G4Media.ro

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției/ Susținem…

Sursa Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției/ Susținem doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii

PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției și va susține doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat pentru G4Media.ro liderul PSD, Marcel Ciolacu. Celelalte partide au depus însă mai multe amendamente, motiv pentru care ședința Comisiei Parlamentare speciale pentru legile justiției, care trebuia să înceapă luni, a fost amânată pentru miercuri.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, observațiile CSM nu conțin modificări scandaloase, însă modifică proceduri și instituții ”mai puțin toxice decât cele adoptate in 2018 și se mențin pârghiile de putere așa cum au fost reașezate ele de către regimul Dragnea”.

Potrivit acestora, inlusiv legile justiției în forma adoptată de Guvern păstrează vechile pârghii de putere stabilite in 2018:

  • La art 71 din proiectul Legii privind organizarea CSM, se menține aceeași modalitate de numire a inspectorilor șefi
  • La art 47 Alin 5 din proiectul privind CSM se menține competenta de soluționare a plângerilor împotriva soluțiilor de clasare adoptate de Inspecția Judiciară , la Curtea de Apel București, considerată fieful Liei Savonea . Specialiștii consultați de G4Media susțin că normal ar fi fost ca sa se dea la Înalta Curte.
  • Art 45 din Legea priv CSM- lărgește sfera titularilor acțiunii disciplinare la șefii Parchetului General și Înaltei Curți.
  • La art 88 din Legea priv organizarea judiciara – contestația împotriva ordinului de revocare din DNA /DIICOT este data tot la instanțele obișnuite de contencios, in loc de Înalta Curte. Contestația nu are efect suspensiv.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, ”apar pârghii suplimentare de control pe procurorii DNA și DIICOT. Acest fapt, coroborat cu dispoziția din art 176 din proiectul de lege privind statutul magistraților, care interzice delegarea și detașarea procurorilor pe durata cât funcționează in DNA și DIICOT și cu creșterea de facto a vechimii la 13 ani, va face structurile specializate, care și așa se confruntă cu deficit de personal, total neatractive in viitor”.

Context

Adoptarea legilor justiției reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Control (MCV) și pentru intrarea României în Schengen. Președintele Camerei Deputaților a precizat, pentru G4Media.ro, ca speră ca legile justiției să treacă de Parlament până la sfâșitul acestei luni.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni Agerpres de preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea următoarea şedinţă miercuri, ora 12,00, la sala „Mihai Viteazul”, la Palatul Parlamentului.

„Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole, luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi. De asemenea, Ministerul Justiţiei este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observaţii”, se arată în comunicat.

Săptămâna trecută, membrii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au stabilit ca şedinţa în care încep dezbaterile pe articole la proiectele legislative să aibă loc luni. Tot săptămâna trecută comisia a avut mai multe şedinţe în care au avut loc dezbateri generale pe aceste proiecte ale legilor justiţiei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nu mai e nevoie de DNA, nu mai exista coruptie in Romania. Mai raman de rezolvat babele care vand marar la coltul strazii.

    • Se grăbește tov Ciolancu și gașca sa de banditi bolșevici, Steaua Rosie de la Răsărit poate cădea in orice moment 😂😂😂

    • Noooo DNA. We are crystal clear!!!. Babele sunt duse direct la puscarie ca indraznesc sa castige 10 lei pe zi. Ele trebuie sa castige cel putin 1000 de euros pe zi ca sa doneze 995 euros celor care le… offf viata…

    • Ce ar mai comenta grasunelul, daca DNA si-ar face treaba, legile nu ar proteja hotia…

    • Anafu a dat de lucru politiei o lista cu 4000 de firme pentru o asa zisa evaziune de 100 de lei!!!
      E de inteles ca o fac cu premeditare.

      Vedem ca un sef anaf, Pop Serban, e urmarit pentru o mita de milioane de euro.

      Justitia face ceva?

    • udmrPSD A FOST DESEMNAT SA PUNA MINELE.

    • „Judecătorii Tribunalului București nu au mai așteptat dezlegare de la Instanţa supremă şi au închis dosare de mare corupţie pentru prescrierea faptelor”

      AU ACUMA SI „justitia” ADICA TOATA PUTEREA.

  2. PSD si PNL controleaza CSM, prin judecatorii Buda (seful CSM), Savonea, Bogdan Mateescu, Ghena, Scutea, Corbu etc, prin reprezentantii „societatii civile” numiti tot de PSD si PNL Victor Alistar si Romeu Chelariu etc. Inclusiv Predoiu (PNL) e membru CSM, ca ministru al justitiei!
    Asa ca propunerile mafiote ale CSM sunt de fapt ale PSD si PNL, de aia le „preia” Ciolacu!

  3. Trageți capacul Ciolacule.

  4. cand naibii vom scapa de satanele astea ?!?

  5. In loc sa construiasca institutii INDEPENDENTE, iar puterea sa se distribuie in mod corect, astfel incat sa ne fie bine tuturor, politicienii cred ca ei stiu mai bine. Vine PSD la putere, calaresc justitia si isi scapa politrucii proprii, folosind-o impotriva rivalilor. Vine alt partid, la fel. Cine pierde? Toata lumea! Inclusiv politrucii!

  6. Amendamente la legile justiției? Dar exista justiție în Românică? Cum să depui amendamente la ceva ce nu există? Are dreptate Ciolacu de data asta.

    • La intrebarea asta numai Varanul stie sa raspunda. Premierul lui executa ordinele fara sa ceara lamuriri. Un simulacru de Justitie exista, dar toata e in buzunarul Varanului, asa pocita cum e ea..

  7. producatoarea iese din anonimat și își cere creditul 🙂 patronul respecta drepturile de autor …

  8. e pe fatza ! nu-și mai ascund parteneriatul 🤮csm = psd

  9. E bine, mafia e satisfacuta. A obtinut mai mult decat spera.

  10. Toate amendamentele puse de astia sunt cele puse de PSD in guvernarea Dragnea.

  11. Pai ce amendamente sa depuna daca sunt fix visul peeseede din timpul lui Dragnea?

  12. Evident ca nu se murdăresc ei să depună amendamente. Pentru asta există udmr care tocmai a depus unul astazi. Cand mai stați la coadă la vamă spre bulgaria sau ungaria să vă amintiți din cauza cui nu suntem in Schengen

  13. Pentru un pachet legislativ care contine proiecte cu dispoziții controversate ,suna a a inactivitate,a mimare a dezbaterii parlamentare nedepunerea de amendamente,fie ele oricât de puține,chiar dacă obiectivul de trecere mai rapidă a legilor pentru intrarea în Schengen și ridicarea MCV este unul de maximală importanță(în fond dacă există mobilizare,voință politică într-o lună se pot vota legile cu tot cu dezbaterea eventualelor amendamente).Văd că PSD dă un vot în alb proiectului guvernamental corectat cu observațiile CSM,fără să pună în discuție în niciun mod pentru echilibru,paritate și observațiile asociațiilor profesionale ale magistraților.