G4Media.ro

EXCLUSIV Luptă pentru pescari sau pentru balta familiei? Petre Daea: Românii mănâncă…

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

EXCLUSIV Luptă pentru pescari sau pentru balta familiei? Petre Daea: Românii mănâncă azi mai puțin pește decât cormoranii/ Ministrul agriculturii a uitat să spună că fiica sa deține o fermă piscicolă cu 650 de hectare de luciu de apă

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a recidivat, marți, în Parlament, cu declarații anti-cormoran, afirmând că ”românii mănâncă azi mai puțin pește decât cormoranii”. Ministrul agriculturii a început războiul împotriva cormoranilor pe 23 ianuarie, la Bruxelles, cerând măsuri împotriva acestei specii protejate prin lege. Ce n-a spus ministrul Daea nici azi, în Parlament, nici la Bruxelles, este că fiica sa deține din 2006 o fermă piscicolă în Crevedia, județul Dâmbovița, cu 650 de hectare de luciu de apă concesionate de la Agenția Domeniilor Statului. Din ancheta realizată de G4Media.ro rezultă că inclusiv afacerea familiei Daea are probleme cu cormoranii.

Redăm mai jos dialogul care a avut loc marți între ministrul Petre Daea și parlamentarii din comisiile de buget-finanțe

Florin Roman, deputat PNL: Nu v-am auzit spunând nimic despre cormorani…
Petre Daea, ministrul Agriculturii: V-a intrat cormoranul in cap?
Florin Roman: Dumneavoastră v-a intrat sau v-a ieșit ?
Petre Daea: Înseamnă că a avut loc.
Florin Roman: Banii unde sunt?
Petre Daea: Nu dăm bani pentru cormorani. Vedeți ce vă spune ministrul Daea (…) E o problemă extrem de importantă. România, românii mănâncă astăzi mai puțin pește decât cormoranii. Dumneavoastră aici aveți un mare rol ca parlamentar pentru că există în Parlamentul României o modificare a anexei. Numai puțin, ascultați-mă că o rezolv eu, e bine s-o știți pentru a putea gestiona votul dvs. în Parlament aici

Ce nu a spus Petre Daea până azi este că una dintre afacerile familiei este tocmai piscicultura. Fiica mai mare a lui Petre Daea este, conform declarațiilor de interese a actualului ministru al Agriculturii, acționar și administrator la firma Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița.

Conform datelor obținute de G4Media.ro cu ajutorul aplicației termene.ro, acționarul și administratorul Piscicultorul SA din Crevedia este Elena-Larisa Popescu, născută în 1972.

Am încercat să-l contactăm pe Petre Daea pentru a-l întreba dacă prin declarațiile sale legate de cormorani s-a gândit și la afacerea fiicei. Ministrul agriculturii ne-a răspuns la telefon, dar când l-am întrebat de afacerea piscicolă a fetei sale, ne-a închis imediat telefonul.

Piscicultorul SA a primit din 2012, fonduri europene de aproape un milion de lei, iar cifra de afaceri a societății este în medie la două milioane de lei.

Fiica lui Daea a preluat afacerea cu 40.000 de euro.

Reprezentanții Piscicultorul SA publică în 2006 în Monitorul Oficial numărul 2684 din luna august faptul că structura acționariatului. Asociatul majoritar, cu peste 99% dintre acțiuni, vinde acțiunile unei alte persoane.

  • În documentul amintit se precizează: „Retragerea din societate a acționarului Dimitrie Muscă, prin validarea cesiunii tuturor celor 161.174 acțiuni deținute în cadrul societății de către acesta către Elena Larisa Popescu, cetățean român. Cesiunea s-a făcut la valoarea de 0,91 lei pentru fiecare acțiune, preț stabilit de părțile contractului, respectiv Dimitrie Muscă și Elena-Larisa Popescu. Dimitrie Muscă renunță la dreptul de a încasa dividendele pentru anul 2006, acest drept transferându-se asupra acționarului dobânditor, Elena-Larisa Popescu”.

În urmă cu 13 ani, ca și acum, Piscicultorul SA deținea în concesiune de la Administrația Domeniilor Statului o suprafață de luciu de apă de aproape 650 de hectare. Din această întindere, Piscicultorul primise dreptul de a face piscicultură de la Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură pe o suprafață de peste 500 de hectare, așa cum reiese din datele autorității de stat.

Mai trebuie amintit și că valoarea nominativă a unei acțiuni era de 2,5 lei, și acesta mai mult un preț simbolic, iar Muscă îi vinde fetei lui Daea la prețul de 0,9 lei per acțiune. Cifra de afaceri a Piscicultorul SA în 2005, anul precedent vânzării, era de două milioane de lei și un profit de 11.000 de lei.

Pe scurt, fiica lui Daea plătește 145.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro la cursul din august 2006, pentru a prelua peste 99% dintre acțiunile Piscicultorul.

Cormoranii au atacat și ferma piscicolă a familiei Daea

Sursa: Agroteca.ro

Ultimul bilanț contabil depus de Piscicultorul a arătat o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, un profit de 1.891 de lei și 29 de salariați.

Societatea Piscicultorul SA din Crevedia era o firmă deținută până în anul 2001, atunci când Petre Daea intră în PSD, de angajații fostei firme de stat. După privatizarea din 2001, compania a ajuns sub controlul lui Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul zootehnic din România. Printre altele, el deține și ferma de porci din Curtici.

Săptămâna trecută, unul dintre paznicii de la bălțile aflate în administrarea Piscicultorul SA a transmis unor pescari aflați în zonă că „și aici cormoranii ne mănâncă peștele. Ce a spus Petre Daea este adevărat. Cormoranii ne iau peștele din baltă, nu avem ce să pescuim. S-au înmulțit foarte mult”.

Am încercat să intrăm în contact cu reprezentanții firmei Piscicultorul, însă niciunul dintre cele patru numere de telefon nu era activ, nici numărul de fix. De la reprezentanți ai consiliului local din Butimanu și Răcari am aflat că într-adevăr în zonă sunt cormorani, iar numărul acestora este  considerabil, dar nu ni se poate spune dacă afectează sau nu piscicultura.

Dimitrie Muscă, fostul acționar de la Piscicultorul, ne-a transmis că nu își amintește dacă a avut probleme legate de cormorani. „Nu prea mă pricep, nu-mi amintesc. A fost demult asta cu Piscicultorul. Acum eu sunt în Arad”, ne-a transmis acesta.

Într-un document de prezentare a mediului din zona comunei Crevedia, se precizează că „Pe bălți și lacuri întâlnim specii protejate prin lege, dar și specii rare, periclitate pe plan mondial și protejate prin convenţiile internaţionale (Bonn, Berna, Rio) la care România a aderat. Acestea sunt cormoranul mic, gâsca cu gât roşu, gârliţa mică, raţa roşie, pelicanul creţ, egreta mică, etc. dar si specii de păsări de pasaj sedentare, care şi-au găsit aici condiţii de hrană, de odihnă şi reproducere”.

  • Declarația de război de la Bruxelles: Cormoranii în România fac baie în piscine

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent, pe 23 ianuarie, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, unde a prezentat strategia României în domeniul pescuitului pentru perioada în care deţine preşedinţia Consiliului UE. Daea a propus  un plan de vânătoare pentru cormorani, în prezent specie protejată la nivelul UE, deoarece aceştia s-au înmulţit foarte mult şi distrug acvacultura.

  • „Sunt o serie întreagă de restricţii care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt şi momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistenţă. A se vedea populaţiile de cormorani. Am discutat cu Vella, cu comisarul (n.r. comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp ştiind elementul de prohibiţie pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poţi găsi în interior, în apele tale, soluţia de a creşte anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună şi iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul şi a genera progres”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Peste o săptămână, într-o emisiune la TVR, Petre Daea a insistat să explice și să accentueze pericolul cormoranilor la adrese afacerilor din piscicultură. Mai mult, în prima săptămână a lui februarie, Petre Daea a postat pe Facebook un filmuleț prin care dorea să demonstreze cât de periculoși sunt cormoranii pentru că mănâncă rapid foarte mult pește. Între timp, filmulețul a fost șters.

Imediat, autoritățile și asociațiile de pescari au cerut fie ca exemplare din specie să fie ucise, fie să se acorde subvenții sau despăgubiri.

Problemă reală. Problema cormoranilor este reală, fiind semnalată de pescari în urmă cu câțiva ani. Numai că ministrul agriculturii n-a spus niciodată că inclusiv afacerile familiei se confruntă  această problemă și că are un interes direct în rezolvarea ei.

Un reportaj realizat de Digi24.ro în 2015 arăta cum afacerile piscicole sunt amenințate de cormorani. Potrivit sursei citate, Proprietarul unei ferme piscicole din localitatea Belcești investește anual între 1 și 1,5 milioane de lei în producţia de peşte. Trei sferturi din bani ajung în burta păsărilor, spune el.

„Sunt niște păsări care, după ce că sunt deosebit de inteligente și performante, sunt adevărați atleți ai aerului, adevărate MIG-uri. Vin în cârduri imense de sute de exemplare”, se plânge Ioan Goștinaru.

Şi mănâncă doar peştii mici, pe care îi pot înghiţi din zbor. Pe cei mari, însă, îi rănesc.

„Sute, acum la început, dar în toamnă, începând cu 1 august cred că vin cu miile”, adaugă un alt fermier.

În reportajul difuzat de Digi24.ro în urmă cu patru ani se mai arată că producătorii de pește au trimis nenumărate sesizări către Ministerul Agriculturii, dar nu au primit decât promisiuni.

Sursa: Inquam Photos/ Auto: Mircea Manole

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Bietu’ om are si el dreptate; cormoranii au dat dauna totala in balta fie-si. Ce calici…

  2. Solutii exista dar costa bani. Dar cum sa dea bani un politician. El e acolo ca sa ia bani, nu sa dea. Dooh… Cum sa faci bazine mai mici acoperite cu plase, cu aparate cu ultrasunete pt alungarea pasarilor, cu adaposturi subacvatice unde sa se poate ascunde pestele, soimi dresati special pt alunga cormoranii, hranirea cormoranilor in mod deliberat in locuri special amenajate (asa cum se face cand momesc vanatul)? Nuuuu… nuu. Nu mai bine facem niste legi smekere pt muskiu nost de baron? Nu mai bine dai un telefon si o tuica la „fa doino” la ministerul mediul si rezolvam? Sarakilor!

    • te-ai dus dupa fenta prostului de Daea. dintr-o data cormoranii au devenit inamicul public numaru’ unu.

  3. 500 de ha? cu 40.000 de euro? pai o luam si eu la banii astia. deci astia sunt putrezi de bogatzi. 500 de ha de luciu de apa trebuie sa-ti aduca un venit anual consistent.
    unde-i profitul??? o fi externalizat sau o fi evaziune? serios? doar 1.900 de lei????/

  4. O jigodie comunista si incompetenta.Acum am aflat si noi de tine cu dintii de scaun cum o fac si cormoranii cu pestele!

  5. Pai ziceti domnule asa! Ca sa nu ne mai batem capul si cu Daea.

  6. Nu era prea greu de imagina. Acest prostovan incult e pesedist deci hot. In p$d nu pot fi decât lepădături, hoți si complici la distrugerea Rom. Un om cât de cât onest nu poate face parte din această cloacă urât mirositoare de borfași,

    • Un om onest nici n-are cum sa acceada catre zona de putere a PSD. Este imediat mirosit de sistem si ejectat in straturile de jos, la amarasteni, simpli votanti spalati pe creier.
      Cum ar putea veni unul cinstit sa tulbure smircurile puturoase in care-si duc zilele favorizatii sortii? Ei acolo au un singur scop, stim cu totii care.

  7. E, asa aflam si noi cine sunt cormoranii patriei!

  8. Pai vedeti de aia a zis nu stiu care nenorocit din ciuma rosie ca daca e nevoie fac si razboi civil

  9. Nistor lupta cu sistemul!

  10. Cand ministru declara productii record la productiile agricole de ce nu se vedea si in pretul alimentelor ? Eliminarea tuturor subventiilor din agricultura ca au ajuns ajutoare sociale bani nemunciti care au ajuns pe mana mafiotilor. Banii din subventii au atras ca un magnet tot felul de impostori care au distrus satele romanesti.

  11. Ronald
    30.1.2019 la ora 11:41 am
    Pe forma,
    probabil „intamplator” dupa petrica-fara-gat a aparut petrica-fara-cap (zis si oaia)…
    sau, probabil ca „mandria” nationa-la’e nu poate naste altceva…

    Pe fond,
    v-ati dus pe fenta
    ia ghici cine are balta mare (personala) si „se-lupta-domn’e-cu-daunatorii”?

    Ghicirati pana la urma…

  12. psdistii sunt mult mai lacomi si distrugatori decat cormoranii!
    cum sa procedam?!

  13. ce panarama!