G4Media.ro

EXCLUSIV Magnatul Puiu Popoviciu a fost achitat în dosarul Băneasa, în care…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Magnatul Puiu Popoviciu a fost achitat în dosarul Băneasa, în care fusese condamnat inițial la 7 ani de închisoare / Decizia este definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul DNA în 15 ianuarie la decizia de achitare în revizuire a omului de afaceri Puiu Popoviciu, potrivit surselor G4Media. Decizia este definitivă.

Pe 12 iulie 2024, președintele Curții de Apel București, judecătoarea Liana Arsenie, a anulat verdictul definitiv de 7 ani de detenție la care fusese condamnat Puiu Popoviciu în 2017 și l-a achitat în revizuire. Judecătoarea a ridicat și sechestrul pe terenul de 224 de hectare din Băneasa evaluat la 700 de milioane de euro.

Judecătoarea a explicat în 172 de pagini de motivare că Puiu Popoviciu nu a pus mâna prin fraudă pe terenul de 224 de hectare din Băneasa al Universității de Agronomie (așa cum a decis justiția prin verdict definitiv în urmă cu 8 ani), ci a încheiat o afacere legală în urmă căreia o firmă controlată de magnatul de la Londra ia banii din chiria terenului pe care se află Mall Băneasa și Ikea, în vreme ce universitatea de stat se plânge că nu obţine nimic – potrivit motivării instanţei.

Judecătoarea Arsenie motivează decizia de achitare, pe de-o parte pentru că, între timp, terenul a fost scos din domeniul public al statului. În 2023, judecătoarea Ionela Tudor a anulat două hotărâri de guvern din 1999 prin care terenul fusese introdus în domeniul public al statului. Decizia judecătoarei Tudor a fost confirmată de Înalta Curte. Este judecătoarea care a suspendat și analiza suspiciunilor de plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă motivând că există ”nevoia de stabilitate a țării”.

Pe de altă parte, judecătoarea Arsenie a ajuns la concluzia că fostul rector al universităţii de agronomie care s-a asociat cu Puiu Popoviciu nu a încălcat legislaţia primară. Fostul rector era acuzat că nu ar fi ţinut cont de un regulament intern al universităţii.

CCR a dezincriminat în 2016 abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. Judecătoarea a concluzionat şi că fostul rector nu ar fi încălcat nici legea societăţilor comerciale. Ea susţine în motivare că în dosarul Băneasa nu este vorba de fapte penale, ci de raporturi contractuale guvernate de legislația civilă și comercială, cu alte cuvinte de o afacere legală, chiar dacă una considerată proastă pentru universitatea de stat.

Potrivit rechizitoriului DNA, în anul 2000, universitatea de Agronomie s-a asociat pentru 49 de ani cu o firmă off-shore din Caraibe controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu pentru dezvoltarea proiectului Băneasa (complexul comercial din nordul Capitalei pe care se află acum IKEA, Mall Băneasa, dar și Ambasada SUA).

Universitatea de stat a contribuit la capitalul social al companiei nou-înființate Băneasa Investments cu terenul de 224 de hectare, subevaluat (susține procurorul) de la 150 $/m2 la 1 $/m2, adică la o sumă totală de 2,24 milioane de dolari, iar off-shore-ul lui Popoviciu ar fi contribuit cu 7,3 milioane de dolari. Universitatea de stat a primit un pachet minoritar de 49%, iar firma lui Popoviciu – 51%.

Ulterior, susține procurorul, Popoviciu ar fi decapitalizat compania rezultată din asocierea cu universitatea de Agronomie și ar fi scos banii investiți din firmă. Mai mult, prin diverse contracte de superficie/închiriere sau de prestări servicii ar fi transferat dreptul de proprietate al terenurilor către un SRL, Băneasa Developments, în cadrul căruia universitatea de Agronomie nu este acționar. Sereleul a închiriat terenurile către companiile din complexul comercial Băneasa și încasează banii din chirie.

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Băneasa Developments SRL are ca obiect principal de activitate închirierea de imobile și a raportat profituri anuale nete în jur de 30 de milioane de euro.

În tot acest timp, potrivit unui răspuns oficial din aprilie 2024 al Universității de Agronomie către jurnalistul Virgil Burlă de la Europa Liberă, universitatea de stat se plânge că nu a primit nimic.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Asta inseamna sa fii mafiot…….

  2. Asta inseamna sa fii mafiot…….

    • l-au spalat si pe asta

  3. Romania lui Kiolaku&Klaus&Kiuca
    #”LasatiJustitiaInPaceCaFunctioneaza”
    #Great@
    #CondusiDeUnu’FaraBac&AdministratorDeGogoserie
    #RomaniaNormala

  4. A dat indirect banu la judecatoare. Gata. A aranjat-o pe ea si familia judecatoarei pe viata.

  5. Justitia romana… luati cu paine.
    Judecatorii sunt cei mai tari mafioti.

  6. Justitia romana… luati cu paine.
    Judecatorii sunt cei mai tari mafioti.

  7. Smecherii iau achitare fraierii sclavageste.

  8. Ar trebui facut un brand de tara – Veniti in România, toți scapa!

  9. Asta e țara? Asta e justiție? Seamănă a grup infracțional organizat. Ccr deschide drumul, judecătoarele desfac hotărârile “definitive” și … pensii speciale să iasă. În rest potopul.

  10. ,,Alt nevinovat”.

  11. Doamne ce jaf, vai mama ei de țară! Știu că r păcat dar blestem pe toți cei responsabili și familiile lor să rămână sterpe să nu mai apară alții ca ei.

  12. Cum vine asta? Deci rectorul poate înstrăina proprietatea universității ca și cum ar fi proprietate privată (a lui personală)?
    Poate se trezește universitatea și îl atacă în civil, dar mi se pare de noaptea minții.

  13. Ne enervam cand se recorecteaza o teza la evaluarea nationala si rezulta o diferenta de zecimi sau poate un punct. Dar in cazul justitiei o diferenta de 7 Ani te lasa efectiv cu gura cascata. Si la ce salarii sunt in justitie te astepti la profesionalism.. , dar se pare ca nu e cazul. Nu stiu ce cautam in UE.

    • Păi chiar sînt profesioniști. Hoți profesioniști.

    • Păi chiar sînt profesioniști. Hoți profesioniști.

    • Diferenta de 7 ani e de la schimbarea legislatiei – dezincriminarea. Popoviciu e un infractor, dar a lucrat, cum s-ar zice, cu materialul clientului (clientul ce-o fi primit la schimb oare?)

  14. Felix, Guzganul Rozaliu, Tariceanu, Familia Burduja, Bombonel, astia stiu cum merge treaba 🙂
    Hai, votati Ciolacu sau cacabine sa nu fie rau, Micul Nicu, Monta, Bolovan,…

  15. Zicea covrigarul, cand a fost intrebat despre justitie, ca nu are rost sa strici ceva ce merge bine 🙂
    Gorghiu si Predoiu sunt li@3l3 !

  16. C-o m@ie e toți suntem datori.

  17. PSD si PNL Sunt Aceeasi Mizerie !

  18. pensii speciale la PROCURORI?!

  19. La cum a fost construit rechizitoriul soluția de achitare este justificată.La data emiterii rechizitoriului exista o incertitudine asupra situației juridice a terenului în discuție în sensul că pe de o parte,potrivit unor HG din 1999 fusese trecut în domeniul public al statului ,deși printr-un act anterior el fusese dat în proprietatea și administrarea Universității de Agronomie,iar pe de altă parte pe acel teren era emis titlu de proprietate de către comisia municipală București de constituire/reconstituire a dreptului de proprietate privată.Fără să clarifice aceste aspecte procurorul a dispus trimiterea în judecată pe baza situației premisă că terenul face parte din domeniul public al statului,ci nu din cel privat al universității de stat în discuție și deci prejudiciat ar fi fost statul prin Ministerul Finanțelor Publice.Ideal ar fi fost să se lămurească situația juridică a terenului în discuție,anterior trimiterii în judecată,în condițiile în care exista și un titlu de proprietate pentru universitate, mai sus referit, care trebuia investigat.În final s-a dovedit pe această linie că terenurile în discuție au fost trecute abuziv în domeniul public al statului,prin cele două HG din 1999,ci nu prin lege organică,în condițiile în care printr-un act anterior Universitatea de Agronomie primise acel teren în proprietate și administrare privată.Rectorul Universității de Agronomie a fost acuzat de încălcarea regulamentelor interne ale universității și atunci achitarea se justifică prin dezincriminare ca efect al unor decizii a CCR ulterioare emiterii rechizitoriului,care a dezincriminat abuzul în serviciu prin incălcarea normelor de legislație secundară.Eu consider însă că se putea face trimitere și la încălcarea unor dispoziții din Legea 1/2011 a educației naționale în forma în vigoare la data emiterii rechizitoriului,care nu permiteau participarea universității ca aport în natură la constituirea capialului social al unei asociații decât exclusiv cu sume de bani,iar în privința administrării și folosinței bunurilor din spațiul universitar-definit de lege ca inviolabil- în cadrul unei societăți comerciale sau asocieri era nevoie întotdeauna de aprobarea senatului universitar ,aprobare care înțeleg că nu a existat în ce privește aspectele esențiale,precum valoarea terenului adus ca aport în natură și cota de participare a universității la capitalul social al asocierii astfel constituite( a se vedea art.126,129 din Legea 1/2011).Astfel de dispoziții se regăsesc și în actuala lege 199/2023 privind învățământul superior.

  20. Cine a crezut ca va fi condamnat? E prea bazat pentru asa ceva.

  21. Puiul e tovaras cu Georgescu Calin…😉

  22. Care justiție? Unde există justiția română atunci când se judecă cazuri legate de domeniul public? Nu există. Exemplu de notorietate, lacul Snagov. Vreau să mă plimb pe malul lacului, pe domeniul public, vreau să pescuiesc sau doar să stau să privesc apa, dar nu pot deoarece locuiesc pe cealaltă parte a drumului din localitate și fiindcă proprietatea mea nu are ca riveran malul lacului nu pot ajunge la apă. Iar judecătorii decid că proprietatea privată a potentilor financiar se întinde și peste malul care e domeniu public așa cum scrie in mai multe legi. Dar care se aplică doar pentru prostimea. Băieții deștepți, indiferent cum au făcut averea au numai drepturi, restul doar obligații.

  23. Magnatul?

  24. Punem pariu că e susținător de kelin… vă mai așteptați ca justiția să facă lumină la povestea cu campania de zero lei?!

  25. Punem pariu că e susținător de kelin… vă mai așteptați ca justiția să facă lumină la povestea cu campania de zero lei?!

  26. Multi baieti descurcareti s-au imbogatit din acel tun. Bravo, asa se fac bani intr-o tara bananiera.

  27. Atâta timp cât noi trăim într un țară care este condusă de un guvern interlop și o stat mafiot nu va fi dreptate niciodată
    acești magnați se îmbogățesc mai tare și poporul o să ajungă sclavul Europei
    CCR este doar o adunare de judecător corupți puși și afiliați partidelor corupte