EXCLUSIV Ministerul Sănătății a somat firma omului de afaceri Michael Topolinski să respecte clauzele contractuale și să aducă cele 115 milioane de măști în România / Când trebuiau să ajungă măștile pentru persoane defavorizate: A fost încălcat contractul sau nu?
”Ministerul Sănătății a somat societatea comercială care a fost declarată câștigătoarea licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele 2 organizații”, se arată într-un răspus oficial transmis, joi, de Ministerul Sănătății către G4Media.ro
”Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, Ministerul Sănătății va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”, mai precizează ministerul.
Primele 13 milioane de măști din cele peste 100 de milioane trebuiau să ajungă deja în România, conform contractului subsecvent încheiat între Ministerul Sănătății și Naguma Medical Supply SRL.
Primul lot trebuia să vină la două zile de la constituirea garanției de bună execuție, care trebuie depusă în maxim 5 zile de la semnarea contractului. Contractul subsecvent a fost semnat marțea trecută, pe data de 11 august. De atunci au trecut încă 9 zile. Altfel spus, măștile trebuiau să fie deja în România.
Omul de afaceri Michael Topolinski nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Potrivit unor surse, Naguma beneficiază însă, tot conform contractului, de un termen de grație de 15 zile, care i-ar fi fost acordat în cazul în care garanția de bună execuție nu este depusă la timp. Nu este clar dacă garanția a fost depusă sau nu, dacă perioada de grație a fost acordată sau nu.
Cert este că nu există la această oră vreun anunț oficial referitor la sosirea primului lot de măști în România. Termele contractuale par depășite iar Ministerul Sănătății somează compania să-și respecte angajamentele.
Cert este că nici premierul Ludovic Orban nu s-a arătat încântat de modul în care se derulează contractul.
Întrebat ce se întâmplă între timp cu măștile pentru persoanele vulnerabile care nu au fost livrate nici până astăzi, Ludovic Orban a replicat: „Aceste detalii le puteți solicita de la Ministerul Sănătății. În ce mă privește, aștept ca aceste măști să ajungă cât mai repede posibil către cele 2,3 milioane de beneficiari ai deciziei guvernamentale. Faptul că a fost contestată licitația se datorează modului în care este legislația în România”.
Întrebat în continuare dacă, în aceste condiții, crede că va fi altfel cu măștile pentru alegeri, premierul a spus: „Sunt convins. Mă bazez că vom organiza licitația mai bine”.
Context
De la semnarea contractului dintre Ministerul Sănătății cu Naguma Medical Supply, deci din data de 25 iunie și până azi, măștile s-au ieftinit spectaculos. Naguma a câștigat licitația din iunie oferind statului român un preț de 0,64 RON pe mască. Dacă ar licita acum, statul ar obține jumătate de preț.
Pe data de 12 august, o lună jumate mai târziu de la mega-licitația pentru 100 de milioane de măști, Naguma a câștigat o licitație cu Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, oferind un preț de 0, 36 pe mască. Naguma va livra IML 10.000 bucati la prețul de 18 RON cutia adica 0,36 masca, la jumătate față de de prețul oferit în urmă cu o lună jumate statului român.
Sursa: G4Media.ro
Întrebat de G4Media.ro când va aduce primele măști în România și cum se explică diferența de preț cu care vinde azi măștile, la jumătate față de oferta din iunie, Michael Topolinski a transmis următorul răspuns:
- ”Naguma a câștigat licitația cu ministerul sănătății având cel mai mic preț, economisind peste 100 de milioane de lei din banii statului având în vedere bugetul alocat. Naguma intenționează să livreme mai mult decât de 13, 6 milioane de măști la două zile de la depunerea garanției, precum și întreaga cantitate în termen de șaptpe zile. În urmă cu două săptămâni, Naguma a achiziționat o fabrică în China și a muncit mult în ultimele două luni pentru a reduce costurile și livrează pe baza acestor costuri reduse clienților săi din UE”
După câștigarea contractului pe data de 25 iunie, semnarea contractului subsecvent a fost întârziată de contestații formulate de firma Best Achiziții și de Unifarm. Aceste contestații au fost respinse de CNSC în urmă cu o lună, pe data de 14 iulie.
Premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă, joia trecută, la Petroșani, că măștile vor veni în maxim o săptămână, însă contractul subsecvent a fost semnat abia marțea trecută.
Detaliile contractului
Potrivit contractului consultat de G4Media.ro, ”furnizorul se obligă să furnizeze, respectiv să vândă și să livreze 102.634.450 bucăți măști chirurgicale (măști faciale de uz medical), producători: Anhui Yiyang Medical Supllies Co Ltd China, Shandong Zhushi Pharmaceutical Group Co. Ltd. China, Guangzhou Zhongyu Medical Instrument Co. Ltd. China în conformitate cu obligațiile asumate prin prezentul contract subsecvent”.
Potrivit contractului, furnizorul se obligă să constituie garanția de bună execuție a contractului, în cuantum de 1.970.581, 44 lei, reprezentând 3% din valoarea fără TVA a contractului subsecvent. Garanția de bună executiție se constituie, potrivit prevederilor art. 40 alin (1) din HG nr. 395/ 2016, printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau o societate de asigurări, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la încheierea contractului subsecvent și va fi valabilă pe perioada de valabilitate a contractului subsecvent.
Livrarea
Potrivit contractului, furnizorul are obligația de a livra, conform caietului de sarcini, după constituirea garanției de bună execuție, produsele prevăzute la pct 4.1, în termenele asumate prin oferta finală care a stat la baza încheierii acordului cadru, după cum urmează:
în termen de două zile – cantitatea de 13.600.000 bucăți
în termen de 3 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 4 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 5 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 6 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 7 zile – cantitatea de 66.634.450 bucăți
La data de 25 iunie, Naguma Medical Supply SRL a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măști medicale care vor fi distribuite gratuit unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 RON plus VAT, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate.
Potrivit comunicatului companiei, Naguma este o companie nou-înființată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton), prezentă în România de peste 13 ani și activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Pe termen lung, familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) în Uniunea Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii