G4Media.ro

DOCUMENT Lista de 9 obiective și 10 reforme asumate de premierul Cîțu…

Sursa foto: Ursula von der Leyen / Twitter

DOCUMENT Lista de 9 obiective și 10 reforme asumate de premierul Cîțu la negocierile pe PNRR cu Comisia Europeană. Creștere economică anuală mai mare decât media UE / Reforma salarizării bugetarilor / Schimbări la companiile de stat

Premierul Florin Cîțu a prezentat Comisiei Europene o listă de reforme și obiective politice pe care guvernul și le-a asumat și pe care a anunțat că le va realiza prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit documentului consultat de G4Media.ro, printre obiectivele prezentate de Cîțu la întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără o creștere economică anuală peste media UE și a Zonei Euro, reducerea deficitelor și reducerea costurilor de creditare.

În ceea ce privește reformele, premierul Cîțu i-a prezentat lui von der Leyen și celorlalți trei comisari europeni cu care a negociat la Bruxelles săptămâna trecută o listă cu zece puncte. Printre obiectivele majore se numără reforma sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilității acestuia, reforma salarizării bugetare pentru a preveni viitoare creșteri arbitrare, dar și modificarea radicală a modalității de angajare și promovare la stat.

De notat că reformele punctuale nu au fost cerute de Comisia Europeană, ci asumate de guvern și convenite cu președintele Klaus Iohannis. Comisia Europeană a cerut doar ca fiecare plan național de relansare post-pandemie să fie concentrat pe reforme, fără să indice însă măsuri specifice.

  • Iată ce cuprinde lista reformelor asumate de România:

 

Obiective asumate până în 2024:

– o creștere economică anuală semnificativ mai mare decât cea medie din UE și zona euro, pentru a accelera procesul de convergență
– reducerea deficitelor
– reîncadrarea economiei într-o politică fiscală sustenabilă pe termen mediu și lung
– reducerea costurilor de creditare și îmbunătățirea ratingurilor de țară
– creșterea coeziunii sociale prin reducerea sărăciei
– asigurarea coeziunii teritoriale prin legarea tuturor regiunilor istorice de București și de vestul Europei
– reducerea corupției și a impactului acesteia asupra mediului de afaceri
– îmbunătățirea calității și eficienței administrației publice
– o tranziție corectă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

Obiective politice:

– apropierea de intrarea României în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II) și Uniunea bancară
– intrarea în Schengen
– avansarea candidaturii la OECD

Reformele asumate în PNRR:

1. Pensiile. O reformă majoră care asigură echitate pentru cei cu venituri mici, dar și sustenabilitate pe termen mediu și lung pentru sistemul de pensii
2. Politica fiscală. Adoptarea de măsuri pentru creșterea veniturilor, optimizarea cheltuielilor
3. Companiile de stat. Revizuirea reglementărilor pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă, monitorizarea eficientă și controlul, cu accent pe performanță și responsabilitate
4. Salarizarea bugetarilor. Revizuirea sistemului pentru a limita viitoare creșteri ale anvelopei salariale
5. Banca Națională de Dezvoltare. Crearea și operaționalizarea băncii
6. Administrația publică. Un nou sistem de intrare în serviciul public și un cadru îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru pozițiile de conducere
7. Justiție. Modificarea legilor justiției și întărirea cadrului anti-corupție
8. Decarbonizarea transportului. Introducerea unui nou sistem de taxare a utilizării rețelei publice și promovarea transportului fără emisii de carbon
9. Energie regenerabilă. Reducerea utilizării cărbunelui, susținerea producției de hidrogen și baterii, reforma pieței de enegie
10. Alte reforme sectoriale:

– reforma venitului minim de incluziune
– reducerea tăierilor ilegale de lemn
– creșterea ratei reciclării
– adoptarea unor criterii obiective pentru stabilirea salariului minim
– îmbunătățirea cadrului privind achizițiile publice

 

 

Context. România a propus Comisiei Europene să amâne cu o lună, până la 31 mai, depunerea formală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Termenul inițial agreat de Comisia Europeană cu statele membre era 30 aprilie, dar majoritatea statelor membre au depășit această dată.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este documentul care prevede modul în care România va cheltui cei 29,2 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani sub formă de granturi și împrumuturi pentru relansarea economiei.

Investițiile și reformele din PNRR trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară elaborate de Comisia Europeană, iar investițiile vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

După 1 mai, Comisia Europeană realizează evaluarea planurilor trimise de statele membre. Până la finalul lunii iunie, Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, Comisia va propune Consiliului UE o recomandare de aprobare sau de respingere a planurilor individuale ale țărilor membre UE. Consiliul UE, format din reprezentanții statelor membre, va vota apoi prin majoritate calificată fiecare plan în parte, procesul urmând a se va finaliza cel mai devreme în septembrie 2021, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.

România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui mecanism de redresare de la nivelul UE, primind o alocare de granturi nerambursabile și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro. Banii pot fi obținuți doar dacă proiectele acceptate de Comisia Europeană sunt terminate până la finalul anului 2026. PNRR este gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a strâns contribuții de la toate ministerele, dar și de la administrația locală.

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Ce pot sa zic. Pot sa dorm linistit pana in 2024 – guvernul, catu, lucreaza pentru noi pentru ca nu i-am auzit sa spuna ca are nevoie de … ajutorul partenerilor din Coalitie. Am auzit ca si functionarii publici daca nu sunt platiti cu cat vor pot sa face greva. De venit vin la birou, da’ asta nu inseamna ca poti sa-i fortezi sa si lucreze.

    Doar de ITP a uitat sa spuna acolo in obiective, in rest sa-i dea domnu’ sanatate sa le urmareasca ca se si finalizeaza.

    • Cel mai mult in acest bla.bla mi-a placut ” 10. Alte reforme sectoriale:

      – reducerea tăierilor ilegale de lemn.
      😣
      Este gluma proasta a zilei!
      Adrese si email-uri la Guvern, Presedintie, Min. Mediului, Pref. Brasov etc despre jaful din Predeal.
      Pădurea este devastată sistematic.
      Promenada Prişpoaca spre Cab. Susai e plina de mii de metri cubi de bustean sănătos.
      Pădurea defrisata din august 2020 pana acum in mod sistematic.
      Am sesizat Garda de Mediu, Garda Forestiere Brasov precum si autoritățile centrale amintite mai sus dar pădurea pleaca in Austria.
      A intervenit un cetățean cu autoritate locală si cu chiu cu vai a oprit Miliția Predeal un convoi de 20 tiruri austriece.
      Au stat pe langa Primărie cca o saptamana si duse au fost la Viena.
      Cine a deblocat situația cu tirurile sechestrate?
      Cei care propun azi stoparea tinerilor de lemn?
      Cel care planteaza la televizor un copac?
      Cel ce e Primarele la Predeal?
      Sau fostul Primar?
      Totusi nimeni cu putere de decizie nu citeste?

  2. Aceste reforme au figurat ANI de zile printre Reformele cerute de FMI cand Romania facea acele Imprumuturi ca sa nu intre in incetare de plati, adica in faliment!(il mai tineti minte pe Jeffrey Frank?!)
    Aceste Reforme cerute de FMI practic conditionau Imprumuturile cerute de Romania de la FMI!
    Ei, si?!!!!
    NICI una dintre ele NU a fost IMPLEMENTATA, desi ele figurau in Memorandumurile pe care Guvernele Romaniei le tot semnau cu FMI in cadrul Acordului de Imprumut!
    Uite in 2009:
    „Fondul Monetar International a publicat miercuri memorandumul tehnic incheiat cu autoritatile romane in cadrul acordului de imprumut. Declaratia a fost facuta initial intr-un interviu acordat The Money Channel, de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
    Acordul de finantare in valoare de 13 miliarde euro incheiat intre Romania si FMI include, alaturi de o scrisoare de intentie, un document tehnic ce cuprinde tintele si definitiile detaliate ale acordului.
    Autoritatile romane sustin ca acordul are 4 conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara aprobata in aprilie prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB).
    Totodata, in cursul acestui AN trebuie adoptate 3 LEGI: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

    Prevederi din memorandumul FMI:
    – Tinta indicativa de inflatie pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual;
    – Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei
    – Romania va furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate in monitorizare la inceputul acordului precum si sanctiunile luate in cazul neindeplinirii tintelor stabilite.”

    Azi, daca ne uitam la cele 3 LEGI cerute de FMI in 2009 vedem ca le gasim si in PNRR in 2021(!!!!), cerute de Comisia Europeana in Rapoartele de Tara si bagate acum in PNRR!!!
    INTREB: are careva vreun pic de iNCREDERE ca aceste REFORME profunde, REALE(nu simple povesti care nu se vor aplica niciodata si acre nu vor SCHIMBA nimic!!!) le vom vedea in Romania?!
    Eu nu cred!!!!!

    • Probabil sunt zeci de exemple cu „lenea” Guvernului in decursul anilor.
      Ce crezi ca au avut in cap in 2004 cand au dat acea hotarare de mai jos care prevedea „atrage raspunderea disciplinara sau contraventionala, după caz, a celor vinovati”

      I-am atras atentia Guvernului in legatura cu o institutie din subordine care a incalcat flagrant acea hotarare … si … si daca ai o problema poti sa te adresezi instantei de judecata – pe ei nu-i intereseaza.

      HOTĂRÂRE nr. 1.723 din 14 octombrie 2004
      privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul
      art 4
      Articolul 4(1) Nerespectarea prevederilor Programului atrage raspunderea disciplinara sau contraventionala, după caz, a celor vinovati, conform legii.

      printre masuri:

      III. Măsuri pe termen lung:a) implementarea sistemului de management al calității, respectiv al procesului de certificare a calității serviciilor – ISO 9001, pentru serviciile către cetățeni;

    • Eu cred că PNRR românesc va eșua lamentabil și va fi cauza căderii acestui Guvern.
      Va eșua înainte de a porni vreau sa spun! Primim avansul de 4 mld și apoi se va sista.

  3. Mie mi-au plăcut obiectivul nr. 5 și reforma nr. 1! Ce-o fi aia „echitate pentru cei cu venituri mici” la pensii?! Te doare capul!
    Dacă cineva încă n-a înțeles bine ce înseamnă PNRR și ce vrea el, să caute explicația dată pe înțelesul tuturor de prof. Coșea astă-seară la B1 la Silviu Mănăstire.
    E vorba de austeritate pur și simplu pentru majoritatea populației până intram din nou sub 3% deficit bugetar, adică vreo 3-4 ani, iar PNRR reprezintă un risc imens asumat de actuala guvernare în frunte cu cel din capu’…. dealului!

  4. bah, frate, ce povesti vnatoresti. nimic concret. parca le-a scris cristi ghinea pentru un simpozion ceva in teleorman, bune practici la insamnatarile de primavara

  5. Acum la Antena 3 este prezent Dumitru Costin, care a fost alaturi de Ciolacu la discutii cu Zombie Vasilica, Costin a prezentat o Fisa de lucru, Document OFICILA transmis la Comisia Europeana de Guvernul Catu referitor la Pensii, care, LOVITURA de TEATRU, spune:
    1. Legea 127/2019 e retrasa.
    2. Stagiul de cotizare de 25 de ani e retras.
    3. NU vor fi CRESTERI de pensii ad-hoc pe Termen SCURT si MEDIU!”

    Au luat acum pauza!!!
    Uite de ce NU e PUBLIC acest PNRR: ca sa NU vedem AUSTERITATEA si SARACIA la care dl Zombie premier isi angajeaza supusii, cei 5 Milioane de pensionari din care 60% sunt vai de mama lor!!
    Problema e ca Zombie se angajeaza FARA ca ei sa aiba vreo garantie ca Romanii vor suporta asta, NEINTREBATI fiind nu e exclus sa iasa in strada, Maretele REFORME sa fir OPRITE iar BANII de la Brussels sa nu mai vina!!!
    Emisiunea continua dupa pauza, merita!!!

    Cred ca Fisa asta de care vorbeste ACUM Dumitru Costin la Antena 3 va aduce SFARSITUL Guvernului Zombie Catu!
    Ce nu inteleg: de ce Ciolacu azi, dupa intalnire, NU a vorbit despre Fisa asta, DOCUMENT Oficial prezentat de Premier la discutia cu Ciolacu si Costin, de ce NU a spus ca „NU vor exista Cresteri de PENSII ad-hoc pe termen Scurt si Mediu”, asa cum a PROMIS Zombie in PNRR!!!

    • Prefer sa ma uit la Eurovision, un psiholog ti-ar explica ca nu banii sunt problema noastra ca tara ci capacitatea de a fi om cu cei din jurul tau

    • Nu a prezentat-o el pentru că era la Costin și oricum Ciolacu e mai slab și mai curva!
      Treaba cu „reforma” pensiilor e criminală.
      Nici pensionare anticipată nu va mai exista!
      De când tot spun eu că pensionarii au fost vânduți?! Acum se convinge toată lumea.
      Austeritate 4 ani. Să vedem dacă pensionarii vor sta în continuare ca oile în staul!
      Acum 3 zile am vrut să capacitez câțiva din suta care era la casa de pensii sector 3 și 4, dar zici că sunt de pe Marte! N-ai cu cine, sunt fricoși și suspicioși!

    • exact domnule din nori. fare -well – humanity. bce poate „tipari” euro reali sau electronici pentru a salva o tara ue la nevoie, si evident nu nu poate face nimic in privinta demografiei europene. paradoxal, cu cat sunt mai bogati europenii, cu atat mai putin procreeaza. bani sunt si vor fi, copii din ce in ce mai putini. sa ne spuna stimata doamna Lili cati nepoti are?

  6. Obiectivele ar trebui să fie concrete, măsurabile. Altfel cum o să știm dacă le-am atins?!

    • De 30 de ani… politicienii dau legile, daca le dau… iar de implementare sau finalizare – nu mai e timp pentru ca … vin altii. Se dau afara, se rotesc, se transfera, se voteaza… si uita sa mai si faca treaba… Banii in schimb… de duc si ei

      vezi mai sus ce valoare am scris ca au Hotararile de Guvern

  7. Se inghesuie pesedistii sa critice.
    Obiectivele sunt foarte bine stabilite. Chiar daca vor fi atinse doar 30% din ele tot e bine.

  8. Toți scepticii,care v-ați adunat aici că muștele,unde ați fost în guvernarea competență a ciumaților?!?

  9. Nu a prezentat-o el pentru că era la Costin și oricum Ciolacu e mai slab și mai curva!
    Treaba cu „reforma” pensiilor e criminală.
    Nici pensionare anticipată nu va mai exista!
    De când tot spun eu că pensionarii au fost vânduți?! Acum se convinge toată lumea.
    Austeritate 4 ani. Să vedem dacă pensionarii vor sta în continuare ca oile în staul!
    Acum 3 zile am vrut să capacitez câțiva din suta care era la casa de pensii sector 3 și 4, dar zici că sunt de pe Marte! N-ai cu cine, sunt fricoși și suspicioși!

  10. Nu ati tradus cele mai importante pt o democratie consolidata: transparenta decizionala, consultarea larga si implemtarea locala ( si pachetele de servicii pe sanatate)

  11. @FF leagu: Da, teforme vrem, dar si la Salariile si sporurile bugetarilor si in TOATE Institutiile statului unde se calca-n picioare bugeatrii si in Companiile de stat, peste tot, cum spunea Zombie Citu in 2019 cand era in opozitie:
    ” Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească fără vouchere și pensii speciale.
    21.08.2019

    Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.

    „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

    Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.

    „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.
    „Sunt două soluţii pentru a elimina acesta discriminare promovată şi susţinută de guvernele socialiste. Dacă bugetarii vor să-şi păstreze aceste beneficii atunci trebuie să accepte să plătească taxe mai mari pe venit decât cei din sectorul privat. Nu este o soluţie optimă. Taxele distorsionează comportamentul şi am avea alte probleme neprevăzute. Ar funcţiona doar în cazul pensiilor speciale şi al veniturilor din prezenţa în diferite consilii de administraţie- adică taxarea sinecurilor.
    Rămâne această soluţie. Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate că un premiu. Că şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă. Este inadmisibil să dai şpagă să lucrezi în sectorul public când economia privat importă forţă de muncă din exterior! Acest sistem bolnav şi falimentar implementat de PSD+ALDE DISPARE cu venirea liberalilor la guvernarea României!”, a explicat liberalul.

    Va FACE Zombilica sta ce spunea in 2019??!!

    • Nu contează ce se scrie, cu atât mai mult ce se spune!

    • @ lili,
      Conform opiniei tale, salariul unui medic bugetar ar trebui sa fie egal cu acela al unui sapator de santuri de la privat. Curat murdar!

  12. Catzule, ți-au luat și europenii seama ca ești un mincinos pervers și nu vrei sa faci reforme reale! De aceea, te-au pus sa semnezi în fata lor! Dar ție îți este ușor sa minți, nu? Asa ca ai semnat cu seninătate și, imediat, hopa, avem 2 consilieri din familia Dancila! Dacă asta nu este reforma, ce peneleul meu mai este?

  13. „Obiectivele” asumate până în 2024 trebuie să aibă inclusiv ținte / target-uri clar menționate (numeric sau sub formă de procente %) ca să poată fi realizabile și să poată fi monitorizate lunar, trimestrial, anual. Altfel sunt doar vise din povești de care am mai auzit.

  14. @ lili,
    De ce nu te faci bugetar?

  15. Am scris și NU ATI PUBLICAT!
    OARE SECURITSTEA ESTE DE VINA