G4Media.ro

EXCLUSIV Mega-pachet de creșteri de taxe și impozite în analiza Guvernului: impozit…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Mega-pachet de creșteri de taxe și impozite în analiza Guvernului: impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500.000 de euro, crește impozitul pe dividende, crește salariul minim, impozit mărit cu 10% la jocuri de noroc și tutun

Coaliția PSD-PNL negociază în aceste zile un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide aflate la guvernare. În aceste zile se află la București „șefa PNRR”, Celine Gauer, pentru a discuta despre jaloanele și reformele asumate de România.

Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.

Lista de măsuri obținută de G4Media.ro nu reprezintă un acord final între PSD și PNL, ci un scenariu de lucru aflat în analiză în acest moment la nivelul guvernului. Nu e clar dacă aceste creșteri de taxe și impozite ar urma să fie aplicate toate începând din acest an sau doar o parte.

Potrivit surselor G4Media, PSD și PNL cad greu de acord asupra propunerilor, deoarece fiecare partid dorește să-și protejeze propriul electorat. ”Dacă vor fi adoptate la pachet, va fi o lovitură dură pentru clasa de mijloc și mediul de afaceri”, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Redăm mai jos cele mai importante propuneri aflate în discuție pe masa coaliției:

  • Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depasesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.
  • Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc  în prezent doar 1% impozit)
  • Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%. (în discuție procentul)
  • Impozit de 1 la sută pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro. (Nu are susținere în Guvern)
  • Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în constructii de la 4.000 la 4.500
  • Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Presedinelui României.
  • TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bucuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferentiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activitati culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.
  • Potrivit surelor G4Media.ro, în urma discuțiilor cu reprezentanta Comisiei Europene s-a decis să se mențină cele două tipuri de TVA (19% și 9%, inclusiv la HORECA)
  • Vor fi supraimozitate sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.
  • Vor fi desființate 200 de mii de posturi neocupate din administrație.
  • Introducere contribuției de asigurări de sănătate (CASS) si la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție si din Construcții
  • Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc
  • Creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.

Context

Guvernul trebuie să facă rost de bani la buget pentru a se încadra în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să depășească 4, 4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe primele cinci luni, deficiul raportat de Ministerul Finanțelor a fost 2, 32% din PIB.

Dacă nu se încaderează în deficit, România riscă tăierea fondurilor europene.

Oficial, „gaura” la buget a ajuns la 9 miliarde lei în primele cinci luni ale anului. Aceasta este suma dintre programul de încasări al ANAF și încasările efective. Însă a fost vehiculată de asemenea o „gaură” de 20 de miliarde lei, care ar fi cauzată, pe lângă veniturile mai mici decât cele estimate, și de cheltuielile mai mari decât cele planificate.

Garua ar putea fi însă chiar mai are, de câteva zeci de miliarde, deoarece și profiturile companiilor au fost supraevaluate de finanțe, care nu a ținut cont de creșterea prețurilor la energie. Aceste creșteri au diminuat semnificativ profiturile companiilor.

Amintim că în aceste zile se află în vizită în România „șefa PNRR”, Celine Gauer, pentru a discuta despre jaloanele și reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Unul din jaloanele esențiale care trebuie îndeplinite și incluse în cererea de plată numărul 3, care va fi depusă probabil în septembrie, este intrarea în vigoare a modificărilor la Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) pentru a reduce și/sau a elimina stimulente fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că discuțiile cu Celine Gauer s-au axat pe reforma fiscală și depunerea cererii de plată numărul 3, el precizând că „Guvernul elaborează un plan de măsuri pentru consolidarea sustenabilității finanțelor publice”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale

    1. cine si in ce fel stabileste valoarea acestor cladiri ? ar trebui un soi de audit pe toate proprietatile, apoi sa se vada cine le detine etc. Mi se pare imposibil

    2. daca totusi se intampla, multi proprietari o sa vanda. Decat sa platesti 5000E / an, mai bine stai in chirie cu 10, 000 dar ai cei 500k la buzunar. Intrebarea este cine o sa cumpere avand in vedere ca va plati 5k pe an ? o sa scada preturile la imobiliare dramatic, probabil.

    Non-sensuri USL. Dar fraieri inca suntem multi.

  2. Învățământul catastrofal își arată rezultatele la vot.

  3. Până nu bagă tara in faliment PSD-PNL-UDMR-AUR nu se lasă!

    • Țara ESTE in faliment . 96 % din venituri se duc ptr salarii si pensii . Dacă mâine se opresc împrumuturile ( România imprumuta lună de lună SUTE DE MILIOANE de euro , în fiecare lună ) și nu mai intra fonduri europene , in 30 de zile suntem in incapacitate de plată .

  4. Sincer, pentru a creste intr-una taxe ca sa cârpeşti un buget permanent insuficient, chiar nu e nevoie sa fii un bun manager. Poti fi un d0bitoc inzestrat cu puterea de a da legi si ordine, e cam tot aia.

  5. Javrele aste penelisto-pesediste se gandesc numai cum sa creasca taxele si impozitele , nu si cum sa reduca cheltuielile. De taiat pensiile speciale nicio sansa , de restructurat aparatul bugetar la fel .

    • 👍
      Când România avea 1 milion de locuitori în plus, în 2008, a funcționat cu 800.000 de bugetari.
      Acum sînt 1.350.000 de bugetari. Rezultă clar că cel puțin 550.000 sînt degeaba.

  6. 50k romani emigrati in 2022?
    Pai asta a fost doar inceputul.
    Pana plecam cu toti, nu mai bine ne vedem in strada? Sa trimitem porcii la parnaie, unde isi au locul?

  7. Dar despre reducerea de cheltuieli… nici o măsură? … nu, că doare!

    Cred că trebuie să „trecem la luptă”!!

    • Sunt de acord cu lupta, dar ce șanse sunt să câștigi? În Israel sunt cinci luni de când oamenii protestează și nu se întâmplă nimic. Francezii la fel au protestat, dar în final noua lege a pensiei a fost promulgata. Oare la noi cum ar fi?

  8. Lucrez in domeniu’ economic unde calculez taxe si impozite. Astea sunt CARPELI
    Taxele trebuie sa fie cat mai simple nu sa stea nea’ Ion de la raion cu pixu’ in mana si sa „ajusteze” chestii din pix
    Dupa 30 de ani de democratie am ajuns sa ne conducta alde Ciolacu’, Bode, Caciu, Budai?
    ASTIA SUNTEM

  9. Frumos!!!! Cu carpelile astea nu acopera nici macar 10% din gaura bugetara. FMI scrie pe noi. Romania nu-si permite sa fie o tara cu taxe mari deoarece nu ofera nimic. Romanii o sa scrasneasca din dinti si o sa cumpere mai putin sau chiar deloc anumite produse si tot ce le da acum cu plus in simulari o sa le dea cu minus in realitate. Mi-as dori totusi ca romanii sa nu aibe memoria scurta si la alegerile din anul urmator sa trimita PSD si PNL acolo unde merita. Dar nu cred ca o sa se intample asta.

    • esti constient ca astia nu se vor certa si ne vor conduce tot ei si dupa alegeri. e bine la ciolan, de ce s-ar certa?

  10. Votați USL-ul în continuare, oameni cu creier de găină !

  11. Anul trecut au bagat taxe sa acopere gauri. Anul asta baga taxe sa acopere gauri. La anul baga taxe sa acopera gauri. Peste doi ani baga taxe sa acopere gauri …. Faliment

  12. Matusa mea sta in Canada si detine o casa de 800000 dolari. Plateste impozit anual 3000 dolari. In Canada.

    • Si de ce servicii beneficiaza in Canada matusa ta? Nici macar in vise nu iti poti imagina ca in Romania sa existe serviciile din Canada. Plateste aproape 0,4% impozit pe casa in Canada si astia in Romania vor 1% impozit. Pentru ce?

    • Si la ce salarii…

    • @ionut, asta era si point-ul meu. Plateste un impozit anual de 0.375% ( de ~3 ori mai mic ) si primeste servicii INFINIT mai bune. Nu mai zic de serviciile medicale… ( au universal health care ). PSD-istii astia vor sa ramana singuri in tara. Eu unul chiar nu am de gand sa muncesc o luna pe an doar pentru taxele lui Ciolacu. Iar ironia este ca la anul le vor mari din nou pentru ca astia nu stiu ce e aia sa stimulezi economia.

      Apropo, statul Canadian SUBVENTIONEAZA companiile care angajeaza cetateni canadieni, nu-i jupoaie cu taxe.

      P.S.: USR e de vina.

  13. Ce frumos au facut francezii doar pentru cresterea vârstei de pensionare. Noi suntem mandri ca suntem romani si ii lasam pe toti borfasii din psd-pnl-aur sa ne jecmaneasca legal. romanul de rand munceste din greu si traieste in saracie si nu intelege ca saracia vine direct de la psd-pnl. prin taxe mari pt care nu primește nimic in schimb.

  14. rezolvati-va algoritmul sau inchideti sectiunea de comentarii, e deja ridicol.

  15. Reducerea taxelor pe munca si cresterea taxelor pe proprietate precum si introducerea unei noi taxe, taxa pe mostenire de 20%(spre comparatie in Belgia e 80%!) TVA 20% pe toate produsele. / In alta ordine de idei reforma teritorial administrativa si digitalizarea economiei ar duce la mari economii.

    • Adica tu vrei ca noi sa muncim, iar atunci cand acumulam sa fim taxati doar pentru ca nu am fost puturosi, indolenti si ne-a dus capul sa facem ceva cu viata noastra? Mai mult, copiii nostri sa nu poata beneficia de munca noastra doar pentru ca tu nu esti in stare sa lasi ceva dupa tine?

      Cat despre taxa pe mostenire din Belgia, du-te tata si canta cu fake-uri la alta masa. Un scurt research arata ca taxa pe mostenire in Belgia pleaca de la 3% si ajunge la maxim 27% ( valoare 250k EUR+ ) pentru copiii mostenitori. Procentul de 80% este doar in capul tau de puturos.

    • @Reaction e Psd-ist, cu asta se ocupă ei, mint, manip.u.l.e.ază.

    • Ar fi o varianta cu taxa pe lux. E peste tot în Europa. Sau impozitul progresiv, ca tot vrem sa ne numim partid social și democrat cu ministere de… Familie di egalitate de șanse.

  16. Pai de ce să se chinuie ei să prindă evazioniștii pe TVA, de fapt nici nu se gândesc – pentru că sunt ai lor?! Mai bine mermelesc din pix alte taxe și mai văd ei ce se mai întâmplă! Parlament de cacao, Guvern – idem, Justiție coruptă!
    Stat mafiot, hoț și corupt până – n măduvă!

  17. Pai de ce să se chinuie ei să prindă evazioniștii pe TVA, de fapt nici nu se gândesc – pentru că sunt ai lor?! Mai bine mermelesc din pix alte taxe și mai văd ei ce se mai întâmplă! Parlament de cacao, Guvern – idem, Justiție coruptă!
    Stat mafiot, hoț și corupt până – n măduvă!

  18. Că sa înregistrez mașina adusa de afara la rar ,am platit in Romania 500 euro .Înregistrarea la rar în Spania m-am costat 80 euro .Că sa vedeți ce diferente titanice și ce proasta organizare avem

  19. Dar nu plecați după fentă, nu va fi niciun impozit de 1% pe proprietate, asta e doar ca să avem ce discuta, cele mai multe proprietăți le au „Ei”.
    În final se va mări TVA-ul, eventual impozitul pe dividende, ca să jefuiască afacerile private reale (nu cele „private cu statul”).

  20. În fotografie zici că sunt doi mari cercetători de la Institutul Astronomic. Două somități.

  21. Sa inteleg ca nu se mai pot lasa comentarii educate?

    • Sau doar propozitii? Fara fraze? Fara mentionarea partidelor, sau cum?

    • OK. E a 3-a oara in cateva zile in care nu pot lasa un comentariu mai mult decat decent. Se pare ca trebuie scos de la Favorite site-ul G4.

  22. Acum 1 an plateam 10.710 RON contributii anuale la CAS si CASS, pe langa un impozit de 10% variabil. Cu modficarile de la inceput de an + cresterea salariului minim la 3750 (propus), CAS si CASS va fi 31500 RON anual, ceea ce inseamna o crestere de €4000. Desigur, taxele acestea sunt pe langa cele platite ca si angajat persoana fizica.

    Se pare ca idea e de a scoate un €4-5000/cetatean muncitor. Daca macar 1 mil din cei 6 care muncesc o fac in domeniul privat (nu am idee care e procentul), ar iesi rapid un 4 sau 5 miliarde de euro. Nu-i rau.

    Mor de draci. Astept rusii (majoritar) la guvernare si scrie emigrare pe mine (de data asta, definitiva).

  23. E clar că se strănge cureaua ,căci e nevoie iminentă de bani la buget,însă eu cred că va fi greu de implementat aceste măsuri într-un timp atât de scurt ori că ele vor putea produce efectele scontate până la finalul anului.

  24. *va fi greu să se implementeze

  25. Mai stati acasa si nu votati, dragi romani. Inca un guvern PSD-PNL si o sa trebuiasca sa dam noi bani ca sa muncim.

  26. Dar de reducerea cheltuielilor bugetare nimic? Avem cel mai mare numar de bugetari, 1,3 milioane care nu au nicio raspundere. Incaseaza salarii uriase si nu raspund pentru faptele lor, nu au nici criterii de performanta. Acest guvern este o rusine. PNL-format din bugetari care nu au lucrat niciodata in mediul privat. PSD-demagogie maxima. RUSINE, PNL-PSD, sunteti cei mai mari dusmani ai Romaniei. #PNL #PSD #Romania

    • PSD, PNL, UDMR, ei sunt România. E țară lor și fac ce vor, dacă trebuie o pot și falimenta. Noi, ceilalți, cantitate neglijabila, prostii care trebuie sa plătească totul.

    • Ba da, le reduc pe acea care inca , nu exista : taie 200.000 posturi neocupate (si de care probabil, nu stia nimeni) ! Ciuca nu a redus cheltuielile taiand la sfortarea anterioara cheltiuelile cu faxul si telefaxul ??!!