G4Media.ro

EXCLUSIV Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a reciclat o carte: i-a schimbat doar…

Sursa foto: Facebook

EXCLUSIV Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a reciclat o carte: i-a schimbat doar titlul. În 2006 și-a publicat doctoratul, fără să menționeze că mai făcuse o dată acest lucru, în 2003. Președintele CNATDCU, profesorul Mircea Dumitru: ”Un caz de practică oneroasă în materie de publicații”

Cadru didactic la Universitatea din Craiova, actualul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, și-a ”reciclat” lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în anul 2000. În 2003, Popescu a inclus lucrarea într-un volum în care coautor este soția sa, iar în 2006 a publicat teza, din nou, de data aceasta în calitate de unic autor și fără a menționa nicăieri că textul apăruse, în altă carte, cu trei ani mai devreme. Trei specialiști în etică academică consultați de G4Media.ro au afirmat că acest lucru reprezintă ”practică oneroasă”, ”autoplagiat”, respectiv ”duplicate (dual) publication, care face parte din lista de probleme de integritate”. Ministrul Popescu nu a răspuns până la ora publicării acestui articol întrebărilor transmise de G4Media.ro.

În anul 2000, pe când era asistent universitar și director al Sucursalei PECO Mehedinți, Virgil Popescu și-a susținut, la Universitatea din Craiova, lucrarea de doctorat cu titlul ”Sisteme de baze de date – instrument al procesului managerial”.

Trei ani mai târziu, textul a fost tipărit între paginile 96 și 277 ale unei cărți cu titlu foarte apropiat – ”Baze de date – instrumente în procesele manageriale” (Editura Universitaria din Craiova), la care, însă, coautor figurează soția sa, Luminița Popescu, cel mai probabil, răspunzătoare pentru paginile 9-95.

În secțiunea Cuprins nu există o demarcație a contribuției autorilor, astfel putându-se sugera că ambii autori au contribuit la fiecare dintre cele 277 de pagini ale volumului.

La șase ani de la susținerea tezei, în calitate de unic autor, și tot la Editura Universitaria, Virgil Popescu a publicat o altă carte, cu titlul ”Sisteme de gestiune a bazelor de date”, în care este reprodusă din nou, integral, teza de doctorat din anul 2000 – cea care apăruse deja în paginile 96-277 ale volumului din 2003.

Sursa Foto: G4Media /  Coperțile volumelor publicate în 2003 (stânga) și 2006 (dreapta)

Reporterul G4Media.ro a consultat, în amănunt, cartea din 2006: nu există nicăieri, nici în bibliografie, vreo mențiune că paginile acestui volum au fost publicate anterior, în 2003.

Comparația arată că paginile 96-277 din 2003 sunt identice cu paginile 7-203 ale volumului din 2006.

De precizat că, într-o Listă de lucrări pe care a întocmit-o în anul 2008, în calitate de cadru didactic, Popescu a scris, negru pe alb, că doar volumul din 2006 este reproducerea tezei sale de doctorat, în timp ce cartea din 2003 este inclusă la un capitol separat, intitulat ”Lista cărților de specialitate publicate în edituri recunoscute CNCSIS”

Sursa Foto: G4Media / Listă de lucrări semnată de Virgil Popescu în 2008

Încercările repetate, întinse pe durata a zece zile, de a obține un punct de vedere din partea ministrului Popescu, nu au avut rezultat. Inițial, el ne-a indicat o adresă de e-mail pentru a-i trimite întrebările, dar, ulterior, nu a mai răspuns nici la email, nici mesajelor pe Whatsapp.

Contactat telefonic în această dimineață, ministrul a spus că nu poate vorbi deoarece se află într-o vizită de lucru la Rovinari. I-am mai acordat un termen pentru a răspunde, dar, din nou, fără rezultat.

Referitor la această situație, G4Media.ro a solicitat puncte de vedere de la trei specialiști în domeniul eticii academice, fără a le dezvălui faptul că autorul celor două volume este Virgil Popescu.

Profesorul universitar Mircea Dumitru, academician și președinte în exercițiu al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a declarat că ”Din ce îmi relatați d-voastră, este vorba de o dublă publicare sub forma a două cărți a unei teze de doctorat: o dată ca parte a unui volum, iar a doua oară ca o carte alcătuită doar din acea teză de doctorat.

Daca nu se semnalează, în cea de-a doua lucrare, că acea teză a mai fost publicată anterior și dacă cea de-a doua carte are un titlu diferit de prima, dar exact același conținut cu partea din prima carte – lăsându-se impresia greșită că ar fi vorba de două cărți diferite – atunci avem un caz de practică oneroasă în materie de publicații. Autorul ar fi putut să spună că a publicat o ediție a doua a tezei sale de doctorat. Dacă a precizat aceasta, atunci totul este în ordine.”

Verificările G4Media.ro indică faptul că nu a făcut-o.

Sursa Foto: G4Media.ro/ Pagina 121 a volumului din 2003 (stânga) și pagina 14 a celui din 2006 (dreapta)

Profesorul universitar Dumitru Sandu de la Universitatea București a fost și mai critic în analiză: ”Teza de doctorat susținută și aprobată instituțional în 2000 reprezintă, în principiu, o lucrare publică originală. Volumul care preia teza și este publicat în 2006, fără a menționa faptul că este vorba de lucrarea de doctorat a autorului (A), susținută în 2000, este un autoplagiat. Cititorul obișnuit de carte nu este obligat să citească și CV-ul autorului (sau Lista de lucrări din 2008 n.r.), făcut public independent de volumul publicat în 2006.

Dacă volumul publicat în 2003 este semnat de A și soția acestuia (S) și conține teza de doctorat elaborată de A, plus un text elaborat de S, pune și el probleme de integritate academică. S nu poate fi coautoare la teza de doctorat a lui A și poate fi considerată plagiatoare. Pentru A, partea din volum care vine din teza de doctorat reprezintă o autoplagiere. Nici plagiatul, nici autoplagiatul nu sunt de încurajat și legislația în vigoare (Legile 206/2004 și 1/2011) le sancționează corespunzător sau, oricum, clar.”

Profesorul Dumitru Sandu a fost vicepreședinte al Comisiei de Etică a Universității din București în perioada 2012–2016, este membru al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) și a coordonat o echipă care a elaborat un Ghid de integritate în cercetarea științifică.

Sursa: G4Media.ro / Pagina 249 a volumului din 2003 (stânga) și pagina 173 a celui din 2006 (dreapta)

Cristian Dogaru, associate professor la University of Suffolk din Marea Britanie a transmis că ”În cazul pe care l-ați menționat nu cred că este vorba de plagiarism per se, ci mai degrabă de duplicate (dual) publication, care face parte din lista de probleme de integritate academică.” Conform ghidurilor de specialitate, ”dual publication” înseamnă reciclarea/împrumutul, de către aceiași autori, de conținut propriu din cărți publicate anterior, fără a menționa acest lucru.

Un aspect investigat de G4Media.ro, în corelație cu cele două volume, a fost dacă Popescu le-a menționat, în anul 2008, pentru a îndeplini punctajul/condițiile necesare obținerii titlului de conferențiar la Universitatea din Craiova. O solicitare a G4Media.ro pe această temă, trimisă Biroului de Presă al Universității, ne-a refuzat accesul la această informație, fiind invocat regimul GPDR.

Am contestat, tot prin email, legalitatea acestui răspuns și am cerut explicații de la rectorul Cezar Ionuț Spînu care, a doua zi, a revenit și ne-a informat că nici unul dintre cele două volume nu apare pe fișa lui Popescu de la concursul din 2008. El a refuzat să ne transmită care au fost titlurile cărților incluse de Popescu, rezumându-se doar să spună că ”au fost două”.

De asemenea, rectorul a afirmat că nu poate dezvălui dacă Popescu a menționat cărțile din 2003 și 2006 în documentele anuale pe care un cadru universitar trebuie să le predea facultăților unde predau, documente în care sunt enumerate articolele și cărțile publicate în anul anterior. ”Avem o Comisie de Etică autonomă, în al cărui Regulament am inclus, în urmă cu trei luni, posibilitatea de autosesizare”, a afirmat rectorul Spînu despre cazul Popescu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Totul se invarte in jurul banilor !

    PS. Lui dom’ Popescu i-a pierit inspiratia dupa ce si-a dat doctoratul si nu a mai avut ce scrie dar nu i-a disparut si dorinta de a castiga mai multi bani, de a-si aranja o pensie cat mai buna, asa ca a procedat in consecinta ! :))

  2. urmeaza Editia a 3 a 😂

  3. Vom crede poveștile astea când vom vedea lucrările scrise de usr-iști și votanții lor.

    De ce le țin ascunse și nu le vedem decât pe cele trecute înainte de susținere prin filtrele antiplagiat (cum a fost cazul domnului doctor de la Cluj cu teză de 1000 pagini pe subiecte inutile)?

    • bo$$…ce fumezi?…ca vreau si eu….

    • @praslea cel debil. Eu nu fumez … și mă cheamă Mihai și în viața reală!

    • Tot imi cer lucrarea de doctorat, scoate-o tu pe a ta intai…
      Mi se pare corect sa vedem cine ne conduce, acum nu avem useristi in guvern.
      Deci o arzi dubios….

    • Aștepți degeaba, USER-iștii nu sunt toți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial precum bolșevicii 😂😂😂😂

    • Scoate-o și pune-o pe masă!

    • @Mihai++
      Dar copii ai ?

    • @0I0. A mea este deja pe ResearchGate!

    • Prâslea, nu te mai da userist, ca e rușine în ziua de azi!
      De ce crezi ca a fumat? Are dreptate Mihai, tezele trebuie verificate la început și acceptate sau nu la susținere. Acceptarea lor, de către comisie, deși s-a constatat plagiatul, este la fel de nociv și ilegal ca și plagiatul în sine. Pentru ce se accepta? Pentru folosirea lui în scop de șantaj??? Asta este cea mai mare măgărie posibila în România. Repet, CINE A ACCEPTAT ASEMENEA LUCRARE, SA RĂSPUNDĂ COT LA COT CU PLAGIATORUL!.
      Din moment ce totuși „beneficiarul” acestei măgarii este usr, tare mi-e ca cei care au acceptat aceasta teza, sunt tocmai oameni de-ai lor…

    • Gogule,
      Jav.ră bolșevică, să nu îți scrântești creierul cu astfel de raționamente !
      Deci nu e de vină hoțul, ci cel care îl prinde !

    • @mario 3. Ce să înțeleg din mesajul tău dacă folosești înjurătura drept argument?

      Adevărul este că sistemul de învățământ superior din România era foarte, foarte slab, se copia la toate nivelurile, și era extrem de subfinanțat (la nivel salarial sau al granturilor de cercetare) Abia din 2005 s-au dat bani mai serioși la cercetare și în 2011 s-au pus bazele unui sistem mai sănătos.

      Și acum ce facem? Îi 0m0râm pe toți ăia care au trăit înainte de 2011 când efectiv nu se discuta despre cum se scrie o lucrare și nu era acces decât f. greu la literatura de top din Vest?

      Dacă asta doriți, puteți să îi 0m0râți … dar o să rămâneți doar cu oameni trecuți de nenumărate ori prin softurile antiplagiat, nu cu oameni vii care au trecut prin greutăți adevărate!

  4. Bine punctat, Mihai. Despre lucrările USR-lor, când? Ca asta este practica națională, se copiază la greu și la un examen de la Medicina dar la o Politehnica, ASE…

  5. Eu tot nu am înțeles: Virgil Popescu este sau nu este HOȚ?😂😂😂😂

    • Să vă explic: soția domnului este hoață, pentru că s-a semnat pe lucrarea de doctorat a soțului. Soțul este hoț pentru că a publicat aceeași carte cu doua titluri diferite, obținând drepturi de autor de doua ori pentru aceeași lucrare. Oare editura care i-a republicat cartea știa de existența primei ediții cu titlul diferit?

    • @Ando22
      Nu sta el in drepturile de autor. Din articol rezulta clar care e smecheria : Cu ajutorul aceluiasi text (lucrarea de doctorat) a obtinut titlul de conferentiar. Subliniez ca e necesar sa publici doua lucrari ca sa il obtii ori el a luat gradul academic care inseamna un spor substantial de bani la salariu si o baza pt o pensie mai mare, ne mai scriind nimic nou, nimic original ! A trisat !

    • Mulțumesc pentru informație. Deci, până acum avem în guvern: Ciucă hoț, Cimpeanu hoț, Bode hoț, Popescu hoț. Interesant este că toți patru sunt de la PNL. Mai e vreun doctor în guvern, și nu mă refer la cabinetul medical?

    • Dl. Popescu a publicat în colecția Biblioteca pentru Hoți. Este un intelectual flexibil.

    • Mai e Bolos cu 2 doctorate! :))
      Stai sa vezi acolo cercetare academica, in paralel cu functia de director ADR Nord-Vest sau Ministru prin guvernul Romaniei.

      Impostura din pacate nu se limiteaza din pacate la clasa politica, sau la PNL si pesede care au invadat conducerile tuturor institutiilor universitare din tara, iar modalitatiile ce le vedeti voi acum in presa sunt modul obisnuit in care se desfasoara promovarea academica in Romania.

      Toti indivizii angajati in Universitati plagiaza articole din strainatate, se citeaza in cerc unul pe celalalt si isi autoplagiaza articolele pentru a strange publicatii pana ajung la stadiul de profesor universitar.
      Nefericitii astia sunt acum in bataia reflectoarelor si impostura lor iese in evidenta pentru ca ocupa o functie politica, dar un control amanuntit, cel putin la nivelul profesorilor universitari si conferentiarilor cred ca ar lasa fara functie 90% din cadrele didactice.

  6. Guwernul actual este plin de ministri care au hotia si smecheria, coruptia in codul genetic. Toate partidele colcaie de asemenea specimene, oamenii cinstiti nu sunt doriti.

  7. Încă unu care ne deschide ușa spre Schengen.

  8. Totuși, ce fel de teză de doctorat e aia care se publică cu titlul „Sisteme de gestiune a bazelor de date”? Din titlu și din paginile publicate de G4Media, pare a fi doar un banal manual. Ce contribuție originală a adus acest „doctor” umanității??

  9. Nascuti pentru a fura. Daca nu fura de la mine, de la tine sau de la altul, isi fura singuri caciula LOL.

  10. Am mai spus:iIn Romania doctoratul a ajuns bataie de joc: orice politruc isi da doctoratul si isi umple CVul cu diplome peste diplome mai ales de la celebrele fabrici de diplome!
    1) . Doctorat = Stagiu de calificare STIINTIFICA superioară, efectuat după terminarea studiilor universitare, în vederea obținerii titlului de doctor; examen final, de susținere a unei lucrări, dat pentru obținerea acestui titlu; titlu de doctor obținut în urma acestui examen.

    2) TEZA DE DOCTORAT= lucrarea STIINTIFICA ORIGINALA elaborată de către un student-
    doctorand în cadrul STUDIILOR Universitare de doctorat, condiţie legală pentru obţinerea
    titlului de doctor.

    3) STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT – ciclul superior de studii universitare a
    cărui FINALITATE constă în dezvoltarea resursei umane competente în realizarea
    CERCETARII Stiinţifice, capabile de inserţie pe piaţa muncii înalt calificate. Ele
    constau în FORMAREA prin CERCETARE PENTRU activitatea de Cercetare-Dezvoltare şi INOVARE şi constituie o experienţă profesională de CERCETARE, finalizată, după susţinerea tezei
    de doctorat, prin acordarea titlului de doctor.

    INTREBARE: Cum naiba se face ca Romania e plina de asa zisi Doctori, dar NU are nici un Laureat al Premiului Nobel?!
    Nici unul, cu atatia Doctori?!
    Ce noutati, ce „cercetare stiintifica” o fi adus, o fi facut dl Popescu in teza lui de doctorat, banuiesc ca e o insiruire de texte teoretice, cu ceva exemple, culese de ici de colo despre gestionarea Bazelor de date…
    NIMIC nou, NIMIC inovator, cum CERE o teza de DOCTORAT!!!
    CUI i-a folosit teza aia, perntru CE a fost facuta?!?!
    A revolutionat domeniul?!!!
    Fiul meu lucreaza in domeniu si n-a auzit macar de vreo lucrare de specialitate a ministrului Popescu!!!
    Sau, ca TOATE celelalte teza lui de doctorat ramane o poveste ascunsa prin sertare, poveste care le aduce functii inalte si plus Spor de doctorat politrucilor(15% din salariul de baza) plus criteriu pentru posturi in universitati!!!!

  11. Pe vremea aia era si el sarac si astia de la apple au niste preturi nesimtite la ceasuri si telefoane, avea nevoie de un supliment.
    Intamplator, a avansat si in cariera academica, doar a publicat atatea chestii…
    P.S. pentru liliputanii de mai sus care mor de grija usr: cand or sa va conduca ei, atunci prestati. Pana una alta psd baga condamnati penal in parlament si dumnezeu stie pe unde. Voi si neamul vostru l-ati si il acuzati pe Funeriu ca n-are decat 11 clase( pe limba voastra, are decat 11 clase). Voi goniti romanii din romania. Ca sa stiti, desi nu intelegeti.

  12. Am uitat ceva. Nenea asta, ca urmas al bratienilor, ar trebui ca maine la prima ora sa vacanteze postul. Vezi sa nu…

    • Ăsta e unul dintre urmașii pe care brătienii îi lăsau la toa.letă, apoi ștergeau locul prin care a apărut.

  13. Cred ca Mircea Dumitru ar fi trebuit sa se uite maii intai la cartile reciclate care sunt premiate de Senatul UB! La UB exista profesori care au publicat cateva carti, 3 sau 4, din aceeasi teza de doctorat (una de 220-250 de pagini, nu mai consistenta)…
    Sa ne scuteasca deci cu ra.ha.tu.ri din astea, ca UB e plin de asa ceva!

  14. Cred ca Mircea Dumitru ar fi trebuit sa se uite mai intai la cartile reciclate care sunt premiate de Senatul UB! La UB exista profesori care au publicat cateva carti, 3 sau 4, din aceeasi teza de doctorat (una de 220-250 de pagini, nu mai consistenta)…
    Sa ne scuteasca deci cu ra.ha.tu.ri din astea, ca UB e plin de asa ceva!

  15. Poate sa si-o publice de cate ori vrea, ca e a lui, nu e furata.

  16. România de azi: ba pe-a mă-ti!

  17. Lui Virgil Popescu i se s.c.u.r.ge știința de pe față ! Doar te uiți la el și te pătrunde știința.
    E de departe cea mai detestabilă combinație de p.r.ost, ho.ț și es.c.roc care a ajuns ministru în ultimii 30 de ani. Firea pare simpatică pe lângă el.

    • @mario 3.
      Care este rolul tău pe acest forum? Să înjuri și să-i faci pe toți pr0ști?

    • Sunt în mare 2 tabere aici :
      – oamenii cinstiți, ca mine, care detestă hoția și p.r.ostia
      – oameni necinstiți, ca tine, care apără furtul, p.r.ost.ia, mediocritatea cel mult, de obicei plătiți (troli), votanți Psd, Pnl, Aur. Cum ești tu.
      Trolii joacă diverse roluri, unii fac pe p.udib.on.zii, alții înjură ca Bădălău. Limbajul nu are importanță, contează ceea ce transmite pe f.o.n.d. Orice cuvinte folosești, tot un hoț sau un sclav al hoților ești.

    • @mario 3! Dă-ți cu apă pe față și trezește-te!

  18. Acest ministru al energiei nu cunoaste denumirea corecta a aparatului care masoara cantitatea de energie. Domnu’ ministru foloseste forma „contoar” in loc de contor la singular. Ce pretentii sa ai la reforme din partea unui individ care habar nu are nici macar de notiunile de baza in domeniul energiei !