EXCLUSIV Marcel Ciolacu: PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției/ Susținem doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii
PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției și va susține doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat pentru G4Media.ro liderul PSD, Marcel Ciolacu. Celelalte partide au depus însă mai multe amendamente, motiv pentru care ședința Comisiei Parlamentare speciale pentru legile justiției, care trebuia să înceapă luni, a fost amânată pentru miercuri.
Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, observațiile CSM nu conțin modificări scandaloase, însă modifică proceduri și instituții ”mai puțin toxice decât cele adoptate in 2018 și se mențin pârghiile de putere așa cum au fost reașezate ele de către regimul Dragnea”.
Potrivit acestora, inlusiv legile justiției în forma adoptată de Guvern păstrează vechile pârghii de putere stabilite in 2018:
- La art 71 din proiectul Legii privind organizarea CSM, se menține aceeași modalitate de numire a inspectorilor șefi
- La art 47 Alin 5 din proiectul privind CSM se menține competenta de soluționare a plângerilor împotriva soluțiilor de clasare adoptate de Inspecția Judiciară , la Curtea de Apel București, considerată fieful Liei Savonea . Specialiștii consultați de G4Media susțin că normal ar fi fost ca sa se dea la Înalta Curte.
- Art 45 din Legea priv CSM- lărgește sfera titularilor acțiunii disciplinare la șefii Parchetului General și Înaltei Curți.
- La art 88 din Legea priv organizarea judiciara – contestația împotriva ordinului de revocare din DNA /DIICOT este data tot la instanțele obișnuite de contencios, in loc de Înalta Curte. Contestația nu are efect suspensiv.
Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, ”apar pârghii suplimentare de control pe procurorii DNA și DIICOT. Acest fapt, coroborat cu dispoziția din art 176 din proiectul de lege privind statutul magistraților, care interzice delegarea și detașarea procurorilor pe durata cât funcționează in DNA și DIICOT și cu creșterea de facto a vechimii la 13 ani, va face structurile specializate, care și așa se confruntă cu deficit de personal, total neatractive in viitor”.
Context
Adoptarea legilor justiției reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Control (MCV) și pentru intrarea României în Schengen. Președintele Camerei Deputaților a precizat, pentru G4Media.ro, ca speră ca legile justiției să treacă de Parlament până la sfâșitul acestei luni.
Potrivit unui comunicat de presă remis luni Agerpres de preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea următoarea şedinţă miercuri, ora 12,00, la sala „Mihai Viteazul”, la Palatul Parlamentului.
„Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole, luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi. De asemenea, Ministerul Justiţiei este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observaţii”, se arată în comunicat.
Săptămâna trecută, membrii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au stabilit ca şedinţa în care încep dezbaterile pe articole la proiectele legislative să aibă loc luni. Tot săptămâna trecută comisia a avut mai multe şedinţe în care au avut loc dezbateri generale pe aceste proiecte ale legilor justiţiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii