G4Media.ro

EXCLUSIV MApN își exprimă „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru…

Sursa foto; Naval Technology

EXCLUSIV MApN își exprimă „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor

Ministerul Apărării Naționale își exprimă „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor, se arată într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro. Totuși, semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluționarea unui litigiu în instanță cu compania rivală Damen, care a pierdut licitația.

„Procedura specifică de achiziție a produsului «Corvetă multifuncțională» s-a finalizat prin declararea Asocierii  formată din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător.

În prezent, autoritatea contractantă și Asocierea menționată mai sus derulează activități de pregătire a documentelor contractuale pentru semnarea acordului-cadru. În acest sens, Ministerul Apărării Naționale a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a acestui acord, precum și a contractului subsecvent”, a precizat MApN, răspunzând unei solicitări din partea G4Media.ro.

Precizările MApN vin după ce în publicația elenă Eikos.gr a apărut informația că România ar fi anulat contractul cu Naval Group, după ce a compania franceză a pierdut contractul de submarine ce valora miliarde de euro cu Australia, în urma semnării pactului AUKUS împreună cu SUA și Marea Britanie.

Prin acest pact, Australia va primi submarine nucleare din partea SUA, net superioare celor convenționale promise de francezi, fapt ce a determinat autoritățile de la Canberra să renunțe la contractul cu Naval Group, declanșând astfel o criză diplomatică mondială pe tema submarinelor.

Context

Grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător în iulie 2019 al licitației demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500.

În iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen, aflată în competiție cu Naval Group, care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

În cursa pentru licitație, francezii i-au devansat pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe șantierul lor de la Galați, și pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu șantierul naval Tulcea.

După ce a semnat în aprilie 2018 un parteneriat cu Șantierul Naval din Constanța, pentru a putea construi corvetele acolo, Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naționale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500.

Contractul pentru cele patru corvete noi includea în forma inițială și modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forțelor navale. Printre statele cărora Naval Group a mai vândut modelul de corvetă Gowind 2500 se numără Emiratele Arabe Unite, Egipt și Malaysia.

Licitația corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Viorica Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat în mod ilegal.

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș anunțase inițial în 2016 că atribuie contractul direct olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde euro, urmând ca Damen să construiască navele la șantierul din Galați. După ce PSD a venit la putere, procedura a fost sistată, considerând că procedura nu a fost respectată, fiind nevoie de aprobarea Parlamentului pentru o achiziție cu o valoare atât de mare.

Sursa foto; Naval Technology

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. După combinația dintre americani și australieni cu submarinele unde pierzători erau francezii, acum toate armatele semnează cu francezii, că tot astăzi cică au semnat și grecii tot așa din propria inițiativă cu francezii…

  2. sclavi am fost
    sclavi am ramas
    traiasca romanica educata

  3. Daca cumva nu sunt bani pentru corvete, luam de la ITisti.
    Ei oricum aveau salariul declarat corect (nu salariul minim ca altii) si plateau o gramada, dar mai bine ii impozitam.
    Luam de la IT, singurul domeniul unde suntem cat de cat competitivi, da-i dreacu’.
    Mai bine pleaca si ei.

    • Pai sa ia de la ei. Sa aibe macar bani de elice

    • Nu e normal sa impozitam aitisti mai mult decat restul.
      Legat de franta…pai cu ce sa tina „juma de africa” pe ajutoare sociale…locuinta, bani de combustibil, mancare,alocatii samd..daca nu si prin munca fraierilor din est. Cand trag apa, fac un dus, aprind lumina, mananca, se plinba cu masina… sanse mari ca o bucata mare din costuri sa plece spre franta.

    • Da, vom pleca. Poate nu imediat, dar numaratoarea inversa a inceput.

  4. Francezii produc niste mizerii, ma rog, egale in performanta cu ceea ce fac Sovieticii. Ce blestem pe Romania!

    • De ce produc gunoi? Avionul de luptă Rafale e foarte bun.
      Leclerc, tancul de luptă, la fel. Tot așa și Famas și toate celelalte produse militare.

    • se vede ca nu ai facut armata . Francezii fac armament foarte bun , de la rachete la submarine , avioane , tancuri , electronica , etc . Daca mai tii minte , trebuiau sa faca si pentru Rusia doua vase de supraveghere electronica , dar nu le-au mai facut din cauza Crimeii si au pierdut doua miliarde . Din cate stiu eu , in cazul corvetelor francezii fac doar vasul in sine , armamentul cu care vor fi echipate cele 4 corvete fiind american . Dar astea sunt discutii de pe vremea lui Dragnea , s-ar putea sa ma insel , ca oricum nu ma intereseaza detaliile aste in mod deosebit.

    • Si armamentul tot frantuzesc va fi. Dorinta initiala ca navele sa fie facute de Damen era ca aveau armament american. sa nu facem ghiveci de munitie

  5. Daca nu, sa se linga francezii pe bot de contractul asta!

  6. Când stăpânul ordonă „Sări!” sclavii întreabă doar „Cât de sus, șefu’?”
    Era de așteptat după ce francezii au luat-o în freză de la australieni să caute să-și vândă jafurile altor proști!

  7. Dacă este adevărat inseamna ca e grav. Eu nu cred ca vom lua corvete din Franța, ci este doar o declarație pur diplomatică din partea României. Dacă in spatele afirmației MAPN se află constrângeri impuse de statul francez pentru facilitarea unor contracte păguboase doar de dragul de a lucra cu francezii, atunci MAPN trebuie sa ofere explicații. Porturile noastre sunt proiectate pentru fregate americane. Franta oricum nu ne garantează nimic, iar contractul ar fi unul pur mercantil.

  8. Licitația a fost blocată inițial pentru că nu ieșise câștigătorul dorit de Dragnea, iar după ce Daddy a intrat la zdup (și a dispărut omul lui din ecuație) blocajul s-a mutat vreun an jumate în justiția română, pentru care, după cum se știe, toate termenele sunt facultative (de „recomandare”). Pe americani i-a exclus de la început tot Dragnea. Nici până azi nu știm clar cine pe cine a șpăguit și i s-au stricat planurile, dar supărarea e mare. 😀

    • După cum am spus și reiese și din comentariul tău, supărarea e maaare că nu a câștigat cine trebuia. Dar na, dacă și pentru mânării sunteți prea proști…

  9. Grecia : 3 corvete = 5 mld EUR
    Romania; 4 corvete 1,1 mld EUR
    Acelasi producator
    Ce cumpara Romania de fapt, barcute din tabla?

  10. Ținuți în șah până ne admit in SCHENGEN 100% complet aerian ,naval,feroviar ,și terestru . Macar sa ne vindem pielea scump. Nu vor nu e nici o problema …. stam in standby. Ne au mai tepuit odată cu panarama de Oltcit , cu care am pierdut 1 MLD USD pe vremea lui Ceaușescu și am scos Citroen din faliment. Franța e supărată că nu accepta ca o țară emergenta estica de a UE să aibă excedent comercial cu ea, de asta e fierberea mare. Om fi mai săraci ,dar nu și prostii clasei.