNIA NU DEȚINE NICIUN TIP DE INSTALAȚII DE ARDERE A DEȘEURILOR în zona București-Ilfov sau în țară. În lista publicată de către Ministerul Mediului cu cele 118 de companii care ar deține astfel de instalații de ardere, compania Philip Morris România este prezentă în mod eronat. Fabrica pe care compania noastră o deține din 2001, în Otopeni, nu practică arderea deșeurilor, iar acțiunile noastre au încurajat întotdeauna reciclarea și protecția mediului. În prezent, pe amplasamentul fabricii noastre de producție de țigarete și produse din tutun fără fum se regăsesc două centrale termice folosite atât în producție (pentru producerea aburului), cât și pentru utilități, care funcționează pe bază de gaz natural sau motorină”.
UPDATE 7: Firma Baneasa Paste SA respinge includerea de către Ministerul Mediului pe această listă: „In urma publicării de către G4Media a listei operatorilor economici din București și Ilfov care dețin instalații de ardere a deșeurilor, dorim să precizămcă societatea M.P. Baneasa Paste SA nu are activitati de ardere a deseurilor si nu deține instalații de ardere a deșeurilor nici în zona București-Ilfov, și nici în țară. „
UPDATE 6: Poziția Holcim: ”Holcim România desfășoară activitatea de co-procesare a deșeurilor exclusiv în cuptoarele de clincher ale celor două fabrici de ciment, autorizate în acest sens. Fabricile sunt situate în centrul, respectiv nord-vestul țării, și transformă deșeurile în resurse alternative și sustenabile pentru procesul de producție. Compania operează conform celor mai bune tehnici disponibile la nivel european, emisiile la coșul cuptoarelor fiind monitorizate în mod continuu, înregistrate și transmise către autorități. Holcim România a acționat și continuă să acționeze în deplină conformitate cu cadrul legislativ și normele în vigoare atât la nivel național cât și european, siguranța și sănătatea angajaților și a comunităților locale fiind prioritare”.
UPDATE 5: LEROY MERLIN ROMÂNIA a transmis un punct de vedere: ”Nu deținem instalații de ardere a deșeurilor nici în zona București-Ilfov, și nici în țară. Nu practicăm arderea deșeurilor, iar acțiunile companiei noastre încurajează reciclarea și protecția mediului.”
UPDATE 4: Poziția companiei NIS Petrol: „În urma publicării de către G4Media a listei operatorilor economici din București și Ilfov care dețin instalații de ardere a deșeurilor, dorim să precizăm că NIS Petrol nu deține astfel de instalații în zona menționată București-Ilfov, și nici la nivel național.”
UPDATE 3: OMV Petrom precizează că nu are activitățile indicate de Ministerul Mediului: „Referitor la lista publicata, precizam ca nu avem activitati de ardere a deseurilor”.
UPDATE 2: HeidelbergCement România a transmis G4Media un punct de vedere în care reprezentanții societății susțin că aceasta nu deține nicio instalație de ardere a deșeurilor pe teritoriul București-Ilfov: ”Societatea noastră deține instalații autorizate de co-procesare a deșeurilor în cele trei fabrici de ciment din Fieni (jud. Dâmbovița), Chișcădaga (jud. Hunedoara) și Tașca (jud. Neamț). Valorificarea energetică (co-procesare) a deșeurilor în industria cimentului este un proces sigur prin care peste 100 de tipuri de deșeuri sunt transformate, în condiții optime, în combustibil alternativ”, arată reprezentanții HeidelbergCement România.
UPDATE 1: Reprezentanții companiei MOL au transmis că ”noi, MOL România, nu deținem nicio instalație de ardere a deșeurilor pe teritoriul București – Ilfov, și nici în țară. Noi nu avem decât stații de distribuție a carburanților”.
Lista completă a operatorilor economici din București și Ilfov care dețin instalații de ardere (indiferent de capacitatea de ardere):
ILFOV
1. SC BELL ROM IMPORT EXPORT SRL
2. BUCHAREST INDUSTRIAL PARK SRL
3. CN Aeroporturi Bucuresti SA
4. Fabryo Corporation SRL
5. Holcim(Romania)SA
6. HORNBACH CENTRALA S.R.L.
7. LEROY MERLIN ROMANIA
8. MAZARINE ENERGY ROMANIA SRL
9. NIS PETROL SRL
10. Philip Morris Romania SRL
11. RAFFAELLO SHOES FACTORY SRL
12. ROMBEER CRINGASU SRL
13. ROMPHARM COMPANY SRL
14. ROMVAC COMPANY SA
15. s.c. Almar geotrans s.r.l.
16. S.C. COMPANIA NASIONALA DE TRANSPORTURI AERIENE ROMINE TAROM S.A.
17. S.C. DIMAR S.R.L.
18. S.C. ECOREC S.A.
19. S.C. Viarom Construct S.A.
20. S.N.G.N ROMGAZ S.A. -SUCURSALA PLOIEŞTI
21. SC Amiblu Romania SRL
22. SC AS PAN SRL
23. SC CRH COMNORD SA
24. SC DRUCKFARBEN ROMANIA SRL
25. SC DUCATEX SRL
26. SC FUTURE SRL
27. SC GECOM IMPORT EXPORT SRL
28. SC HeidelbergCement România SA
29. SC Lukoil Romania SRL
30. SC METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL
31. SC MP BANEASA-PASTE SA
32. SC OMV PETROM SA
33. SC Rompetrol Downstream SRL
34. SC SILVICOM IMPEX 95 SRL
35. SC TEHNOLOGICA RADION SRL
36. SC TOP DESIGN MOBILIER SRL
37. SNGN ROMGAZ SA-FIGN DEPOGAZ PLOIESTI SRL
38. SOCAR Petroleum S.A.
39. Turist Service SRL
40. UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD
41. VESTA INVESTMENT SRL
BUCUREȘTI
1. ADMINISTRATIA CIMITIRELOR SI CREMATORIILOR UMANE
2. ART PETROL SERVICE SRL
3. AS METAL COM
4. ASCENSORUL SA
5. BAUMIT ROMANIA COM SRL
6. CAN-PACK ROMANIA SRL
7. CHIMTITAN SRL
8. CN Aeroporturi Bucuresti SA
9. CNPR SA – Sucursala Fabrica de Timbre
10. Compania Nationala Imprimeria Nationala SA
11. COMPLEX APICOL V. HARNAJ
12. DUAL MAN SRL
13. FOX COM SERV SRL
14. FRIGOCOM SA
15. Holcim(Romania)SA
16. HORNBACH CENTRALA S.R.L.
17. I.N.C.D.T.P. – BUCURESTI
18. INTRAROM SA
19. Isovolta SA
20. LEROY MERLIN ROMANIA
21. Lukoil Romania
22. MOL Retail Comert
23. MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL
24. MONITORUL OFICIAL RA
25. NUSCO IMOBILIARA SRL
26. OMV PETROM MARKETING SRL
27. Politia locala sector 5
28. PPG ROMANIA SA
29. Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti
30. Regia Autonoma Monetaria Statului
31. Regia de Transport Bucuresti
32. S.C. ASSA ABLOY ROMANIA S.R.L.
33. S.C. CROSSLINE S.R.L.
34. S.C. INFOMED FLUIDS S.R.L.
35. S.C. IOR -S.A.
36. S.C. Majestic Tourism S.A.
37. S.C. PINUM DOORS&WINDOWS S.R.L.
38. S.C. REVICOM OIL S.R.L
39. S.C. Turbomecanica S.A.
40. S.C. VEL PITAR S.A.
41. S.C.CONTINENTAL HOTELS S.A.
42. SC ACCOR HOTEL ROMANIA SRL
43. SC ADESGO SA
44. SC AEROTEH SA
45. SC ARTEMOBINTERNATIONAL SRL
46. SC Auchan Romania SA
47. SC AUSTROTHERM COM SRL
48. SC CET GRIVITA SRL
49. SC COTROCENI PARK S.A.
50. SC CRH COMNORD SA
51. SC DEDEMAN SRL
52. SC DESPA ROMANIA SRL
53. SC DOBROGEA GRUP SA
54. SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA
55. SC FABIOL SRL
56. SC FIROS SA
57. SC GENERAL TURBO SA
58. SC HeidelbergCement România SA
59. SC IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL
60. SC Lukoil Romania SRL
61. SC MEDLIFE SA
62. SC METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL
63. SC MOBEST SA
64. SC ROCA OBIECTE SANITARE SRL
65. SC Rompetrol Downstream SRL
66. SC SALESIANER MIETTEX SRL
67. SC STIROM SA
68. SCH Grand SRL
69. SCM TEHNOMETALICA
70. SELGROS CASH&CARRY S.R.L.
71. SERVICII ENERGETICE MUNTENIA
72. SOCAR Petroleum S.A.
73. spital clinic Colțea
74. Spitalul Clinic Prof.Dr.Th.Burghele
75. Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr Alexandru Obregia”
76. SPITALUL CLINIC DR. I. CANTACUZINO
77. Spitalul Clinic Filantropia
Sursa Foto: Captură Youtube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii