G4Media.ro

EXCLUSIV Ministerul Sănătății a somat firma omului de afaceri Michael Topolinski să…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

EXCLUSIV Ministerul Sănătății a somat firma omului de afaceri Michael Topolinski să respecte clauzele contractuale și să aducă cele 115 milioane de măști în România / Când trebuiau să ajungă măștile pentru persoane defavorizate: A fost încălcat contractul sau nu?

”Ministerul Sănătății a somat societatea comercială care a fost declarată câștigătoarea licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele 2 organizații”, se arată într-un răspus oficial transmis, joi, de Ministerul Sănătății către G4Media.ro

”Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, Ministerul Sănătății va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”, mai precizează ministerul.

Primele 13 milioane de măști din cele peste 100 de milioane trebuiau să ajungă deja în România, conform contractului subsecvent încheiat între Ministerul Sănătății și Naguma Medical Supply SRL.

Primul lot trebuia să vină la două zile de la constituirea garanției de bună execuție, care trebuie depusă în maxim 5 zile de la semnarea contractului. Contractul subsecvent a fost semnat marțea trecută, pe data de 11 august.  De atunci au trecut încă 9 zile. Altfel spus, măștile trebuiau să fie deja în România.

Omul de afaceri Michael Topolinski nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Potrivit unor surse, Naguma beneficiază însă, tot conform contractului, de un termen de grație de 15 zile, care i-ar fi fost acordat în cazul în care garanția de bună execuție nu este depusă la timp. Nu este clar dacă garanția a fost depusă sau nu, dacă perioada de grație a fost acordată sau nu.

Cert este că nu există la această oră vreun anunț oficial referitor la sosirea primului lot de măști în România. Termele contractuale par depășite iar Ministerul Sănătății somează compania să-și respecte angajamentele.

Cert este că nici premierul Ludovic Orban nu s-a arătat încântat de modul în care se derulează contractul.

Întrebat ce se întâmplă între timp cu măștile pentru persoanele vulnerabile care nu au fost livrate nici până astăzi, Ludovic Orban a replicat: „Aceste detalii le puteți solicita de la Ministerul Sănătății. În ce mă privește, aștept ca aceste măști să ajungă cât mai repede posibil către cele 2,3 milioane de beneficiari ai deciziei guvernamentale. Faptul că a fost contestată licitația se datorează modului în care este legislația în România”.

Întrebat în continuare dacă, în aceste condiții, crede că va fi altfel cu măștile pentru alegeri, premierul a spus: „Sunt convins. Mă bazez că vom organiza licitația mai bine”.

Context

De la semnarea contractului dintre Ministerul Sănătății cu Naguma Medical Supply, deci din data  de 25 iunie și până azi, măștile s-au ieftinit spectaculos. Naguma a câștigat licitația din iunie oferind statului român un preț de 0,64 RON pe mască. Dacă ar licita acum, statul ar obține jumătate de preț.

Pe data de 12 august, o lună jumate mai târziu de la mega-licitația pentru 100 de milioane de măști, Naguma a câștigat o licitație cu Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, oferind un preț de 0, 36 pe mască. Naguma va livra IML 10.000 bucati la prețul de 18 RON cutia adica 0,36 masca, la jumătate față de de prețul oferit în urmă cu o lună jumate statului român.
Sursa: G4Media.ro

Întrebat de G4Media.ro când va aduce primele măști în România și cum se explică diferența de preț cu care vinde azi măștile, la jumătate față de oferta din iunie, Michael Topolinski a transmis următorul răspuns:

  • ”Naguma a câștigat licitația cu ministerul sănătății având cel mai mic preț, economisind peste 100 de milioane de lei din banii statului având în vedere bugetul alocat. Naguma intenționează să livreme mai mult decât de 13, 6 milioane de măști la două zile de la depunerea garanției, precum și întreaga cantitate în termen de șaptpe zile. În urmă cu două săptămâni, Naguma a achiziționat o fabrică în China și a muncit mult în ultimele două luni pentru a reduce costurile și livrează pe baza acestor costuri reduse clienților săi din UE

După câștigarea contractului pe data de 25 iunie, semnarea contractului subsecvent a fost întârziată de contestații formulate de firma Best Achiziții și de Unifarm. Aceste contestații au fost respinse de CNSC în urmă cu o lună, pe data de 14 iulie.

Premierul Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă, joia trecută, la Petroșani, că măștile vor veni în maxim o săptămână, însă contractul subsecvent a fost semnat abia marțea trecută.

Detaliile contractului

Potrivit contractului consultat de G4Media.ro, ”furnizorul se obligă să furnizeze, respectiv să vândă și să livreze 102.634.450 bucăți măști chirurgicale (măști faciale de uz medical), producători: Anhui Yiyang Medical Supllies Co Ltd China, Shandong Zhushi Pharmaceutical Group Co. Ltd. China, Guangzhou Zhongyu Medical Instrument Co. Ltd. China în conformitate cu obligațiile asumate prin prezentul contract subsecvent”.

Potrivit contractului, furnizorul se obligă să constituie garanția de bună execuție a contractului, în cuantum de 1.970.581, 44 lei, reprezentând 3% din valoarea fără TVA a contractului subsecvent. Garanția de bună executiție se constituie, potrivit prevederilor art. 40 alin (1) din HG nr. 395/ 2016, printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau o societate de asigurări, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la încheierea contractului subsecvent și va fi valabilă pe perioada de valabilitate a contractului subsecvent.

Livrarea

Potrivit contractului, furnizorul are obligația de a livra, conform caietului de sarcini, după constituirea garanției de bună execuție, produsele prevăzute la pct 4.1, în termenele asumate prin oferta finală care a stat la baza încheierii acordului cadru, după cum urmează:

în termen de două zile – cantitatea de 13.600.000 bucăți
în termen de 3 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 4 zile – cantitatea de 5.600.000 de bucăți
în termen de 5 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 6 zile – cantitatea 5.600.000 de bucăți
în termen de 7 zile – cantitatea de 66.634.450 bucăți

La data de 25 iunie, Naguma Medical Supply SRL a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măști medicale care vor fi distribuite gratuit unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 RON plus VAT, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate.

Potrivit comunicatului companiei, Naguma este o companie nou-înființată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton), prezentă în România de peste 13 ani și activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Pe termen lung, familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) în Uniunea Europeană.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nelule, contractele astea pe milioane de euro nu au clauze finale pt nerespectarea lor, cu penalizări pt zile de întârziere sau pt livrare de produse neconforme?!
    Matale acasă când îți comanzi 10 scaune de lemn, le plătești înainte, îți spune ăla că ți le trimite în 3 zile și după 3 luni nu ți-au venit, tu chiar nu îi suni deloc,?! Sau când ajung la tine și vezi că au picioarele rupte, ce faci, mai comanzi o serie pe alti bani (că poate ai mai mult noroc) sau le zici ceva frumos la telefon și le îndeși și scaunele in fund?!
    Vezi nene Nelu, pe banii tai, făceai urât după o zi de întârziere, pe banii noștri ți se rupe.
    Și când te gândești.desti că noi te plătim pe tine, ne apuca pandaliile!
    România curată!

  2. Un tun d-asta poate pune cruce sanselor liberale in cele doua alegeri, pt ca pe oameni nu o sa-i intereseze scuzele Guvernului INDIFERENT ca sunt intemeiate !

    • Dragul meu,

      Se lucreaza im baza unui contract, plus clauzele aferente. Avand in vedere impactul nu exista scize si alte invarteli de genul greaua mostenire sau psd e de vina.

      Garantia trebuie executata, dupa cum este prevazut in contract si/sau penalizarile sa fir facturate. ACUM vom vedea nivelul coruptiei: practic vor fi 0 masuri legale luat impotriva acestui „om de afaceri”.

      Stai sa vezi si urmatorul tun cu tabletele. Valoarea va fi considerabil mai mare.

      Aici se duc banii nostri!

  3. PNL a anulat o licitație la care firma Naguma .nu îndeplinea condițiile impuse apoi au modificat clauzele contractuale în așa fel încât să câștige licitația Topolinski iar acum au luat țeapă.Ce zici domnul Tapalagă merită să cadă guvernul de competenți?

  4. Oricare licitație dintr-o categorie de licitatii se organizează identic etc.
    Este stare de alertă sau nu? In normalitate, acest tip de încălcare a unui contract public-privat atrage după sine, rezilierea și acționarea in justiție pentru plata daunelor, de altfel cuprinse printre clauzele oricărui contract.

  5. Aceste măşti n-ar fi trebuit comandate ȋn timpul stării de urgenţă ? Nu era nevoie de licitaţie, nu existau contestaţii. Sau ȋn aceea perioadă nu a apărut nimeni cu o şpagă acceptabilă de PNL ?

  6. Sunt multe necunoscute in continutul si derularea contractului in opinia mea pentru a putea trage o concluzie transanta.La prima vedere pare clar ca executantul nu si-a indeplinit in termen obligatiile contractuale si a intrat in perioada de gratie,care ar trebui sa curga de la termenul scadent de la care trebuiau onorate obligatiile.Asta trage un semnal de alarma asupra credibilitatii partenerului comercial.
    Daca nu a depus garantia de buna executie in termenul stipulat in contract,beneficiarul este in drept sa rezilieze contractul cu solicitarea de daune.In orice caz daca nu a depus garantie pare destul de clar ca bonitatea financiara sau credibilitatea clientului care a castigat licitatia este subreda.De ce te mai inscrii la asa licitatie daca stii ca nu ai instrumente de garantare(si aici in caz eventual poate fi antrenata raspunderea penala pentru inselaciune,daca a existat aceasta intentie).
    Nu stim insa daca executantul nu a depus scrisoarea de garantie.E posibil sa o fi depus,inclinand sa cred ca mai degraba asa stau lucrurile,insa nu a onorat in termen obligatiile contractuale si a intrat in perioada de gratie.Astfel de perioade de gratie se acorda uzual si legal in mod reciproc in majoritatea contractelor de achizitie publica.
    Fara sa am toate datele problemei,doar pe baza elementelor din articol, termenul scadent la care trebuia adus primul lot de masti conform clauzelor contractuale este 18 august si de aici ar urma sa curga perioada de gratie de 15 zile,care ar expira in aceste conditii pe 02 septembrie 2020.Dar repet -nu cunosc continutul detaliat al contractului si de aceea nu pot face supozitii.
    Statul este in drept sa ceara apoi penalitati de intarziere pentru fiecare zi de intarziere la neexecutarea obligatiilor si sa actioneze in judecata executantul pentru neexecutarea corespunzatoare sau la termen a obligatiilor contractuale,prin solicitarea de despagubiri,in raport de clauzele contractuale.In caz extrem doar poate fi antrenata raspunderea penala pentru inselaciune ,doar daca a existat si se probeaza o inducere in eroare a beneficiarului pricinuitoare de pagube cu ocazia incheierii si executarii contractului.
    In orice caz castigatorul licitatiei pare cel putin neserios,dar imi permit sa relev ca si statul a incheiat destul de tarziu contractul subsecvent(la 11 august).Pot fi aici motive scuzabile(de exemplu daca a fost contestata licitatia sau existau alte impedimente legale care nu faceau posibila incheierea contractului subsecvent mai devreme) si necunoscand toate datele problemei nu pot face supozitii.

  7. Sa sune la 911 ca la 112 e degeaba. Nu mai bine platim noi FBI-ul decat DNA-ul sa ne faca treaba impartial ? Pe aia n-ai cum sa-i santajezi(in special de maimutoii de la noi) + ca-si fac treaba cu zel .. Cred in Justitie/Dreptate & Ce vine la pachet cu ea. DNA-ul … Daca n-are ‘spate’ nu se baga iar cum SRI i-a abandonat … Asta se intampla cand tara e condusa de-un ficus si de niste porci …

  8. Intrebarea de fapt este: stiu juristii de la stat sa scrie contracte care nu dezavantajeaza statul?

  9. Rabdare, inca nu s-au inteles la comision cu interlopii, dar Impostor-Sef Vela e cu ochii pe ei si tragem speranta ca le vor primi odata cu noul nou Covid-20!

    În bârlogul traficanților de măști:

    https://www.youtube.com/watch?v=K3kXid5qIfk
    Rise Project Romania

    „Tu ce mască porți?

    Chiar în zilele de vârf ale pandemiei, când medicii se îmbolnăveau pe capete în spitale din cauza crizei de echipamente, Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town.

    RISE a identificat măștile de contrabandă în achiziții publice, la instituții precum poliția locală sau Protocolul de Stat.

    Totodată, am testat măștile negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru în laboratorul special al Armatei. În mod ironic, sunt mai bune decât cele cumpărate de Guvern, prin Unifarm, de la o complice a Clanului Sportivilor.”

  10. Topolinski e un excroc binecunoscut, a dat teapa in mai multe locuri. Singura necunoscuta e cata spaga s-a luat in aceasta „tranzactie”.

  11. Astia nu sunt aia carora G4 le facea lobby si le plangea de mila ca ofertantul de pe locul 2 a depus contestatie?