EXCLUSIV Ministerul Agriculturii analizează măsuri de plafonare a prețurilor la alimente
După gazele naturale, și unele alimente ar putea avea prețuri plafonate. Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. În plus, Ministerul Agriculturii a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.
„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar.
Ministerul Agriculturii nu precizează ce înseamnă „creștere exagerată a prețurilor” și nici ce înțelege prin alimente de bază. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a răspuns apelurilor G4Media.ro, iar solicitarea de presă trimisă instituției nu a primit deocamdată răspuns.
Cert este, însă, că Ministerul Agriculturii leagă acestă analiză de controalele efectuate de Direcția Monitorizare Inspecții Verificare și Control din cadrul MADR pe piața produselor de panificație și patiserie.
„Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.
„Dacă se scumpește gazul, energia electrică, materia primă și cresc salariile, ce face un agent economic, care lucrează pe principiul de eficiență economică, atunci când are costurile mai mari decât prețul la care vinde? Nu a fost o creștere la nivelul întregii pieți. Unii au majorat prețul produselor, au pus în acord prețul de vânzare cu cel de producție, alții au amânat majorarea după 1 ianuarie”, a declarat, pentru G4Media.ro Aurel Popescu – președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).
Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultima perioadă produse de panificație și morărit s-au majorat, în medie, nesemnificativ de la o lună la alta. Creșteri mai mari observăm doar dacă ne raportăm la luna decembrie a anului trecut. Astfel, pâinea, produsele de franzelărie şi alte specialităţi au costat în noiembrie cu 4,22% mai mult față de decembrie 2017, în condițiile în care gazele s-au scumpit în acest interval cu 16,61%, iar combustibilul cu 7,18%.
Ministerul Agriculturii cere Consiliului Concurenței să analizeze piața produselor de panificație
„Pentru a stabili un mediu concurențial normal pe piața produselor de panificație, MADR s-a adresat Consiliului Concurenței în data de 27.11.2018, cu rugămintea de a analiza această situație„, se arată în documentul citat.
Sesizarea a fost făcută deși chiar Ministerul Agriculturii identifică și cauzele acestor scumpiri: „pâinea de bază a suportat o majorare ca urmare a creșterii tarifelor la combustibil și a ponderii costurilor cu forța de muncă”.
Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Concurenței, instituția are deja în desfășurare o analiză care vizează acest sector.
Ce se întâmplă în Franța luată ca exemplu de Ministerul Agriculturii
Franța a adoptat în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care își propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanțul de aprovizionare. Potrivit Le Figaro, fostul ministrul francez pentru alimentație și agricultură, Stéphane Travert, în mandatul căruia a fost inițiat proiectul de lege, a declarat în repetate rânduri că prin noul act normativ se urmărește oferirea unui preț echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea prețurilor o vor reprezenta costurile de producție pe care le înregistrează agricultorii.
De asemenea, noua lege interzice supermarketurilor să mai facă discounturi mai mari de 34%, dar și să vândă un produs la un preț mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Unii retailerii au avertizat că actul normativ ar putea aduce scumpiri de până la 10% la circa 3.000 de produse, potrivit Reuters, lucru negat în repetate rânduri de autoritățile franceze.
Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulțumiți de creșterea costului vieții, scriu jurnaliștii de la Reuters.
Foto: Petre Daea (Inquam Photos / Alexandra Pandrea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii