G4Media.ro

EXCLUSIV Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat în 2022 o colaborare cu…

Foto: Ministerul Cercetării

EXCLUSIV Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat în 2022 o colaborare cu compania chineză de cryptomonede Binance, deși firma era investigată în SUA pentru presupusă spălare de bani

În 20 septembrie 2022, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat lansarea unei colaborări cu compania chineză de cryptomonede Binance printr-un comunicat ce a trecut relativ neobservat la acel moment. Anunțul venea după întâlnirea dintre Burduja și Changpeng Zhao, fondatorul companiei. Problema e că Binance era deja la acel moment investigată de autoritățile din SUA pentru presupusă spălare de bani. Pe 27 martie 2023, un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA a acuzat oficial Binance și pe Changpeng Zhao de multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare.

  • Update: Într-un punct de vedere pentru G4Media, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, arată că ”în ceea privește întâlnirea oficială din 20.09.2022 cu domnul Changpeng Zhao, aceasta s-a încadrat în politica Guvernului României de a accepta solicitările de întrevedere din partea companiilor de anvergură la nivel mondial, care își manifestă intenția de a investi în România. Așa se explică și nivelul record de investiții străine directe din 2022”. (Citește la finalul articolului precizările integrale)

„Am stabilit că vom colabora pentru programe de competențe digitale de bază pentru români, respectiv pe programe de formare profesională în tehnologii avansate pentru capitalul uman românesc din acest domeniu. Ne bucurăm că apreciază stabilitatea politică și semnalele date de Guvern către comunitatea globală de investitori, dar și pregătirea resursei umane în domenii cheie pentru noua economie”, a declarat Sebastian Burduja în 20 septembrie 2022, potrivit comunicatului oficial.

Și Changpeng Zhao a fost citat în comunicat cu o declarație: „Salutăm eforturile guvernului român de a dezvolta infrastructura de investiții în țară. Datorită acestor eforturi, România este deja un tezaur de profesioniști IT și un hub pentru mulți giganți ai tehnologiei. Credem că, în deplină cooperare cu autoritățile locale, Binance poate aduce o contribuție deosebită la dezvoltarea comunității locale de tehnologie și cripto, precum și a ecosistemului blockchain în ansamblu”.

La discuția dintre ministrul Sebastian Burduja și Changpeng Zhao a participat și George Agafiței, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă.

De notat că în programul premierului Nicolae Ciucă, transmis de biroul de presă al guvernului, a figurat în 19 septembrie o întâlnire cu șeful Binance. Guvernul nu a remis un comunicat de presă după întâlnire.

Colaborarea dintre Burduja și Binance a fost anunțată la 20 de zile după ce Reuters a anunțat la 1 septembrie 2022, într-o știre preluată de presa globală, că procurorii federali americani au cerut Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, să furnizeze înregistrări interne extinse despre verificările sale împotriva spălării banilor, împreună cu comunicările în care sunt implicați directorul executiv și fondatorul său Changpeng Zhao.

Reuters dezvăluia la acel moment că autoritățile americane investighează dacă Binance a încălcat Legea privind secretul bancar. Aceasta impune ca bursele de cripto-monede să se înregistreze la Departamentul Trezoreriei și să respecte cerințele privind combaterea spălării banilor dacă desfășoară afaceri „substanțiale” în Statele Unite. Legea, menită să protejeze sistemul financiar american de finanțările ilicite, prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

Mai mult: Bloomberg scrisese încă din 13 mai 2021 că Binance era investigată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, cât și de către Internal Revenue Service (Fiscul american) pentru acuzații de spălare de bani și infracțiuni fiscale.

Acum, investigațiile lansate de autoritățile americane s-au concretizat în plângerea oficială din 27 martie 2023 depusă de un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA împotriva Binance și fondatorului Changpeng Zhao privind multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare.

Rostin Behnam, președintele Commodity Futures Trading Commission, a declarat că acuzațiile împotriva Binance fac parte dintr-o campanie de „descoperire și de stopare a comportamentului necorespunzător pe piața volatilă și riscantă a activelor digitale”.

Plângerea, depusă la un tribunal federal din Illinois, vizează compania, fondatorul și directorul general Changpeng Zhao și fostul său oficial responsabil de conformitate Samuel Lim. Potrivit autorității de reglementare, Binance ar fi eludat în mod deliberat reglementările americane. CFTC solicită ca platformei să i se interzică înregistrarea și vânzarea anumitor produse financiare în SUA.

UPDATE: Poziția ministerului Cercetării, Sebastian Burduja, transmisă G4Media:

În ceea privește întâlnirea oficială din 20.09.2022 cu domnul Changpeng Zhao, aceasta s-a încadrat în politica Guvernului României de a accepta solicitările de întrevedere din partea companiilor de anvergură la nivel mondial, care își manifestă intenția de a investi în România. Așa se explică și nivelul record de investiții străine directe din 2022.

Conform Bloomberg și Wall Street Journal, Binance valorează peste 300 de miliarde de dolari, iar fondatorul Changpeng Zhao are o avere estimată la peste 95 de miliarde de dolari.

Discuțiile noastre de până în prezent s-au rezumat doar la o posibilă colaborare pentru programe de competențe digitale de bază pentru români, respectiv pe programe de formare profesională, așa cum am menționat și în comunicatul de la acea dată. Nu s-a semnat niciun acord și nu există niciun acord între MCID și Binance, un astfel de pas presupunând demersuri ample de due diligence.

În ceea ce privește investigațiile asupra companiei Binance în SUA, chair în articolul Bloomberg la care faceți referire se scrie în subtitlu că: „The federal agencies haven’t accused Binance of wrongdoing”. Drept urmare, reiterez faptul că discuția era una preliminară, iar orice eventuală colaborare pe baza unui acord ar fi însemnat o verificare atentă și in extenso a partenerului extern.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. crypto > lipsa reglementarii financiare > spalare de bani > binance > tara bananiera > coruptie > PSDNLUDMR

  2. Ce le mai place chinezilor sa lucreze cu guverne corupte, fără sa mai treacă prin licitații organizate corect, apoi prin contestații, judecători etc. Lor le place de la guvernul lor corupt care are controlul asupra tuturor „companiilor private” din China direct la cel care ia decizia în guvernul slab. De aia s-au baricadat în Serbia, fac capete de pod în Ungaria și la noi se pare ca devenim un stat mai slab pe zi ce trece.

  3. Burdujel, Burdujel ! Unde o fi comisarul Moldovan …

  4. Burduja este ul alt produs al sistemului pro rusesc si al serviciilor….pică gașca foarte curând Burdujel!!!!

  5. Mintile stralucite care ne conduc nu pot decat sa vanda viitorul unui popor pentru o excursie…. atata ii duce mintea…..

  6. Asa moderati… geniilor

  7. Am auzit că tot SRI conduce de facto, iar politicul, executivul și Justiția sunt doar unelte. O fi adevarat, n-o fi….

  8. Întâi porți discuții ample și posibilități de afaceri și apoi, înainte de a semna acordul, îți verifici partenerul ? Oare asta ar fi ordinea corectă ?

  9. Sebastian Burduja avea si el planuri sa intre in piata criptomonedelor.
    Din cate am inteles lucra la un nou proiect: BancorexCoin